Üniversitemiz Senatosunun 27 Şubat 2013 tarih ve 03 sayılı toplantısında alınan 12 nolu karar ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi”nin 20. ve 21. maddelerinde değişiklik yapılmasına, 6. maddenin 5. fıkrasının (c) bendinin ve 26. maddenin yönergeden çıkarılmasına ilişkin, Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik, Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 29 Eylül 2015 tarihli rapor görüşüldü:
Üniversitemiz Senatosunun 27 Şubat 2013 tarih ve 03 sayılı toplantısında alınan 12 nolu karar ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi”nin 20. ve 21. maddelerinde değişiklik yapılmasının, 6. maddenin 5. fıkrasının (c) bendinin ve 26. maddenin yönergeden çıkarılmasının ve yönergenin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
ESKİ HALİ: |
YENİ HALİ |
Madde 20- Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan Proje Yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen 15 gün içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda ise, Proje Yürütücüsü’ne, sonuç raporu sunularak Komisyonda karara bağlandığı tarihten itibaren bir yıl süre ile yeni bir proje desteği verilmez. Sonuç raporu yetersiz bulunan Proje Yürütücüsü’ne ise üç yıl süre ile yeni bir proje desteği verilmez. Ancak, sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, Proje Yürütücülerinin talepte bulunması ve Komisyonun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre verilebilir. Ancak, bu süre ile, var ise, daha önce verilmiş olan ek sürenin toplamı, bir yıldan fazla olamaz.
|
Madde 20- Proje yürütücüleri proje süresinin bitiminden itibaren 3 ay içerisinde projelerine ait sonuç raporlarını “Sonuç Raporu Yazım Esaslarına” uygun olarak Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonuna sunar. Bu süre sonunda sonuç raporlarını sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler, rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan yazılı uyarıya rağmen 15 gün içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi halinde, proje kapsamında satın alınan demirbaşlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Bunun dışındaki durumlarda, bu demirbaşların da bedelleri dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden tahsil edilir. Bu proje yürütücüsüne ise üç yıl süre ile yeni bir proje desteği verilmez. Sonuç raporu sunmasına rağmen sonuç raporu yetersiz bulunan proje yürütücülerine talepte bulunması ve bu talebi Komisyonun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre verilebilir. Ancak, bu ek süre ile daha önce verilmiş olan ek sürenin toplamı, bir yıldan fazla olamaz. Bu süre sonunda sonuç raporu yine yetersiz bulunan proje yürütücülerine proje kapsamında verilen demirbaşlar geri alınır ve 1 yıl süre ile yeni bir proje desteği verilmez. |
Madde 21- Tez projesi ekibinde yer alan araştırmacının herhangi bir nedenle projeden ayrılması durumunda, çalışmanın yürütülmesi ve sonuçlandırılmasından proje yürütücüsü sorumludur. Bu tür projelerin tamamlanarak sonuçlandırılmaması durumunda, proje kapsamında satın alınan demirbaşlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde bu demirbaşların da bedelleri dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır.
|
Madde 21- Tez projesi ekibinde yer alan doktora/ yüksek lisans öğrencisinin herhangi bir nedenle projeden ayrılması durumunda, çalışmanın yürütülmesi ve sonuçlandırılmasından proje yürütücüsü sorumludur. Bu durumda proje yürütücüsünün yazılı talebi Komisyon tarafından incelenerek Komisyon kararı ile proje, araştırma projesine dönüştürülür ve “Kapsamlı Araştırma Projeleri” ile ilgili mevzuata tabi tutulur. Bu tip projelerde öğrenci tarafından proje bütçesinin harcanmış olması ve projenin tamamlanma ihtimalinin bulunmaması durumunda, yürütücünün gerekçeli talebi doğrultusunda projenin tamamlanabilmesi için Komisyon kararı ile mevzuat hükümleri doğrultusunda projeye ek bütçe ve ek süre verilebilir. Bu desteklere rağmen proje sonuç raporunu teslim etmeyen proje yürütücüleri için 20.madde hükümleri uygulanır. |
YÖNERGEDEN ÇIKARILACAK MADDE VE BENTLER |
Madde 6- 5)-C- Sarf Malzeme Alım Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılabilecek her türlü sarf malzeme alımının yapılabileceği projelerdir. |
Madde 26- Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için zorunlu olan yurtiçi/yurt dışı seyahat giderlerinden ayrı olarak, ulusal/uluslararası düzenlenen bir kongre/sempozyuma proje konusu ile ilgili alınmış sunum davetinin bulunması durumunda, katılım ve seyahat giderleri Komisyonca, belirlenen limitleri aşmamak üzere, karşılanabilir. Seyahat giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar BAP Komisyonu tarafından belirlenerek, araştırmacılara duyurulur. Araştırma veya kongre/sempozyum katılımı amaçlı seyahat giderlerinin karşılanabilmesi için, proje başvurusunda ilgili seyahat bütçesinin öngörülmüş olması zorunludur. |
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ UYGULAMA YÖNERGESİ
AMAÇ VE KAPSAM
Madde 1- Bu yönerge, Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ve doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacılar tarafından yürütülecek olan araştırma projeleri ile yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık için hazırlanan tez projeleri ve diğer projelerin seçimi, izlenmesi, sonuçlandırılması, bunlara ilişkin hizmetlerin yürütülmesi, sonuçların değerlendirilmesi ve kamuoyuna duyurulması konularında Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin faaliyetlerini, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenler.
