“Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Bitirme Çalışması Esaslarına İlişkin Yönerge” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 10 Ekim 2016 tarihli rapor görüşüldü:
“Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Bitirme Çalışması Esaslarına İlişkin Yönerge”nin 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
FEN FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi lisans programları eğitim planlarında yer alan bitirme çalışması ile ilgili esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi lisans programları eğitim planlarında yer alan bitirme çalışması ile ilgili esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3-(1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-(1) Bu Yönergede geçen,
a) Bölüm: Fen Fakültesi Bölümlerini,
b) Bölüm Başkanı: Fen Fakültesi Bölüm Başkanlarını,
c) Fakülte: Trakya Üniversitesi Fen Fakültesini,
ç) Fakülte Kurulu: Fen Fakültesi Fakülte Kurulunu,
d) Öğrenci: Fen Fakültesi öğrencilerini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulamaya İlişkin Esaslar
Ders alma
MADDE 5-(1) Fen Fakültesi bölümlerinin 7. yarıyılında okutulan “Bitirme Çalışması I” ve 8. yarıyılında okutulan “Bitirme Çalışması II” derslerini 7. yarıyıldan itibaren ders alabilen öğrenciler alır.
Danışman
MADDE 6-(1) Danışmanlar bölümün öğretim üyeleridir (Yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmayan bölümlerde Bölüm Başkanının uygun görmesi koşuluyla Öğretim Görevlileri de danışmanlık yapabilir).
Dersi okutacak öğretim elemanları
MADDE 7-(1) Bölüm Başkanı bitirme çalışması dersini alacak öğrencilerin sayısını dikkate alarak bu dersi okutacak öğretim üyesine düşecek öğrenci sayısını dengeli bir şekilde belirler.
Onay
MADDE 8-(1)
Bitirme çalışmasını üstlenecek danışman öğretim üyesi, öğrencinin tercihi ve bölüm başkanının onayı; çalışma konusu ise öğrenci ve öğretim üyesinin birlikte kararı ve bölüm başkanının onayı ile belirlenir.
Çalışma konuları
MADDE 9-(1) Bitirme çalışması danışmanlığı yapan öğretim üyeleri, öğretim yılının ilk iki haftası içinde, danışmanı olduğu öğrenci/öğrencileri ve çalıştıracağı konuları bir liste ile bölüm başkanlığına iletir.
Sınavlar
MADDE 10-(1) Sınavlar, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim – Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak Bitirme Çalışması Danışmanı tarafından yapılır.
Devamsızlık
MADDE 11-(1) Devamsızlık durumunda mevcut yönetmelik maddeleri uygulanır.
Dosya teslimi
MADDE 12-(1) Bitirme çalışması, sınavdan sonra Ek 1’de verilen yazım kılavuzunda belirtildiği şekilde hem CD hem basılı halde iki adet olarak Bölüm Başkanlığına ve Danışmana verilmek üzere teslim edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 13- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat hükümleri ile Fakülte Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE14- (1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE15- (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı yürütür.
EK-1
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
FEN FAKÜLTESİ
BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU
1. GİRİŞ
Bu kılavuzun amacı; Trakya Üniversitesi Fen Fakültesinde hazırlanacak olan bitirme çalışmalarının belli bir formatta yazılması içindir. Bitirme Çalışması hazırlayacak öğrenciler, bu kılavuzda belirtilen biçim, içerik ve kurallara uymak zorundadırlar.
2. GENEL BİÇİM ve YAZIM PLANI
2.1. Kullanılacak Kâğıdın Özelliği
Bitirme Çalışmasında kullanılacak kağıt A4 ebadında (210x297 mm.), tercihen 80-100 gram birinci hamur kalitesinde olmalıdır.
2.2. Yazı Tipi Özelliği
Bitirme Çalışması yazımı, kâğıdın yalnızca bir yüzü kullanılmak üzere bilgisayar ile yapılmalı, Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Yazı tipi boyutu 12 punto olmalıdır (bölüm numaraları ve bölüm isimleri hariç). Ancak tablolarda ya da formüllerde karşılaşılan zorunlu hallerde daha küçük punto ile yazılmalı ya da fotokopi ile küçültme yoluna gidilmelidir. Yazımda virgül ve noktadan sonra bir vuruşluk ara verilmelidir.
