“Trakya Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Belgesi” nin aşağıdaki şekliyle oluşturulmasına mevcudun oybirliği ile karar verildi.
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
İLKE VE STRATEJİLER BELGESİ
A. AMAÇ VE KAPSAM
Bu Belge, toplumsal cinsiyet eşitliğinin Trakya Üniversitesi’nin tüm etkinlik ve
uygulamalarında güvence altına alınması amacıyla, uyulması gereken ilkeleri ve alınması gereken önlemleri kapsamaktadır.
Bu Belge, Türkiye’nin 1985 yılında taraf olduğu “CEDAW’a (Kadına Karşı Her Türlü
Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi)” ve Anayasamızın başta 10. maddesi olmak üzere ilgili maddelerine, ilgili mevzuata ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’na dayanılarak hazırlanmıştır. Bu belgede; “toplumsal cinsiyet” Avrupa Konseyi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2014-2017 belgesine göre, “Toplumsal cinsiyet eşitliği kadın ve erkekler için kamusal ve özel yaşamlarında ve her alanda eşit görünürlük, güçlenme, sorumluluk ve katılım demektir. Toplumsal cinsiyet eşitliği aynı zamanda kaynakların dağılımında ve kaynaklara erişimde eşitlik anlamına gelir.” “Toplumsal cinsiyet kalıp yargıları, gerçek toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesinin önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıkları beslemektedir” olarak tanımlanmaktadır.
B. TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLKELERİ
Trakya Üniversitesi, birimleri, çalışanları ve öğrencileri ile birlikte kurumsal düzeyde tüm bireyler için temel değerler olarak kabul ettiği; özgürlük, eşitlik, kapsayıcılık, insan onuruna saygı, toplumsal sorumluluk ve adil davranma gibi evrensel değerleri benimser. Uygulamada toplumsal farklılıklara saygı göstererek bu ilkelere sadık kalır. Dil, din ırk, kültür, cinsiyet ve tüm ayrımcılığa karşı çıkarak, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni sağlayacak etkin bir politika geliştirmek ve uygulamak üzere çalışmalar yürütür.
Trakya Üniversitesi birimlerinin, mensuplarının, öğrencilerinin ve Trakya Üniversitesi yerleşkelerinde çalışan-yaşayan tüm bireylerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin farkındalığını arttırmayı, olumsuz uygulama ve yaklaşımları dönüştürmeyi hedefler. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalık ve kavrayışı geliştirmek ve yerleştirmek için öncü bir rol üstlenir. Öğrenci ve çalışanlara yönelik olarak toplumsal cinsiyet eşitliği doğrultusundaki bireysel ve kurumsal hak ve sorumluluklar konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla etkinlikler düzenlemekte ve bu tür etkinlikleri desteklemektedir.
Üniversite akademik ve idari birimlerinde, öğrenci ve meslektaş etkinliklerinde, resmi niteliği olan ve olmayan tüm yapılanmaların ve görevlendirmelerin liyakate dayalı olması ve aynı zamanda temsil ve katılımda kadın–erkek eşitliğinin sağlanması esastır. Bu doğrultuda: toplumsal cinsiyet açısından eşitsizlik yaratan uygulamaların düzeltilmesi için düzenli aralıklarla durum saptaması yapılması, bu çalışmaların belirli aralıklarla raporlanması ve eşitlik hedeflerinin belirlenerek Rektörlüğe sunulması; toplum ve bilim ilişkisinin kurulması, yenilik süreçlerinin yönetimi ile ilgili toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verilerek, kurumsal ve toplumsal ölçekte bu eşitliğin görünür kılınması, tüm personel için kurumsal kaynakların ve desteklerin liyakat ve toplumsal cinsiyet eşitliği gözetilerek sunulması; kadın ve erkek akademik ve idari personelin ebeveynlik ve aile bireylerine destek süreçlerinde, resmî izin haklarının yanında, ihtiyaç duyabilecekleri kurumsal anlayış ve duyarlılığın kendilerine gösterilmesi ve kadın-erkek ayrımı yapmadan sorumlulukların eşitlikçi bir anlayışla paylaşılması yönünde desteklenmesi; cinsiyete dayalı toplumsal iş bölümü ile ilgili kalıp yargıların da etkisi ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin belirgin olduğu bilim alanları ve pozisyonlarda, bu eşitsizliği giderecek önlemler alınması amaçlanmaktadır.