DAYANAK
Madde 2- Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 4684 Sayılı Kanun’la değişik 58. maddesi uyarınca ve 10 Nisan 2002 tarih ve 24722 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine ve Yükseköğretim Kurumları Bütçelerinde Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Tefrik Edilen Ödeneklerin Özel Hesaba Aktarılarak Kullanımı, Muhasebeleştirilmesi ile Özel Hesabın İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere” dayanılarak düzenlenmiştir.
TANIMLAR
Madde 3- Bu yönergede geçen tanımlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Üst Yönetici: Üniversite Rektörü’dür.
b) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP): Tamamlandığında, sonuçları ile alanında bilime evrensel veya ulusal ölçülerde katkı yapması, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen bilimsel içerikli, yükseköğretim kurumu içi ve/veya dışı, ulusal ve/veya uluslararası kurum ya da kuruluşların katılımlarıyla da yapılabilecek projeler ile bilim insanı yetiştirme ve araştırma alt yapısı geliştirme projeleridir.
c) Komisyon : Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonudur.
ç) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi: Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunun sekreterya hizmetlerinin yürütülmesi, bütçe ödeneklerinin özel hesaba aktarılması ve özel hesaba ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesinden sorumlu birimidir.
d) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörü: Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin faaliyetlerinin yükseköğretim kurumu adına yürütülmesinden sorumlu, üst yönetici tarafından belirlenen ve üst yöneticiye karşı sorumlu kişidir.
e) Gerçekleştirme Görevlisi: Harcama yetkilisi tarafından belirlenen kişi ya da kişilerdir.
f) Harcamaların Tasnifi: Özel hesaba aktarılan tutarlardan yapılan harcamaların analitik bütçe sınıflandırmasının ekonomik kodlama sistemine uygun olarak izlenmesidir.
g) Harcama Yetkilisi: Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi koordinatörüdür.
ğ) Harcama Yetkilisi Mutemedi: Mal ve hizmet alımları için özel hesaptan avans kullandırılmak üzere harcama yetkilisi tarafından her bir proje için belirlenen kişi ya da kişilerdir.
h) Muhasebe Birimi: Yükseköğretim kurumlarında muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü birimdir.
ı) Muhasebe Yetkilisi: Muhasebe biriminin yönetiminden ve yetkili mercilere hesap vermekten sorumlu yetkilidir.
i) Özel Hesap: Yükseköğretim kurumları bütçelerinde bilimsel ve teknolojik araştırma hizmetleri için öz gelir ve hazine yardımı karşılığı olarak tefrik edilen bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödeneklerin, ilgili bütçe tertiplerinden tahakkuka bağlanmak suretiyle aktarıldığı kamu bankalarının birinde açtırılan proje özel hesabıdır.
j) Proje Yürütücüsü: Projeyi teklif eden, hazırlanmasından ve yürütülmesinden sorumlu olan öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacılardır.
k) Yükseköğretim Kurumu: Trakya Üniversitesini ifade eder.
l) Araştırmacı: Bilimsel araştırma projesinin yürütülebilmesi için proje yürütücüsü tarafından proje ekibinde gösterilen öğretim elemanları ile proje konusu ile ilgili lisans veya lisansüstü öğrenim görmekte olan öğrenciler ile mezunlardır.
m) Hakem: Sunulan projelerin ve gerektiğinde proje gelişme ve sonuç raporlarının değerlendirilmesi için görüşlerine başvurulan ve projelerin kapsadığı alanda uzmanlığı ile tanınan bilim insanlarıdır.
n) Projenin Dondurulması: Gelişimine ilişkin raporlarına dayanılarak ya da mücbir sebepler nedeniyle ve içeriği hakkında komisyonca yapılan değerlendirmeler sonunda nihai amaçlarına ulaşmasında zorluklar bulunduğu görülen projelerin sürdürülüp sürdürülemeyeceğine ya da hangi koşullar ile sürdürüleceğine, gelişmelere göre karar verilmek üzere proje faaliyetleri ile projenin idari ve mali işlemlerinin belirli bir süreyle kısmen veya tamamen durdurulması işlemidir.
o) Projenin İptali: Gelişimine ilişkin ara raporlarına dayanılarak komisyonca yapılan değerlendirmeler sonunda nihai amaçlarına ulaşmaları olanaksız görülen ya da dondurulma işlemi süresi sonunda sürdürülmesinin yararsız/olanaksız olduğu kararına varılan projelerin, tüm işlemlerinin sonlandırılması işlemidir.
ö) Projenin Kapatılması: Sonuç raporu teslim edilen ve komisyonun olumlu görüş bildirdiği projenin bütün işlemlerinin araştırma projeleri ve yüksek meblağlı projeler için proje ekibinin izleyicilere de açık olabilecek sözlü veya görsel sunum yapmasıyla kapatılmasıdır.
