Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi

Toplantı Sayısı : 9

Karar No : 15


Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ayşe Mengerler Kız Öğrenci Yurdu Yönergesi taslağına ilişkin, Üniversitemiz Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik Tetkik ve İnceleme Komisyonu’nun 22.12.2004 tarihli raporu görüşüldü.

         Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ayşe Mengerler Kız Öğrenci Yurdu Yönergesi’nin aşağıdaki şekliyle kabulüne mevcudun oybirliği ile karar verildi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TEKİRDAĞ AYŞE MENGERLER KIZ ÖĞRENCİ YURDU YÖNERGESİ

 BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

 Kapsam

Madde 1- Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ayşe Mengerler Kız Öğrenci Yurdu’nun yönetimi, işletilmesi ve denetimi ile ilgili hususları kapsar.

Amaç

Madde 2- Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ayşe Mengerler Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrencilerinin, toplumsal ve kültürel gelişmelerine yardım etmek, sağlıklı, temiz, ucuz ve huzur içinde barınmalarını sağlamak için usul ve esasları belirlemektir.

Tanımlar

Madde 3- Bu Yönergede sözü edilen aşağıdaki deyim ve kısaltmalar;

a) Üniversite : Trakya Üniversitesini,

b) Rektör : Trakya Üniversitesi Rektörünü,

c) Fakülte : Tekirdağ Ziraat Fakültesini,

d) Dekan : Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dekanını,

e) Yurt : Trakya Üniversitesi Ayşe Mengerler Kız Öğrenci Yurdunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

 

YÖNETİM

Madde 4- Yurt Yönetimi aşağıdaki organlardan oluşur.

a) Dekan

b) Yurt Yönetim Kurulu

c) Yurt Müdürü

Dekan

Madde 5- Dekan Yurdun yönetiminden Rektöre karşı sorumludur. Dekanın görevleri şunlardır:

a) Yurt Yönetim Kuruluna başkanlık etmek, Kurulun kararlarının uygulanmasını sağlamak ve Yurdun düzenli çalışması için gerekli önlemleri almak,

b) Yurtla ilgili kendisine iletilen sorunları Yurt Müdürü ile birlikte çözümlemek,

c) Gerektiğinde Yurt Müdürünün yetkilerini Yurt için kullanmak,

d) Yönetim Kurulunca Yurt için alınan kararları Yurt Müdürü ve diğer ilgili birimlere iletmek ve kararların uygulanmasını sağlamak,

e) Bu Yönergeyle kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

Yurt Yönetim Kurulu

Madde 6-

a) Kuruluş ve İşleyişi : Fakülte Yönetim Kurulu Yurt Yönetim Kurulu olarak da görev yapar. Bu Kurul yurtla ilgili sorunlar görüşülürken ayrı bir gündemle toplanır. Fakülte Yönetim Kurulunun toplantı ve görüşme usulleri uygulanır. Yurt Müdürü oy hakkı olmaksızın toplantılara katılır. Dekan gerekli gördüğü hallerde Yurt Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır. Kurulun kararları Rektörlük onayına sunulur.

b) Görevleri : Yurt Yönetim Kurulu aşağıdaki görevleri yapar,

1) Yurdun yönetim ve denetimine ait kararları almak, yurtta huzur ve güvenin sağlanması için gereken önlemler ve yurtta uygulanacak genel kural ve ilkeleri belirlemek,

2) Yurda alınacak öğrencilerin kayıt, kabul ve sıralama esaslarını tespit etmek ve bunlara göre başvuracak olan öğrencilerin yurda alınıp alınmayacağına karar vermek,

3) Yurtla ilgili istek ve önerileri karara bağlamak,

4) Yurttaki öğrencilerle ilgili Disiplin Kurulu olarak da görev yapmak,

5) Bu Yönergeyle verilen diğer görevleri yapmak. 

