Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 15 Ağustos 2024 Perşembe

Toplantı Sayısı : 12

Karar No : 1


"Trakya Üniversitesi Taşınır Mal ve Hurda Yönetimi Yönergesi” aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna  mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

       T.C.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

TAŞINIR MAL VE HURDA YÖNETİMİ YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; ihtiyaç fazlası taşınır malların tespiti, etkin, ekonomik, verimli kullanılması, taşınır malların hurdaya ayrılması, muhafazası, satışı ve işleyiş ile ilgili süreçlerin kontrol ve yönetimine ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın Üniversitenin tasarrufunda bulunan tüm taşınır malları ve üretim/yıkım sırasında oluşan artık parçalardan ekonomik değeri olan hurdaları kapsamaktadır.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 12/b, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 8, 11, 44, 50, 55 ve 56’ncı maddeleri ile Taşınır Mal Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi (DMİS): Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen döner sermaye muhasebe ve taşınır mal işlemlerinin yapıldığı otomasyon programını,

b) Harcama Birimi: Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir birimi,

c) Hurda Ayırma Komisyonu: Harcama biriminin kayıtlarında bulunan, hurdaya ayrılması düşünülen dayanıklı taşınırlar hakkında karar verecek olan ve en az üç kişiden oluşan Komisyonu,

ç) Hurda: Ekonomik ömrünü tamamlamış olan veya tamamlamadığı hâlde teknik ve fiziki nedenlerle alınış amaçları doğrultusunda kullanılma imkânı kalmayan, tamiri mümkün ve ekonomik olmayan arızalar nedeniyle kullanılmasında yarar görülmeyerek hizmet dışı bırakılan taşınırlar ile üretim sırasında elde edilen kırpıntı, döküntü ve artık parçaları,

d) Kamu Harcama ve Muhasebat Bilişim Sistemi (KBS): Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından harcama ve muhasebe birimlerinin mali işlemlerini, otomasyon sistemi içinde toplamak suretiyle harcamayı tahakkuk ettiren harcama birimleri ile ödemeyi gerçekleştiren muhasebe birimleri arasında güvenli, hızlı ve elektronik ortamda bilgi akışını sağlamak amacıyla geliştirilen otomasyon programını,

e) Ödeme Emri Belgesi (ÖEB):  İdarelerce bütçeden yapılacak kesin ödemeler için düzenlenen Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği ek 1 örnek numaralı Ödeme Emri Belgesini, ön ödeme suretiyle yapılacak ödemelerde ise söz konusu Yönetmeliğin ek 2 örnek numaralı Muhasebe İşlem Fişini,

f) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü

g) Taşınır kayıt yetkilisi: Taşınırları teslim alan, sorumluluğundaki ambarlarda muhafaza eden, kullanıcılarına ve kullanım yerlerine teslim eden, Yönetmelik ve bu Yönergede belirtilen esas ve usullere göre kayıtları tutan, bunlara ilişkin belge ve cetvelleri düzenleyen ve bu hususlarda hesap verme sorumluluğu çerçevesinde taşınır kontrol yetkilisi ve harcama yetkilisine karşı sorumlu olan görevlileri,

ğ) Taşınır Kontrol Yetkilisi: Harcama yetkililerince, taşınır kayıt yetkilisinin yapmış olduğu kayıt ve işlemleri         kontrol etmek üzere yardımcılarından veya bunların bir alt kademesindeki yöneticileri arasından görevlendirilen görevlileri,

h) Harcama Yetkilisi: Harcama yetkilileri taşınırların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullanılmasından, kontrolünden, kayıtlarının Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasını sağlamaktan sorumludur. Harcama yetkilileri taşınır kayıtlarının Yönetmelik hükümlerine uygun olarak tutulması ve taşınır mal yönetim hesabının hazırlanması sorumluluğunu taşınır kayıt yetkilileri ve taşınır kontrol yetkilileri aracılığıyla yerine getiren yöneticiyi,

 