KOMİSYON
Madde 4- Amaç ve Kapsam’da belirtilen görevlerin yürütülmesi için Rektör veya görevlendireceği bir Rektör Yardımcısı’nın başkanlığında Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürleri ve Senatonun önerisiyle Rektör tarafından görevlendirilen, uluslararası atıf endekslerince taranan dergilerde yayını olan ve/veya yayınlarına bu endekslerce taranan dergilerde atıf yapılan en az üç, en çok yedi öğretim üyesinden oluşan bir komisyon kurulur. Komisyon üyeleri, üniversitede var olan bilim dalları arasında denge gözetilmek suretiyle dört yıl için görevlendirilir. Süresi biten üye, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Asli görevleri nedeniyle Komisyonda bulunan üyelerin her ne şekilde olursa esas görevlerinden ayrılmaları hâlinde Komisyondaki görevleri de kendiliğinden sona erer.
Senatonun önerisi ile Rektör tarafından görevlendirilen üyenin Komisyon toplantılarına resmî izin, görevlendirme veya sağlık sorunu gibi yasal bir mazereti olmaksızın bir yıl içinde üç defa katılmaması hâlinde görevi kendiliğinden sona ermiş sayılır. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan Komisyon üyesinin yerine aynı usul ile yeni bir üye görevlendirilir.
Komisyon, Komisyon Başkanı’nın çağrısı üzerine, salt çoğunlukla toplanır; kararlar açık oylama ve oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması hâlinde, Komisyon Başkanı’nın kullandığı oy belirleyicidir.
KOMiSYONUN YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Madde 5-Komisyon aşağıdaki görevleri yerine getirir:
a) Proje başvuru takvimini hazırlayarak duyurur.
b) Projelerle ilgili formları hazırlayarak araştırmacılara duyurur.
c) Her yıl, projeler için sağlanacak destek limitlerini belirler ve duyurur.
ç) Desteklenmesine karar verilen projeler için ayrıntıların belirtildiği bir sözleşme protokolü hazırlar.
d) Proje başvurularını bilimsel ve etik kuralları göz önüne alarak ön incelemeden geçirir. Gerekli gördüğü proje önerilerini hakemlere gönderir ve gelen raporları değerlendirerek projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir.
e) Tez projelerini değerlendirerek, doğrudan karara bağlar. Gerekli gördüğü tez projesi önerilerini hakemlere gönderir ve gelen raporları değerlendirir.
f) Yürütülmekte olan proje yürütücülerinden altı ayda bir alınan ve projelerin ilgili dönemini kapsayan ara raporları değerlendirir.
g) Proje yürütücülerinden gelen ek süre, ek bütçe ve diğer talepleri değerlendirerek, karara bağlar.
ğ) Gerekli gördüğü hâllerde proje çalışmalarını yerinde inceleyebilir, proje yürütücülerini değiştirebilir, projeyi yürürlükten kaldırabilir.
h) Sözleşme ve yönerge maddelerine aykırı durumlarda gerekli yaptırımlara karar verir.
ı) Ülkemiz ve Trakya Üniversitesi bilim politikalarına uygun olarak öncelikli araştırma alanlarını ve konularını belirler ve duyurur.
i) Her yılın sonunda desteklenen, incelemeye alınan, devam eden ve tamamlanan projeler hakkında Rektör’e rapor sunar.
j) Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün verdiği diğer görevleri yerine getirir.
PROJE TÜRLERİ
Madde 6-Trakya Üniversitesi tarafından desteklenen Bilimsel Araştırma Projeleri aşağıda listelenmiştir. Komisyon, yönergede belirtilen bu projelerin kapsamında değişiklik yapabilir, gerekli gördüklerini uygulamadan kaldırabilir, yeni projeler oluşturabilir ve her yıl projeler için sağlanacak destek limitlerini belirler.
1) Araştırma Projeleri:
A.Kapsamlı Araştırma Projeleri: Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacıların hazırladıkları kişisel ya da disiplinler arası projelerdir. Bu projeler en az iki gerektiğinde üç hakemden görüş alındıktan sonra komisyon kararı ile başlatılır. TUBİTAK 1001 programına başvurmuş ve reddedilmiş projelerin hakem değerlendirme raporları ile birlikte teklif edilmesi değerlendirme sürecini kısaltacaktır.
B.Katılımlı Araştırma Projeleri: Trakya Üniversitesi araştırmacıları ile birlikte Trakya Üniversitesi dışındaki ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulmuş hakem onaylı projelerdir.
C.Tez Projeleri: Yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık tezlerini kapsayan, bir öğretim üyesinin yürütücülüğünde öğrencileri ile yürüttükleri araştırma projeleridir.
D.Öğrenci Araştırma Projeleri: Öğrencilerin gerek kulüpler aracılığı ile gerekse bireysel olarak yapmak istedikleri bilimsel çalışmaların desteklenmesini amaçlayan projelerdir (başka herhangi bir destek almamak şartı ile). Trakya Üniversitesi’ne bağlı fakülte, enstitü ve yüksekokullarda lisans, yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik eğitimini sürdürmekte olan öğrenciler ile tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitim programları gereğince bir öğretim üyesinin yöneticiliğinde yürüttükleri araştırma projeleridir.
