Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 30 Haziran 2022 Perşembe

Toplantı Sayısı : 12

Karar No : 4/b


“Trakya Üniversitesi Doktora Sonrası Araştırma ve Araştırmacı Programı (DOSAP) Kapsamında Olmayan Doktora Sonrası Araştırmacılarla İlgili Uygulama Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA VE ARAŞTIRMACI PROGRAMI (DOSAP) KAPSAMINDA OLMAYAN DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMACILARLA İLGİLİ UYGULAMA YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

 

Amaç

MADDE 1 - Bu yönergenin amacı,

(1) Trakya Üniversitesi bünyesinde yürütülen Doktora Sonrası Araştırma ve Araştırmacı Programı (DOSAP) Kapsamında Olmayan Doktora Sonrası Araştırmacılarla ilgili usul ve esasları düzenlemek

 

(2) Öğretim elemanlarının ve araştırmacıların, kendi konusunda uzmanlaşmış öğretim üyeleri ile ortak araştırmalar yapmasını teşvik etmek, öğretim elemanları ve araştırmacılar arasındaki bilimsel etkileşimi artırmaktır.

 

Kapsam

MADDE 2 -(1) Bu yönerge, DOSAP kapsamında olmayan doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitim derecesi almış kişilerin Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak veya öğretim üyelerinin yürüttükleri Ar-Ge kapsamındaki projelere yardımcı olmak, mesleki deneyimlerini artırmak için geçici bir süreyle Trakya Üniversitesi'nde görev yapmalarına ilişkin başvuru, kabul ve uygulama ile ilgili usul ve esasları kapsamaktadır.

 

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu yönerge; 2547 sayılı Kanun’un 39’uncu ve Ek Madde 34’e dayanılarak hazırlanmıştır.

 

 

 

 

Tanımlamalar ve kısaltmalar

MADDE 4 – (1) Bu yönergede geçen;

a)    Araştırmacı: Doktorasını / tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlığını / Sanatta yeterliliğini tamamlamış program dahilinde çalıştırılan kişiyi,

b)   Danışman: DOSAP programına başvuran araştırmacıdan sorumlu öğretim üyesini,

c)    DOSAP Komisyonu: Doktora sonrası araştırma ve araştırmacı programı Komisyonunu,

ç)    DOSAP Koordinatörlüğü: TÜBAP birimine bağlı Doktora sonrası araştırma ve araştırmacı programı Koordinatörlüğünü yürüten bir organı, TÜBAP Birimi altında kurulan Doktora sonrası araştırma ve araştırmacı programı koordinatörlüğünü,

d)   Program: Doktora sonrası araştırma ve araştırmacı programı kapsamında olmayan doktora sonrası araştırmacıları programını,

e)    Programın Süresi: Araştırmacının görevlendirildiği veya çalıştığı süreyi,

f)    Rektörlük: Trakya Üniversitesi Rektörlüğünü,

g)   Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,

ğ)   TÜBAP: Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimini,

h)   Üniversite: Trakya Üniversitesini (TÜ),

ı)     YÖK: Yüksek Öğretim Kurulu'nu

i)     Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

 

İKİNCİ BÖLÜM

Usul ve Esaslar

 

DOSAP koordinatörlüğü

MADDE 4 – (1) DOSAP Koordinatörlüğü, doğrudan TÜBAP Birimine bağlı olarak çalışan bir birimdir. DOSAP Koordinatörü, Rektör tarafından Üniversite öğretim üyeleri arasından belirlenir. DOSAP komisyonu, koordinatör ile birlikte en az beş (5) öğretim üyesinden oluşur. DOSAP komisyon üyeleri ve sayısı üç yılda bir kez olacak şekilde TÜBAP komisyonu önerisi, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ve Rektör onayı ile belirlenir. DOSAP komisyonu yılda en az iki kez toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Bu birim doktora sonrası araştırmacıların görevleri, ihtiyaçları ve sorumlulukları ile ilgili uygulama esaslarını belirler ve yürütür.

Üniversite DOSAP Koordinatörlüğü, aşağıda belirtilen hususlarda, gerekli çalışmaları yapmakla sorumlu ve yetkilidir:

a)      Görevlendirmeleri koordine etmek,

b)      Yönetme ve denetlemede katkı sağlamak,

c)      Destek ve danışmanlık hizmeti vermek,

ç)      Üniversite içi ve dışı koordinasyonu sağlamak,

d)      Ulusal ve uluslararası iş birliği ve koordinasyonu organize etmek,

e)      Yönergeye uygun işleyişi sağlamaktır.

 

Doktora Sonrası Araştırmacı Programının genel ilkeleri

MADDE 5 – (1) DOSAP programına, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerdeki araştırmacılar ve öğretim elemanları (T.C vatandaşı ya da yabancı uyruklu) ile özel ya da resmi bir kurumda görev yapan ya da yapmayan kişiler başvurabilirler.

