2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında 4. sınıf öğrencisi olup 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı güz yarıyılında formasyon eğitimine devam etmek isteyen ya da devam etmeyip mezun olmak isteyen öğrencilere ve alt sınıflara ilişkin yapılacak duyurunun aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNIVERSITESI
2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA 4. SINIF ÖĞRENCİSİ OLUP 2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILINDA FORMASYON EĞİTİMİNE DEVAM ETMEK İSTEYEN YA DA DEVAM ETMEYİP MEZUN OLMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERE VE ALT SINIFLARA DUYURU
29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda pedagojik formasyon eğitimi kapsamında,
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına mahsus olmak üzere ‘2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4.sınıf olup formasyon derslerini almak üzere ek süreyi kullanacak olan (mezun olmayıp formasyon dersi almak için isteyerek dönem uzatan), Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Süresi İçinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Uygulama Esasları 3.Maddesi kapsamında formasyon derslerini almak isteyen öğrencilerin akademik danışmanları ile iletişime geçerek formasyon eğitimine devam için dilekçe teslim etmeleri gerekmektedir.
- 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında formasyon dersi almış ancak eğitimine devam etmek istemeyen, mezuniyet şartlarını taşıyarak mezun olmak isteyen öğrencilerin akademik danışmanları ile iletişime geçerek formasyon eğitimini sonlandırıp mezuniyet için mezuniyet dilekçesi teslim etmeleri gerekmektedir.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına mahsus olmak üzere sadece (a.) maddesinde belirtilen 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4. sınıf olan ve ek süreyi kullanacak öğrenciler teorik derslerle birlikte Öğretmenlik Uygulaması dersini alabileceklerdir. Dilekçe ile başvuran öğrencinin ‘’Öğretmenlik Uygulamaı’’ dersi Üniversitemiz tarafından ders kaydına eklenecektir.
- Formasyon derslerini almak üzere (a.) maddesinde belirtilen ek süreyi kullanan öğrenciler yasal mevzuat gereği KYK yurtlarından yararlanamayabilir, ayrıca uzatmalı öğrenci olduğu için öğrenim kredileri kesilebilir.
- “Öğretmenlik Uygulaması“ dersi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okulda uygulama öğretmeni denetiminde yapılacak olup ayrıca uygulama öğretim elemanınca da değerlendirme yapılacaktır.
- 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karar uyarınca Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarında” yer alan programlarda eğitim alan lisans öğrencileri pedagojik formasyon derslerini alabileceklerdir. İlgili esaslarda yer almayan lisans programlarında öğrenim gören öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alamayacaklardır.
- Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarında” yer alan programlarda eğitim alan lisans öğrencilerine uygun uygulama öğretmeni bulunmaması durumunda uygulamanın yapılamamasından T.Ü. Pedogojik Formasyon Birimi sorumlu değildir.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarılında 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri güz ve bahar döneminde formasyon seçmeli dersleri belirlenen kotalar kapsamında kayıt yapabildikleri taktirde alabilecekler, ‘Öğretmenlik Uygulaması’ dersini bahar yarıyılında (8.yy) diğer seçmeli formasyon derslerini almış olmaları ve başarmış olmaları durumunda alacaktır.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 3. Yarıyıldan itibaren alınması öngörülen dersleri en çok 45 kredi alma şartına uymak kaydı ile alttan alabileceklerdir. Öğrenciler Öğrenci Bilgi Sisteminde ilgili ders kayıt döneminde açılan pedagojik formasyon derslerini ancak seçmeleri ve ders kaydını kesinleştirmeleri durumunda bu dersleri almayı talep etmiş sayılacaklardır.