Yurt Müdürü

Madde 7-

a) Görevlendirilmesi : Yurdun işletilmesinden Dekana karşı sorumlu olan Yurt Müdürü, Dekanının önerisi ile Trakya Üniversitesi Sosyal Amaçlı İşletmeler Müdürlüğü tarafından görevlendirilir. Yurt Müdürü aynı usulle veya Rektör tarafından doğrudan görevden alınabilir.

b) Görevleri :

1) Yurdun düzenli ve temiz işletilmesini sağlamak ve bu Yönergenin 2. maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda görev yapmak,

2) Yurt Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,

3) Yurda kayıtlı öğrencilerin yurda devam durumlarını denetlemek, kayıtsız öğrencilerin yurtta barındırılmaması için gerekli önlemleri almak,

4) Günde en az bir defa Yurdun bütün alanlarını denetlemek ve sonuçlardan Dekanı haberdar etmek,

5) Yurtla ilgili problemleri zaman geçirmeden Dekana iletmek,

6) Dekan tarafından verilen diğer görevleri yapmaktır.

 

 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

İŞLEYİŞ

 

Yurdun Olağan Açılma ve Kapanması

Madde 8–Eğitim-öğretim başlamadan Yurdun olağan açılma ve kapanma tarihleri Yurt Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir. 

Yaz ve sömestr tatilleri ile Yurdun yatak durumunun uygun olduğu diğer zamanlarda, Üniversite öğrencileri ile Üniversite personeli veya Üniversite dışından gelen kişilerin hangi koşullarda Yurtta kalabilecekleri Yurt Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır.  

Yurdun Olağanüstü Kapatılması

Madde 9-Yurdun Olağanüstü Kapatılmasını gerektiren fiil ve haller şunlardır;

a) Yurtta kalan öğrencilerin, huzur ve güvenliğini sarsıcı yada yok edici olayların çıkması,

b) Yurdun bir bölümünü dahi olsa ; yasa, tüzük ve yönergelere aykırı amaçlarla yada yurt yönetiminin izni olmayan faaliyetler için kullanılması,

c) Doğal afetler sonucu yurdun zarar görmesi,

d) Yurdun genel düzeninin bozulması, yönetimin çalışma yada öğrencilerin güven içinde barınma olanaklarının kalkması,

e) Yetkili mercilerin amirlerini dinlemeyerek, bir kısım öğrenciler tarafından da olsa yurdun işgal edilmesi, yada toplu direnişe geçilmesi hallerinde yurt, süreli yada süresiz kapatılır. Kapatma kararı vermeye ve süresini tespit etmeye Yurt Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu yetkilidir. Gecikmesinde sakınca görülen hallerde, Rektör de doğrudan kapatma kararı verebilir. Ancak, Rektör doğrudan vermiş olduğu kapatma kararını bir hafta içinde Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır. Üniversite Yönetim Kurulunun kararı kesindir. 

Yurdun bu şekilde kapatılması halinde tüm öğrenciler derhal Yurdu boşaltmak zorundadır. Öğrencilerin Yurdu kendiliklerinden boşaltmaması halinde güvenlik kuvvetlerince Yurt boşaltılır.

Başvuru ve Kayıt

Madde 10-Yurtta kalmak isteyen öğrenciler Yönetim Kurulunca tespit edilen tarihlerde başvuru formları ile birlikte aşağıda gösterilen belgeleri yurt idaresine vermek zorundadırlar.

a) Yükseköğrenim öğrenci belgesi,

b) Ailesinin Tekirdağ Belediye sınırları dışında ikamet ettiğine dair belge (başkalarının yardımı olmadan şehir içi nakil araçlarından yararlanamayan felçli, bir-iki kolu, bacak veya ayağı olmayan, ama, sağır ve dilsiz olan özürlüler ile Yönetim Kurulunca özürleri kabul edilen diğer özürlü öğrenciler için bu belge yerine durumlarını doğrulayan belge aranır)

c) Sağlık durumunun toplu yerde yaşamaya elverişli olduğunu gösteren ve bir resmi sağlık merkezinden alınan rapor,

d) Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınacak sabıka kaydının olmadığına dair belge,

e) Yabancı uyruklu öğrenciler için Emniyet Makamlarından alınacak Türkiye'de oturma izni verildiğine dair izin belgesi ile pasaportunun tasdikli fotokopisi ve Interpol'den alacağı sabıka kaydının olmadığına dair belge,

f) Bu yönergeyle beraber Yurtlarla ilgili bütün kural ve kararlara aynen uymayı kabul ve taahhüt ettiklerine dair imzalı dilekçe.