(2) Araştırmacılar, Üniversite dışı özel ya da resmi kurumlarca desteklenen araştırma projeleri çerçevesinde veya kendi imkanlarıyla Program kapsamında çalıştırılabilirler.

(3) Kadroları başka bir devlet üniversitesinde bulunan öğretim elemanlarının, Program kapsamında çalışmalar yapabilmeleri için, 2547 sayılı kanunun 39'uncu maddesine göre Üniversite'de görevlendirilmeleri gerekir. Vakıf üniversitelerinin ve yurt dışındaki üniversitelerin kadrolarında bulunan öğretim elemanlarının da üniversiteleri tarafından geçici olarak Üniversite'de görevlendirilmeleri hâlinde, Program araştırmacısı olmaları mümkündür. Yurtiçi veya yurtdışı resmi ya da özel kurumlarda çalışmakta olan doktora derecesine sahip araştırmacılar, bağlı oldukları kurumca geçici olarak Üniversite'de görevlendirilmeleri hâlinde Program araştırmacısı olabilirler.

(4) Doktora sonrası araştırmacılar, YÖK ve Üniversite’nin yönerge ve yönetmeliklerine uymak zorundadır.

(5) Yürütülen çalışmanın sonucunda çıkabilecek akademik yayınlarda araştırmacının, varsa kendi kurumunun adresi ile birlikte, çalışmanın yapıldığı kurum olarak Üniversite'nin adresini vermesi gerekmektedir. Doktora sonrası araştırmacı, yapılan çalışmanın sonucunda patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve benzeri bir fikri hakkın konusunu oluşturabilecek ürünlerin ortaya çıkması hâlinde, Üniversite öğretim elemanları için geçerli olan hak ve yükümlülüklerin kendisi için de geçerli olacağını kabul eder.

(6) Araştırmacının sağlık sigortası, çalıştığı kurum veya kendi imkanlarıyla yapılır.

(5) Program kapsamında çalışan erkek araştırmacılar, askerliğini yaptığını veya askerlikle ilişiği olmadığını belgelemek zorundadır.

(6) Program araştırmacısı göreve başlama, izin, rapor, işten ayrılma vb. durumlarda süresinde yapılması gereken bildirimleri yapmak, süresinde yapılmayan bildirimler nedeni ile de doğacak cezai işlemleri karşılamak ile sorumludur.

 

Program’ın başlatılması ve kabul aşamaları

MADDE 6 – (1) Program başvuruları yıl boyunca açıktır. Program araştırmacısının danışmanlığını yapacak olan öğretim üyesi, araştırmacının çalışacağı araştırma projesiyle ilgili detaylı iş planı ve takvimini, araştırmacı ile birlikte hazırlayarak, ilgili Bölüm Başkanlığı ve Dekanlık, Yüksekokul/Meslek Yüksekokul Müdürlüğü kanalıyla DOSAP Koordinatörlüğü'ne iletir. DOSAP Komisyonu, danışman ve araştırmacı ile ilgili değerlendirme yapar ve görüşünü TÜBAP Birimi’ne sunar. Nihai karar Üniversite Yönetim Kurulu tarafından alınır.

(2) Üniversite Rektörlüğü, hazırlanan iş planı ile birlikte Program araştırmacısı başka bir kurumda çalışıyorsa çalıştığı kurumdan araştırmacının geçici süre ile Üniversite’de görevlendirilmesini talep eder. Başvuru durumları karşılıklı olarak uygun görülen araştırmacılar Program kapsamında çalışmalara başlar.

 

Proje uygulama ve yönetim süreci

MADDE 7 – (1) Program Danışmanının Sorumlulukları: Program araştırmacısına danışmanlık yapan öğretim üyesi, araştırmacının ihtiyaçlarının karşılanması ve takibi konusunda araştırmacıya rehberlik eder. Danışman, bağlı bulunduğu bölüm aracılığı ile araştırmacının taleplerini DOSAP Koordinatörlüğü’ne bildirir. Araştırmacının çalışmalarında ihtiyaç duyduğu laboratuvar alt yapısının sağlanması, sarf malzemelerin temini ve araştırmacının kariyerini ilerletmesi için uygun eğitim ortamlarının sunulması Danışmanın sorumluluğundadır. Danışman, başvuru sırasında hazırladığı iş planında, gerekli imkânları hangi projeden ve nasıl karşılayacağını detayları ile belirtir. Danışman öğretim üyesi, araştırmacıya akademik çalışmalarında, ara rapor ve sonuç raporunun yazımında, uzatma talebinde bulunulacaksa değerlendirme raporu ve uzatma gerekçesinin yazımında rehberlik yapar. Uzatma gerekçesi ve değerlendirme raporu, görevlendirme süresinin bitiminden en az 1 (bir) ay önce DOSAP Koordinatörlüğü’ne Danışman tarafından iletilir.

