TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ PROGRAMI DERS/ STAJ KURULU YÜRÜTME KOMİTESİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç;
Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programının ana bileşeni olan ilk üç sınıftaki ders kurulları ile dört ve beşinci sınıftaki staj kurullarının işleyişinde Fakülte Kurulu tarafından görevlendirilen ders/staj kurulu yürütme komitesi üyelerinin görev ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam;
Madde 2- (1) Bu yönerge, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programının ana bileşeni olan ders kurulları ve staj kurullarının işleyişinde Fakülte Kurulu tarafından görevlendirilen ders/staj kurulu yürütme komitesi üyelerinin görev ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak;
Madde 3- (1) Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 22. maddesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 27. maddesi gereğince hazırlanmıştır.
Tanımlar;
Madde 4- (1) Bu yönergede geçen;
a) Başkoordinatör: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programının (MÖTE) oluşturulması, uygulanması, takibi ve güncellenmesinden sorumlu öğretim üyesini,
b) Dekanlık: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığını,
c) Ders Kurulu: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin eğitim programında yer alan, belirli bir tema başlığı altında farklı anabilim dallarının bir araya gelerek oluşturdukları eğitim bileşenini,
ç) MEDU-Trakya: Tıp Eğitimi Yönetim Sistemini,
d) Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programı(MÖTE): Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci eğitiminde uygulanmakta olan farklı bileşenlere sahip eğitim programını,
e) Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ): İlk 3 sınıfta, belirli bir senaryo üzerinde ve bir gözetmen eşliğinde 2 gün boyunca uygulanan öğrenen merkezli bir eğitim bileşenini,
f) Sınıf Koordinatörü: Sorumlu olduğu sınıfta Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programının yapılanması, uygulanması ve takibinden sorumlu öğretim üyesini,
g)Staj Kurulu: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin eğitim programında yer alan, sistem temelli ve birbiri ile ilişkili ve birbirini tamamlayan konuların yer aldığı, değişik anabilim dallarının bir araya gelerek oluşturdukları eğitim bileşenini,
ğ)Temel Hekimlik Uygulaması (THU): Ulusal Çekirdek Eğitim Programı -2020 de tanımlanmış Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanan, öğrencilere tutum ve beceri kazandırmayı hedefleyen uygulamaları,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevlendirme Esasları
Ders/Staj Kurulu Yürütme Komitesi Görevlendirme Esasları
Madde 5- (1) Ders kurulu yürütme komitesi ilk üç sınıfta yer alan ders kurullarındaki eğitim ve öğretimin yürütülmesinden sorumludur. Staj kurulu yürütme komitesi dört ve beşinci sınıftaki staj kurullarında eğitim ve öğretimin yürütülmesinden sorumludur.
(2) Ders/Staj kurulu yürütme komitesi o kurulda ders veren öğretim üyeleri arasından Dekanın teklifi ile Fakülte Kurulu tarafından görevlendirilen bir başkan ve en az bir üyeden oluşur.
(3) Ders/Staj kurulu yürütme komitesi başkan ve üyeleri en az üç eğitim öğretim yılı boyunca görev yapar.
(4) Görev süresi biten öğretim üyesi Dekanın teklifi ile Fakülte Kurulu tarafından yeniden görevlendirilebilir.
(5) Bir öğretim üyesi aynı eğitim öğretim yılı içerisinde birden fazla kurulda görevlendirilemez.
Ders/Staj Kurulu Yürütme Komitesinin Görev, Sorumluluk ve Çalışma Esasları
Madde 6-(1) Ders/Staj kurulu yürütme komitesi eğitim öğretim yılının başında Eğitim Komisyonunun önerisiyle Fakülte Kurulu tarafından belirlenen kuramsal dersler için ilgili konuyu hazırlayıp, sunacak ve uygulamaları yürütecek olan ders/staj kurulu öğretim üyelerinin kimler olduğunu ve hangi konuda eğitim vereceğini ilgili anabilim dalı başkanlıklarından Dekanlık aracılığı ile talep eder.
(2) Ders/Staj kurulu yürütme komitesi, kurul içerisinde yer alan öğrenen merkezli diğer eğitim bileşenlerini, alan içi ve alan dışı seçmeli dersler ile dikey koridor derslerini de dikkate alarak kuramsal konu ve uygulamaların kurul içi dağılımını ve tarihlerini, tematik akışı bozmayacak ve bir bütünlük oluşturacak şekilde düzenler. Kurulun ders programını oluştururken öğretim üyesinin aynı gün ve saatte yer alan diğer derslerini gözeterek, amfilerin ve laboratuvarların durumunu kontrol ederek çakışmaları önleyecek şekilde ders programını oluşturur.
(3) Eğitim öğretim yılının başında ders/staj kurulunda görev alan öğretim üyelerinin, eğitim programındaki kuramsal ve uygulamalı eğitim konularını sınıf ve kurulun amaç ve öğrenim hedeflerine uygun olarak hazırlamalarını ve MEDU-Trakya Sistemine girilmesini sağlar.
(4) Ders/Staj Kurulu yürütme komitesi, ders/staj kurul programını kurul başlangıcından önce öğretim üyeleri ile paylaşır. Gerekli değişiklik ve düzenlemeleri kurul başlamadan önce tamamlar.
(5) Ders/Staj Kurulu yürütme komitesi, döngünün başlangıcında öğrencilere görev ve sorumluluklarının farkındalığını arttırmak amacıyla kurul işleyişinin yanı sıra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Staj Dönemi İzleme ve Denetleme Yönergesi ile öğrenen merkezli diğer bileşenler ve dikey koridor derslerine ait işleyiş esaslarını içeren mevzuat hakkında ve nasıl ulaşılacağına dair bilgi verir.