Yurda Kabul

Madde 11-Bu Yönetmeliğin 10. maddesinde de belirtilen şartları taşıyan öğrencilerin, kendisi ve ailesinin geçim durumu ile başarı durumu başta olmak üzere, Yurt Yönetim Kurulunun saptadığı sıralama esasları ve yurdun kontenjanı dikkate alınarak verilen puanlara göre esas ve yedek listeler hazırlanır. Önce esas listedeki öğrencilerin kesin kayıtları belirlenen süre içinde yapılır. Kontenjan dolmadığı takdirde, yedek listedeki öğrencilerin sırasıyla kesin kayıtları yapılır.

İlk kayıtlarda yetiştirme yurtlarında barındırılmış öğrenciler ile liseyi parasız yatılı olarak bitirmiş öğrencilere öncelik tanınır. Otuz yaşını bitirenler ile normal eğitim-öğretim süreleri kadar yurtlarda barınan öğrenciler yeniden öğrenim hakkı kazanmış olsalar dahi yurda kabul edilmezler. Bu Yönetmeliğin 10. maddesinde durumları belirtilen özürlü öğrenciler, bu hükmün dışındadır.

Sosyal ve ekonomik yönden iyi durumda olmayan öğrenciler, ücretsiz olarak barınmak için başvurdukları takdirde, bunların durumları Yurt Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve bu Kurulca belirlenen sayıda öğrenciye ücretsiz barınma hakkı verilir.

Yurda Giriş ve Çıkışlar

Madde 12-Yurda giriş ve çıkış saatleri Yurt Yönetim Kurulu kararıyla saptanır ve Yurt Müdürü tarafından denetlenir. Öğrenciler, velilerin yazılı onayı olduğu takdirde geceleri veya hafta sonu tatilleri ile bayram tatillerini Yurdun dışında geçirmek için Müdürden izin alabilirler. Ancak bunlar Yurda dönüşlerinde belirtilen yerlerde kaldıklarına dair imzalı izin dönüş belgesi getirmek zorundadırlar.

Öğrenciler yarıyıl içerisinde hafta sonları ve resmi tatil günleri hariç geçerli mazeret beyan etmek kaydıyla süreli veya devamlı olmak üzere 15 gün izin alabilirler.

Yurtta Kalış Süresi

Madde13-Yurda kayıt bir eğitim-öğretim yılı ile sınırlıdır. Bir önceki yıl Yurtta kalmış olmak onu izleyen eğitim-öğretim yılında da öğrenciye yurtta kalma hakkını vermez.Öğrencinin Yurtta kalabilmesi için her eğitim-öğretim yılı başında yeniden kayıt yaptırması gerekir. Ayrıca öğrenciler en fazla 4 yıl Yurtta kalma olanağından yararlanabilirler.

Bu süre içinde öğrenimlerini bitirmemiş olanların Yurtla ilişiği kesilir. Ancak eğitim-öğretim süresi içinde öğrenimini bitirmemiş öğrencilerden Yurtta kalma zorunluluğu olan ve öğrenim süresince Yurtta iyi hali tespit edilenlere en fazla bir öğretim yılı daha Yurtta barınma imkanı verilebilir. Bu öğrencilere ayrılacak kontenjan, öğretim yılı başındaki boş yatak kapasitesinin %5 ini geçmeyecek şekilde Yurt Yönetim Kurulu tarafından saptanır. Bu öğrencilerden aylık Yurt barınma ücretinin 2 katı ücret alınır.

Ancak bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin (b) fıkrasında belirtilen özürlülere eğitimlerini bitirinceye kadar barınma hakkı tanınabilir.

Yurttan Çıkış

Madde14- a) Üniversiteden 1 veya 2 yarıyıl izin alan öğrencilerin Yurttaki kayıtları silinir ve bu süreler içerisinde Yurtta kalamazlar. Ancak bu öğrenciler, yeniden sıralamaya tabi olmadan takip eden yıl veya yarıyılda Yurda öncelikle yeniden kayıt edilirler. Boş yer olmaması halinde yer açılıncaya kadar hakları saklı tutulur. 20 günden fazla raporlu olan öğrencilerin ise bu süre içerisinde Yurtta kalmaları Yönetim Kurulunun kararına bağlıdır.