2.3. Sayfa Yapısı
Bilgisayarın sayfa yapısına girilerek üst: 3 cm., alt: 3 cm., sol: 4 cm., sağ: 2 cm. verileri işlendikten sonra yazıma başlanmalıdır. Dipnotlar ve çizelgeler bu ölçülerin dışına taşırılmamalıdır.
2.4. Yazım Planı
Bölüm numarası (BÖLÜM 1 gibi) sayfa başından iki satır boşluk bırakılarak ve bölüm adı yine iki satır boşluk bırakılarak 14 punto, büyük harflerle koyu renkte (K) ve ortalı yazılmalıdır. Bölüm adından sonra iki satır boşluk verilerek, alt bölüm başlıkları sol boşluk çerçevesi kenarından, 12 punto ve koyu renkte (K) yazılmalıdır. Paragraflarda bilgisayarın paragraf tuşu kullanılmalıdır. Paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır. Fakat paragraf bitiminde alt bölüm ismi gelecekse, bir boşluk bırakılmalıdır. Yazıların, sağ ve sol kenarlarının dikey olarak aynı hizada olabilmesi için “iki yana yasla” tuşu seçilmelidir. KAYNAKLAR, İÇİNDEKİLER, EKLER, SİMGELER DİZİNİ, TABLOLAR LİSTESİ ve ŞEKİLLER LİSTESİ gibi yeni bir sayfa ile başlayan tüm başlıklar 14 punto büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır
2.5.Anlatım
Bitirme Çalışması, kolay anlaşılır, sade bir dille ve imla bakımından Türk Dil Kurumu’nca çıkarılan imla kılavuzuna uygun biçimde yazılmalıdır.
2.6. Satır Aralıkları
Bitirme Çalışmaları 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Şekillerin ve tabloların açıklamaları ile alıntılar, dip notlar ve kaynaklar listesinin yazımında ise bir satır aralığı bırakılmalıdır. Özet, abstract, içindekiler, v.b gibi ara başlıklar ve bölüm başlıkları ile bu başlıklardan sonra gelen ilk paragraflar arasında iki satır aralığı konulmalıdır. Alt bölüm başlıkları ile bunların ilk paragrafları arasında aralık konulmamalıdır. Fakat bir alt bölümün son satırı ile bir sonraki alt bölüm başlığı arasında bir tam satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.
2.7. Sayfaların Numaralanması
Bitirme Çalışmasının içindekiler, önsöz, şekiller ve tablolar listesi vb. kısımlar ve Bitirme çalışması ön sayfaları küçük Romen Rakamı ile, giriş bölümü ile başlayan Bitirme çalışması metni ise Arabik sayılarla, sayfa altında son satırdan iki satır aralığı aşağıda ortada numaralanmalıdır. Ayrıca sayfa numaralarının önünde ve arka yanında ayıraç, çizgi vb. gibi karakterler kullanılmamalıdır.
2.8. Bölüm ve Altbölümler
Bitirme Çalışmasının bölümleri belirlenirken gereksiz ayrıntıya girilmemeli, bölüm ve altbölümlerin birbirlerine göre öncelik sırasına dikkat edilmelidir. Bölümler daima yeni bir sayfa ile başlamalıdır. Bölüm başlıkları büyük harflerle, koyu renkte (K), ortalı ve 14 punto ile yazılmalıdır. Alt bölüm başlıkları satır başından, baş harfleri büyük olmak üzere 12 punto ve koyu renkte (K) yazılmalıdır.
2.9. Kaynak Gösterme
Bitirme Çalışması içinde kaynak gösterme, numaralandırma sistemine göre yapılmalıdır. Kaynak olarak kullanılan eserin yanına köşeli parantez içinde kaynak numarası verilmelidir. Numaralandırma kaynakların bitirme çalışmasındaki geçiş sırasına göre yapılmalıdır. Arka arkaya birkaç yazara ait eser gösterilmek istenirse kaynak numaraları virgül ile ayrılmalıdır (Örneğin: [2,4,5]).