ı) Taşınır İşlem Fişi (TİF): Şekli ve içeriği Yönetmelik eki Örnek: 5; 5/A’da belirtilen ve taşınır mal kayıtlarında KBS veya DMİS tarafından üretilen belgeyi,

i) Taşınır Yönetim Birimi: Yönergede belirtilen görevleri yürütmek üzere oluşturulan İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan birimi,

j) Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi (TKYS): Bu sistem, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi (BKMYBS) arasında entegrasyon sağlanarak taşınır işlemlerine ilişkin harcama ve muhasebeleştirme süreçleri elektronik olarak gerçekleştirildiği uygulama.

k) Yönetmelik: Taşınır Mal Yönetmeliğini,

               l) Üniversite: Trakya Üniversitesini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İhtiyaç Fazlası Taşınırların Yönetimi ve Devri

İhtiyaç fazlası taşınırların tespiti

MADDE 5- (1) Harcama birimleri, her yıl Aralık ayının ilk haftası içinde ihtiyaç fazlası taşınır olup olmadığını İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına bağlı Taşınır Yönetim Birimine bildirir.

(2) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ise her yıl Haziran ve Aralık ayının ilk haftası içerisinde olmak üzere yılda iki kere ihtiyaç fazlası taşınır olup olmadığını İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına bağlı Taşınır Yönetim Birimine bildirir.

İhtiyaç fazlası taşınırların ilanı

MADDE 6- (1) Taşınır Yönetim Birimi, harcama birimlerinden gelen ihtiyaç fazlası taşınır listesini konsolide ederek özellikleri ile birlikte birimin web sayfasından ilan eder ve listenin güncelliğini sağlar.

İhtiyaç fazlası taşınırların devri

MADDE 7-  (1) İlan edilen ihtiyaç fazlası taşınırı devir almak isteyen harcama birimi, Taşınır Yönetim Birimine talepte bulunur. Taşınır Yönetim Birimi, taşınır devir sürecinin Yönetmeliğe uygun olarak gerçekleşmesini koordine eder. Ancak devir işlemleri harcama birimi tarafından yapılır.

 

(2)              İlan edilen ihtiyaç fazlası taşınıra, ihtiyaç duyulması ve Rektör onayının olması halinde, altı ay sonunda Üniversite içinden talep olmaması hâlinde Yönetmeliğin 31’inci maddesi hükümlerine uygun olan taşınırların Üniversitenin muhtemel ihtiyaçları gözetilerek Taşınır Yönetim Birimi tarafından Kamu Harcamaları Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) “İhtiyaç Fazlası Taşınır Uygulaması’ndan tüm kamu idarelerine duyurulması sağlanabilir. Ayrıca ihtiyaç fazlası taşınırlar, gerek görülmesi hâlinde kamu idarelerine yazı ile de bildirilebilir. Taşınır Yönetim Birimi, talep olması hâlinde devir işlemlerinin Yönetmeliğe uygun olarak gerçekleşmesi sürecini koordine eder. Taşınırların, Üniversite dışında bir kamu idaresine bedelsiz devrinde ve harcama birimleri arasındaki devrinde her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Parasal Sınırlar ve Oranlar’ başlıklı Genel Tebliğinde yer alan parasal sınırlar dikkate alınır. Devir işleminde taşınırların değerleri söz konusu sınırlar dâhilinde ise harcama yetkilisinin, üzerinde ise Rektör’ün onayı ile yapılır. Devir işlemlerinin birden fazla taşınırı ihtiva etmesi hâlinde söz konusu sınırlar taşınır bazında değil, işlem bazında uygulanır.

(3)              Kamu idarelerinin talebi doğrultusunda Rektörlük tarafından uygun görülmesi hâlinde ihtiyaç fazlası taşınırlar, yukarıda belirtilen süreler dikkate alınmaksızın Yönetmeliğin 31 inci maddesi hükümlerine göre devredilebilir.

(4)              Taşınır Yönetim Birimi tarafından Kamu Harcamaları Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) “İhtiyaç Fazlası Taşınır Uygulaması’ndan ilanı yapılan taşınırlara altı ay içerisinde talep olmaması durumunda, ilgili harcama birimince hurdaya ayırma işlemi başlatılabilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Taşınırların Kayda Alınması

 

Döner sermaye işletmesi bütçesinden alınan taşınırların kayda alınması

MADDE 8- (1) “Yükseköğretim Kurumları Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik” in 13 üncü maddesi uyarınca işlemler yapılır.