b) Bir haftadan bir aya kadar Yükseköğretim Kurumundan Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin Yurt ile ilişiği kesilir. Ancak Yükseköğretim Kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezası almış öğrencilerin cezalarının bitiminde başvurmaları halinde, yeniden Yurda alınmalarına veya alınmamalarına Yurt Yönetim Kurulu karar verir.

c) Üniversiteden mezun olan öğrenciler mezuniyet tarihinden itibaren Yurttan ayrılmak zorundadırlar.

d) Üniversite ile her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğrencilerin Yurtla da ilişiği kesilir.

e) Yurt Müdürü tarafından verilen izin süresinin bitmesinden itibaren üç gün içerisinde Yurt Yönetim Kurulunca kabul edilmiş bir mazereti olmaksızın Yurda dönmeyen öğrencilerle, izinsiz veya mazeretsiz olarak üç gün üst üste Yurda gelmeyen öğrencilerin Yurt Yönetim Kurulu kararıyla Yurtla ilişkileri kesilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

DİSİPLİN İŞLERİ

Disiplin Cezaları

Madde 15-Yurtta uygulanacak disiplin cezaları şunlardır:

a) Uyarma: Öğrenciye Yurttaki davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazılı olarak bildirilmesidir.

b) Kınama: Öğrenciye Yurttaki davranışlarında kusurlu bulunduğunun yazılı olarak bildirilmesidir.

c) Yurttan bir haftadan bir aya kadar çıkarma: Öğrencilerin Yurtta bir haftadan bir aya kadar geçici bir süre içerisinde barınamayacağının kendisine yazılı olarak bildirilmesidir.

d)Yurttan sürekli olarak çıkarma: Öğrencinin Yurttan sürekli olarak çıkarıldığının kendisine yazılı olarak bildirilmesidir. Bu cezayı alanlar bir daha Yurda alınmazlar.

Uyarma Cezası

Madde 16-Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

a) Ziyaretçilerini, bu amaçla ayrılmış yer ve zamanlar dışında kabul etmek,

b) Yatakhane, kantin ve benzeri yerler ile okuma odası ve salonlar, koridorlar gibi genel yerlerde gürültü yapmak ve yüksek sesle konuşmak,

c) Yurt eşya ve malzemelerinin yerlerini değiştirmek,

d) Yurt içinde öğrenciliğe yakışmayan davranışları yapmayı alışkanlık haline getirmek, yatakhane dışında pijama, gecelik ve Yurt içinde giyilmesi yasaklanmış giysilerle dolaşmak,

e) Yurt bina ve eşyasının temizliğine özen göstermemek,

f) Yurt yatakhanelerinde kokan ve bozulmaya elverişli yiyecekler ve diğer maddeleri bulundurmak,

g) Su, elektrik, havagazı gibi maddelerin tüketiminde savurganlığa sebep olmak,

h) Yatağını düzeltmemek,

i) Yatakhanelerde müşterek kullanılan masa, sandalye, etajer gibi Yurt eşyasının temizliğine özen göstermemek, (Uyulmadığı taktirde odada barınan tüm öğrenciler için bu fıkra hükmü uygulanır)

j) Şahsi eşyalarını Yurt yönetimince konulan düzene uygun olarak bulundurmamak,

k) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak,

l) Geceyi izinsiz ve mazeretsiz olarak bir gün Yurdun dışında geçirmek,

m) Öğrenci yoklama çizelgesini zamanında imzalamamak.

Kınama Cezası

Madde17-Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

a) Yatakhane, banyo ve okuma salonları ile diğer çalışma ve dinlenme salonları, kantin ve benzeri yerlere girip çıkmada Yurt yönetimince belirlenen zaman tablosuna uymamak,

b) Yurtta kantin yada Yurt Yönetiminin göstereceği yerlerden başka yerlerde yemek yemek,

c) Öğrencilerin kullanımına ayrılan yerler dışında araç ve gereçler kullanarak elektrik tüketimine veya arızasına neden olmak,

d) Elektrikli, ispirtolu ve gazlı vb. araç-gereçleri odada bulundurmak veya kullanmak, (Sahibi belirlenemediği takdirde, odada barınan tüm öğrencilere  bu fıkra hükmü uygulanır)