- Mezun durumda olup formasyon eğitimine devam edecek öğrencileriniilgili akademik birimlerine dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Belirtilen tarihe kadar başvuru yapmayan öğrenci formasyon derslerini alamayacaktır.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında “Öğretmenlik Uygulaması” ve “Özel Öğretim Yöntemleri” hariç diğer formasyon dersleri çevrim içi (uzaktan öğretimle) (senkron veya asenkron) devam edecek olup sınavları yüz yüze veya uzaktan çevrimiçi yapılacaktır.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına ait formasyon dersleri Üniversitemiz ilgili
akademik birimi altında birleştirilerek verilmeye devam edecektir. Özel Öğretim Yöntemleri dersi alanlara göre gruplandırmalar yapılarak işlenecektir.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında formasyon eğitimine başladıktan sonra ilgili akademik birimin uygun göreceği bir sebeple mezuniyet kararını dilekçe ile bildiren öğrenci, mezuniyet şartlarını taşıması ve ilgili akademik birimin kararıyla mezun olabilir.
- Bu kapsamda mezuniyete esas AKTS 240’ın üzerinde olabilecek fakat 300 AKTS’yi geçemeyecektir.
- Öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerinin tamamını alıp başaran öğrencilerin mezuniyet aşamasında diplomalarının arka yüzüne “Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır.” ifadesi yazılacaktır.
- Öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerinin tamamını almamış veya bu dersleri alıp başaramamış olan öğrencilerin başarılı oldukları pedagojik formasyon dersleri transkriptlerinde gösterilecek ve ortalamaya katılacak ancak pedagojik formasyon eğitimini tamamlamış sayılmayacaklardır.
- İsteğe bağlı pedagojik formasyon derslerinin bir kısmını alan ancak bu eğitimi tamamlayamadan mezun olan öğrenciler talep ettikleri takdirde eksik kalan derslerini almak üzere ve gerekli ücretleri ödemek şartıyla, lisans eğitimi mezunlarına verilen Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kayıt yaptırabilirler. Pedagojik formasyon eğitimini başarıyla bitirenlere sertifika bu birim tarafından verilecektir.
- Öğrenci Bilgi Sisteminde ilgili ders kayıt döneminde açılan pedagojik formasyon derslerini seçen ve ders kaydını kesinleştiren öğrenciler bu dersleri almayı talep etmiş sayılacaklardır.
- Öğrencilere daha önceden diğer yükseköğretim kurumlarında almış oldukları Öğretmenlik Uygulaması dersi dışındaki pedagojik formasyon derslerinden Trakya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında muafiyet hakkı verilecek, intibak işlemleri öğrencinin tâbi olduğu akademik birimi tarafından yürütülecektir.
- Pedagojik formasyon derslerinden öğretmenlik uygulaması dışındaki dersleri almış olan öğrenciler öğretmenlik uygulaması dersini Edirne ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencinin kayıtlı olduğu lisans alanında alan öğretmeni varsa alabileceklerdir.
- Öğretmenlik uygulaması dersine kayıt olabilecek öğrenci kontenjanı her bir lisans programının alanı ile ilgili Edirne ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan alan öğretmeni sayısı dikkate alınarak belirlenecektir.
- Pedagojik formasyon dersleri işleyiş, sınav, uygulama vb. işlemlerinin Trakya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülecektir.
- Yüz yüze yapılacak Pedagojik Formasyon Eğitimi teorik derslerinde %70 devam esastır. İldeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gerçekleştirilecek Öğretmenlik Uygulamasında ise MEB Öğretmenlik Uygulaması Yönergesi 9(h) maddesi gereği %100 devam esastır.
- Yükseköğretim Kurumlarındaki Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca pedagojik formasyon verilecek programlardaki her yarıyılda okutulacak olan derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’u Üniversite tarafından gerekli görüldüğü takdirde çevrim içi (uzaktan öğretimle) verilebilecektir. İlgili dönemde seçmeli ders olarak açılacak olan pedagojik formasyon dersleri bu uygulama kapsamında (özel öğretim yöntemleri ve öğretmenlik uygulaması dersi gibi uygulamalı dersler hariç) değerlendirilebilecektir.
- 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına ait formasyon dersleri Üniversitemiz ilgili
akademik birimi altında birleştirilerek verilmeye devam edecektir.
