Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü lisansüstü programlarına 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında ek kontenjan ile alınacak öğrenci kontenjanları ve başvuru koşullarının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.
BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI
LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ EK KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI
A- BAŞVURU KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER:
Türk Uyruklular;
(1) Başvuru formu (bae.trakya.edu.tr adresinden ulaşabilirler.)
(2) Özgeçmiş
(3) Diploma: Başvuracak adayların lisans diploması veya mezuniyet belgesinin onaylı örneği (Yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından mezun olanların Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alacakları denklik belgesi).
NOT: Diploma veya mezuniyet belgesinin fotokopisi ile birlikte aslının da getirilmesi durumunda onay işlemi Enstitümüzce yapılacaktır.
(4) Not belgesi (Transkript) : Not belgesi (Transkript) istenir. Not sistemleri yüzlük sistemden farklı olan adayların, mezun oldukları Üniversiteden not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığını belirten resmi belge getirmeleri zorunludur. Mezun oldukları Üniversiteden not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığını belirten resmi belgeyi temin edemeyenlerin yüzlük sisteme çevrilme işlemi Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği sisteme göre yapılır.
(5) NOT: Not belgesi (Transkript) fotokopisi ile birlikte aslının da getirilmesi durumunda onay işlemi Enstitümüzce yapılacaktır.
(6) ALES Sonuç Belgesi: Tezli Yüksek lisans programına başvuracak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ dan başvurduğu programın puan türünden en az 55 standart puana sahip olduklarına dair ALES belgesi istenir. ALES Belgelerinin geçerliliği beş (5) yılı aşmamış olması gerekir.
(7) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
(8) Fotoğraf (2 adet) (Vesikalık)
Yabancı Uyruklular;
(1) Başvuru formu (bae.trakya.edu.tr adresinden ulaşabilirler.)
(2) Özgeçmiş
(3) Diploma: Yüksek lisans programına başvuracak adayların lisans diploması veya yeni tarihli mezuniyet belgesinin onaylı örneği ve ilgili makamlarca Türkçeye çevrilmiş metni.
(4) Not belgesi (Transkript): Bulunduğu ülkenin Türkiye Konsolosluk veya Büyükelçiliğince Türkçeye çevrilmiş metni.
(5) Yüksek lisans yapmak üzere müracaat eden yabancı uyruklu adaylardan, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz.
(6) Türkçe Yeterlik Belgesi: Yabancı uyruklu adaylardan Türkçe yeterlik belgesi istenir. Yeterlik belgesi bulunmayan yabancı uyruklu adayların Üniversitemiz Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezince yapılacak sınavdan başarılı olma şartı aranır. Lisans derecesini Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından almış olan adaylardan Türkçe Yeterlik Belgesi istenmez. Türkçe yeterlik sınavından başarısız olan öğrenciler bir yıl Türkçe Dil Hazırlık Eğitimi alacaklardır.
(7) Pasaport Fotokopisi (Onaylı): Fotokopinin iki yüzü aynı sayfaya gelecek şekilde çekilmelidir.
(8) Fotoğraf (2 adet) (Vesikalık)
NOT: Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversiteden mezun olma şartı aranır. (Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversiteden mezun olmadığı tespit edilen yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtları silinir.)
B-DEĞERLENDİRME
B-1) Türk Uyruklular;
Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuruların Değerlendirilmesinde;
- Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı notu; ALES’den alınan standart puanın % 50’si ile lisans mezuniyet not ortalamasının (100’lük not sistemine göre) %50’si toplanarak hesaplanır.
- Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun yüz üzerinden en az 65.00 puan olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
B-2) Yabancı Uyruklular;
Başvuru koşullarını sağlayan yabancı uyruklu adayların başvurularının değerlendirilmesinde transkriptleri ve özgeçmişleri esas alınır. Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile kayıt hakkı kazanan adayların kesin listesi [not döküm belgelerindeki (transkript) mezuniyet derecelerinin Yüksek Öğretim Kurulu not dönüşüm tablosundaki karşılığı dikkate alınarak] en yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilir ve kontenjan kadar öğrenci alınır.
C- SINAV VE KESİN KAYIT TARİHLERİ
YABANCI UYRUKLULAR İÇİN TÜRKÇE YETERLİK SINAV TARİHİ:
13 Şubat 2023 tarihinde saat 10.30’da Üniversitemiz Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılacaktır.