e) Yurt içinde herhangi bir şey satmak veya bağış toplamak,

f) Yurt yönetiminin telefonlarıyla izinsiz konuşmak,

g) Yurt araç ve gereçleri ile hizmetlerini özel işlerinde kullanmak,

h) Yurdun herhangi bir yerine uygunsuz resimler çizmek yada asmak,

i) Disiplin yönünden izleme ve soruşturma ile ilgili işlemleri sekteye uğratacak davranışlarda bulunmak veya güçleştirmek,

j) Yurtta bulunması gerekli zamanlarda izinsiz olarak Yurttan ayrılmak,

k) İzin dönüşü istenen belgeleri göstermemek,

l) Başkasına ait eşyayı izinsiz kullanmak,

m) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak.

Yurttan Geçici Çıkarma Cezası

Madde 18-Yurttan geçici çıkarma cezasının verilmesini gerektiren fiil ve haller şunlardır:

a) Yurt içinde öğrencilik sıfatına yakışmayan sözler söylemek. Arkadaşlarına ya da başkalarına fiili saldırıda bulunmak, hakaret etmek, tehdit etmek ve küçük düşürmek,

b) Yasaklanmış yayınları yurda sokmak,

c) Yurt içinde kumar aletleri ile çeşitli oyunlar oynamak, oynatmak yada kumar aletleri bulundurmak,

d) Yurda ait eşya yada malzemeleri yurttan dışarı çıkarmak,

e) Yurt yönetiminin yada soruşturmacılarının çağrılarına uymamak veya çağrı yazılarını almaktan kaçınmak, geçersiz kılmak,

f) Yurt çalışanlarının onurunu kırıcı davranışlarda bulunmak,

g) Yurdun giriş ve çıkış saatlerine uymamak,

h) Velilerin yazılı izni olmadan geceyi iki gün yurdun dışında geçirmek,

i) Yurdun sağlık, düzen huzur ve disiplininin sağlanması için Yurt yönetimince verilen, duyurulan emirlere uymamak,

j) Yurt öğrencisi olmayan bir şahsın Yurda girişini sağlamak, sağlamaya teşebbüs etmek yada Yurt imkanlarından yararlandırmak veya yararlandırmaya teşebbüste bulunmak, (Tespit öğrenci yatakhanelerinde yapıldığı takdirde bu fıkra hükmü odada barınan tüm öğrenciler için uygulanır)

k) Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak.

Yurttan Kesin Çıkarma Cezası

Madde 19- Yurttan kesin çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

a) Yurtta hırsızlık yapmak,

b) Yurt ve üniversite öğrencilerini veya yöneticilerini tehdit etmek, fiili saldırıda veya yazılı yada sözlü küçük düşürücü beyanda bulunmak.

c) Yurdun içinde yada dışında genel ahlak ve adaba aykırı davranışlarda bulunmak,

d) Üzerinde yada kendi kullanımına bırakılmış yerlerde salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikte olan benzeri madde ve aletler bulundurmak,

e) Yurt içinde izinsiz toplantı yada tören düzenlemek, söylev vermek,

f) Hangi nedenle olursa olsun Yurt görevlilerinin görevini yapmasına engel olmak,

g) Her ne şekilde olursa olsun yasa dış örgütlere yarar sağlayıcı faaliyetlerde bulunmak, faaliyetlerine katılmak yada faaliyetlerde bulunanlara yardımcı olmak,

h) Yurt binası yada eklentileri içinde herhangi bir yere yada dış duvarlarına yazı yazmak, resim yapmak yada herhangi bir biçimde zarar vermek, (zarar ayrıca ödetilir)

i) Yurt içinde alkollü içkiler yada keyif verici maddeler kullanmak yada bu maddeleri bulundurmak, açık şekilde sarhoşluk nedeniyle yurt içinde huzur bozucu davranışlarda bulunmak,

j) Yukarıdaki fiillere eksik yada tam teşebbüste bulunmak veya her ne şekilde olursa olsun katılmak,

k) Geçici olarak Yurda girmesi yasaklanmış olup da bu yasağa uymamak,

l) Yurt yönetimine, Yurda girmesini etkileyici, gerçek dışı veya eksik bilgi vermek, Yurda girmek için gerekli şartlardan birini kaybetmek,

m) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre öğrenim gördüğü birimde bir aydan fazla süre ile uzaklaştırma cezası almış olmak,

n) Geceyi izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste 3 (üç) gün Yurdun dışında geçirmek.