- Yukarıda belirtilen hususlar dışındaki durumlar için Pedagojik Formasyon Eğitimi hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının almış olduğu kararlara göre işlem yapılacaktır.
- Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Derslerinin Yürütülmesine Yönelik Usul ve İlkelerin hazırlanmasına yönelik Eğitim Bilimleri Bölümü’nün görüş ve önerileri ekte yer almaktadır.
- Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Derslerinin ölçme ve değerlendirme işlemleri (sınav kağıtları, test formları, optik formların okunması ve sınav sonuçlarının girilmesi) Trakya Üniversitesi Sınav Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülecektir.
- Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Ders ücretlerinin tüm ödeme işlemleri ilgili fakülte tarafından yapılacaktır.
- 2022-2023 Akademik Yılında 4. Sınıf öğrencisi olup Bahar döneminde Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Derslerini alan öğrencilerden öğrenciliği devam eden öğrencilerin açılan Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon derslerine direk atanmaları yapılacaktır.
- Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Dersleri 2. Sınıftan itibaren kontenjan sınırları içerisinde 2. ve 3. sınıfta Öğretmenlik Uygulaması hariç tüm desler alınıp başarı ile tamamlanmalıdır. 4. Sınıfta 7. veya 8. Dönemde diğer eğitim derslerini almış ve başarılı olmuş olanlar Öğretmenlik Uygulaması dersini alabilecekler. Öğretmenlik Uygulaması dersi de Edirne Milli Eğitimi Müdürlüğü imkanında ve Milli Eğitim Bakanlığı’ının tanımladığı öğretmenlik alanları ile sınırlı olacaktır. Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Dersleri’nin Öğretmenlik Uygulaması dersinin “Uygulama Danışmanı” sadece Eğitim Fakültesi’nden olacaktır.
- Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Dersleri “Özel Öğretim Yöntemleri” ve “Öğretmenlik Uygulaması” (toplam 14 AKTS) hariç tüm dersleri online olacaktır (26 AKTS). Öğrencilerin Lisans Seçmeli Pedagojik Formasyon Dersleri’ni seçerken %30 online ders sınırını (240 AKTS’nin 72 AKTS’ye kadar) aşmayacak şekilde planlamaları gerekmektedir. Bu sorumluluk öğrencilere aittir.
- 2023-2024 Güz döneminde açıklacak olan Özel Öğretim Yöntemleri dersini sadece 2022-2023 Akademik Yılında 4. Sınıf öğrencisi olan öğrenciler alabilecektir.
- Özel Öğretim Yöntemleri dersi, alan eğitimcisinin bulunma durumuna göre sınırlı kontenjan ile açılacaktır.
- Tüm dersler (Özel Öğretim Yöntemleri dersi hariç) kontenjanı mezun olmayıp seçmeli formasyon derslerini almayı bekleyen öğrenciler ve 2., 3. Ve 4. Sınıf öğrenciler dahil 700 ile sınırlandırılacaktır.
- Pedagojik Formasyon Eğitiminde Alınacak Dersler;
DERSİN ADI
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
Eğitime Giriş
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Eğitim Psikolojisi
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Öğretim İlke ve Yöntemleri
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Özel Öğretim Yöntemleri
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Sınıf Yönetimi
|
2
|
0
|
2
|
3
|
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Rehberlik ve Özel Eğitim
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Öğretim Teknolojileri
|
2
|
0
|
2
|
3
|
Öğretmenlik Uygulaması
|
1
|
8
|
5
|
10
|
GENEL TOPLAM
|
23
|
8
|
27
|
40
|
Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında Yer Alan Derslerin Kur Tanımları
Eğitime Giriş (3-0-3)
Bu dersin genel amacı, eğitim, öğretim, öğrenme, öğretmenlik, okul ve eğitim sistemini çeşitli yönleriyle tanıtmak olup başlıca konular: Eğitim, öğretim ve öğrenmeyle ilgili temel kavramlar; eğitimin amaçları ve işlevleri; eğitimin diğer alanlarla ve bilimlerle ilişkisi; eğitimin hukuki, sosyal, kültürel, tarihî, politik, ekonomik, felsefi, etik ve psikolojik temelleri; eğitim bilimlerinde yöntem; bir eğitim ve öğrenme ortamı olarak okul ve sınıf; bir meslek olarak öğretmenlik ve öğretmenlik meslek etiği; öğretmen yetiştirmede güncel gelişmeler; yirmi birinci yüzyılda okul ve eğitimle ilgili temel yönelimler.