2)Öncelikli Alan Projeleri:Öğretim üyelerince sunulan ve BAP Komisyonu tarafından belirlenmiş öncelikli alanlarda, diğer destek programlarından daha yüksek alt yapı yatırımlarına olanak veren bütçe ile desteklenebilen projelerdir. En az üç merkezli ve çok disiplinli olma koşulu vardır. Sağlık bilimlerinde anabilim/bilim dalları, diğer alanlarda anabilim dalları ayrı merkez olarak değerlendirilecek, ancak bölüm ve fakülteler arası işbirlikleri tercih nedeni olacaktır.
3)Sanayi İşbirliği Projeleri: Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinin herhangi bir şekilde çıkar ilişkisi olmayan bir sanayi kuruluşu ile müşterek yürüttükleri, bütçesinin en az %50’ si ilgili sanayi kuruluşu tarafından karşılanan uygulamaya yönelik projelerdir. Birinci derecede öncelik taşırlar.
4)Alt Yapı Projeleri: BAP Komisyonu’nun, Üniversitenin veya ülkenin bir sorununu çözmeye, doğal ve tarihsel çevreyi koruyup geliştirmeye, ülkemizin ve üniversitemizin bilimsel araştırma altyapısını geliştirmeye yönelik, konunun uzmanı bilim insanlarına hazırlattığı özel projelerdir.
Kriter limitlerini aşan projeler Üniversite Yönetim Kurulu onayı alındıktan sonra Araştırma Projeleri Komisyonunca değerlendirilir.
Kapsamlı Araştırma, Katılımlı Araştırma, Öncelikli Alan ve Sanayi İşbirliği projelerinde, devlet memuru kadrosunda olmamak kaydıyla Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri proje bütçesinden ücretli olarak çalıştırılabilir. Çalıştırılacak öğrencilerin belirlenmesine ilişkin herhangi bir işlem yapmadan önce maliye bakanlığından izin (vize) alınması şarttır. Belirlenecek ücretin miktarı, ilgili mevzuat kapsamında TÜBAP komisyonunun tespit ve değerlendirmesine bağlıdır. Bu ücretlerin toplamı TÜBAP komisyonu tarafından takdir edilen proje bütçesine dâhildir
5)Destek Projeleri: Alt yapısı var olan araştırma birimlerinin, araştırmalarını yürütebilmek için gerek duydukları çeşitli madde ve malzemelerini ya da yedek parça ihtiyaçları ile diğer giderlerini karşılamak üzere önerilen projelerdir. Bütçeleri bilimsel araştırma projeleri avans miktarının en fazla üç katıdır. Ancak öngörülen bütçeleri alt komisyonların önerisi üzerine komisyonun kararı ve Rektör’ün onayı ile altı katına kadar arttırılabilir. Destek projeleri araştırmacıların ihtiyaç duyduğu ve aşağıda belirtilen alt başlıklar ve üst limitlere riayet edilerek, desteklenmesi talebi ile sunulabilir. Bir araştırmacı aynı anda üç destekten yararlanabilir.
A-Otomasyon ve Yazılım Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılabilecek her türlü yazılım ve otomasyon desteği alımlarının yapılabileceği projelerdir.
B-Akreditasyon Başvuru Desteği: Üniversitemizde faaliyet gösteren laboratuar, merkez vb. birimlerin akreditasyon ya da kalite yönetim sistemine geçiş aşamalarında gerekli olan her türlü malzeme, hizmet ya da yedek parça ile makine teçhizat alımlarının yapılabildiği ve bunlar ile ilgili giderlerin karşılanabildiği projelerdir .
C-Kritik Çalışma Desteği: Bir araştırma çalışmasında yayın aşamasına gelinmesine karşın bazı madde ya da malzemenin eksikliği nedeni ile çalışma tamamlanamıyor ise kritik olarak ihtiyaç duyulan her türlü madde-malzemenin çok acil alımlarının yapılabildiği ve onarım ihtiyacı olan ve doğrudan bu araştırmada kullanılmasına ihtiyaç duyulan demirbaşların tamirat ve eksik madde malzeme giderlerinin karşılanabildiği projelerdir.
D-Analiz Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılmak üzere başka bir merkez ya da laboratuarda yapılması gereken DNA analizleri, elektron mikroskobu çekim giderleri, kimyasal ya da fiziksel analizler, biyolojik analizler vb gibi herhangi bir tipte analizin yapılabileceği projelerdir.
E-Mülkiyet Hakları ve Patent Desteği: Tamamlanmış ya da tamamlanmak üzere olan bir araştırma çalışmasından elde edilen çıktılara ait hak ve patentlerin alımı sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanabileceği projelerdir.
F-Bilimsel/Sanatsal Toplantı Düzenleme Desteği: Üniversitemiz araştırmacıları tarafından düzenlenen her türlü kongre, sempozyum, sergi, konser gibi eğitim ve bilimsel işbirliği toplantısı veya sanatsal aktivitelerin yurt içi ve yurt dışı giderlerinin karşılanabileceği projelerdir. Komisyon kararı ile desteklenmelerine karar verildiğinden aktivitenin başlamasından en az 30 gün önce başvuru yapılması halinde işleme alınırlar.
G-Eğitim Teknolojisi Geliştirme Desteği: Üniversitemizde halen tam zamanlı olarak görev yapan öğretim üyeleri ile doktora, sanatta yeterlilik ya da tıpta uzmanlığını tamamlamış araştırmacıların derslerinde kullanabileceği her türlü materyal, madde-malzeme ile benzeri giderlerinin karşılanabileceği projelerdir.
