Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 02 Mart 2005 Çarşamba

Toplantı Sayısı : 3

Karar No : 1


Üniversitemiz Tekirdağ Ziraat Fakültesi Ziraat Mühendisliği Programı 5. yarıyılda Seçmeli Sosyal ve Kültürel Ders havuzuna Briç ve Satranç dersinin tanımlanması ve dersi verecek öğretim elemanının teminindeki karşılaşılacak güçlükler nedeniyle, bu dersin Seçmeli Sosyal ve Kültürel Ders havuzundan çıkarılmasına ve Fotoğrafçılık, Resim, Müzik, Sahne Sanatları, Sağlıklı Yaşam İçin Spor, Folklor ve Dans, Konuşma Sanatı (Söz Söyleme Sanatı) derslerinin ise ilave edilmesine ve içeriklerine ilişkin, Üniversitemiz Eğitim-Öğretim Komisyonu’nun 01.02.2005 tarihli raporu görüşüldü.

Tekirdağ Ziraat Fakültesi Ziraat Mühendisliği Programı’nın 5.yarıyılında yer alan “Seçmeli Sosyal ve Kültürel Ders” havuzunda okutulacak derslerin, ders saatlerinin ve ders içeriklerinin aşağıdaki şekilde uygun olduğuna mevcudun oy çokluğu ile karar verildi.

TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI

5. YARILINDA YER ALAN “SEÇMELİ SOSYAL VE KÜLTÜREL DERS” HAVUZU

SOSYAL VE KÜLTÜREL SEÇMELİ DERS HAVUZU

Dersin Kodu ve Adı

KS(T+U)

ZM 303 Fotoğrafçılık

2(2+0)

ZM 305 Resim

2(2+0)

ZM 307 Müzik

2(2+0)

ZM 309 Sahne Sanatları

2(2+0)

ZM 311 Sağlıklı Yaşam İçin Spor

2(2+0)

ZM 313 Folklor ve Dans

2(2+0)

ZM 315 Briç ve Satranç 

2(2+0)

ZM 317 Konuşma Sanatı (Söz Söyleme Sanatı)

2(2+0)

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI 5.YARIYIL “SEÇMELİ SOSYAL VE KÜLTÜREL DERS” LER DERS İÇERİKLERİ

ZM 303 Fotoğrafçılık                                                           2(2+0)

Fotoğraf Nedir? Tarihçesi, Fotoğraf Optiği, Fotoğraf Makinası, Objektif, Filmler, Aydınlatma, Flaş, Filtreler, Fotoğraf Çekme Tekniği, Portre, Manzara, Gece, Yakın Plan Fotoğrafları, Belge Kopyalama, Sanatsal Çekimler, Kompozisyon, Karanlık Oda, Siyah-Beyaz ve Renkli Baskılar, Banyolar, Görüntü Kalitesi gibi konular bu dersin içeriğini oluşturur.

ZM 305 Resim                                                                     2(2+0)

Derste temel resim bilgileri, uygulamaları, çağdaş ve özgün uygulamalara yönelik bireysel ve grup çalışmaları yaptırılır. Resim, estetik duygu ve becerilerin geliştirilmesi, resim ve iş yoluyla düşüncenin ifadesi, resim okuma ve anlatma, resim çizme teknikleri; değerlendirme, öğrencide resim ve iş becerilerinin geliştirilmesi.

ZM 307 Müzik                                                                     2(2+0)

Eğitimde müzik; rolü ve içeriği; temel müzik bilgileri, nota yazmanın doğası ve amacı, çalgı ve ses eğitimine giriş; toplu çalma ve söyleme; yaratıcılığı geliştirmede müziksel işitme, okuma ve yazma çalışmaları.

ZM 309 Sahne Sanatları                                                     2(2+0)

Bu derste, gösterim sanatlarının temel konuları araştırılır. Süreç, teknik, biçim, ele alınan konu ve içerik gibi gösterimin ana unsurları arasındaki ilişkilerin çalışılması söz konusudur. Derste ele alınan konu, geniş bir tarihsel, kültürel ve kuramsal bağlamda incelenir.

ZM 311 Sağlıklı Yaşam için Spor                                        2(2+0)

Yaşam boyu sporun tanımı, tarihsel gelişimi, yaşam boyu spor felsefesi, yaşam boyu aktivitilerinin tanıtımı (Jopping, yürüyüşler, yüzme, bisiklet) ve uygulaması, doğal yaşamın özellikleri, çevre koruma, yürüyüş, yön bilgisi, kampçılık, doğada yaşamı sürdürme, güvenlik, tırmanış, iniş, etkinlik planlama ve değerlendirme. Oyun türleri; futbol, voleybol ve basketbolun kural ve teknikleri, halk dansları, kişisel sağlık, jimnastik; düzen çalışmaları, müzikli danslar, modern danslar.

ZM 313 Folklor ve Dans                                                     2(2+0)

Ritm ve dansla ilgili temel kavramlar, müzik ve hareket ritmi, duruş çalışmaları, yürüyüşler, sıçrama, sekme ve galoplar, ritm, melodi ve müzik seçimi, vals, tango, caz, dansa ilişkin adımlamalar, kompozisyonlar. Oyun kavramı, oyun kavramının nitelikleri, Türk oyun çeşitleri, Türk halk oyunlarının kökeni ve çeşitleri, Türk halk oyunları üzerine yapılan çalışmalar.

ZM 315 Briç ve Satranç                                                      2(2+0)

Satrancın tarihçesi, psikolojik yararlarının yanı sıra başlangıç düzeyinde satranç temel teknik ve becerilerin öğrenilmesini kapsar. Oyun sonu, finalleri, açılış teorileri ve satranç temel teknik ve becerilerin öğrenilmesini kapsar.

Briç’e giriş, tarihçe temel kavramlar, artırma , oyun, puan sayma, açılış konuşmaları, artırmanın amaçları, briç sistemleri, 1 renk açılışlarına verilecek cevaplar, 1 sanzatu açılışlarına verilecek cevaplar, ek puanların sayılması, açanın rebidleri, deklaranın oyunu, üste konuşmalar, uyandırma konturları, 2 trefl açılışı, zayıf konuşmalar, sanzatü yapısı, 2 seviyesinde RENK ve SANZATU açılışlarına verilecek cevaplar, 2 TREFL açılışlarına verilecek cevaplar, 3 ve 4 seviyesinde açılışlara verilecek cevaplar, Yükseltmeden sonraki konuşmalar, şilem konuşmaları, savunma oyunu, oyun skoru hesaplama.

ZM 317  Konuşma Sanatı (Söz Söyleme Sanatı)                2(2+0)

Konuşma becerilerinin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi, Türkçe'nin doğru telaffuzunda önemli olan hususlar, diksiyon ve önemi, doğru imla, doğru vurgu, doğru tonlama, metin ağırlıklı uygulamalar, konuşma bozuklukları ve giderilmesi; diyalog, güzel konuşmaya yardımcı teknikler, önemli günler için konuşma hazırlama, konuşma içeriğinin düzenlenmesi, konuşmanın vücutla ilgili unsurları, konuşmayı etkileyen faktörler, şiir okuma teknikleri, münazara, açık oturum, panel, forum, sempozyum, konferans üzerine çalışmalar.