(6) Ders/Staj Kurulu başladıktan sonra yapılacak olan ders değişikliklerinde sorumlu öğretim üyesinin MEDU-Trakya da yer alan ders değişikliği formunu doldurarak kurul yönetimine başvurması için öğretim üyelerine bilgilendirme yapar.
(7) Eğitim öğretim yılı içinde zorunlu hallerde ders/staj kurulu eğitim programında veya sınavlarda yapılan değişiklikleri Dekanlığa bildirerek gerekli durumlarda Tıp Eğitimi Yönetim Sistemi (MEDU-Trakya) üzerinden öğrencilere duyurulmasını sağlar.
(8) Ders/Staj Kurulu yürütme komitesi, kurulda görevli öğretim üyeleri ve öğrencilerden gelen geribildirimleri, talepleri veya ders değişiklikleri ile kuramsal ve uygulamalı ders ve sınavların telafisi için sınıf koordinatörü, başkoordinatör ve Dekanlığı bilgilendirerek koordinasyonu sağlar.
(9) Ders/Staj Kurulu yürütme komitesi kurul içinde yer alan THU’nın MEDU-Trakya içinde grup çalışması olarak tanımlanıp tanımlanmadığını kontrol eder. THU’nın yürütülmesini, MEDU-Trakya’da öğrencilerin THU başarı durumlarını takip eder , telafi yapması gereken öğrencilerin listesini oluşturur ve Dekanlık ile birlikte çalışarak, kurul bitiminden önce THU telafilerini yaptıracak olan öğretim üyelerinin belirlenmesini sağlar, THU telafilerini tamamlatır.
(10) Ders Kurulu yürütme komitesi, ders kurulunun eğitim-öğretim yılı içindeki programının tamamlanmasının ardından, başkoordinatörlük tarafından ilan edilen toplantı tarihinden önce öğrenci ve öğretim üyesi geri bildirimlerini, kurul programı içinde yer alan PDÖ oturumlarının geribildirimlerini, başarı analizlerini ve eğitim programını değerlendirmek amacıyla; ilgili sınıf koordinatörü eşliğinde, kurul eğitim programına katkıda bulunan tüm öğretim üyelerinin katılımı ile toplanır. Ders kurulu yürütme komitesi kurulda yer alan öğretim üyelerinden gelen ders ekleme çıkarma taleplerini alır, öğretim üyelerinin eğitim programı hakkındaki görüşlerini alır, toplantı tutanağını hazırlar. Ders/Staj kurulu değerlendirme formunu doldurarak başkoordinatörlüğün yapacağı toplantıya hazır hale getirir.
(11) Staj Kurulu yürütme komitesi, her döngünün bitiminin ardından başkoordinatörlük tarafından ilan edilen toplantı tarihinden önce, o döngülere ait öğrenci ve öğretim üyesi geri bildirimlerini, kurulda yer alan öğretim üyelerinden gelen ders ekleme çıkarma taleplerini ve eğitim programını değerlendirmek, amacıyla toplanır. Toplantı tutanağını hazırlayarak kurul değerlendirme formu ile birlikte başkoordinatörlüğe iletir. Kurul, aksaklık tespit etmesi ve gerekli gördüğü durumlarda sınıf koordinatörü eşliğinde eğitim programına katkıda bulunan öğretim üyeleriyle birlikte olağanüstü toplanır. Aksaklıkların giderilmesi için alınan tedbir ve önerileri Dekanlığa sunar.
(12) Ders/Staj Kuruluna katkıda bulunan Anabilim Dalları veya öğretim üyelerinin programa katkıları oranında sınavın kapsam geçerliliğini sağlayacak şekilde kuramsal sınavda çıkacak soruların ağırlık oranlarını belirler. Ölçme ve Değerlendirme Birimine bildirir.
(13) Sınav hazırlık komisyonu toplantısına katılarak, soru seçimi, master soru kağıdının incelenmesi ve düzeltilmesini sağlar, sınav evrakının çoğaltılması, zarflara konulması, kilitli kasaya konularak güven altına alınması sürecine eşlik eder.
(14) Ders/Staj Kuruluna katkıda bulunan anabilim dallarının kurul uygulama sınavındaki ağırlık oranlarını belirleyip, eğitim-öğretim yılı başında Dekanlığa bildirir.
(15) Ders/Staj Kurulu yürütme komitesi, sınav hazırlığı için kurul programında yer alan teorik dersler için soru eksiği olup olmadığını kontrol eder, Ders/Staj Kurulunun eğitime başladığı hafta, kurulda dersi olan tüm öğretim üyelerine; sınav hazırlama komisyonu toplantısı öncesinde ise bankada sorusu eksik olan dersin sorumlusu öğretim üyelerine gerekli hatırlatmalarda bulunur.
(16) Sınavdaki kuramsal ders oranı %15 ve üzerinde olan ancak kurulun yürütme komitesinde temsil edilmeyen Anabilim Dallarını tespit edip, bu anabilim dallarından birer temsilcinin sınav hazırlık toplantısında görevlendirilmesi için Ölçme ve Değerlendirme Birimine sınav hazırlık toplantısından en az 4 iş günü öncesinde bilgi verir.
(17) Ders/Staj Kurulu yürütme komitesinin sekretarya işleri; yürütme komitesinin denetiminde, yürütme komitesi başkanı öğretim üyesinin bulunduğu anabilim dalı sekreteri tarafından yürütülür.
Üçüncü Bölüm
Çeşitli ve Son Hükümler Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 7- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
Madde 8- (1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 9- (1) Bu Yönerge hükümlerini Dekan yürütür.