H-Eğitim-Öğretim Teşvik Desteği: Bir araştırma çalışmasında kullanılmak üzere alınacak her türlü madde malzeme alımının yapılabileceği projelerdir ancak bu madde-malzemelerin doğrudan eğitim ve öğretim ile ilişkili olması gerekmektedir, Öğretim üyelerinin ders notlarını yayınlayabildikleri web sayfalarının tasarımı, öğrencilerin eğitiminde kullanılacak madde-malzemelerin alımı, alan çalışması ve eğitim amaçlı seyahat giderlerinin karşılanması bu tip projeler ile sağlanabilir.
I-Uluslararası Bilimsel İşbirliği Geliştirme Desteği:Bu desteğin amacı, üniversitemiz akademik personelinin niteliğinin yükseltilmesine yönelik araştırma, inceleme ve uygulama amaçlı olarak yurt dışında görevlendirilmeleridir.
• Destekten daha önce üniversitemizce verilen yurtdışı araştırma desteklerinden yararlanmamış akademik (*) personeli yararlanabilir. Destek süresi 2 ay 29 gün’dür. Araştırmacıların bu süre içersinde gittikleri kurumda çalışmaları gerekmektedir. Tekrar görevlendirmeler YÖK'ün ilgili yasa ve yönetmelikleri ile sınırlıdır.
• Akademik personelimiz için adayın Şanghay Üniversitesi sıralamasına göre dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesine ya da araştırma kurumuna gitmesi zorunludur.
• Başvurular Üniversitemiz Bilimsel Araştırmalar Birimi web sayfasında bulunan ilgili form doldurularak yazılı olarak yapılacak olup, başvuru evraklarına formda belirtilen çalışmaların gidilecek kurumda yapılacağına izin verildiğini içeren kabul mektubu da eklenmelidir, başvurular yıl içinde devamlı olarak açıktır.
• Adayların belirtilen koşulları sağlayıp/sağlamadıkları ve destekten yararlanmaları TÜBAP komisyonunca değerlendirilerek karara bağlanır.
• Adaylara üniversitemize dönüşlerinde, ilgili komisyonun da temsil edileceği şekilde kendi birim/bölümlerinde bir sunum yapma veya yazılı rapor verme şartı uygulanır.
• Bu destek ilgili yıl için 50 kişi ile sınırlı olup, daha fazla sayıda istekli olduğu durumlarda ilgili komisyon tarafından son değerlendirme yapılacaktır.
• Trakya Üniversitesi Rektörü bu koşulları yürütmeye ve değiştirmeye yetkilidir.
(*): Kadrosu üniversitemizde bulunan öğretim üyeleri ve doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacılar, Yardımcı Doçentler, Doçentler ve Profesörler bu destekten yararlanırlar.
İ-Kongre-Sempozyum ve Bilimsel-Sanatsal Etkinliklere Katılım Desteği Projeleri ve Destek koşulları:
Destekler:
Yurt içi ve yurt dışı kongre, sempozyum veya sanatsal etkinlik desteğinden yararlanabilmek için kongre veya sempozyumda sözel ya da poster bildiriyi bizzat sunmak, sanatsal etkinliği bizzat gerçekleştirmek gerekir.
a) Bir kişiye başvuru yılı veya bir önceki yıl içinde yayımlanmış yayın şartı ile yurtdışı kongre yol, katılım ve konaklama desteği verilir.
b) Bilimsel çalışma, toplantı veya sanatsal etkinlik katılım projeleri, yurt içi ve yurt dışı ulusal veya uluslararası olmak üzere SCI-exp, SSCI, AHCI ve diğer çalışmalara ait yayımlanmış yayın karşılığında desteklenir.
c) Yayımlanmasından sonra, üzerinden iki takvim yılı süre geçmiş olan yayınlar destek kapsamından çıkar. Ayrıca bir yayın ile sadece bir kez yayın desteğinden faydalanılır. Aynı yayınla ikinci bir etkinlik için başvuru yapılamaz.
d) Konaklama için yapılacak ödemeler fatura ile belgelendirilme koşulu ile aşağıdaki gibidir.
i) Yurt içinde gündelik ödenenlerden yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı esas alınır. Ancak bu miktar belge bedelini aşamaz ve her görevlendirme için ilk on gün ile sınırlıdır.
ii) Yurt dışına çıkışlarda seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için %50 artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin %40’ını aşması halinde aşan kısmın %70’i ödenir.
e) Bilimsel etkinliğe katılım sonrası harcama belgelerinin asılları (ulaşım, konaklama, katılım ücreti), etkinliğin bitiş tarihinden sonra en geç üç hafta içerisinde TÜBAP’a teslim edilmelidir. Bu sürenin yıl sonuna denk gelmesi halinde üç haftalık süre kullanılmaksızın yıl bitmeden belgeler teslim edilerek işlemlerin tamamlanması sağlanmalıdır.
J-Performans Puanı Değerlendirme Destek Projesi: Trakya Üniversitesi öğretim elemanlarını akademik bakımdan daha başarılı olmaya teşvik etmek ve üniversitenin ulusal/uluslararası başarı seviyesini yükseltmek amacıyla bir önceki ilgili yıl içerisinde yaptıkları çalışmalara istinaden yapılan puanlama sonucunda verilecek ödüllerin demirbaş, sarf, yolluk harcama kalemlerinden karşılanacağı projelerdir.