Öngörülmemiş Disiplin Suçları

Madde 20-Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı türden disiplin cezaları verilir.

Disiplin Suçunun Tekrarı

Madde 21-Disiplin cezası verilmesine neden olmuş bir fiil veya halin Yurtta kalma süresinde tekrarında bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil ve haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında da bir derece ağır ceza verilir.

Soruşturma Açma ve Disiplin Cezası Verme Yetkisi

Madde 22-Öğrencilerin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı soruşturma açma yetkisi Dekana aittir. Soruşturma açmaya yetkili amir, soruşturmayı bizzat yapabileceği gibi soruşturmacı veya soruşturmacılar tayin ederek de yaptırabilir. Disiplin soruşturmasının açılması, yürütülmesi ve sonuçlandırılmasında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır. Her türlü tebligat öğrencinin yurda kaydolurken verdiği adrese veya bizzat kendisine yapılır. Öğrencinin savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.

Disiplin soruşturması sonunda uyarma ve kınama cezaları Dekan tarafından, yurttan geçici ve yurttan kesin çıkarma cezaları da Yurt Yönetim Kurulu tarafından verilir.

Disiplin cezaları tayin ve tespit edilirken disiplin suçunu oluşturan fiil ve hareketin ağırlığı, öğrencinin maksadı, daha önce ceza alıp almadığı, davranışı ve işlediği suç nedeniyle pişmanlık duyup duymadığı dikkate alınabilir ve öğrencinin iyi hali değerlendirilerek, bir derece hafif olan ceza verilebilir.

Toplu olarak işlenen suçlarda, suçluların ayrı ayrı saptanması mümkün olamadığı hallerde, topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurulca uygun görülen cezalar verilir.

Disiplin Cezalarının Uygulanması ve İtiraz

Madde 23-Uyarma ve kınama cezaları verildiği tarihten itibaren kesinleşir ve uygulanır. Diğer cezalar ise Yurt Yönetim Kurulunun karar tarihinden itibaren kesinleşir. Ancak bu cezalar uygulanmadan önce öğrenciye süre tanınıp tanınmayacağına Yurt Yönetim Kurulu karar verir. Öğrencinin almış olduğu her ceza yurt dosyasına işlenir. Öğrencinin almış olduğu cezalar ailesine ve Rektörlüğe yazılı olarak bildirilir. Çıkarma cezalarının uygulanması için tebliğin aileye ulaşması koşulu aranmaz.

Öğrenci disiplin cezasının kendisine tebliğini izleyen yedi gün içerisinde, uyarma ve kınama cezalarında Dekanlığa, çıkarma cezalarına karşı da Rektörlüğe yazılı olarak itirazda bulunabilir. İtiraz, cezanın uygulanmasını durdurmaz. Öğrencinin disiplin cezasını gerektiren eylem ve davranışı aynı zamanda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri kapsamında ise, fiil ve eylemin niteliğine göre öğrenci hakkında Rektörlüğe veya Dekanlığa suç duyurusunda bulunulur.

Madde 24-Bu Yönergenin disiplinle  ilgili konularında hüküm bulunmayan hallerde Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. 

BEŞİNCİ BÖLÜM

DİGER HÜKÜMLER 

Yurt Ücretleri

Madde 25-Yurt ücret ve depozitolarının miktarı, ödeme ve iade süresi şekil ve usulleri gerektiğinde her eğitim-öğretim yılı başında Yurt Yönetim Kurulunca saptanır. Saptanan yurt ücretleri ile depozitolarını ilan edilen süreler içinde ödemeyenlerin Yurt ile ilişikleri kesilir. Süresinde ödenmeyen yurt ücretleri ve depozitolar nedeniyle iki kez Yurtla ilişkisi kesilen öğrenciler bir daha Yurda kabul edilmezler.

Öğrencilerin Kıymetli Eşya ve Parası

Madde 26-Yurt Müdürülerine tutanakla teslim edilmeyen para, evrak ve benzeri eşyaların kaybolmasından yurt yönetimi sorumlu tutulamaz.

Yürürlük

Madde 27-Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer

Yürütme

Madde 28-Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.