Trakya Üniversitesi’nde her türden cinsel taciz ve saldırının tüm yönleriyle önlenmesi ve ortadan kaldırılması esastır. Bu konuda, bireysel veya kurumsal hoşgörü gösterilemez. Bu alanda yapılacak düzenlemeler, cinsel taciz ve/veya saldırının önlenmesini, konu hakkında farkındalığın artırılmasını, fiziksel düzenlemelerle güvenli çalışma ve yaşam ortamının sağlanmasını, konuya ilişkin şikayetlerin alınmasını, gerekli soruşturmanın ivedilikle ve özenle yürütülmesini ve destek birimleri ile mekanizmalarının devreye sokulmasını içermektedir.
C. KURUMSAL HEDEFLER VE ÖNLEMLER
Bu Belgede yer alan kurumsal hedefler ve alınacak önlemler üç başlıkta toplanmaktadır. Bu hedef ve önlemler, Trakya Üniversitesi bünyesinde yer alan her düzeydeki birim için geçerlidir:
1.Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılması,
2.Toplumsal cinsiyet açısından katılımda, temsilde, atama ve yükseltmelerde eşitlikçi
yaklaşımın benimsenmesi,
3.Cinsel taciz ve saldırının önlenmesi.
1.Farkındalığın Artırılması
Trakya Üniversitesi, bu alandaki tutum ve uygulamalarda yasalara dayanarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratma görevini yüklenmektedir.
2.Toplumsal Cinsiyet Açısından Eşit Temsilin Sağlanması ve Görevlendirme/
Atama/Yükseltmelerde Eşitliğin Gözetilmesi
Yükseltmelerde ve karar organlarına ve önemli pozisyonlara yapılacak atamalarda kadın/erkek oranlarından yola çıkarak, bu konuda eşitlikçi bir yaklaşımı geliştirmek amacıyla;
3. Cinsel Taciz ve Saldırının Önlenmesi
Cinsel taciz ve cinsel saldırının önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, ulusal mevzuatlarımız gereğince zorunludur. Trakya Üniversitesi’nde her türden (sözlü veya fiziksel) cinsel taciz ve/veya saldırının önlenmesi ve ortadan kaldırılması esastır. Bu konuda, bireysel veya kurumsal hoşgörü gösterilmez. Bu alanda yapılacak kurumsal düzenlemeler, cinsel taciz ve/veya saldırının önlenmesini, konu hakkında farkındalığın artırılmasını, fiziksel düzenlemelerle güvenli çalışma ve yaşam ortamının sağlanmasını, konuya ilişkin şikâyetlerin alınmasını, gerekli soruşturmanın ivedilikle ve özenle yürütülmesini, destek birimleri ve mekanizmalarının devreye sokulmasını içermektedir.
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ PLANI
Trakya Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gözeterek, üniversitemizin akademik ve idari kadrosuna çalışma yaşamlarında cinsiyet bağlamında eşit fırsatlar sunabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Trakya Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı beş temel alanı kapsar:
Bu temel alanlarda, üniversitenin 2022-2025 için gerçekleştirilmesi planlanan hedefleri, bunlara yönelik eylemler ve sorumlu birimler sunulmuştur.
İş-Yaşam Dengesi ve Örgüt Kültürü
Mevcut Durum |
Hedef |
Planlanan Eylemler |
Sorumlu Birim |
-Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan “Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM)” hayat boyu öğrenme ve farkındalığa ilişkin çalışmalar yapmak; kadın sorunları üzerine araştırma, destekleyici çalışma ve uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla faaliyet göstermektedir. |
-Kurum içi toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması. |
-Tüm personele ve öğrencilere iş yaşam dengesi-örgüt kültürü eğitiminin T.Ü. bünyesinde kurulmuş olan “Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM)”, “Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKAM)” ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı tarafından verilmesi. |
- Rektörlük - TÜKSAM - TÜKAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı |
-Rektörlük, Genel Sekreterlik ile birlikte Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKAM) tarafından düzenlenen eğitim, seminerler ve söyleşiler yapılmaktadır. |
-Akademik/İdari Personel ve Öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması. |
-Kariyer konusunda iş yaşam dengesi-örgüt kültürü ile ilgili öğrencilerin bilgilendirilmesi. |
- Rektörlük - Genel Sekreterlik - TÜKSAM - TÜKAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı |
-Kurum içi kadın-erkek personel sayıları ve birimlere göre dağılımlarına ait veriler sağlanmaktadır. |
-Toplumsal cinsiyet eşitliği verilerini sağlayacak dijital arşiv sisteminin kurulması. |
-Dijital arşiv çalışmalarının Rektörlük tarafından sürdürülmesi. |
- Rektörlük - Genel Sekreterlik |
-Üniversitemiz öğrencilerine, akademik kadroya ve idari personele yönelik hazırlanan memnuniyet anketleri, öğrencilerimizin mezun olmadan önce doldurdukları mezuniyet anketleri, öğrencilerle her dönem yapılan toplantılar, odak grup görüşmeleri ve akademik birimlerle rektörlüğün yapmış olduğu toplantılar ile her dönem düzenli olarak iç paydaşlarımızdan geri bildirim alınmaktadır.