Öğretim İlke ve Yöntemleri (3-0-3)
Bu dersin genel amacı, öğretim ve öğrenmeyle ilgili temel kavram, kuram, strateji, yaklaşım ve modelleri tanıtmak olup başlıca konular: Öğretim ilke ve yöntemleriyle ilgili temel kavramlar; öğretim ve öğrenme ilkeleri, modelleri, stratejileri, yöntemleri ve teknikleri; öğretimde hedef ve amaç belirleme; öğretim ve öğrenmede içerik seçimi ve düzenlemesi; öğretim materyalleri; öğretimin planlanması ve öğretim planları; öğretimle ilgili kuram ve yaklaşımlar; etkili okulda öğretim ve öğrenme; öğrenmede başarı; sınıf içi öğrenmelerin değerlendirilmesi; eğitim ve öğretim sürecinde etik ilkeler.
Sınıf Yönetimi (2-0-2)
Bu dersin genel amacı, bir eğitim ve öğrenme ortamı olarak sınıfı çeşitli yönleriyle tanımak olup başlıca konular: Sınıf yönetimiyle ilgili temel kavramlar; sınıfın fiziksel, sosyal ve psikolojik boyutları; sınıf kuralları ve sınıfta disiplin; sınıf yönetimiyle ilgili başlıca modeller; sınıfta öğrenci davranışlarının yönetimi; sınıfta iletişim ve etkileşim süreci; sınıfta öğrenci motivasyonu; sınıfta zaman yönetimi; sınıfta bir öğretim lideri olarak öğretmen; öğretmen ve veli görüşmelerinin yönetimi; olumlu sınıf ve öğrenme ikliminin oluşturulması; okul kademelerine göre sınıf yönetimiyle ilgili örnek olaylar.
Özel Öğretim Yöntemleri (3-0-3)
Özel öğretim yöntemleri dersinin genel amacı, öğretimle ilgili genel ilke ve yöntemlerden hareketle belirli bir alana özgü temel kavram, strateji, yöntem, araç-gereç, materyal ve teknikleri tanıtmak suretiyle programda yer alan etkinliklerde bunların kullanımını sağlayacak gerekli bilgi, beceri ve değerleri kazandırmak olup bu çerçevede başlıca konular: Alana özgü eğitim programının, eğitim ortamlarının ve öğretim materyallerinin incelenmesi ve değerlendirme süreci; özel öğretim yöntemlerinde: proje yaklaşımı, çoklu zeka kuramı, etkili öğrenme, problem çözmeye dayalı öğrenme, işbirliğine dayalı öğrenme vd. yaklaşımlara göre programda yer alan etkinliklerin planlanması ve uygulanması.
Rehberlik ve Özel Eğitim (3-0-3)
Bu dersin genel amacı, okullarda rehberlik sürecini ve özel eğitimi ana hatlarıyla tanıtmak olup başlıca konular: Eğitimde rehberlik hizmetlerinin yeri; rehberliğin kısa tarihçesi; rehberlikle ilgili model ve yaklaşımlar; gelişimsel rehberlik modelinin felsefesi, amacı, ilkeleri ve programı (kapsamlı gelişimsel rehberlik programı); rehberlik türleri (eğitsel, mesleki ve kişisel rehberlik); öğretmenin sınıf rehberliğindeki rol ve işlevi; özel eğitimle ilgili temel kavramlar; özel eğitimin ilkeleri ve tarihsel gelişimi; özel eğitimle ilgili yasal düzenlemeler; özel eğitimde tarama, yönlendirme, tanı ve değerlendirme; öğretimin bireyselleştirilmesi; kaynaştırma ve destek özel eğitim hizmetleri; ailenin özel eğitime katılımı ve işbirliği; rehberlik ve özel eğitimde etik ilkeler.
