“Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Staj Uygulama Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ
STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerin yükümlü oldukları PMB 200 Staj I ve PMB 300 Staj II derslerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge hükümleri Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerin yükümlü oldukları stajlarda uyacakları usul ve esaslar ile stajların yapılış ve uygulanış hükümlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge 17.06.2021 tarih ve 31514 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ile 11.08.2003 tarih ve 25196 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 33.maddesi ve 01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen;
a) Bölüm Başkanlığı: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanlığını
b) Bölüm Staj Komisyonu: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Staj Değerlendirme Komisyonunu
c) Fakülte Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Staj ve Eğitim Uygulama Kurulunu
ç) Staj: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünün PMB 200 Staj I ve PMB 300 Staj II derslerini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Staj Derslerine İlişkin Genel Esaslar
Staj Zamanı
MADDE 5- (1) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, dördüncü yarıyıl ve sonrasında ve iki yaz tatilinin her birinde otuz (30) iş günü olmak üzere, toplam altmış (60) iş günlük mesleki stajlarını Fakülte tarafından hazırlanacak programa göre yaparlar. Staj tarihleri, eğitim-öğretim programlarının aksatılmaması göz önünde tutularak belirlenir.
(2) Bölümde dört akademik yılı tamamlayan öğrenciler, aynı öğretim yılı sonunda iki stajı Bölüm Başkanlığı onayı ile arka arkaya yapabilirler.
(3) Öğrenciler, staj ya da stajlar dışında mezuniyet için tüm derslerini tamamlamışlarsa, yaz dönemini beklemeden -staj başlama tarihinden en az bir ay önce başvuru yapmak koşulu ile- takip eden güz ya da bahar döneminde stajlarını tamamlayabilirler.
Staj Süresi
MADDE 6- (1) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerinin lisans diploması almaya hak kazanabilmeleri için eğitim süresi içinde kesintisiz iş gününü kapsamak kaydıyla otuz (30) iş günü fidanlık stajı; otuz (30) iş günü de büro ve şantiye stajı yapmaları zorunludur. Her iki staj da bölümler halinde yapılamaz.
(2) Yatay geçiş yoluyla gelen öğrencilerin geldikleri okulda tamamladıkları stajların geçerli sayılıp sayılmayacağı, öğrenci başvurusu, staj komisyonunun uygun görüşü ve bölüm/program başkanlığı onayı ile karara bağlanır.
(3) Ön lisans diploması almayı talep eden öğrenciler PMB 200 Staj I dersinden sorumludurlar.
Stajların Genel Niteliği
MADDE 7- (1) Stajlar fidanlık ve büro ve şantiye olmak üzere iki aşamada yapılır.
a) Fidanlık stajı: Birinci otuz iş gününü içeren aşama “Bitki Materyalinin Tanınması, Üretilmesi, Yetiştirilmesi” konularını kapsar; fidanlık ve sera gibi bitki materyalinin üretilmesine ve yetiştirilmesine yönelik tesis ve araziye sahip olan alanlar ve/veya işletmelerde yapılır.
Fidanlık stajı; Peyzaj Mimarı istihdam etmiş ve staj komisyonunca uygun görülen fidanlık işletmelerinde; çeşitli türdeki bitkisel materyalin üretimi, yetiştirilmesi ve satışına yönelik yeterli büyüklükteki araziye ve sera tesislerine sahip özel kuruluşlar, kamu kuruluşları ve eğitim müesseseleri tarafından tesis edilen işletmelerde ve/veya çevre düzenleme çalışmalarını organize eden kuruluşların fidanlıklarında gerçekleştirilir. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı üretim fidanlıklarında peyzaj mimarı, orman mühendisi veya ziraat mühendisinden en az birinin istihdamı yeterlidir.
b) Büro ve şantiye stajı: İkinci otuz iş gününü kapsayan aşama “Peyzaj Tasarım, Projelendirme ve Uygulama” konularını kapsar. Bu aşamada peyzaj proje ve/veya uygulama konuları ile ilgili çalışma yapan işletmelerin peyzaj tasarımı ve projelendirmesiyle ilgili birimlerinde açık alan tasarımı, projelendirme, proje yönetimi ve uygulaması (fizibilite çalışmaları, ihale çalışmaları, sözleşme yönetimi ve şantiye kontrollüğü gibi) faaliyetleri gerçekleştirilir.