(2) Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri uyarınca 150 grubunda yer alan tüketime yönelik taşınırlar, özel bütçeden edinilen taşınırlardan farklı olarak ayrı bir ambarda, ayrı ambar imkânı olmayan birimlerde ise aynı ambar içinde farklı bir alanda her türlü sayım, kontrol ve denetime imkân verilecek şekilde tasnifi yapılır.

Proje bütçesinden alınan taşınırların kayda alınması

MADDE 9- Proje bütçesinden alınan her türlü taşınıra, proje yürütücüsünün kadrosunun olduğu birim tarafından Taşınır Geçici Alındı Belgesi düzenlenir ve ilgili birim tarafından muayene kabul işlemleri tamamlanınca ödemeye esas tüm evrakları, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne gönderilir. Bu birim, Taşınır Geçici Alındı Belgesini dayanak alarak Taşınır İşlem Fişi (TİF) ve Ödeme Emri Belgesi (ÖEB) düzenler ve bunları ödeme ve muhasebe işlemleri için Strateji Gelişme Daire Başkanlığına gönderir. Ödeme gerçekleştikten sonra söz konusu taşınır, proje yürütücüsünün kadrosunun olduğu birime devredilir.

Bağış yoluyla edinilen taşınırların kayda alınması

MADDE 10- (1) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 40 ıncı maddesi ile diğer mevzuat çerçevesinde bağış yoluyla edinilen taşınırlar, bağışta bulunan tarafından kanıtlayıcı bir belge ile belgelendirilen değer üzerinden, kanıtlayıcı belge yoksa değer tespit komisyonu tarafından belirlenecek değer üzerinden kayda alınır.

Üretim yoluyla edinilen taşınırların kayda alınması

MADDE 11- (1) Kurum imkânlarıyla üretilen taşınırlar, iç imkanlarla üretilen taşınırlar olarak taşınır mal yönetmeliği hükümlerine göre kayda alınır.

Sayım fazlası taşınırların kayda alınması

MADDE 12- (1) Sayım fazlası olarak tespit edilen taşınırlar,

Taşınır İşlem Fişi düzenlenerek kayıtlara alınır. Sayım fazlası taşınırlar kaydedilirken son bir yıl içinde söz konusu taşınırla aynı nitelikte olup girişi yapılan taşınır varsa bu taşınırın değeri, yoksa değer tespit komisyonu tarafından belirlenecek değer esas alınır.

Bina yapım aşamasında projeye dahil edinilen taşınırların kayda alınması

MADDE 13- (1) Bina yapım, onarım ve tadilat aşamalarında projeye dahil edinilen dayanıklı taşınırlar, KBS üzerinden envanter girişi yapılarak kayda alınır.

 

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hurdaya Ayırma Komisyonu, Görev ve Sorumluluklar

 Komisyonun oluşturulması

MADDE 14-  (1) Komisyonda görev alacak uzman üyeler bilgisayar ve donanımları ile yazıcı, faks, vb. için Bilgi İşlem Daire Başkanlığında; güvenlik kamerası, makine teçhizat, mobilya ve mefruşat için Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığında; tıbbi atıklar için ise Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde görev yapan personel içinden olmak üzere Rektörlük tarafından belirlenir.

(2) Hurdaya Ayırma Komisyonu; harcama birimi taşınır kayıt yetkilisi, bir uzman üye olmak üzere en az üç kişiden oluşacak şekilde harcama yetkilisi tarafından kurulur.

(3) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, kendi bünyesinde bulunan ilgili birimlerden komisyon kurarak işlem yapar.

(4) Taşıtların hurdaya ayrılmasında, 05.01.1961 tarih ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 13 üncü maddesi hükmü uyarınca işlem yapılır.

