30/10/2017 tarihli ve 30225 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılarak yerine hazırlanan "Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği" taslağının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, gereği için Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere T.C. Cumhurbaşkanlığına arz edilmesine mevcudun oy birliği ile karar verildi.
Trakya Üniversitesi Rektörlüğünden
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ KALİTE VE STRATEJİ GELİŞTİRME
UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanun'un 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14'üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulunu,
b) Kalite Komisyonu: Üniversitede kalite güvencesi ve değerlendirme süreçleri ile akreditasyon çalışmalarının planlanmasından ve yürütülmesinden sorumlu komisyonu,
c) Merkez: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezini (KASGEM),
ç) Müdür: Merkez Müdürünü,
d) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
e) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı, Üniversite ve bağlı birimlerinde kalite ve akreditasyon alanında yürütülen araştırmaların planlanmasında, uygulanmasında, değerlendirilmesinde danışmanlık yapmak; kalite ve akreditasyon konusunda projeler planlamak ve yürütmek, ilgili konularda eğitim vermek, bilgilendirme toplantıları düzenlemek, ulusal ve uluslararası yayın üretmektir.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları;
a) Kalite ve akreditasyon konusunda ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma projeleri hazırlamak,
b) Kalite ve akreditasyon ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak,
c) Üniversite ve bağlı birimlerine kalite akreditasyon konusunda bilimsel ve teknik danışmanlık yapmak,
ç) Üniversitede yer alan diğer merkez, topluluk ve birimler ile iş birlikleri gerçekleştirmek,
d) Kalite ve akreditasyon alanında ulusal ve uluslararası kongre, konferans, sempozyum, seminer, panel ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenlemek ve bu tür etkinliklere katılmak,
e) Kalite ve akreditasyon konusunda bilimsel verilere dayanarak rapor, rehber, dergi, makale, kitap ve benzeri yayınlar yapmak,
f) Kalite ve akreditasyon ile ilgili durum analizleri ve araştırmalar yaparak üniversite üst yönetimi ve konu ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlara öneriler sunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür
b) Yönetim Kurulu
c) Danışma Kurulu
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Müdürün görev süresi, Rektörün görev süresi ile aynıdır. Süresi biten Müdür, yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdürün görevleri; Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna ve Danışma Kurulu na başkanlık yapmak, Merkez çalışmalarının belirlenen amaçlar doğrultusunda yürütülmesini sağlamaktır.
(3) Rektör, Müdürün önerisi ile Yönetim Kurulu üyeleri ya da Üniversite öğretim elemanları arasından iki müdür yardımcısı görevlendirir. Müdür yardımcıları, Merkezin çalışmalarında Müdür'e yardımcı olur, gerektiğinde müdür yardımcılarından biri Müdür'e vekalet eder. Göreve vekalet, altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir.
(4) Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının görevi de kendiliğinden sona erer.
Yönetim Kurulu
MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Müdürün önerdiği, Rektör tarafından görevlendirilen altı öğretim elemanından oluşur. Yönetim Kurulunun görev süresi Müdür'ün görev süresi ile aynıdır. Görev süresi biten üye, yeniden görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilebilir.
(2) Yönetim Kurulunun görevi; Merkezin amaçları doğrultusunda Müdür'e yardımcı olmaktır.
(3) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı ile önceden belirlenen gündem maddelerini görüşmek üzere yılda en az iki kez toplanır.
(4) Yönetim Kurulu, salt çoğunlukla toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde karar verilmiş sayılır.
Danışma Kurulu
MADDE 10 – (1) Danışma Kurulu, Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli Üniversitenin veya diğer üniversitelerin öğretim elemanları ile kurum ve kuruluşlardaki uzman kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen 7 üyeden oluşur. Danışma Kurulunun görev süresi, Müdürün görev süresi ile aynıdır.
(2) Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Süresi biten üyeler, yeniden görevlendirilebilir.
(3) Danışma Kurulu, Müdür'ün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır. Müdür, gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu toplantıya çağırabilir.
(4) Danışma Kurulunun görevi, Merkezin faaliyetleriyle ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmeler yapmak ve tavsiye niteliğinde görüş ve önerilerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 11 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik'te hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler
MADDE 13- 30/10/2017 tarihli ve 30225 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.