“Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muafiyet ve İntibak Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
MUAFİYET VE İNTİBAK YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne kayıt yaptıran öğrencilerin, daha önce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca tanınan ve denkliği kabul edilen herhangi bir Yükseköğretim Kurulunun lisansüstü programında alarak başarılı oldukları derslere ilişkin muafiyet ve intibak esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge,
(a) Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin,
(b) Yatay geçiş yaparak veya af kanunundan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek isteyen öğrencilerin,
(c) Daha önce Yükseköğretim Kurulunda lisansüstü bir programda öğrenci iken (disiplin suçu hariç) herhangi bir nedenle program ile ilişiği kesilen veya mezun iken Trakya Üniversitesi’ne yeniden kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin,
(ç) Benzeri durumda olup öğrenimlerine devam edecek öğrencilerin, daha önce alıp başarılı oldukları derslere ilişkin muafiyet ve intibaklarıyla ilgili işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen,
a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
b) Anabilim Dalı: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Anabilim dallarını,
c) Anasanat Dalı: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Anasanat dallarını,
ç) Enstitü: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünü,
d) İntibak: Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce herhangi bir yükseköğretim kurulundan alıp başarılı olduğu veya muaf sayıldığı derslere göre devam edecekleri yarıyıl/yılı belirleme işlemini,
e) İntibak Komisyonu: İlgili Anabilim/Anasanat dalı başkanlıklarınca ve/veya müdür tarafından görevlendirilecek en az üç öğretim üyesinden oluşan komisyonu,
f) Muafiyet: Daha önce alınmış ve başarılmış ders/derslerin yerine, AKTS / kredi ve içerik uyumuna göre müfredatta bulunan ders/derslerin denkliğinin kabul edilmesi durumunu,
g) Muafiyet Komisyonu: İlgili Anabilim/Anasanat dalı başkanlıklarınca görevlendirilen en az üç öğretim üyesinden ve gerektiğinde müdür tarafından görevlendirilecek idari personelden oluşan komisyonu,
h) Müdür: Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürünü,
ı) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
i) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
j) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
k) YÖK: Yüksek Öğretim Kurulunu,
l) Yönetim Kurulu: Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Başvuru, Muafiyet ve İntibak İşleri, İtiraz
Başvuru
MADDE 5 – (1) Enstitüye kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri lisansüstü programda başarılı oldukları derslerden geçer notlarıyla birlikte muaf olabilmeleri için;
(1) Öğrencilerin Enstitüye kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren eğitim öğretimin başladığı her yarıyılın ilk haftası içinde ilgili Anabilim/Anasanat dalı başkanlıklarına muafiyet için dilekçeyle şahsen veya öğrencinin kanuni/iradi (noter huzurunda verilmiş vekâletname) temsilcisi tarafından başvurmaları gerekir. Dilekçenin ekine, daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurulu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ders içerikleri ve not döküm belgesi (transkript) eklemesi gerekir. Muaf olunmak istenen ders Üniversitede okutulan lisansüstü program dilinden farklı bir dilde alınmış ise, noter onaylı Türkçe-İngilizce ders içeriği ve not döküm belgesinin (transkript) de dilekçeye eklenmesi gerekir. Söz konusu belgelerin fotokopi, faks, onaysız ve/veya eksik olması durumunda başvuru işleme alınmaz.
(2) Süresi içinde başvuru yapamayan öğrencilerin mazeretlerini belgelendirmeleri kaydı ile mazeretlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir hafta içinde ilgili Anabilim/Anasanat dalına beşinci maddenin birinci fıkrasında belirtildiği gibi başvurmaları gerekir. Başvurular ilgili Anabilim/Anasanat dalının görüşü alındıktan sonra Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
(3) Başvuru süresi dışında yapılan başvurular kabul edilmez.
(4) Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği tanınmayan yurt dışındaki üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.
(5) Bilimsel hazırlık aşamasında alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.
Muafiyet İşlemleri
MADDE 6- (1) Muafiyet başvuruları ilgili Anabilim/Anasanat dalının muafiyet komisyonlarınca değerlendirildikten sonra nihai karara bağlanması için Enstitü Yönetim Kurulu’na üst yazı ile bildirilir.
(2) Öğrenci, muafiyet talebi Enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar muafiyet talebinde bulunduğu ders/derslere devam etmekle yükümlüdür.
(3) Af kanununda aksi belirtilmediği durumlarda, muaf olunmak istenen ders/derslerin son beş yıl içinde alınarak başarılı olunmuş olması gerekir.
(4) Muaf olunmak istenen dersin zorunlu veya seçmeli olmasına bakılmaksızın, program eşdeğerliliği dikkate alınarak içerik uyumu, saati ve kredisinin eşit ve daha yüksek kredili olması durumunda muafiyete konu edilir.
(5) Lisans programı dersleri lisansüstü program derslerinden muafiyet için başvuruya konu edilemez.
(6) Yüksek lisans programı dersleri doktora/sanatta yeterlik programı derslerinden muafiyet için başvuruya konu edilemez.