Komisyonun görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 15- (1) Hurdaya Ayırma Komisyonun görevleri şunlardır:

a)Taşınırların hurdaya ayrılmasının değerlendirilmesinde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak ilkesine göre değerlendirme yapmak,

b)Öncelikle taşınırın tamir ve bakım yoluyla kullanıma kazandırılmasını değerlendirmek,

c)Taşınırı, Üniversitenin diğer harcama birimleri veya diğer kamu idareleri tarafından kullanılabilirliği açısından değerlendirmek,

ç)Muhteviyatı itibarı ile diğer harcama birimlerindeki taşınırlarla parçaları birleştirilebilecek durumda olan taşınırın imha edilmeyerek ekonomiye kazandırılmasını sağlamak,

d)Hurdaya ayrılan taşınırları cinslerine, bulundukları duruma, yapılarındaki maden veya madeni maddelerden mamul olup olmadığına ve ekonomik değerlerinin bulunup bulunmadığına göre raporda belirtmek,

e)Ahşap olan hurdaların, marangozhanede kullanılabilirliğini değerlendirmek.

f) Komisyonca yapılan değerlendirme sonucunda hurdaya ayrılması uygun görülmeyen taşınırlar hakkındaki ilgili kararı harcama yetkilisine bildirmek.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Taşınır Yönetim Birimi, Görev ve Sorumlulukları

Taşınır yönetim birimi

MADDE 16- (1) Üniversitenin taşınır mallarının etkin, verimli ve ekonomik kullanılmasını, ihtiyaç fazlası taşınır mal ve hurda sürecini yürütmek üzere İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bünyesinde Taşınır Yönetim Birimi kurulur.

(2) Taşınır Yönetim Biriminde görev yapmak üzere, en az biri Taşınır mevzuatı konusunda tercihen eğitim almış/tecrübe kazanmış bir birim yetkilisi personel olmak kaydıyla yeteri kadar personel görevlendirilir.

Taşınır Yönetim Biriminin görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 17 (1) İhtiyaç fazlası taşınır süreciyle ilgili Taşınır Yönetim Biriminin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Harcama birimlerdeki ihtiyaç fazlası taşınırların tespiti ve bunların etkin, ekonomik, verimli kullanılması süreçlerini koordine etmek,

b)  Üniversite envanterinde bulunun tüm taşınırları Mart, Haziran, Kasım aylarında, ortak kullanım, kişisel zimmet, depo stok durumlarını KBS sistemi üzerinden izlemek, gerekirse yerinde inceleme ve kontroller yapmak,

c) Taşınırların etkin, ekonomik, verimli kullanılması ve ihtiyaç fazlası taşınırların tespiti için Rektörlük onayı ile yerinde kontroller yapmak veya bu konuda komisyon kurmak,

ç) İhtiyaç fazlası taşınırların Üniversitenin ihtiyacı olan harcama birimlerine veya kamu idarelerine devrini koordine etmek,

d) Taşınırların etkin, verimli ve ekonomik kullanılmama durumları hakkında tespit edilen izlenimleri, yılda en az bir kere (Ocak ayının sonuna kadar) Rektörlük makamına raporlamak.

(2) Taşınırların hurdaya ayrılması süreciyle ilgili Taşınır Yönetim Biriminin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Taşınırların hurdaya ayrılması süreçlerinde ihtiyaç duyulması hâlinde harcama birimlerine danışmanlık yapmak, onları koordine etmek,

b) Komisyon tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, harcama birimi tarafından ayrıştırılan hurdaları bulundukları duruma, yapılarındaki maden veya madeni halitalardan mamul olmalarına ve ekonomik değerlerine göre teslim almak,

c) Ayrıştırılan hurdalardan ekonomik değeri olanları, hurdalık alana taşıtmak, cins ve durumlarına göre tasnif ettirmek,

ç) Ahşap olan hurdaların, Üniversitenin marangozhanesinde, kamu idaresinde, soba, kalorifer kazanı veya diğer katı yakıt kullanılan yerlerde kullanılmasını sağlamak,

d) İmhasına karar verilen hurdaları usulüne göre depolayıp imhasını koordine etmek,

e) Hizmet binalarında yapılan tadilat esnasında oluşan atıklar ile ekonomik değeri olan hurdaların ayrı ayrı tasnif edilmesini koordine etmek,

f) Hurdaların, 19/03/2001 tarihli 2001/15 sayılı Genelge doğrultusunda Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (Hurdasan A.Ş.) tarafından alınmasını ve bedelinin Üniversite bütçesine gelir kaydedilmesini sağlamak,

g) Hurdaya ayrılan ve hurdaya ayrılması teklif edildiği hâlde komisyon tarafından hurdaya ayrılması uygun görülmeyen taşınırlar ile satışı yapılan hurdalarla ilgili yılda en az bir kere (Ocak ayının sonuna kadar) Rektörlük Makamına rapor sunmak.