|
-Her yıl düzenlenen Memnuniyet Anketlerine, toplumsal cinsiyet eşitliğini ölçmek üzere sorular eklenmesi. Kadın çalışanların, cinsiyet temelli talep ve önerilerinin anket aracılığıyla toplanması.
|
-Anket sorularının hazırlanması/ düzenlenmesi ve uygulanması. |
- Rektörlük - TÜKSAM |
-Her takvim yılı memnuniyet anketi düzenlenmekte ve veri toplanmaktadır. |
-Toplumsal cinsiyet eşitliği doğrultusunda bireysel ve kurumsal olanakların anket verileriyle irdelenmesi. |
-Memnuniyet Anketi sonucu elde edilen bilgilerin analiz edilmesi. Belirlenen kriterlerin altında geri bildirim elde edilmesi halinde gerekli önlemlerin alınması. |
- Rektörlük - Kalite Koordinasyon Birimi - TÜKSAM |
-Üniversitenin cinsiyet eşitliği politikasını gerçekleştirmek için stratejik kurumsal hedeflerin belirlenmesi için çalışmalar yürütülmektedir.
|
-Üst yönetim kadın katılım sayıları, birimlerde kadın katılım sayıları ve üniversitenin senelere göre kadın katılımlarını gösteren rapor düzenlenmesi. |
-Üst yönetim kademelerinde kadın katılımının arttırılması. -Üniversitenin tüm birimlerinde kadın katılımının arttırılması.
|
-Rektörlük -TÜKSAM -Genel Sekreterlik |
-Üniversitenin tüm karar mekanizmalarında cinsiyet eşitliğine dayalı bir yaklaşım benimsenmesi için çalışmalar yürütülmektedir. |
-Temsil mekanizmalarında görevlendirilen kadın sayısının ve yönetim kademelerinde tüm üniversite birimlerinde kadın katılım sayılarının raporlanması. |
-Göreve gelme kriterlerinin açık, şeffaf ve cinsiyete dayalı ayrımcılıktan muaf olması.
|
-Rektörlük -TÜKSAM -Genel Sekreterlik -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı |
-Trakya Üniversitesi Cinsiyet Eşitliği Planının duyurulması için çalışmalar yürütülmektedir. |
-Temsilci katılım sayılarının arttırılması. |
-Üniversitenin tüm birimlerinden temsilcilerin (akademik, idari personel, öğrenci temsilcisi) katılacağı bir toplantı düzenlemesi. |
-Rektörlük -TÜKSAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı |
-Üniversitenin işe alma ve seçim süreçlerine ilişkin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi taşıyan politikalar geliştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir.
|
-İşe alım görüşme sayıları, işe alım belgesi, sözleşme belgesi ve bilgilendirme toplantısı katılımcı sayısının raporlanması.
|
-Üniversite'nin aşağıdaki koşulları sağlayacak bir istihdam, seçme ve işe alım sistemi oluşturması. -Eşitlik ve ayrım gözetmeme ilkelerinin dış istihdam, seçme ve işe alım hizmeti sağlayıcılarına eşit bir şekilde uygulanması. -İş tanımları / profilleri becerilere dayanması ve cinsiyet önyargısı ve cinsiyete dayalı ayrımcılık içermemesi, -Tüm ilgili personelin söz konusu politika hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanması. |
-Rektörlük -Genel Sekreterlik |
-İşe alım ve seçim sırasında cinsiyet, medeni durum, yaş, hamilelik (veya hamilelik olasılığı), etnik köken ve diğer kişisel özelliklere dayalı ayrımcılığa karşıdır. |
-İşe alım belgeleri, kadro ilan belgeleri ve sayıları, mülakatların kayıt altına alınması ve mülakat sayılarının raporlanması. |
-İstihdam referans doğrulaması süreçleri sırasında kişisel veya özel bilgilerin talep edilmemesi. |
-Rektörlük -Genel Sekreterlik |
-Üniversite eşitliği destekleyici bir iletişim diline sahiptir. |
-Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı iletişim formu oluşturulması.
