Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Darüşşifa Bölümünün Restorasyon Projesi Teslimi Sonrasına İlişkin Protokol görüşüldü:
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Darüşşifa Bölümünün Restorasyon Projesi Teslimi Sonrasına İlişkin Protokol’ün aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
PROJE TESLİMİ SONRASINA İLİŞKİN PROTOKOL
1. TARAFLAR
İşbu protokol;
Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No: 4 Maslak - Sarıyer 34467 İstanbul adresinde faaliyet gösteren ABDİ İBRAHİM İLAÇ SANAYİ VE TİC. A.Ş. (Bundan böyle kısaca "ABDİ İBRAHİM" olarak anılacaktır) ile
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Darüşşifa Bölümü’nün restorasyonu projesinde (Bundan böyle “PROJE” olarak anılacaktır) proje ortaklığı yürütülen 22030 Balkan Yerleşkesi/Edirne adresinde mukim Trakya Üniversitesi (Bundan böyle “ÜNİVERSİTE” olarak anılacaktır.) arasında akdedilmiştir.
ABDİ İBRAHİM ve ÜNİVERSİTE birlikte TARAFLAR olarak anılacaktır.
2. KONU
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Darüşşifa Bölümü’nün restorasyonu projesinin teslim tarihi itibariyle mevcut halinin PROJE teslimi sonrasında ÜNİVERSİTE tarafından 20 yıl süre ile aynen muhafaza edileceğinin, 20 yıl sonunda yapılması gerekli ve/veya muhtemel değişiklikler bakımından öncelikle ABDİ İBRAHİM’e danışılacağını; ABDİ İBRAHİM’den olumlu yanıt alınamaması durumunda değişiklerin ABDİ İBRAHİM’in yazılı görüşü alınarak 3. Kişilerce yapılabileceğini ve her halükarda ABDİ İBRAHİM markasının korunacağını; söz konusu PROJE ile ilgili olarak gerek Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında tüm manevi ve mali hakların işbu sözleşme 3/e hükmü mahfuz kalmak şartıyla (FSEK 21. Maddesinde düzenlenen “İşleme Hakkı”, 22. Maddesinde belirtilen “Çoğaltma Hakkı”, 23. Maddesinde düzenlenen “Yayma Hakkı”, 24. Maddesinde düzenlenen “Temsil Hakkı” ve 25. Maddesinde yer alan dijital iletim de dâhil olmak üzere “İşaret ses ve/veya Görüntü Nakline Yarayan Araçlarla İletim Hakkı ki bu hak fiziki olmayan ortamlar ve internet ve benzeri dijital ortamlar da dahil olmak üzere bilgisayar, cep telefonu, CD, DVD, elektronik tablet gibi işaret ses ve/veya görüntü nakline ve tekrarına yarayan, bilinen ya da ileride geliştirilecek olan araçlarda ve ortamlarda da geçici ya da sürekli olarak çoğaltıp yayımlayabilme) gerekse 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında KHK, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK ve sair ilgili mevzuat kapsamında ABDİ İBRAHİM’e ait olduğunun ÜNİVERSİTE tarafından kabul, beyan ve taahhüdüne ilişkindir.
3. HAKLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER
a) ÜNİVERSİTE, ilgili PROJE kapsamında meydana gelen tüm yaratım ve eserlerin PROJE teslim tarihi itibariyle mevcut olan şeklinin PROJE açılış ve teslim tarihinden sonra 20 yıl süre ile aynen muhafaza edileceğini, 20 yıl sonunda yapılması gerekli ve/veya muhtemel değişiklikler bakımından öncelikle ABDİ İBRAHİM’e danışılacağını; ABDİ İBRAHİM’den olumlu yanıt alınamaması durumunda değişiklerin ABDİ İBRAHİM’in yazılı görüşü alınarak 3. Kişilerce yapılabileceğini ve her halükarda ABDİ İBRAHİM markasının korunacağını; söz konusu PROJE üzerinde yukarıda bahsi geçen yıl ve şartlar dışında hiçbir değişiklik yapmayacağını ve/veya çalışanları vasıtasıyla yapılmasına izin vermeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
ÜNİVERSİTE, işbu hükme aykırılık halinde ABDİ İBRAHİM’İN uğrayacağı zararı derhal karşılayacağını ve PROJE’yi eski haline getireceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
b) İşbu PROJE kapsamındaki hakların kullanımı münhasıran ABDİ İBRAHİM’e ait olup ÜNİVERSİTE, PROJE üzerinde hiçbir hak iddia etmeyeceğini; PROJE ile ilgili herhangi bir kullanım talebine (marka, tasarım, esere dayalı haklar başta olmak üzere) ilişkin olarak ABDİ İBRAHİM’den yazılı onay alacağını, izinsiz yapılan kullanımlar sebebiyle ABDİ İBRAHİM’in ve/veya 3. Kişilerin uğradığı zararı karşılayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
c) ÜNİVERSİTE, işbu PROJE ile ilgili olarak 3. Kişilerle devir, temlik gibi işlemler gerçekleştirmeye, 3. kişilere lisans hakkı vermeye, PROJE’NİN herhangi bir şekilde kullanımına izin vermeye, PROJE ile ilgili olarak herhangi bir üretim, tescil, satış ve ticari amaç güden yayma faaliyetinde bulunmaya yetkili olmadığını kabul, beyan ve taahhüt eder.
d) ÜNİVERSİTE, söz konusu PROJE’nin gerçekleştirildiği mekânda (eski müze) yer alan tüm eski materyallerin (mankenler hariç) ÜNİVERSİTE tarafından söz konusu yerden PROJE başlamadan önce alındığını; mekânın ABDİ İBRAHİM’e tamamen boş olarak tahsis edildiğini bu bağlamda ABDİ İBRAHİM’e karşı hiçbir iddia ve/veya talep yöneltmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
e) Trakya Üniversitesi, söz konusu PROJE’ye ilişkin olarak hak sahibi ABDİ İBRAHİM ve yazar NURAN YILDIRIM olarak ve eserden alıntı yapılan kısmın belirtilmesi şartıyla FSEK md.33, 34 ve 35’in izin verdiği ölçülerde maksadın haklı göstereceği seviyede ve konuyu aydınlatmak gayesi ile eserin bağımsızlığını ve özelliğini ortadan kaldırmayan ve asıl esere olan ihtiyacı gidermeyen ölçüde ticari olmayan bilimsel yayınları ile ticari olmayan organizasyonlarda ve seminer, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlerde ve idari kadro tarafından yapılacak konuşma metni içine dahil edilmesi ve kurum içi iş ve işlemler bakımından kullanılması halinde işbu kullanımlarda “Tüm hakları ABDİ İBRAHİM’e aittir” ibaresine yer vereceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
4. UYGULANACAK HUKUK
İşbu protokolün uygulanmasında, yorumlanmasında ve işbu protokol dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde Türk Hukuku uygulanacaktır.
İşbu protokolden doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde İstanbul (Merkez) Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
5. BİLDİRİM
Bu protokolde yazılı ikametgâh adresleri aynı zamanda tebligat adresidir Bütün tebligat ve yazışmalar yazılı şekilde olacak ve noter marifetiyle veya iadeli taahhütlü mektup ile yapılacaktır.
6. CEZAİ ŞART
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve protokolün aksine hareket eden taraf, karşı tarafın uğradığı zararı herhangi bir bildirime ve hukuki merasime gerek olmadan tazmin etmeyi kabul, beyan ve taahhüt eder. ’İşbu konudaki uyuşmazlıklar sözleşmenin 4. maddesine göre çözümlenecektir.
7. DEĞİŞİKLİKLER
İşbu protokol kapsamındaki düzenlemelerin değiştirilmesi ancak tarafların yazılı ve açık kabulü ile mümkündür. Bu hükümlere aykırı veya bu hükümleri tamamlayan mutabakatlar ancak yazılı olarak yapılması halinde geçerli olacaktır.
8.EKLER
Ekli görseller protokolün eki niteliğindedir. Protokolün içerdiği hak ve sınırlamalar görseller hakkında da uygulanır.
İşbu protokol …./…./2015 tarihinde iki (2) nüsha olarak taraflarca imza altına alınarak yürürlüğe girmiştir.