(3) Yönergede belirlenen süreçlerle ilgili ihtiyaç duyulan standart formları hazırlamak.

(4) Yılda en az bir kere, taşınır ve hurdaya ayırma süreçlerinin işleyişi, yaşanan aksaklıklar, süreçlerin işleyişi konularında Rektörlük Makamına rapor sunmak.

  (5) Rektörlük onayı ile birimlerin taşınır işleyişlerinin mevzuata uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlemek, gördüğü hataların düzeltilmesini sağlamak. i

 

Harcama birimlerinin sorumlulukları

MADDE 18- (1) İhtiyaç fazlası olan taşınırları, bu Yönerge ile belirlenen takvim doğrultusunda, Taşınır Yönetim Birimine bildirmek.

(2)Taşınır Kayıt Yetkilisini, taşınır süreci ile ilgili eğitim almış personel içinden görevlendirmek ve görevlendirilen Taşınır Kayıt Yetkilisi ile Taşınır Kontrol Yetkilisini, Taşınır Yönetim Birimi ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına bildirmek.

(3)Taşınır işlemlerini, mevzuatına uygun olarak yürütmek.

(4)Muhasebe kayıtlarından düşülmesi için Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderilen “Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağı” ekinde (Bu tutanakta taşınır sicil numarası belirtilir) bu Yönergeye göre Hurdaya Ayırma Komisyonu tarafından oluşturulan komisyon raporunu eklemek (Komisyon raporu olmadan Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından kayıttan düşme işlemi yapılmaz).

(5) Hurdaya Ayırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, ayrıştırılması gereken hurdaları bulundukları duruma, yapılarındaki maden veya madeni halitalardan mamul olmalarına ve ekonomik değerlerine göre ayrıştırılmasını sağlamak.

(6) Hurdalık alana dökülecek çöp/demir aksan/ahşap/teknik parça gibi geri dönüşüme uygun malzemeleri ayrıştırmak ve hurda alanına teslim ederken de bu ayrımı gösteren tutanak ile İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından birimlere yazılı olarak bildirilen görevliye teslim etmek.

(7) Yönetmeliğin 33’üncü maddesine göre, taşınır kayıt yetkililerinin, sorumlulukları altındaki ambarlarda bulunan taşınırları ve bunlara ilişkin kayıt ve belgeleri, yerlerine görevlendirilenlere devretmeden görevlerinden ayrılmalarına izin vermemek.

 

 

 

 

ALTINCI BÖLÜM

Hurdaya Ayırma İşlemleri

            Hurdaya ayırma takvimi

           MADDE 19-  (1) Hurdaya ayırma işlemleri; Mart, Haziran, Kasım aylarında olmak üzere yılda üç kez yapılır; ancak Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, yılda en fazla 12 kere hurdaya ayırma işlemi yapabilir.

 

Hurdaya ayırma işlemleri

MADDE 20-  (1) Harcama birimleri; Yönetmeliğin 28’inci maddesi hükümleri doğrultusunda ekonomik ömrünü tamamlamış veya teknik ve fiziki nedenlerle kullanılmasında yarar görülmeyerek hizmet dışı bırakılması gerektiği düşünülen taşınırları hurdaya ayırma işlemleri için bu Yönergede belirlenen takvim ve usule göre “Hurdaya Ayırma Komisyonu”nu kurar.

(2)Harcama birimleri; komisyon tarafından hurdaya ayrılması uygun görülen taşınırları, hurdaya ayırdığı ay içerisinde bulundukları duruma, yapılarındaki maden veya madeni halitalardan mamul olup olmamalarına ve ekonomik değerlerine göre ayrıştırıp Taşınır Kayıt Yetkilisi nezaretinde; Taşınır Yönetim Biriminin kontrolünde Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağı ve Kayıttan Düşme Taşınır İşlem Fişi (TİF) üzerinde hurda malzemeler karşılaştırılarak teslim alınır.