PROJE BAŞVURUSU |
Madde 7-Bir proje yöneticisi tarafından hazırlanan bilimsel araştırma projesi önerisi; projenin gerekçesini, önceliğini, bütçe ve personel dökümünü ayrıntılı olarak içeren proje başvuru formu, ekleri ve eğer varsa kabul edilmiş veya tamamlanmış projelerin makine, teçhizat ve kitap gibi demirbaş listeleri eklenerek kişisel projeler için dört nüsha ve yüksek lisans, tıpta uzmanlık, doktora projeleri için tek nüsha olarak Bölüm Başkanlığı aracılığı ile ilgili Dekanlığa veya Anabilim Dalı Başkanlığı aracılığı ile ilgili Enstitü Müdürlüğüne verilerek Rektörlüğe gönderilir. Yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık projelerinde, proje danışmanlarının son üç yıl içinde ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış en az iki makalesinin bulunması ön şartı aranır. Kişisel projeler için sonuç raporunu teslim etme tarihine kadar Science Citation Index - Expanded (SCI-E), Social Science Citation Index (SSCI) veya Arts and Humanities Citation Index (AHCI) kapsamında ve diğer hakemli dergilerde yayınlanmış ya da yayına kabul edilmiş proje sonuçlarını içeren makaleler de sonuç raporu olarak kabul edilir.
|
a) Klinik veya canlı hayvan türleri üzerinde uygulanacak deneysel çalışmalarda desteklenmesi kabul edilen projelerin protokolleri, ilgili etik kurul(lar)dan alınacak onay belgelerinin sunulmasını takiben yapılır. b) Proje kapsamında satın alınması istenen makine ve teçhizatın gerekçeleri, birim ve/veya Üniversitenin araştırma potansiyeline olası katkıları ve Başvuru Formu’nda yer alan diğer hususlar cevaplandırılarak verilmeli ve tahmini fiyatı proforma faturalarla belgelendirilmelidir. c) Desteklenmesi uygun görülen projelerin kabul ve protokol imzalamaya davet yazıları proje yöneticilerine gönderilir. Projelere ilişkin protokoller Proje Yöneticisi tarafından imzalanır. 15 gün içerisinde Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine teslim edilir. Mazereti olanların, bu süre içerisinde mazeretlerini (görevlendirme, izin, sağlık raporu, Komisyonun kabul edeceği diğer mazeretler) Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine bildirmeleri gerekir. Mazeretleri Komisyon tarafından kabul edilen projeler için bu süre en fazla altı aydır. Proje Yöneticisi tarafından 15 gün içinde protokolü imzalanmayan ya da mazeret bildirmeyen proje yöneticilerinin projeleri iptal edilir. |
PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Madde 8- Başvuru süreleri içinde Koordinatörlüğe sunulan kişisel proje önerileri, gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığının incelenmesi amacıyla ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirme aşamasında şartları sağlayan proje önerileri, Koordinatör tarafından Komisyon değerlendirmesine sunulur. Değerlendirmeye alınan proje önerileri üç hakeme gönderilir. Kişisel projelerde hakemlerin en az biri Trakya Üniversitesinden, diğer hakemlerin en az ikisi ise Trakya Üniversitesi dışından seçilir. Komisyon, gelen hakem raporlarını ve proje ekibinin önceki projelerinde gerçekleştirdikleri bilimsel yayınları da dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. Projelere destek verilmesi, izlenmesi, proje raporlarının hazırlanması ve sonuçlandırılması Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılır.
PROJE SONUÇLARININ YAYIMLANMASI
Madde 9- Projeler, protokolde belirlenen bitiş tarihini izleyen üç ay içinde, proje sonuç raporu ve ekleriyle birlikte Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine gönderilir. İlgili alt komisyon tarafından incelenen sonuç raporu olduğu gibi kabul edilebilir, üzerinde değişiklikler yapıldıktan sonra tekrar değerlendirilmeye alınabilir ya da reddedilebilir. Reddedilen sonuç raporları komisyona gönderilir ve son karar Komisyon tarafından verilir. Proje sonuç raporunu teslim etme tarihine kadar Science Citation Index-Expanded (SCI-E), Social Science Citation Index (SSCI) veya Arts and Humanities Citation İndex (AHCI) kapsamında ve diğer hakemli dergilerde yayımlanmış ya da yayına kabul edilmiş proje sonuçlarını içeren makaleler de sonuç raporu olarak kabul edilir.
Madde 10- BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen projeler kapsamında gerçekleştirilen her türlü yayında, “Bu çalışma Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince Desteklenmiştir. Proje Numarası: ….” (“This work was supported by Research Fund of the Trakya University. Project Number: ….”) şeklinde veya benzer anlama gelecek bir ibarenin bulunması zorunludur.
Madde 11- Projelerden elde edilen bilimsel sonuçların telif ve fikri mülkiyet hakları Trakya Üniversitesine aittir. Proje sonuçlarından yapılacak gelir getirici herhangi bir yayın veya uygulama için Trakya Üniversitesi Rektörlüğünden izin alınması zorunludur.