Büro ve şantiye stajı; Peyzaj Mimarı istihdam etmiş, Meslek Odaları tarafından tescili yapılmış ve staj komisyonunca uygun görülen açık alanların projelendirme ve tasarım işlerinin yapıldığı peyzaj mimarlığı büroları veya mimarlık bürolarında gerçekleştirilir. Peyzaj mimarlığı bürolarında açık alan tasarımı yanında iç mekân bitkilendirmesi kapsamında projelendirme ve uygulama işleri de yapılabilmektedir. Bu bürolar çeşitli büyüklükte fidanlık ve sera tesislerini de içerebilirler. Öğrenci büro/şantiye stajı kapsamında tanımlanan faaliyetlerden tümüne katılabilir ancak öğrencinin proje çizim ve uygulama aşamasında görev alması esastır.
Staj Yerinin Belirlenmesi
MADDE 8- (1) Staj yeri ve teminiyle ilgili olarak Mimarlık Fakültesi Staj Yönergesinin 8. maddesinde belirtilen hükümler geçerlidir. Staj yapılacak yeri bulma yükümlülüğü tamamen öğrenciye aittir. Staj yapılacak yerin staj komisyonu tarafından uygun görülerek kabul edilmesi gereklidir. Bu amaçla öğrenci; başvurduğunu ve staj yapılacak yerdeki yetkilinin öğrenciyi stajyer olarak kabul ettiğini belirten yazıyı “Staj Başvuru ve Kabul Formu” ile birlikte staj yapılacak işletmenin (özel kuruluş ise) staj yapılacak yıla ait tescil belgesini veya vergi levhasının fotokopisini ve staj defterini imzalayacak peyzaj mimarı (Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı üretim fidanlıklarında peyzaj mimarı, orman mühendisi veya ziraat mühendisi) staj amirinin mezun olduğu yükseköğretim kurumu ve mezuniyet yılını gösteren onaylı bir yazı/ belge/ diploma fotokopisini bahar yarıyılının son ders günü mesai saati bitimine kadar Staj Komisyonu’na teslim edecektir. Staj Komisyonu değerlendirmesini yaptıktan sonra staj yeri kabul edilen öğrencilerin listesini en geç yarıyıl sonu sınavlarının son günü ilan edecektir. Staj yeri kabul edilmeyen öğrenciler 10 gün içinde yeni bir yer bularak Staj Komisyonu’na bildirirler. Bu formlar da 7 gün içerisinde komisyon tarafından değerlendirilerek ilan edilir. Staj yeri onaylanmayanlar için süreç benzer sürelerle devam eder.
(2) Yurtiçi ve/veya yurtdışında yapılacak staj yerleri, ilgili meslek odaları tarafından tescili yapılmış olmak kaydıyla aşağıdaki niteliklerde olabilir:
a) Peyzaj Mimarlığı Büroları
b) Fidanlık İşletmeleri
c) Peyzaj Mimarlığı ile İlgili Çalışma Alanı Bulunan Mimarlık Büroları
ç) Peyzaj Mimarlığı ile İlgili Çalışma Alanı Bulunan İnşaat Firmaları
d) İlgili Kamu Kuruluşları
e) Peyzaj Mimarlığı ile İlgili Araştırma Çalışmaları Yapan Kurumlar (Üniversiteler bünyesinde yürütülen araştırma projeleri, döner sermaye projeleri, Ar-Ge işletmelerindeki projeler, Meslek Odaları kapsamında yürütülen çalışmalar vb.)
Peyzaj Mimarlığı Büroları: Binalar dışında kalan değişik ölçeklerdeki açık alanların projelendirme ve tasarım işlerinin yapıldığı Peyzaj Mimarları Odası tarafından tescili yapılmış ve Peyzaj Mimarı istihdam etmiş işletmelerdir. Bu işletmelerde esas olarak 1/1000 ölçekten 1/1 ölçeğe kadar uzanan bir ölçekte açık alan tasarımları yapılmakta; bunun yanı sıra bu bürolarda açık alan tasarımıyla ilgili çeşitli disiplinlerin koordinasyonu veya yönetimi yapılmaktadır. Bu işletmelerde proje yönetim işleri kapsamında fizibilite çalışmaları, ihale çalışmaları ve uygulama kontrollüğü gibi temel işler de görülebilmektedir. Peyzaj bürolarında açık alan tasarımı yanında iç mekân bitkilendirmesi kapsamında projelendirme ve uygulama işleri de yapılabilmektedir. Bu bürolar çeşitli büyüklükte fidanlık ve sera tesislerini de içerebilirler.