(3)Taşınır Yönetim Birimi;

a)    Ahşap malzemelerin Üniversitemiz marangozhanesinde, kamu idarelerinin soba ve kalorifer kazanlarında veya diğer katı yakıt kullanılan yerlerde değerlendirilmesini sağlar.

b)   Ayrıştırılan hurdalardan ekonomik değeri olanlarının hurdalık alana taşınmasını, cinslerine ve durumlarına göre tasnif edilmesini koordine eder.

c)    Ayrıştırılarak hurdalık alana dökülen malzemelerden ekonomik değeri olanların MKE A.Ş.’ye satılmasından ve geri dönüşüme verilecek olan atıkların değerlendirilmesinden Taşınır Yönetim Birimi sorumludur ve ekonomik değeri olan bu hurda ve atıkların satılması ile bedelinin Üniversiteye gelir olarak kaydedilmesini sağlar.

d)    Bilgisayar, yazıcı veya bu mahiyetteki elektronik hurda emtia öncelikle Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na teslim edilerek bu birimce yeniden kullanılabilecek veya yedek parça olarak değerlendirilebilecek olanlar ayrılarak bu şekilde yeniden kazandırılan emtianın veya aksamlarının adedi ve mahiyeti bir tutanak ve kanıtları ile kayıt altına alınır. KBS ye girilerek ekonomiye kazandırılan iktisadi kıymetlere ilişkin tutanağın bir örneği yıllık raporlama için Genel Sekreterliğe gönderilirken bir örneği de ilgili birimde muhafaza edilir.

Taşıtların hurdaya ayrılması

MADDE 21- (1) Taşıtların hurdaya ayrılması, 05/01/1961 tarih ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 13’üncü maddesine göre, “taşıtların ekonomik ömrünü doldurmuş olmaları hali” göz önünde bulundurularak Üniversitenin teklifi üzerine, Karayolları veya Devlet Su İşlerinden bir makine uzmanı, Üniversiteden bir makine mühendisi ve taşınır kontrol yetkilisi ile trafik teşkilatından bir uzmandan teşekkül edecek komisyon tarafından verilecek “Taşıt Muayene ve Kontrol Raporu” ile belirlenir.

Bayrağın hurdaya ayrılması

MADDE 22- (1) Eskimiş, solmuş, yırtılmış, kullanılamayacak duruma gelmiş ve düşümü tamamlanmış olan bayraklar, tutanakla Taşınır Yönetim Biriminde toplanarak “Eskimiş, Solmuş, Yırtılmış ve Kullanılamayacak Duruma Gelmiş Bayrakların Yok Edilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Yönetmelik” uyarınca Valiliğe üst yazı ile teslim edilir.

Hurda değeri olmayan ve ayrıştırılamayan taşınırlar

MADDE 23- (1) Bu Yönerge kapsamında oluşturulan komisyon tarafından hurdaya ayrılan taşınırlardan Makine Kimya Endüstrisi Kurumuna satışı yapılamayacak olan ve yatak, kanepe, koltuk gibi ayrıştırılması ekonomik olmayan taşınırlar ile kalorifer kazanı veya diğer katı yakıt kullanılan yerlerde yakılarak değerlendirilemeyen atıklar, Taşınır Yönetim Birimince Belediyenin göstereceği alanlara bırakılır veya 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine uygun şekilde bertaraf edilir.

 

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Yılsonu İşlemleri

 

Taşınır sayımları ve sayım sonrası yapılacak işlemler

MADDE 24- (1) Taşınır sayımı üç durumda gerçekleştirilir;

a) Taşınır kayıt yetkilisinin görevinden ayrılması durumunda,

b) Yılsonu işlemlerinde,

c) Rektör ya da harcama yetkilisinin gerekli gördüğü durumlarda.

(2) Harcama yetkilisince, kendisinin veya taşınır kontrol yetkilisi başkanlığında taşınır kayıt yetkilisinin de katılımıyla, en az üç kişiden oluşturulan Sayım Kurulu tarafından sayım yapılır.

