Makine Mühendisliği Bölümünde okutulan aşağıdaki derslerin içeriklerinin uygun olduğuna ve Makine Mühendisliği Bölümü Lisans programı 4.yılına Mekanik kol derslerinin ilave edilmesine ve Statik ve Mukavemet II derslerinin Türkçe olarak okutulmasının uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
Statik: Temel kavramlar. Maddesel Noktaların Statiği; düzlemde ve uzayda kuvvetler sistemi ve maddesel noktaların dengesi. Rijit Cisimler; Eşdeğer Kuvvet sistemleri;vektörel, skalar ve karışık üçlü çarpım, kuvvet çiftleri, kuvvetler sisteminin indirgenmesi. Rijit Cisimlerin Dengesi. Eğri, alan ve hacimlerin ağırlık merkezleri; ağırlık merkezlerinin integrasyonla bulunması, Pappus-Guldinus teoremleri. Yapıların Analizi; kafes sistemler; düğüm noktaları yöntemi, çerçeveler, makinalar. Alanların Atalet Momentleri. Kuru Sürtünme.
Mukavemet I: Gerilme Kavramı; Çekme, basma, kayma ve yataklama gerilmeleri, Normal gerilme ve genleme, Gerilme ve genleme diagramları, Lineer elastisite ve Hooke kanunu, Kayma gerilme ve genlemesi, Emniyetli gerilme ve yükler. Eksenel Yüklemeli Elemanlar; Eksenel yüklemeli elemanlarda şekil değiştirmeler, Statikçe belirsiz yapılar, Eğik kesitlerde gerilmeler, Gerilme yığılmaları, Sıcaklık değişimi etkisi. Burulma; Millerin burulması, Düzgün olmayan burulma, Basit kayma hali, Dairesel millerde güç iletimi, Statikçe belirsiz burulma elemanları, Kesme Kuvveti ve Eğilme Momenti diagramları; Kiriş tipleri, Kirişlerde Moment-Eğrilik ilişkisi, Kirişlerde Elastik Eğrinin ve Çökmelerin bulunması
Mukavemet II: Kirişlerde Basit Eğilme, simetrik kirişlerde normal gerilmeler, eksantrik yükleme. Düşey Yükleme; kirişlerde kayma gerilmeleri, simetrik olmayan yükleme, kayma merkezi, Gerilme Dönüşümleri; Düzlem gerilmesinin dönüşümü, asal gerilmeler ve maksimum kayma gerilmeleri, Mohr dairesi. Enerji Yöntemleri; Genleme enerjisi, çarpışma yüklenmesi, çökmelerin iş-enerji ve Castigliano’s yöntemi ile bulunması, Burkulma; farklı sınır koşulları için Euler formülü.
Dinamik II: Rijit Cisimlerin Düzlem Kinematiği; Öteleme, dönme ve genel düzlem hareketi, Dönme, Mutlak hareket, Bağıl hız, Ani dönme merkezi, Bağıl ivme, Dönen eksen takımına göre bağıl hareket. Rijit Cisimlerin Düzlem Kinetiği; Kuvvet-Kütle-Ivme yöntemi, Genel hareket denklemleri. Kütle atalet momentleri, Iş Enerji Bağıntıları. Impuls ve Momentum denklemleri.
Mekanik Titreşimler: Bir titreşim sisteminin elemanları, Basit harmonik hareket, Harmonik hareketlerin vektörel temsili, Bir Serbestlik Dereceli Sistemler (BSDS); Teori; Hareket denklemi, Enerji ve Newton hareket yasası yöntemleri, Homojen, özel ve genel çözümler, Frekans tepki yöntemi, Geçici titreşim, Doğrusal ve dönel sistemlerin karşılaştırılması. BSDS Uygulama; Sönümlü ve sönümsüz, serbest ve zorlanmış titreşimler, Dönen ve ileri-geri hareket eden dengesizlikler, Dönen millerin kritik hızları, Titreşim izolasyonu ve iletilebilirlik. Titreşim ölçüm aletleri. Çok-Serbestlik Dereceli Sistemler; Hareket denklemleri, Sönümsüz serbest titreşimde asal modlar.
Kol Dersi I (Malzeme Mekaniği): Gerilme ve genleme kavramları; gerilme ve genleme için dönüşüm denklemleri;Mohr Dairesi. İzotropik elastisite. Makroskopik Plastisite; Akma, Tresca ve Von Mises Kriterleri, Distorsiyon enerjisi, Plastik iş. Sünek malzemelerin makroskobik davranışı.
Kol Dersi III (Mekanikte Bilgisayar Uygulamaları):Kiriş, kafes sistemler, kolonlar, basınçlı kapların analizlerinin; sarkaç, yay-kütle gibi hareketli sistemlerin incelenmesinin paket programlar yardımıyla bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi.
Kol Dersi IV (Kompozit Yapılar Mekaniğine Giriş): Temel kavramlar. Lamina gerilme-genleme ilişkileri, Sürekli elyaf-takviyeli laminanın etkin modülüsleri. Katmanlı kompozit yapıların makromekaniksel analizi; klasik laminasyon teorisi. Katmanların farklı sıralanışları.
Kol Dersi V (Mekanik Titreşimler II): İki-serbestlik dereceli sistemler; yarı-tanımlı sistemler, dinamik yutucu,etki katsayıları. Doğal frekansları bulma yöntemleri. Ayrık sistemler; Sürekli sistemler; kiriş titreşimi.
Kol Dersi VI (Kırılma Mekaniğine Giriş): Kırılma mekaniğinin önemi; Kırılma tip ve modları; Maksimum teorik kohezif dayanım; genleme enerjisi; Metallerde ve metal olmayan malzemelerde kırılma; Tasarım ilkeleri; lineer elastik kırılma mekaniği; Gerilme şiddet faktörü; Kırılma tokluğu.
Kol Dersi VIII (Biomekaniğe Giriş): Dinamik , katı cisim ve akışkanlar mekaniğinin canlı organizmalara uygulanması. İnsan iskelet-kas sistemi. Kinesioloji.