Ele geçmemiş bir eserdeki konudan başka bir yayından aktarma olarak da söz etmek mümkündür. Bu durumda metin içinde aktarmanın alındığı yer belirtilmeli kaynaklar bölümünde ise alıntı esere yer verilmelidir.
Sözlü ve yazılı görüşmeler kaynaklar dizisine konulmaz.
2.10. Alıntılar
Bitirme Çalışması içinde başka bir kaynaktan alınmış bir bölüm aynen aktarılmak isteniyorsa bu alıntı ayıraç “.........” içinde yazılmalıdır.
2.11. Simgeler ve Kısaltmalar
Bitirme Çalışmasında simgeler, “SİMGELER DİZİNİ” başlığı altında alfabetik sıraya göre liste halinde verilmelidir. Simgeler sol çerçeve boşluğundan sonra alt alta olmalıdır. Simgelerin tanımları veya açıklamaları simgeden sonra 20 karakter boşluk bırakılarak blok halinde yazılmalıdır.
Simgelerin ve birimlerin kullanımı ve yazımında uluslararası standartlara ve Türk Standartları’na uyulmalı, birim gösteren simgenin sonuna nokta konulmamalıdır.
Bitirme Çalışmasında çok kullanılan birden fazla sözcükten oluşan terimler için baş harfleri kullanılarak kısaltma yapılabilir. Bu durumda yapılan kısaltma, ilk geçtiği yerde ayıraç içinde yalnız bir kez açıklanmalıdır. Bunlar “SİMGELER Dizininde “kısaltmalar” alt başlığı altında alfabetik sırayla sunulmalıdır.
2.12. Tablolar ve Şekillerin Listelenmesi
Bitirme Çalışmasında tablolar ve şekiller her biri yeni sayfadan başlamak üzere numara sırası ile listelenmelidir.
3. ŞEKİLLER VE TABLOLAR
Bitirme Çalışmasının içine, anlatıma yardımcı olacak biçimde ŞEKİLLER ve TABLOLAR konulmalıdır.
3.1. Şekil ve Tabloların Yerleştirilmesi
Yarım sayfa veya daha az yer tutacak şekil ve tablolar metin içinde yer alabilir. Bu durumda söz konusu tablo veya şekil sayfanın ya üstünde ya da altında bulunmalı, metin ile üstten veya alttan iki tam satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Yarım sayfadan büyük yer tutan şekil ya da çizelgeler ayrı bir sayfaya yerleştirilebilir. İki veya daha çok küçük şekil veya tablo aynı sayfada sunulabilir. Bunlar birbiri ile yakından ilgili ise “a,b,c,d...” şeklinde simgelenerek hepsine tek bir şekil veya tablo numarası verilir. Şekil veya tablo açıklamasında a,b,c,d,.... ile simgelenen her bir tablo veya şekil ayrı ayrı tanımlanmalıdır.
Şekiller ve tablolar metinde ilk değinildiği sayfada veya bir sonrakinde yer almalıdır. Yerleştirilmelerinde sayfa kenarında bırakılması gerekli boşluklar kesinlikle aşılmamalıdır. Taşma durumunda olanlar ya küçültülerek veya ek olarak sunulmalıdır. Bitirme Çalışması içinde katlanmış şekil veya tablo olmamalıdır. Bunlar ekte verilmeli ve kesinlikle cilde girmelidir. Bir sayfadan uzun olan tablolar bitirme çalışması metni içinde bulunmak zorunda ise uygun bir yerden bölünerek arka arkaya konulabilir.
3.2. Şekil ve Tabloların Numaralanması
Şekil ve tabloların tamamının kendine ait bir numarası olmalıdır. Numaralama rakamlarla yapılmalıdır. Tüm bitirme çalışması içindeki şekiller ve tablolar bölümlere göre sıralanmalıdır.
Örneğin;
(1) Şekil 1.1 , Şekil 1.2. ,….. Şekil 2.1. …
(2) Tablo 1.1 , Tablo 1.2. ,….. Tablo 2.1. …
3.3. Şekil ve Tablo Açıklamaları
Açıklamaların yazımında bir aralık kullanılmalıdır. Tablo açıklamaları çizelgenin üstüne yazılmalıdır.