(3) Sayım süresince, hizmetin aksamaması ve bozulabilecek nitelikteki taşınırlar için gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla, taşınır giriş ve çıkışları Sayım Kurulunun talebi üzerine harcama yetkilisince durdurulabilir. Sayım yapılırken gerekli önlemlerin alınması, Sayım Kurulunun görev ve sorumluluğu altındadır.

(4) Sayım Kurulu öncelikle, taşınır kayıt yetkilisince ambarda bulunduğu veya ambardan çıktığı hâlde belgesi düzenlenmediği ve kayıtları yapılmadığı belirtilen taşınırlara ilişkin işlemlerin yaptırılmasını sağlar. Daha sonra yılsonu itibarıyla en son düzenlenen TİF’in sıra numarasını gösteren tutanak düzenlenerek Kurul üyelerince imzalanır.

(5) Sayım Tutanağının “Kayıtlara Göre Ambardaki Miktar” sütunu, defter kayıtları esas alınarak doldurulduktan sonra ambarlardaki taşınırlar fiilen sayılır ve bulunan miktarlar Sayım Tutanağının ‘Ambarda Bulunan Miktar’ sütununa kaydedilir.

(6) Sayım Kurulu, dayanıklı taşınırlar üzerinde olması gereken sicil numarasını (yazma, kazıma, damga vurma veya etiket yapıştırma suretiyle yapılan) Yönergenin ilgili maddesine göre uygunluğunu kontrol eder.

(7) Ambar sayım işlemleri tamamlandıktan sonra oda, büro, bölüm, koridor, sınıf, amfi, mescit, geçit, salon, atölye, garaj ve servis gibi ortak kullanım alanlarında bulunan taşınırlar ‘Dayanıklı Taşınırlar Listeleri’ esas alınarak sayılır ve sayım sonuçları Sayım Tutanağında gösterilir. Kullanım amacıyla Üniversite personeline taşınır teslim belgesiyle verilmiş olan taşınırlar için, sayım yapılmaksızın Sayım Tutanağının ‘Kayıtlara Göre Kişilere Verilen Miktar’ sütunundaki bilgiler dikkate alınır.

(8) Sayımda bulunan miktar ile kayıtlı miktar arasında fark bulunması hâlinde miktarlarında farklılık bulunan taşınırların sayımı bir kez daha tekrarlanır. Yine farklı çıkarsa bu miktar "Fazla" veya "Noksan" sütununa kaydedilir.

(9) Sayım Kurulunca, taşınırların fiili miktarlarının kayıtlı miktarlardan eksik olduğunun tespit edilmesi hâlinde ‘Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağı’ ve TİF; fazla olduğunun tespit edilmesi hâlinde ise TİF düzenlenerek, TKYS kayıtlarının sayım sonuçlarıyla uygunluğu sağlanır.

(10) Düzenlenen giriş ve çıkış belgelerinin bir örneği, muhasebe kayıtlarının yapılması için EBYS üzerinden Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’na gönderilir.

(11) Kayıtların sayım sonuçlarıyla uygunluğu sağlandıktan sonra Sayım Kurulu tarafından ‘Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli’ imzalanır. Bu Cetvel ve eki sayım tutanağı ile sayım sonuçlarına göre düzenlenen giriş ve çıkış belgeleri, taşınır kayıt yetkilisinin yılsonu hesabını oluşturur.

(12) Yılsonu işlemleri süresince taşınır kayıt yetkilisine yıllık izin kullandırılmaz.

(13) Taşınır Kayıt Yetkilisi Sayım Kurulunun doğal üyesidir. En az üç kişiden oluşacak kurulun yılsonu işlemlerinde diğer üyelerinin kimler olacağına harcama yetkilisi karar verir.

(14) Birinci fıkranın (a) bendi gereğince oluşturulacak Sayım Kurulunun üyeleri arasında eski ve yeni taşınır kayıt yetkilisi ile taşınır kontrol yetkilisi yer alır. Harcama yetkilisi üye sayısını arttırabilir.