PROJE SÜRESİ
Madde 12- Bilimsel Araştırma Projeleri ek süre ile birlikte üç yıl içinde tamamlanır. Proje Yöneticisi`nin gerekçeli talebi üzerine, Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu kararı ile projeler için ek süre veya ek kaynak verilebilir. Ek süre bir yıla, ilave kaynak ise toplam proje maliyetinin en fazla yüzde 50'sine kadar artırılabilir.
GENEL HÜKÜMLER
Madde 13- Projeler için BAP Koordinasyon Birimince sağlanan makine, teçhizat ve donanımların mülkiyeti Proje Yürütücüsü’nün kadrolu olduğu birime aittir. Söz konusu makine, teçhizat, ilgili proje tamamlanıncaya kadar proje yürütücülerinin kontrol ve kullanımındadır; bunların korunmasından, bakım ve onarımından proje yürütücüleri sorumludur. Tamamlanan projelere ait, özellik arz eden makine ve teçhizat ise ihtiyaç duyan Üniversitemiz araştırmacılarının kullanımına açıktır. BAP Komisyonu, bu tür makine ve teçhizatla ilgili olarak, ortak bir alanda kullanıma sunulmaları, başka projelerde kullanılmak üzere geri alınmaları veya gerekli göreceği diğer tasarruflarda bulunmaya yetkilidir.
Madde 14- Kitap alımı isteği bulunan projelerde, istenilen kitapların projenin materyali olması ve Üniversitemiz Kütüphanesinde bulunmaması zorunludur. Alınan kitaplar, proje yürütücüsünün kadrolu olduğu birime (Dekanlık/Yüksekokul/Enstitü) demirbaş olarak kayıt edilir.
Madde 15- Proje yürütücüsü, projeye ait tüm kayıt ve verileri projenin sonuçlandığı tarihten itibaren beş yıl süreyle saklamak zorundadır.
Madde 16- Uzun süreli olarak Üniversite dışında görevlendirilen veya Üniversiteden ayrılan Proje Yöneticilerinin yerine ilgili Dekan veya Enstitü Müdürünün önerisi üzerine Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından yeni yönetici atanabilir.
YAPTIRIMLAR
Madde 17- Projeler yürütülürken veya bitiminden sonra, bilimsel etiğe aykırılık veya mali kaynakların etik ilkelere aykırı kullanıldığının saptanması durumunda aşağıdaki yaptırımlar uygulanır:
a) Yürütülmekte olan proje BAP Komisyonu kararı ile iptal edilir.
b) Proje kapsamında satın alınan demirbaşlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde bu demirbaşların da bedelleri dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte Proje Yürütücüsü’nden geri alınır.
c) Proje ekibindeki, etik kurallara aykırı durumları gerçekleştiren kişi ya da kişiler beş yıl süre ile herhangi bir proje desteğinden yararlanamaz.
ç) BAP Komisyonu, konunun Üniversitemiz etik kurulunda görüşülmesi veya yasal işlem yapılması hususunda Üst Yönetici’ye görüş bildirebilir.
Madde 18- Komisyon projenin başvuruda öngörülen gelişmeyi göstermemesi veya amaca uygun olarak yürütülmemesi ve Proje kapsamında gerçekleştirilen seyahat faaliyet raporlarının uygun bulunmaması hâlinde proje çalışmasını doğrudan inceleyebilir veya konunun uzmanlarına inceletebilir.
Proje Yürütücüsü’nün, proje yürütücülüğünü Komisyonca onaylanan bir öğretim üyesine devretmeden projeden ayrılması durumunda, projeler Komisyon kararı ile iptal edilerek, proje kapsamında satın alınan demirbaşlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde bu demirbaşların da bedelleri dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır. Ayrıca ilgili proje ekibi üç yıl süre ile BAP Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.
Madde 19- Proje ara raporunun, Komisyonca kabul edilen bir mazeret gösterilmeden bir aydan fazla geciktirilmesi durumunda, rapor teslim edilinceye kadar Proje Yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen 15 gün içerisinde ara raporun verilmemesi durumunda ise proje çalışması iptal edilerek, proje kapsamında satın alınan demirbaşlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde bu demirbaşların bedelleri de dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır. Ayrıca proje yürütücüsü iki yıl süre ile BAP Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.
Madde 20- Proje yürütücüleri proje süresinin bitiminden itibaren 3 ay içerisinde projelerine ait sonuç raporlarını “Sonuç Raporu Yazım Esaslarına” uygun olarak Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonuna sunar. Bu süre sonunda sonuç raporlarını sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler, rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan yazılı uyarıya rağmen 15 gün içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi halinde, proje kapsamında satın alınan demirbaşlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Bunun dışındaki durumlarda, bu demirbaşların da bedelleri dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden tahsil edilir. Bu proje yürütücüsüne ise üç yıl süre ile yeni bir proje desteği verilmez. Sonuç raporu sunmasına rağmen sonuç raporu yetersiz bulunan proje yürütücülerine talepte bulunması ve bu talebi Komisyonun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre verilebilir. Ancak, bu ek süre ile daha önce verilmiş olan ek sürenin toplamı, bir yıldan fazla olamaz. Bu süre sonunda sonuç raporu yine yetersiz bulunan proje yürütücülerine proje kapsamında verilen demirbaşlar geri alınır ve 1 yıl süre ile yeni bir proje desteği verilmez.