Fidanlık İşletmeleri: Fidanlık işletmeleri, çeşitli türdeki bitkisel materyalin üretimi, yetiştirilmesi ve satışına yönelik yeterli büyüklükteki araziye ve sera tesislerine sahip, içerisinde Peyzaj Mimarı (Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı üretim fidanlıklarında peyzaj mimarı, orman mühendisi veya ziraat mühendisi), istihdam etmiş, özel kuruluşlar, kamu kuruluşları ve eğitim müesseseleri tarafından tesis edilen işletmelerdir. Bu işletmeler kapsamında yer alan Peyzaj Fidanlıkları ise; peyzaj çalışmalarında kullanılmaya yönelik bitki materyalinin üretim ve satışı ile ilgilenen, çevre düzenleme çalışmalarını organize eden kuruluşların fidanlıklarıdır.
Mimarlık Büroları: Binaların tasarım ve projelendirme işlerinin yapıldığı ve içerisinde bina çevresi açık alan projelendirme ve uygulaması kapsamında peyzaj mimarlığı ile ilgili çalışma alanı bulunan ve Peyzaj Mimarı istihdam etmiş işletmelerdir. Bu işletmelerde esas olarak binaların 1/500 ölçekten 1/1 ölçeğe kadar uzanan ölçeklerde tasarımları yapılmakta bunun yanı sıra bu bürolarda bina tasarımıyla ilgili çeşitli disiplinlerin koordinasyonu veya yönetimi yapılmaktadır. Bu işletmelerde proje yönetim işleri niteliğinde, fizibilite çalışmaları, ihale çalışmaları, sözleşme yönetimi ve inşaat kontrollüğü gibi temel işler de görülebilmektedir.
İnşaat Firmaları: Bina yapım ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiren ve içerisinde açık alan projelendirme ve uygulaması kapsamında peyzaj mimarlığı ile ilgili çalışma alanı bulunan ve Peyzaj Mimarı istihdam etmiş işletmelerdir. Bu işletmelerde proje yönetimi, teklif hazırlama, ihalelere katılma, firma şantiyelerini kontrol etme, uygulamanın yürütülmesi ve kontrolü, ekipman ve malzeme temini, maliyet kontrolü gibi çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Peyzaj mimarları, firmanın yürüttüğü açık alan tasarımıyla ile ilgili işlerde bu çalışmalarda yer alabilirler.
Kamu Kuruluşları: Yerel yönetimlerin, bakanlıklara bağlı genel müdürlüklerin ve/veya diğer kamu kuruluşlarının ilgili birimlerinde; Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm, Tarım ve Orman Bakanlıkları, valilikler ile belediyelerin Peyzaj Mimarı istihdam etmiş ilgili birimlerinde peyzaj mimarlığı faaliyetleri yapılabilmektedir.
Peyzaj Mimarlığı ile İlgili Araştırma Çalışmaları Yapan Kurumlar: Üniversiteler bünyesinde yürütülen araştırma projeleri, döner sermaye projeleri, meslek odaları kapsamında yürütülen çalışmalar vb. olmaktadır.
(3) Stajlar birinci derece akrabaların yanında yapılamaz.
(4) Yabancı ülkelerde staj yapacak öğrenciler, staja kabul edildiklerini ve ne zaman başlayacaklarını belirten bir yazıyı dilekçe ekinde Mimarlık Fakültesi Dekanlığına vermelidir. Öğrenci staj yapacağı kurumun / işletmenin staj yaptığı dönemde faaliyette olduğunu gösterir belgeyi ve staj amiri peyzaj mimarının unvan belirten belgesinin örneğini başvuru ve dosya teslimi sırasında dosyasına koymak zorundadır. Staj dosyaları Türkçe veya İngilizce düzenlenmiş olmalıdır. Staj dosyasının İngilizce olması halinde stajın genelini anlatan Türkçe bir özetin staj dosyasında bulunması zorunludur.
İzin Durumu
MADDE 9- (1) Öğrencilere, staj süresince izin verilmez; ancak, yakınlarının ölümü ya da ağır biçimde hastalanması ya da doğal afetler gibi durumlarda, staj yapılan kuruluş yetkilisince izin verilebilir. Bu durum Bölüm Başkanlığına bildirilir. Stajı, Bölüm Başkanlığı ve Staj Komisyonu tarafından kabul edilen mazeret dışında terk edenler, stajını tekrarlamak zorundadırlar.