Şekil açıklamaları ise şeklin altına ve bir satır aralığı ile yazılmalı; şekil açıklaması ile şeklin alt kenarı arasında kullanılan satır aralığı kadar da boşluk bırakılmalıdır. Açıklamalar olabildiğince öz ve açıklayıcı olmalıdır. Açıklamaların bir satırı aşması halinde, ikinci ve diğer satırlar birinci satır başı ile aynı sütundan başlamalı, blok yazım yapılmalıdır.
4. BİTİRME ÇALIŞMASI KAPAĞI VE ÖZEL SAYFALAR
4.1. İç Kapak Sayfaları
İç kapak sayfaları, üç sayfadan oluşur. Birinci sayfa bitirme çalışması içeriğini ve düzeni gösteren EK-1a'daki gibi olmalıdır.
4.2. Özet ve Abstract
En çok 200 kelimelik Türkçe ÖZET ve İngilizce ABSTRACT iç kapaktan hemen sonra, birbirini takip eden iki ayrı sayfada olmalıdır. Özet ve abstract, sol üst köşeden başlamak üzere çalışmasının cinsini, adını, hazırlandığı üniversite, bölüm ve danışmanın bağlı bulunduğu anabilim dalının adının ardından metni içermelidir. Özet ve abstract metinlerinden sonra yıl ve çalışmasının kaç sayfadan oluştuğu yazılmalı, bunu takiben de ANAHTAR KELİMELER/KEYWORDS yer almalıdır. Key words sayısı 10’ u geçmemelidir (EK-1a).
4.3. Önsöz (veya Teşekkür)
Bu kısımda bitirme çalışması metni içinde yazımı durumunda anlatım bütünlüğünü bozacağı varsayılan, yalnız çalışması hazırlayan tarafından sunulmak istenen çalışma ile ilgili ek bilgiler, klasik önsöz düzeninde yazılmalıdır. Önsöz yazımı halinde en çok iki sayfa kullanılmalıdır. Önsöz’ün son kısmında Bitirme Çalışması’nın hazırlanmasında doğrudan katkısı bulunan kişilerle, doğrudan ilgili olmadığı halde olağan görevi dışında katkıda bulunmuş kişi ve kurumlara teşekkür edilmelidir.
Bitirme Çalışması bir proje kapsamında gerçekleştirilmiş ise projenin ve ilgili kuruluşun adı da bu bölümde belirtilmelidir.
Teşekkür edilen kişilerin ünvanı (varsa), adı, soyadı, görevli olduğu kuruluş (ayıraç içinde) ve çalışmaya olan katkısı kısa ve öz biçimde belirtilmelidir.
5. BİTİRME ÇALIŞMASI İÇERİĞİNİN DÜZENLENMESİ
Her Bitirme Çalışması üç kısımdan oluşur.
a. Ön sayfalar/özel sayfalar (Romen rakamları ile numaralandırılmalıdır)
b. Bitirme Çalışması metni (Birinci sayfadan itibaren normal numaralandırma altta ve ortalı
yapılmalıdır)
c. Kaynaklar.
5.2. Bitirme Çalışması Metni
5.2.1. Giriş bölümü
Bitirme Çalışmasının ilk ve önemli bölümlerinden birincisini oluşturan giriş bölümü, numaralandırılmış BÖLÜM 1 altında “GİRİŞ” veya “GİRİŞ ve AMAÇ” başlığı ile yazılmalıdır. Okuyucuya, konu ile ilgili hazırlayıcı bilgiler verildikten sonra araştırmanın amacı ve kapsamı açıkça belirtilmelidir. Bu bölüm kısaca “Bu araştırmayı niçin yaptınız?” sorusunun yanıtı olmalıdır.
5.2.2. Gelişme bölümü
Bitirme Çalışmasının GİRİŞ ile SONUÇLAR bölümleri arasında kalan bölümlerin tümü GELİŞME BÖLÜMÜ olarak tanımlanır. Ancak GELİŞME BÖLÜMÜ diye bir başlık KULLANILAMAZ.