 

 

Harcama birimlerince düzenlenecek bilgi belge ve malî raporlar

MADDE 25- (1) Taşınır mal yönetim hesabı: Kanunun, kaynakların kullanılması ve yönetilmesi konusunda harcama birimi ve harcama yetkililerine yüklediği sorumluluğun gereği olarak taşınır kayıt ve işlemlerinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının, harcama yetkilisi tarafından kontrol ve denetimine esas olmak üzere taşınır kayıt yetkilisi tarafından harcama birimleri itibarıyla hazırlanır. Taşınır kontrol yetkilisince, kayıt ve belgeler ile malî tablolara uygunluğu kontrol edilerek imzalanır. Taşınır mal yönetim hesabında; önceki yıldan devredilen, bulunduğu yıl içinde giren, çıkan ve ertesi yıla devredilen taşınırlar ile yılsonu sayımında bulunan fazla ve noksanlar gösterilir.

(2) Taşınır mal yönetim hesabı aşağıdaki belgelerden oluşur:

a) Yılsonu sayımına ilişkin Sayım Tutanağı

b) Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli

c) Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli; müze ve kütüphane olarak faaliyet gösteren harcama birimlerinde Müze/Kütüphane Yönetim Hesabı Cetveli

ç) Yılsonu itibarıyla en son düzenlenen TİF’in sıra numarasını gösterir tutanak

(3) Taşınır kayıt yetkilisince, Sayım Kurulu tarafından imzalanan Taşınır Sayım ve Döküm Cetveline dayanılarak iki nüsha Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli, Müze Yönetim Hesabı Cetveli ve/veya Kütüphane Yönetim Hesabı Cetveli düzenlenir. Bünyesinde tarihi veya sanat değeri olan taşınırlar ile kütüphane materyalleri bulunan harcama birimleri söz konusu cetvellerden ilgili olanı ayrıca düzenler.

(4) Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli, Müze Yönetim Hesabı Cetveli ve/veya Kütüphane Yönetim Hesabı Cetvelini taşınır sayım ve döküm cetveline uygunluğunu taşınır kontrol yetkilisi kontrol edip imzaladıktan sonra SGDB’ye gönderir. Muhasebe yetkilisi, gönderilen cetvellerdeki kayıtları muhasebe kayıtlarıyla karşılaştırıp uygunluğunu onaylarsa, düzenlenen iki nüshayı da imzalayarak harcama yetkilisine gönderir. En son harcama yetkilisi de cetvelleri imzaladıktan sonra bir nüshasını Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’na EBYS üzerinden  gönderir.

(5) Yılsonu işlemlerine dair düzenlenen belgeler, yetkili mercilerce istenildiğinde ibraz edilmek veya gönderilmek üzere harcama birimlerinde ‘Taşınır Yılsonu İşlemleri’ klasöründe muhafaza edilir

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığınca düzenlenecek bilgi, belge ve malî raporlar

MADDE 26- (1) Taşınır konsolide görevlisince; harcama birimlerinin hazırlamış olduğu ‘Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetimi Hesabı Cetvelleri’ öncelikli I inci düzey detay kodu itibariyle ayrı ayrı birleştirmek suretiyle ‘İdare Taşınır Mal Yönetimi Ayrıntılı Hesap Cetveli’, taşınır hesap grupları itibarıyla birleştirmek suretiyle de ‘İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetveli’ hazırlanır.

(2) Taşınır konsolide görevlisi tarafından düzenlenen ‘İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetveli’ Rektör tarafından da imzalandıktan sonra ‘İdare Taşınır Mal Yönetimi Ayrıntılı Hesap Cetveli’ ile birlikte Üniversitenin hesabına eklenir.

(3) Gerek görülmesi hâlinde taşınır konsolide görevlisince ‘Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetimi Hesabı Cetveli’ esas alınarak taşınırlar, taşınır II’nci düzey detay kodu düzeyinde düzenlenen ‘Taşınır Hesap Cetveli’ TKYS’den alınır.

(4) Yılsonu işlemlerine dair düzenlenen belgeler yetkili mercilerce istenildiğinde ibraz edilmek veya gönderilmek üzere Strateji Geliştirme Daire Başkanlığında “Taşınır Yılsonu İşlemleri” klasöründe muhafaza edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 Yönergede hüküm bulunmayan hâller

MADDE 27- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde, Taşınır Mal Yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 28- (1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 29- (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.