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (3-0-3)
Bu dersin genel amacı, eğitimde ölçme ve değerlendirme süreçlerinin ve araçlarının kapsamını ve kullanımını öğrenmek olup başlıca konular: Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemi; ölçme ve değerlendirmeyle ilgili temel kavramlar; ölçme araçlarının psikometrik (geçerlilik, güvenirlilik, kullanışlılık) özellikleri; sınıfta kullanılacak ölçme araçlarının geliştirilmesi; başarı testleri geliştirme ve uygulama; test sonuçlarının yorumlanması ve geri bildirim verilmesi; test ve madde puanlarının analizi; değerlendirme ve not verme.
Eğitim Psikolojisi (3-0-3)
Bu dersin genel amacı, psikolojinin temel kavram ve konularından hareketle psikolojinin eğitim alanındaki etkilerini, öğrenenin ve öğrenmenin psikolojik boyutlarını tanımak olup başlıca konular: Psikolojinin ve eğitim psikolojisinin temel kavramları; eğitim psikolojisinde araştırma yöntemleri; gelişim kuramları, gelişim alanları ve gelişim süreçleri; gelişimde bireysel farklılıklar; öğrenmeyle ilgili temel kavramlar; öğrenmeyi etkileyen faktörler; eğitim ve öğrenme süreçleri çerçevesinde öğrenme kuramları; öğrenme sürecinde motivasyon.
Öğretim Teknolojileri (2-0-2)
Bu dersin genel amacı, bilişim ve bilgi teknolojilerinin eğitim ve öğrenme sürecindeki etkilerini tanımak ve bunlardan yararlanabilmeyi sağlamak olup başlıca konular: Eğitimde bilgi teknolojileri; öğretim süreci ve öğretim teknolojilerinin sınıflandırılması; öğretim teknolojilerine ilişkin kuramsal yaklaşımlar; öğrenme yaklaşımlarında yeni yönelimler; güncel okuryazarlıklar; araç ve materyal olarak öğretim teknolojileri; öğretim materyallerinin tasarımı; tematik öğretim materyali tasarlama; alana özgü nesne ambarı oluşturma, öğretim materyali değerlendirme ölçütleri.
Öğretmenlik Uygulaması (1-8-5)
Bu dersin genel amacı; öğretmenlik uygulaması yapılacak okulu ve sınıfı çeşitli yönleriyle gözlemleyerek yakından tanınmasını ve gözlem sonuçlarının raporlaştırılmasını sağlamak. Ders kapsamında ele alınabilecek başlıca konular: Bir eğitim ve öğrenme ortamı olarak okulun gözlemleme ve tanıma; okulun fiziki özelliklerinin ve kurumsal yapısının inceleme; okulda yönetici, öğretmen ve diğer personelin görev ve sorumluluklarını araştırma; okulun içinde yer aldığı toplumla ilişkilerini gözlemleme; sınıfın fiziki, sosyal, eğitsel ve psikolojik yönlerinin gözlemleme; okul programını inceleme; öğretmenin okul ve sınıftaki günlük ders ve eğitim etkinliklerini gözlemleme; öğrencilerin okuldaki bir gününü gözlemleme. Öğrencilere, diğer derslerde edindikleri kazanımları, belirli bir alanda kullanabilme konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri kazandırma, alana özgü özel öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili gözlem yapma; alana özgü özel öğretim yöntem ve tekniklerini kullanarak mikro-öğretim uygulamalarını yapabilme; bir dersi bağımsız bir şekilde planlayabilme; dersle ilgili etkinlik ve materyal geliştirilme; öğretim ortamlarını hazırlama; sınıfı yönetme, ölçme, değerlendirme ve yansıtma yapma.