|
-Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir dilin örgüt içine yerleştirilmesi amacıyla bir rehber hazırlanması ve bu rehberin kurum içinde yaygınlaştırılması. -Üniversite iletişim kanallarında (Web sitesi, tüm basılı materyaller vb.) cinsiyetçi veya toplumsal cinsiyet açısından kalıp yargılar içeren görsel kullanımından kaçınılması. |
-Rektörlük -Tüm birimler
|
-TÜKSAM sosyal sorumluluk projeleri ve çeşitli faaliyetler yapmaktadır. |
-Web sayfasının güncel tutulması. |
- İş-Yaşam Dengesi ve Örgüt Kültürü seminer, söyleşi ve eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanması. |
-Rektörlük -TÜKSAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı |
Liderlik ve Karar Vermede Cinsiyet Dengesi
Mevcut Durum |
Hedef |
Planlanan Eylemler |
Sorumlu Birim |
-Trakya Üniversitesi bünyesindeki akademik ve idari birimlerde kadın yöneticiler teşvik edilmekte ve kadın yönetici sayısının arttırılması için çalışmalar yürütülmektedir. |
-Kadın çalışan ve yönetici sayısının genel oranının arttırılması. |
-Karar alma süreçlerinde içerisinde çalışma komite ve komisyonlarına kadınların etkin katılımını teşvik ederek yönetimsel becerileri kadınlara kazandırılması. |
-Rektörlük -Tüm birimler |
-Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKAM) tarafından düzenlenen eğitim, seminerler ve söyleşiler. -Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) tarafından düzenlenen eğitim, seminerler ve söyleşiler yapılmaktadır. |
-Liderlik ve karar vermede cinsiyet dengesi konusunda farkındalık oluşturması. |
-Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı yaratacak hizmet içi eğitimleri vermek üzere tüm akademik ve idari birimlerden temsilcilere eğiticinin eğitiminin verilmesi. -Birim temsilcilerinin kendi birimlerindeki personele bu eğitimi verdiğine ilişkin kanıtların toplanması. |
-Rektörlük -Genel Sekreterlik -TÜKAM -TÜKSAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı -Tüm birimler
|
-Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda akademik ve idari personelin farkındalığının artırılması için çalışmalar yürütülmektedir. |
-Afiş, broşür bastırılması, -Web sayfasında bilgilendirme yapılması, -Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet konusunda bilgilendirme toplantıları yapılması. |
-Akademik ve idari personele yönelik bilgilendirici broşür ve kitapçık hazırlanması, etkinlikler düzenlenmesi. -Başarılı kadın akademik ve idari personelin başarı hikayelerinin aktarıldığı medya içeriklerinin üretilmesi. -Meslek seçiminde etkisi olan kalıp yargıların meslek seçimini engellememesi için çalışmalar yapılması.
|
-Rektörlük -Genel Sekreterlik -TÜKAM -TÜKSAM -Tüm birimler
|
-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve şiddet konusunda öğrencilerin farkındalığının artırılması için çalışmalar yürütülmektedir. |
-Eğitim katılımcı sayısı, yapılan etkinlik sayısı ve üretilen içerik sayısının arttırılması. |
-Öğrenci topluluklarına Toplumsal Cinsiyet Eğitimi verilmesi. -Toplulukların toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili etkinlikler düzenleme konusunda teşvik edilmesi. |
-Rektörlük -Genel Sekreterlik -TÜKAM -TÜKSAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı -Tüm birimler |
-Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili projeler (bilimsel araştırma, tez vb.) desteklenmektedir. |
-Desteklenen proje sayısının arttırılması. |
-Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından, toplumsal cinsiyet konulu bilimsel araştırma projelerinin/tezlerin desteklenmesi için girişimlerde bulunulması. |
-Rektörlük -TÜKAM -TÜKSAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı -BAP
|
-Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilişkili sosyal sorumluluk projeleri desteklenmektedir. |
-Sosyal etki proje sayısının arttırılması |
-Toplumsal cinsiyet eşitliğini yayma ve tanıtma amacıyla sosyal etkisi yüksek, yaratıcı projelere öğrencilerin, akademik ve idari personelin katılımının sağlanması için teşvik edilmesi. |
-Rektörlük -TÜKSAM -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı -BAP |
İşe Alım ve Kariyer İlerlemesinde Cinsiyet Eşitliği
Mevcut Durum |
Hedef |
Planlanan Eylemler |
Sorumlu Birim |
-Akademik ve İdari personel için pozisyon bazlı kariyer tabloları oluşturulmaktadır. |
-Kadın istihdam oranlarının korunması ve arttırılması. |
-Atama kriterlerinde cinsiyet eşitliğinin dengelenmesine özen gösterilmesi. |
- Rektörlük - Genel Sekreterlik - Akademik birimler |
- Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKAM) tarafından seminerler ve söyleşiler düzenlenmektedir.
