Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 28 Haziran 2018 Perşembe

Toplantı Sayısı : 9

Karar No : 2


Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün 11/06/2018 tarih ve E.238528 sayılı yazısı ile Komisyonumuza sevk edilen, Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin beşinci fıkrasında değişiklik yapılmasına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 19 Haziran 2018 tarihli rapor görüşüldü:

 

            Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin beşinci fıkrasında aşağıda belirtilen değişikliklerin yapılmasının uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

 

 

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM ve SINAV YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi : 13/04/2009

Resmi Gazete Sayısı : 27199

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM ve SINAV YÖNETMELİĞİ

 

 

 

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM ve SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yabancı dil hazırlık sınıfı öğretimi süresi ve esasları

MADDE 7 – (Değişik:RG.22/11/2009-27414) (1)

(1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı öngören programlara kaydını yaptıran ve yabancı dil yeterlik ve seviye tespit sınavında başarısız olan veya bu sınava katılmayan öğrenciler için yabancı dil hazırlık sınıflarında öğretim süresi; haftalık ders saat yükü 20’den ve bir yarıyılda görülen ders saat yükü 260’dan az olmamak kaydıyla iki yarıyıldır. Hazırlık sınıfına devam edip ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olan öğrenciler, Yüksekokuldan başarı belgesi alarak, belirli bir yabancı dille karma olarak veya tamamen yabancı dille verilen lisans ve lisansüstü öğretim programına devam etmeye hak kazanır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler ikinci yarıyıl sonunda gerçekleştirilen sınavlara alınmaz.  İkinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olmayan öğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkânlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı belirli bir yabancı dille karma olarak veya tamamen yabancı dille verilen lisans veya lisansüstü öğretim programına devam edebilir. (Değişik cümleler:RG:12/1/2016-29591) Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim süresi iki yarıyıldır. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulayan programlarda; önceden belirlenen kontenjandan daha fazla başvuru olduğu takdirde, öğrencilerin Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) giriş puanlarına göre sıralama yapılarak, kontenjan sayısı kadar hazırlık sınıflarına kayıt yapılır. (Mülga cümle:RG:12/1/2016-29591) (…) Hazırlık sınıfı öğretim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, Yüksekokuldan alacakları başarı belgesi ile doğrudan ilgili programın ilk sınıfından eğitim-öğretime başlar. İsteğe bağlı hazırlık sınıfında devam şartlarını yerine getiren, ancak başarısız olan öğrencilere Yüksekokul tarafından isteğe bağlı hazırlık sınıfı devam belgesi verilir.

(3) (Değişik:RG:12/1/2016-29591) Öğrencilerin hazırlık sınıfında geçirdikleri öğrenim süresi, kayıt oldukları programlar için 2547 sayılı Kanunda öngörülen sürelerin dışındadır.

(4) Hazırlık eğitiminde öngörülen sınavlarda başarılı olan öğrenciler, Üniversiteye kayıt oldukları eğitim-öğretim programında yer alan ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu ilgili yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Başarısız olan öğrenciler, kayıt oldukları programın birinci sınıfından eğitim-öğretime başlamaları halinde, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu ilgili yabancı dil derslerinden muaf tutulmazlar.

(5) (Ek:RG-12/1/2016-29591)  Trakya Üniversitesinde kayıtlı öğrenci olmak koşuluyla Senatonun belirleyeceği kontenjan dahilinde dinleyici öğrenci kabul edilebilir. Belirlenen kontenjandan daha fazla başvuru olduğu takdirde, öğrencilerin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınav puanları esas alınır.

 

 

  

         MADDE 1 – 13/4/2009 tarihli ve 27199 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki değiştirilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(5) Zorunlu ve İsteğe bağlı yabancı dil sınıfına kayıtlı öğrenciler dışında misafir veya dinleyici hiçbir kişi kabul edilemez.