T.Ü. SENATOSU 06 MAYIS 2014/16 TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YURTDIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜNE İLİŞKİN YÖNERGE uyarıca;
61-80 Orta-1 B1/B2 Türkçeleri gelişebilir. Yükseköğretim kurumundaki öğrenimine başlayabilir, ancak Türkçe düzeyini yükseltmekle sorumlu tutulurlar. Bu öğrenciler mezuniyetlerine kadar C1 seviyesinde dil yeterliliklerine sahip olduğunu gösterir belgeyi müdürlüğümüze teslim etmek zorundadır.
81-100 İleri (Yüksek) C1 Türkçeleri yeterlidir. Yükseköğretim kurumundaki öğrenimine hemen başlayabilirler.
KESİN KAYIT TARİHLERİ:
Kesin Kayıt Hakkı Kazanan Adayların İlanı: 15 Şubat 2023 saat 17.30’a kadar yapılır.
Yüksek Lisans kesin kayıtları 16-17 Şubat 2023 tarihleri arasında saat 17.30’a kadar Balkan Araştırma Enstitüsünde yapılacaktır. Kesin kayıt işlemleri, şahsen veya Noter Vekâleti ile yapılabilir.
Online başvuru yapan adaylar kayıt esnasında başvuruda bulunurken beyan etmiş oldukları belgelerinin asıllarını veya elektronik imzalı suretlerini yanlarında bulundurmaları zorunludur.
YEDEK KAYIT TARİHLERİ:
Yedek Olarak Kayıt Hakkı Kazanan Adayların İlanı: 17 Şubat 2023 tarihinde 17.30-23.59 saatleri arasında Enstitümüz sayfasından yayınlanacaktır.
Yedek Kayıtlar: 20 Şubat 2023 tarihinde Saat 17.30’a kadar Balkan Araştırma Enstitüsünde yapılacaktır. Noter Vekâleti ile kayıt yaptırılabilir.
NOTLAR:
-Online olarak Tezli Yüksek Lisans Programına başvuran adayların yerleşmeleri halinde kayıt esnasında istenilen belgelerin asıllarını getirmeleri gerekmektedir.
-Balkan Araştırma Enstitüsüne başvuracak adaylardan lisans ve yüksek lisans derecelerini farklı alanda almış olanlar (Alan Dışı) en çok 1 yıl sürecek olan “Bilimsel Hazırlık Programı’na tabi tutulmak sureti ile öğrenciliğe kabul edileceklerdir.
-Tezli Yüksek Lisans programında ilan edilen kontenjanlar kadar yedek aday belirlenir ve ilk yedekten başlanarak boş kalan kontenjanlara kayıt yapılır.
-Balkan Araştırma Enstitüsü Yüksek Lisans programına başvuruda bulunan ve ilanda yayınlanan başvuru şartlarını taşımadıkları tespit edilen adaylardan yerleşenlerin/kayıt olanların ilişikleri kesilecektir.
-Birinci derece şehit yakınlarına öğrenci alınan program için en az 1 kişi olmak üzere % 10 ek kontenjan açılır.
BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI
LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ EK KONTENJANLARI
ANABİLİM DALI |
TEZLİ YÜKSEK LİSANS |
|||
TC. UYRUKLU |
YABANCI UYRUKLU |
|||
ALAN İÇİ |
ALAN DIŞI |
ALAN İÇİ |
ALAN DIŞI |
|
Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı |
5 |
4 |
3 |
1 |
LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ EK KONTENJANLARI VE KABUL KOŞULLARI |
|
Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
|
Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı T.C. Uyruklular İçin; (ALES EA puanı) Alan İçi: Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Avrupa Çalışmaları, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümlerinden mezun olmak 5 kontenjan Alan Dışı: Hukuk veya Tarih Bölümlerinden mezun olmak 4 Kontenjan
Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı Yabancı Uyruklular İçin; Alan İçi: Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Avrupa Çalışmaları, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümlerinden mezun olmak 3 kontenjan. Alan Dışı: Kamu Yönetimi, Hukuk veya Tarih Bölümlerinden mezun olmak 1 Kontenjan
|