|
-Kadın istihdam oranlarının arttırılması, -Üniversitede kadın istihdamının sürdürülebilir kılınması, -İdari ve akademik personele, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı hak ve sorumlulukları konusunda farkındalık kazandırılması. |
-Kadın akademisyenlerin akademik hiyerarşi içerisinde yükselmeleri için teşvik edilmesi. -Kadın yönetici geliştirme programlarının hazırlanması. -Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının yeni seminerlerle artırılması. |
-Rektörlük -TÜKAM -TÜKSAM -Tüm akademik birimler
|
-Üniversitenin personelin çalışma saatleri konusunda cinsiyet eşitliğine dayalı bir yaklaşım benimsenmektedir. |
-İş yaşam dengesi farkındalık seminerleri sayısının arttırılması, -İş yaşam dengesi ihtiyaç analizi proje çalışması yapılması. |
-Üniversitenin personel iş-yaşam dengesi ihtiyaçlarını belirlemek için bir mekanizma kullanması. |
-Rektörlük -Genel Sekreterlik -TÜKSAM -Merkezler -BAP -Tüm Akademik Birimler |
-Sosyal sorumluluğun paylaşılması ile birlikte iş ve aile yaşamını dengelemek konusunda kadın ve erkeklere eşit fırsatlar sunulmasına dayalı bir iş yaşam dengesinin kurulması desteklenmektedir. |
-Birim yöneticilerini bilgilendirme semineri sayısının arttırılması.
|
-İş yaşam dengesini kurmayı kolaylaştırıcı çalışma yöntemleri oluşturulması. |
-Rektörlük -Genel Sekreterlik -Tüm akademik birimler
|
Ders İçerikleri ve Araştırmalarda Toplumsal Cinsiyet Boyutu
Mevcut Durum |
Hedef |
Planlanan Eylemler |
Sorumlu Birim |
TCKÇ701 Feminist Kuramlar TCKÇ702 Kalkınma ve Kadın TCKÇ703 İklim Değişikliği ve Kadın TCKÇ705 Çalışma Yaşamında Kadın TCKÇ706 Sağlık ve Kadın TCKÇ708 Türkiye’de Feminizm TCKÇ709 Kadın Girişimciliğinde TCKÇ713 Kadın Araştırmalarında Temel Yaklaşımlar ve Yöntem TCKÇ714 Kadın Girişimciliğinin Stratejik Liderlik Yetkinlikleri TCKÇ715 Küreselleşme ve Kadın TCKÇ716 Göç ve Kadın TCKÇ717 Kadın Yoksulluğu TCKÇ718 Kadın Yazar ve Şairlerin Dilinden Cinsel Ayrımcılık- TCKÇ719 Kadın Yazar ve Şairlerin Dilinden Cinsel Ayrımcılık TCKÇ720 Erkeklik Çalışmaları |
-Toplumsal cinsiyet üzerine açılan derslerin çeşitliliğinin artırılması. |
-Toplumsal cinsiyet derslerinin düzenli olarak Güz ve Bahar dönemlerinde açılmasını ve ders içeriklerinin hazırlanmasının sağlanması. |
- Rektörlük -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı - TÜKSAM - Akademik birimler |
-Akademik birimlerce yürütülen projeler. |
-Üniversitenin akademik birimleri ve Araştırma Merkezleri tarafından yürütülen araştırma projelerinin teşvik edilmesi. |
-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili projelerin yapılması. |
-Rektörlük -Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı - TÜKSAM - TÜKAM - BAP -Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi -Tüm Akademik Birimler |
Cinsel Taciz Dahil Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Önlemler
Mevcut Durum |
Hedef |
Planlanan Eylemler |
Sorumlu Birim |
- Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDMR) tarafından cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz konularında kurum içi düzenli ve sürekli eğitim faaliyetlerinin yer alması ve öğrencilerin bu konularda farkındalığının artırılması için çalışmalar yürütülmektedir. |
-Cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz konularında akademik ve idari kadrolara farkındalığın artırılması. |
-Cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz konularında akademik ve idari kadrolara farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesi. |
- Rektörlük - PDMR - TÜKSAM - TÜKAM
|
-Cinsiyetçi ve baskıcı hak ihlallerine karşı sıfır tolerans politikası benimsenmektedir. |
-Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından politika belgesi, el kitabı ve broşürlerinin oluşturulması. |
-T.Ü. bünyesindeki tüm kurumların ve personelin farkındalığının arttırılması.
|
-Rektörlük -PDMR - TÜKSAM
|