Madde 21- Tez projesi ekibinde yer alan doktora/ yüksek lisans öğrencisinin herhangi bir nedenle projeden ayrılması durumunda, çalışmanın yürütülmesi ve sonuçlandırılmasından proje yürütücüsü sorumludur. Bu durumda proje yürütücüsünün yazılı talebi Komisyon tarafından incelenerek Komisyon kararı ile proje, araştırma projesine dönüştürülür ve “Kapsamlı Araştırma Projeleri” ile ilgili mevzuata tabi tutulur. Bu tip projelerde öğrenci tarafından proje bütçesinin harcanmış olması ve projenin tamamlanma ihtimalinin bulunmaması durumunda, yürütücünün gerekçeli talebi doğrultusunda projenin tamamlanabilmesi için Komisyon kararı ile mevzuat hükümleri doğrultusunda projeye ek bütçe ve ek süre verilebilir. Bu desteklere rağmen proje sonuç raporunu teslim etmeyen proje yürütücüleri için 20.madde hükümleri uygulanır.
Madde 22- Projeler kapsamında, Trakya Üniversitesi birimleri, Trakya Üniversitesi Vakfı veya diğer kurumlar tarafından sağlanan seyahat, kongre/sempozyum katılım bedeli gibi herhangi bir destek türü için, BAP Birimince ayrıca destek sağlanmaz. Bu ilkeye aykırı hareket edildiğinin tespit edilmesi durumunda, gerçekleştirilen harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte ilgili araştırmacıdan geri alınır ve ilgili araştırmacı iki yıl süre ile BAP Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.
Madde 23- Yönerge maddeleri uyarınca Komisyon tarafından yaptırım uygulanan Proje Yürütücüsü veya araştırmacıların ikinci kez yaptırıma maruz kalmaları durumunda, ilgili kişiler BAP Koordinasyon Biriminin sağladığı desteklerden süresiz olarak yararlanamazlar.
Madde 24- Proje yürütülmekte iken bilimsel etiğe aykırılık saptandığında Komisyon kararı ile proje iptal edilir. Bu suretle projenin iptaline yol açan kişi veya kişiler dört yıl süreyle proje desteğinden yararlanamaz. Ayrıca, bu durumun tekrarı hâlinde de bir daha destek verilmez. Aynı uygulama proje bitiminden sonra proje verilerinin etik kurallara aykırı kullanılması hâlinde de geçerlidir.
ÖDENEKLERİN KULLANIMI VE MALİ HUSUSLAR
Madde 25- Proje türlerine göre sağlanacak destek miktarları her yıl Komisyon tarafından belirlenerek ilan edilir. Komisyon, bilgisayar, yazıcı, kırtasiye, fotokopi, seyahat ve benzeri yaygın olarak gerçekleştirilen talepler için sınırlama getirebilir.
Madde 26- Üniversitemizde yapılabilen analiz ve testler başka kurum ve kuruluşlarda, yurt içinde yaptırılabilen analiz ve testler ise yurt dışında yaptırılmaz. Zorunlu durumlarda, gerekçeler detaylı olarak başvuru formunda belirtilmelidir.
Madde 27- Proje için gerekli yolluk, hizmet, tüketim malı, malzeme, demirbaş, makine ve teçhizat alımları ve buna ilişkin ödenekler için kullanılır.
Madde 28- Bilimsel Araştırma Projeleri için görevlendirilecek mutemetlere verilecek ön ödeme limitleri, ait olduğu yılın merkezi yönetim bütçe kanununda iller için belirlenen parasal limitin altı katına kadar, Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenir.
Her mutemet, aldığı avanstan harcadığı tutarlara ilişkin kanıtlayıcı belgeleri en çok bir ay, açılan kredilerden harcadığı tutarlara ilişkin kanıtlayıcı belgeleri ise en çok üç ay içerisinde muhasebe birimine vermekle yükümlüdür.
Mutemet, işin tamamlanmasından sonra veya mali yılın sonunda bu sürelerin dolmasını beklemeksizin avans veya kredi artığını iade etmek, henüz mahsubunu yaptırmadığı harcamalara ait belgeleri vermek ve varsa artan parayı muhasebe birimine iade etmek suretiyle mahsup işlemini gerçekleştirmek zorundadır. Bu şekilde mahsup işlemi yapılmadıkça aynı iş için yeniden avans verilemez, kredi açılamaz.
Aldıkları avansın mahsubunu yapmayan mutemetler hakkında 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
Avans ve kredi işlemlerinde Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği belgeleri aranır.
Madde 29- Proje kapsamında alınan teçhizat, taşınır kaydını müteakip ilgili birimin taşınır kayıt kontrol görevlisine zimmetlenir.
Madde 30- Üniversite mensupları Bilimsel Araştırma Projeleri ödeneğinden ücret alamazlar.
YÜRÜRLÜK
Madde 31- Bu yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
Madde 32- Bu yönerge hükümlerini, Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.
Madde 33- Yönergede belirtilmeyen hususlarda “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümleri ile genel mevzuat hükümleri uygulanır.