Bitirme Çalışması konusunun niteliğine, yapılan araştırmanın ayrıntısına ve çalışmanın hacmine göre, gelişme bölümü, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden bölüm ve alt bölümlere ayrılır. Bunların her biri için numaralandırılmış bölüm (BÖLÜM 2, BÖLÜM 3 vs. gibi) ve uygun bir bölüm adı (bkn. 2.4 ve 2.8) kullanılır.
Örneğin;
2. KAYNAK ARAŞTIRMASI
3. MATERYAL VE METOD (veya TEORİ)
4. SONUÇLAR VE TARTIŞMA
5.2.3. Sonuçlar
Bu bölümde Bitirme çalışmasından elde edilen genel sonuçlar olabildiğince öz fakat açık ve seçik olarak yazılmalıdır. Deneysel bir çalışmada deneyler ve sonuçlar birleştirilebilir.
5.2.4.Tartışma
Bitirme çalışmasından elde edilen sonuçların literatürdeki yeri önceki çalışmalar ve sonuçlar ile kıyaslanarak bu bölümde belirtilir. Gerektiğinde "SONUÇLAR ve TARTIŞMA" başlığı altında önceki bölüm ile birleştirilebilir.
6. KAYNAKLAR
Kaynaklar başlığı tümüyle büyük harflerle, kalın ve 14 punto büyüklüğünde, sayfa üst kenarından 4 cm aralık bırakılarak ve sayfanın sol kenar boşluğundan başlayarak yazılmalıdır (bölüm numarası verilmeden). Başlıktan sonra 2 tam satır aralığı boşluk bırakılarak, kaynaklar numara sırasına göre dizilmeli, sayfanın sol kenar boşluğu hizasından başlayarak yazılmalıdır. Çok yazarlı eserlerde tüm yazar isimleri yer almalıdır. Ayrıca kitap ve web sayfası da kaynaklar içinde uygun bir şekilde verilmelidir.
Kaynaklar aşağıdaki genel kalıba uygun yazılmalıdır.
Makale ve Bildiri için
[1] Yazar Adı Soyadı (istenilirse ilk ad(lar)ının baş harfi), Belgenin Başlığı (İtalik ve koyu renkte (K)), Yayınlandığı Yer (yayın organı veya yayınevi), Cilt No, Sayı No, Sayfa No, (yayın yılı).
Kaynak kitap olursa
[2] Yazar(ların) Adı Soyadı, Kitabın adı (İtalik ve koyu renkte (K)) (Yayınevi, Yeri, Yılı).
7. ÖZGEÇMİŞ
Bitirme Çalışmasını yapanın kısa öz geçmişi yazılmalıdır.
EKLER
EK-1a KAPAK
NOT: Tamamı 12 punto olarak yazılmalıdır, ilk sayfalar şablonunu kullanabilirsiniz.
DIŞ KAPAK
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
FEN FAKÜLTESİ
…………………. BÖLÜMÜ
[BÜYÜK HARFLERLE BİTİRME ÇALIŞMASININ ADI]
[ÇALIŞMAYI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİNİN ADI VE SOYADI]
[BİTİRME ÇALIŞMASI]
[DANIŞMANIN ANABİLİM DALI]
Bitirme Çalışması Danışmanı: …………………………….
EDİRNE-[YIL]
İÇ KAPAK
T.C.
Trakya Üniversitesi
Fen Fakültesi
……….. Bölümü
[BİTİRME ÇALIŞMASININ ADINI YAZIN]
[ÇALIŞMAYI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİNİN ADINI VE SOYADINI YAZIN]
[BİTİRME ÇALIŞMASI]
Bitirme Çalışması Danışmanı: [ÜNVAN, AD VE SOYAD YAZIN]
EDİRNE-[YIL SEÇİN]
ÖZET
Metni buraya yazınız.
Yıl : [YIL SEÇİN]
Sayfa Sayısı : ………..
Anahtar Kelimeler : …………………………………
ABSTRACT
Metni buraya yazınız
Year : [YIL SEÇİN]
Number of Pages : ………..
Keywords : ………………………