(7) Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı lisansüstü programlarda kayıtlı iken (disiplin suçu hariç) herhangi bir nedenle ilişiği kesilen öğrencilerin aynı programa yeniden kayıt yaptırmaları durumunda, daha önce alıp başarılı olduğu tüm derslerden muafiyet talebinde bulunabilir. Bu durumda muafiyet işlemi başarılı olunan dönem kadar dönem eksiltilerek yapılır.
(8) Farklı bir Yükseköğretim Kurulunda bulunan lisansüstü programda kayıtlı iken (disiplin suçu hariç) herhangi bir nedenle ilişiği kesilen öğrenciler, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı bir programa kayıt yaptırmaları durumunda daha önce alıp başarılı olduğu derslerden en fazla 2 ders için (%40) muafiyet talebinde bulunabilir.
(9) Tezsiz Yüksek Lisans programları arasında muafiyet işlemi uygulanmaz.
(10) Tezsiz Yüksek Lisans programlarında alınarak başarılı olunan ders/dersler yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarında alınacak dersler için muafiyete konu edilemez.
(11) Farklı bir Yükseköğretim Kurulundan alınan ve muaf olunmak istenen ders/derslerin içeriği ve ders saati eşdeğer olsa bile, AKTS kredisinin daha az olması durumunda bu ders/derslerden muaf olunamaz.
(12) Muafiyet talebinde bulunulan ders/derslerin adının, eşdeğer sayılacak ders/derslerle aynı olması gerekmez. Bu ders/derslere muafiyet verilebilmesi için, daha önce alınan ders/derslerin Üniversitedeki ders/derslere AKTS veya haftalık ders saati yönünden eşit veya yüksek olması, içerik yönünden ise en az %75 benzerlik göstermesi gerekir. Öğretim planlarında eşdeğer sayılması istenen bağımsız laboratuvar-atölye-proje derslerinin bulunması halinde eşdeğer sayılacak dersin içeriğinin aynı olması gerekir.
(13) Daha önce farklı bir Yükseköğretim Kurulundan alınarak başarılı olunan ders/derslerin seçmeli olması, muafiyet işleminin yapılması istenen ders/derslerin zorunlu olması durumunda ise ders/derslerin içeriklerinin %100 oranında eşdeğer olması gerekir.
(14) Af kanunları kapsamında eğitim dili değişen programlara kayıtlanan öğrenciler hariç, daha önce Türkçe olarak alınan dersler, yabancı dille okutulan derslerin yerine sayılmaz ve bu dersler için muafiyet verilmez.
(15) Muafiyet verilen derslerin toplam kredisi ilgili programı tamamlamak için gerekli olan kredinin dönemlik %40’ından fazla olamaz. Bu madde Üniversitenin diğer enstitülerinde alınan ders/dersler için de geçerlidir.
(16) Daha önce ve/veya halihazırda lisansüstü eğitime özel öğrenci olarak kaydolan öğrencilerin lisansüstü eğitimde alacakları derslerin toplamı, programı tamamlamak için gerekli toplam kredi sayısının dönemlik %40’ından fazla olamaz.
İntibak İşlemleri
MADDE 7 – (1) Kurum içi veya kurumlar arası yatay geçişlerde, ilgili Anabilim/Anasanat dalının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile önceki yarıyıllardan dersler aldırılabilir.
(2) Aynı programın birinci ve ikinci öğretim (uzaktan öğretim programları hariç) programları arasında yatay geçiş yapan öğrencilerin, bulundukları sınıfa intibakları yapılır ve notları Öğrenci Bilgi Sistemi’ne işlenir.
(3) Yatay geçiş ile aynı veya eşdeğer programdan gelen öğrencinin, tamamlamış olduğu dönemin bir üst dönemine dönem eksiltilmesine, Anabilim/Anasanat dalının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile intibakına karar verilir.
(4) Ders intibakları ilgili yarıyıla yapılır.
Not Dönüşümü
MADDE 8 – (1) Kredi ve içerik bakımından muafiyeti ilgili Anabilim/Anasanat dalı tarafından uygun bulunan ve Enstitü yönetim kurulunca onaylanan derslerin notları, aynı not sisteminde alınmış olması durumunda, dönüşüm yapılmaksızın Öğrenci Bilgi Sistemine işlenir.
(2) Muafiyet işlemi onaylanan ders/derslerin farklı bir not sisteminde verilmiş olması halinde başarı notu Yükseköğretim Kurulunun ilan ettiği Not Dönüşüm Tablosuna göre Öğrenci Bilgi Sistemine işlenir.
Sonuçların duyurulması
MADDE 9 – (1) Muafiyet talebinde bulunulan ders/dersler başvuru tarihinden itibaren en geç iki hafta içinde ilgili Anabilim/Anasanat dalı başkanlığınca değerlendirilerek karara bağlanması için Enstitü Yönetim Kurulu’na sunulur. Muafiyet ve intibak kararı ilgili Anabilim/Anasanat dalı başkanlığınca öğrenciye bildirilir.
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönergede hüküm bulunmayan hususlar
MADDE 10 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hususlarda, ilgili mevzuat hükümleri ve Senato kararı uygulanır.
Yürürlük
MADDE 11 – (1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edildikten sonra hâlihazırda eğitimine devam eden bütün öğrenciler için geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.