“Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programı Temel Hekimlik Uygulamaları Klinik Beceri Laboratuvarı Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 06 Eylül 2017 tarihli raporun görüşülmesi.
“Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programı Temel Hekimlik Uygulamaları Klinik Beceri Laboratuvarı Yönergesi”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ PROGRAMI
TEMEL HEKİMLİK UYGULAMALARI
KLİNİK BECERİ LABORATUVARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin temel hekimlik uygulama eğitimlerinde maket kullanımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin alacakları temel hekimlik uygulama eğitimlerinde maket kullanımına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 22. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen;
a) Dekan: Tıp Fakültesi Dekanını,
b) Fakülte: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesini,
c) Fakülte Kurulu: Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,
ç) Klinik beceri laboratuvarı: Maket ve/veya standardize hasta modelleri kullanılarak eğitim görülen yeri,
d) Klinik beceri laboratuvarı sorumlu öğretim üyesi: Klinik beceriler konusunda eğitimli, rehber hazırlayabilen ve daha önceden maket kullanım eğitimi vermiş öğretim üyesini,
e) Klinik beceri laboratuvarı sorumlu öğretim üyesi yardımcısı: Tıp eğitimi anabilim dalında (TEAD) görevlendirilmiş öğretim üyesini,
f) Klinik beceri laboratuvarı idari personeli: Klinik beceri laboratuvarı ve maketlerin bakım ve temizliğinden sorumlu idari personeli,
g) Maket: Hastalara uygulama yapmadan önce temel klinik uygulamalarda tam yetkinlik kazanmak için kullanılan plastik maketleri,
ğ) Öğretim elemanı: Ders/Staj eğitiminin yürütülmesi için görevlendirilmiş öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisini,
h) Öğrenim rehberleri: Temel hekimlik uygulamalarının aşamalarını ayrıntılı bir şekilde tanımlayan rehberleri,
ı) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
i) Senato: Trakya Üniversitesi senatosunu,
j) Standardize hasta modeli: Daha önceden eğitim almış ve uygulama sınavlarda rol modellik yapan hasta veya sağlıklı olarak modellik yapan bireyleri,
k) Üniversite: Trakya Üniversitesi’ni,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevlendirme, Sorumluluklar ve İşleyiş
Sorumlu Öğretim Üyesi, Yardımcısı ve İdari personel görevlendirmesi
MADDE 5- (1) Klinik beceri laboratuvarı sorumlu öğretim üyesi Dekanın teklifi ile Fakülte kurulu tarafından iki yıl süre için görevlendirilir. Görev süresi eğitim yılının son temel hekimlik uygulama sınavı bitince sona erer. Aynı öğretim üyesi tekrar görevlendirilebilir.
(2) Klinik beceri laboratuvarı sorumlu öğretim üyesine yardımcı olmak üzere, TEAD’da görevli öğretim üyeleri arasından Dekanın önerisi, Fakülte Kurulunun kararı ile bir yardımcı görevlendirilir.
(3) Klinik beceri laboratuvarı idari personeli dekanlık tarafından görevlendirilir. Göreve başlamadan önce idari personele maketlerin temizlik ve bakımı konusunda eğitim verilir.
Sorumluluklar
MADDE 6- (1) Ders/staj kurullarının önerileri ile Koordinatörler Kurulu ve TEAD’ın onayı ile oluşturulmuş temel hekimlik uygulamalarının zaman çizelgelerini oluşturmak, maketlerin düzen içinde kullanılmasını sağlamak ve maketlerin idamesi için gerekli önlemleri almak sorumlu öğretim üyesinin sorumluluğundadır.
(2) Sorumlu öğretim üyesi yardımcısı, sorumlu öğretim üyesi ile birlikte çalışır. Sorumlu öğretim üyesinin verdiği görevleri yerine getirir. Klinik beceri laboratuvarının ve maketlerin temizlik, bakım ve korunmasından sorumludur. Sorumlu öğretim üyesi olmadığında, sorumlu öğretim üyesinin sorumluluklarının tümünü üstlenir.
İşleyiş
MADDE 7- (1) Bu eğitimin amacı; hastalara tıbbi uygulama yapmadan önce konuyla ilgili öğrencilere mesleki beceri kazandırmaktır.
(2) Temel hekimlik uygulamaları öğrencilerin tam yetkinlik kazanması için gerekli en az sayıda öğrenciden ve en az bir eğiticiden oluşan küçük gruplarda maket, model ve/veya standardize hasta kullanılarak yürütülür.
(3) Uygulama süreci, öğretim elemanı tarafından becerinin gösterilmesinden sonra her öğrencinin bireysel olarak uygulama yapmasını, bireysel geri bildirim almasını ve bunu takiben pekiştirici uygulamalar yapılmasını kapsar.
(4) Temel hekimlik uygulamaları eğitim sürecini öğretim elemanları yürütür.
(5) Temel hekimlik uygulamalarının eğitim sürecinde, beceri adımlarının tanımlandığı “Temel Hekimlik Uygulamaları Öğrenim Rehberleri” kullanılır.
(6) Temel Hekimlik Uygulamaları Öğrenim Rehberleri, TEAD tarafından hazırlanıp Dekanlık aracılığı ile Baş koordinatörlüğe iletilir.
(7) Maketlerle yapılacak uygulama eğitimleri sadece maket laboratuvarı içinde gerçekleştirilir.
(8) Maketlerin laboratuvar dışına çıkarılması gereken hallerde dekanlık onayına ihtiyaç vardır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 8- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 9- (1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Yönerge hükümlerini Dekan yürütür.