Staja Başlama
MADDE 10- (1) Öğrenciler Mimarlık Fakültesi Staj Yönergesinin 9. maddesinin 3. bendinde belirtilen belgelerle fakülte öğrenci işlerinde stajdan sorumlu görevliye kayıt, tarih ve sayı alarak başvurur. Öğrencinin başvurusu, Staj Komisyonu tarafından incelenerek yapılmak istenen stajın o kurumda yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Gerektiğinde staj yeri ile ilgili detaylı bilgiler istenebilir. Öğrenciler, stajlarına Staj Komisyonu’ndan onay aldıktan sonra başlayabilirler. Staj Komisyonu’ndan onay olmadan başlanan stajlar hiçbir şekilde geçerli değildir.
(2) Staj yeri kabul edilip onaylanan öğrenci, bu staj yerini Staj Komisyonu tarafından kabul edilebilecek bir mazereti olmadan ve Komisyon’a bilgi vermeden değiştiremez. Değiştirdiği takdirde yapılan staj geçerli değildir.
(3) Staja başlayacak öğrenci, her bir staj için ayrı staj dosyası hazırlamak zorundadır. Staj dosyası ile ilgili esaslar Mimarlık Fakültesi Staj Yönergesinin 10. maddesinde belirtilmiştir.
Stajın Uygulanması
MADDE 11- (1) Staj Komisyonu tarafından düzenlenen staj çalışma programlarının birer örneği, Dekanlık tarafından öğrencinin staj dosyasına konulur.
(2) İşyeri her stajyer öğrenciye bir ya da birden fazla staj amiri tayin edebilir. Staj amiri:
a) Fidanlık stajı için; en az 2 yıllık mesleki deneyimi olan Peyzaj Mimarı (Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı üretim fidanlıklarında peyzaj mimarı, orman mühendisi veya ziraat mühendisi),
b) Büro ve şantiye stajı için; en az 2 yıllık mesleki deneyimi olan Peyzaj Mimarı olmalıdır.
Stajyerin Sorumlulukları
MADDE 12- (1) Öğrenciler, staj yaptıkları işletmenin çalışma düzenine, kural, talimat ve emirlerine uymak, daimî personel gibi işyerinin ticari, sosyal ve kültürel faaliyetlerine katılmak, kendilerine verilen işleri zamanında ve istenilen şekilde yapmak ve iş yerinde verilen mesleki eğitimlere katılmak zorundadırlar. Aksi bir durumun tespiti halinde, stajları başarılı sayılmaz.
(2) Öğrenciler, staj yaptıkları yerin disiplinine, yönerge, yönetmelik, tüzük ve her türlü yasal mevzuatına aynen uymaya mecburdurlar. Grev, gösteri, yürüyüş ya da işi yavaşlatma eylemlerinde bulunamazlar. Bunlara uymayanların stajlarının iptal edilmesi ve haklarında öğrenci disiplin yönetmeliğine göre işlem yapılması Bölüm Staj Komisyonu tarafından Dekanlığa önerilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Stajların Değerlendirilmesi
Bölüm Staj Komisyonu
MADDE 13- (1) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerinin staj işlemlerini yürütmek ve değerlendirmek üzere bir staj komisyonu, Bölüm Başkanlığı’nın önerisi üzerine Fakülte Kurulu tarafından görevlendirilir. Staj komisyonu, bir başkan ve iki üye olmak üzere üç kişiden oluşur.
(2) Bölüm staj komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Staj çalışması ile ilgili (öğrenci tarafından bulunan staj yerlerinin uygunluğunu belirleme, vb.) ön hazırlıkları yapmak,
b) Stajlarla ilgili programları ve esasları hazırlamak,
c) Staj programının, öğrencinin staj yapacağı iş yerinin sorumlu makamına gönderilmesini sağlamak,
ç) Staj dosyasını ve sicil fişini incelemek ve bunları değerlendirmek,
d) Öğrencinin staj yerinde kontrol edilmesi çalışmalarını yönlendirmek.