(2) Program Araştırmacısının Sorumlulukları: Program araştırmacısı, Üniversite’nin kuralları ve yönetmeliklerine uyar. Araştırmaları sırasında yürütücü ile birlikte önceden hazırladığı iş planına göre araştırmalarını sürdürür. Program araştırmacısı, yaptığı çalışma ile ilgili 6 (altı) ayda bir gelişme raporu hazırlar ve Danışmanı aracılığı ile DOSAP Koordinatörlüğü’ne sunar.

(3) T.C. vatandaşı olmayan veya Türkiye’de daimi ikametgâhı bulunmayan araştırmacıların vize işlemlerine dair belge alma sorumlulukları kendilerine aittir.

 

Programı yürütme, sonuçlandırma ve yaptırım süreci

MADDE 8 – (1) Danışman, 6 (altı) aylık dönemlerin sonunda projedeki gelişmeleri içeren ara raporlarını DOSAP Koordinatörlüğü’ne sunmakla yükümlüdür.

(2) TÜBAP dışı destekli projelerde ilgili kuruma sunulan ara rapor ve sonuç raporunun kabul edilmesi yeterli olup kabul yazısının DOSAP Koordinatörlüğü'ne iletilmesi zorunludur.

 

Ücretler

MADDE 9 – (1) Özel ya da resmi kurum tarafından görevlendirme ile gelen veya ücret ödenmeyen doktora sonrası araştırmacılarının bütün giderleri kendi imkânlarıyla veya kurumu tarafından karşılanır. Araştırmacı bu durumla ilgili kurumundan aldığı görevlendirme yazısını DOSAP Koordinatörlüğü'ne başvuru sırasında sunar. Üniversite tarafından DOSAP kapsamında ücret ödenmeyen doktora sonrası araştırmacılarının bütün giderleri kendi imkânlarıyla, Üniversite dışı desteklerle veya görevlendirildiği kurumu tarafından karşılanır. Araştırmacı bu durumu açıklayan kurumundan aldığı belgeyi, kurum dışı desteklerini veya kendi imkanları ile süreci tamamlayacağını DOSAP Koordinatörlüğü'ne başvuru sırasında yazılı olarak beyan eder.

 

Görevden ayrılma

MADDE 10 – (1) Program araştırmacısı, görevlendirme süresinin bitiminden önce ayrılmak isterse en az 1 (bir) ay önceden durumu yürütücü ve DOSAP Koordinatörlüğü'ne yazılı olarak bildirir. Araştırmacı, projenin devamını temin etmek için Üniversite’ye ait tüm araştırma malzemelerini proje yürütücüsüne teslim eder ve varsa diğer kişisel ya da kurumsal yükümlülüklerini yerine getirir. Bununla birlikte, eldeki veri ve materyallere erişimin yeni görevlendirilecek kişilere veya proje yürütücüsüne devrini kabul ettiğini ve elde edilen bilimsel verileri başka yerde kullanmayacağını yazılı olarak beyan eder.

 

Sağlık hizmetlerinden yararlanma

MADDE 14 – (1) Kamu kurumu tarafından görevlendirilenler, özel sektör ya da kendi imkânı ile gelen tam zamanlı veya kısmi zamanlı T.C. vatandaşı/yabancı uyruklu araştırmacının sağlık sigortası yaptırması zorunlu olup sorumluluğu kendisine aittir. Üniversite’de araştırmalarına başlamadan önce bunu belgelemeleri gerekmektedir.

 

Üniversite imkânlarından yararlanma

MADDE 11 – (1) Program araştırmacısına Üniversite Ziyaretçi Araştırmacı Kimlik Kartı ve Üniversite ziyaretçi uzantılı e-mail adresi verilir. Doktora sonrası araştırmacılar, kütüphane ve bilişim altyapısından ziyaretçi statüsünde yararlanırlar. Diğer üniversite olanaklarından (misafirhane, sosyal tesisler vb.) ise üniversitenin imkânları ölçüsünde yararlanırlar.

 

Disiplin işleri

MADDE 12 – (1) Disiplin işlemi gerektiren herhangi bir durumda, Üniversite akademik personeli için geçerli olan disiplin hükümleri, Program araştırmacıları için de geçerlidir.

 

 

 

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yönergede hüküm bulunmayan hâller

MADDE 13 - (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hâllerde TÜBAP Birimi önerisi ile Üniversite Senatosu karar verir.

Yürürlük ve yürütme

MADDE 14 - (1) Bu yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 15 - (1) Bu yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.