Staj Dosyasının Hazırlanması
MADDE 14- (1) Öğrenci, staj süresi boyunca, kendisine verilen programa göre yürüttüğü çalışmaları, kendi el yazısı ile günü gününe not eder ve staj dosyasına geçirir. Yapılan çalışmalara ilişkin fotoğrafları ekler. Günlük formlar staj amirince kaşelenir ve imzalanır. Staj bitiminde staj amiri, tüm çalışmaları kontrol eder ve onaylar. Onaylanmamış staj dosyası kabul edilmez.
(2) Her bir staj için ayrı staj dosyası hazırlanmalıdır. Daha önceden yapılan ve staj komisyonu tarafından tamamı kabul edilmeyen stajların eksik kalan günleri için de ayrı staj dosyası hazırlanmalıdır.
Staj Dosyalarının Teslimi ve İçeriği
MADDE 15- (1) Staj dosyalarının teslimi Mimarlık Fakültesi Staj Yönergesinin 13. maddesinde belirtildiği üzere, stajı izleyen yarıyılın ilk 2 haftası içinde Fakülte Dekanlığına elden veya posta / kargo ile yapılır. Staj Defterinde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:
a) İşyerinin örgütlenmesi ve görevleri, varsa bağlı bulunduğu veya yönetiminde bulunan diğer birim ya da kuruluşların örgütlenme ve çalışmalarının görev ve yetkileri hakkında genel bilgiler,
b) İşyerlerinde yapılan işler veya uygulanan yöntemler hakkında açıklamalar,
c) Çalışma yerinde bulunan mesleki donanım, bilgisayar yazılım ve donanımlarının kullanıldığına dair bilgiler.
ç) Öğrencinin yaptığı ve yapılışını öğrendiği işler hakkında açıklamalı ve konuyla ilgili örnekli çalışmalar.
(2) Staj dosyası ile birlikte teslim edilmesi gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir.
Fidanlık Stajı İçin:
a) Staj Defteri: Fidanlıkta yapılan işler ve uygulanan yöntemler günü gününe not edilecek; öğrencinin yaptığı ve yapılışını öğrendiği işler hakkında açıklamalı ve konuyla ilgili örnekli/görselli bilgiler raporlanacaktır. Staj defteri öğrencinin el yazısıyla hazırlanmış ve ilgili fotoğraflar eklenmiş olmalıdır. Günlük raporların her sayfası staj amirince kaşelenmeli ve imzalanmalıdır.
b) Fidanlık Düzen ve Organizasyonu ile İlgili Rapor (Fidanlık Genel Tanıtımı): Fidanlık düzeni ile ilgili olan bu rapor fidanlıkta var olan potansiyelin ve işleyişin genel anlamda tanıtıldığı bir rapordur. İşyerinin örgütlenmesi ve görevleri, varsa bağlı bulunduğu veya yönetiminde bulunulan diğer birim ya da kuruluşların örgütlenmeleri, çalışanların görev ve yetkileri hakkındaki genel bilgiler ile staj yapan öğrencinin fidanlıkta üstlendiği görev bu raporda yer alacaktır. Ayrıca fidanlıkta bulunan mevcut tesisler ve ekipmana ilişkin açıklama da bu raporda yer alacaktır.
c) Staj Başarı Formu: Staj amiri tarafından doldurulacak bir belgedir. Bu belgede, staj amirin öğrencinin staj çalışmasına, tutum ve davranışlarına yönelik değerlendirmeleri yer alacaktır. Öğrenci bu belgeyi staj sonrasında kapalı zarf içinde yetkiliden teslim alıp staj zarfının içine koyarak diğer belgelerle birlikte teslim edecektir.
ç) Mezuniyet Belgesi: Fidanlık işletmesinde çalışan peyzaj mimarı (Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı üretim fidanlıklarında peyzaj mimarı, orman mühendisi veya ziraat mühendisi), staj amirinin mezun olduğu yükseköğretim kurumu ve mezuniyet yılını gösteren onaylı bir yazı/ belgeyi/ diploma fotokopisidir.
d) Tescil Belgesi: Fidanlık işletmesinin staj yılına ait tescil belgesinin veya vergi levhasının fotokopisidir.
Büro Stajı İçin:
a) Staj Defteri: Büroda yapılan genel faaliyetler günü gününe not edilecek; öğrenci tarafından bizzat yapılan tasarım, çizim, maket vb. gibi peyzaj mimarlığı ile ilgili faaliyetler raporlanacaktır. Staj defteri öğrencinin el yazısıyla hazırlanmış; ilgili fotoğraflar ve çizimler eklenmiş olmalıdır. Günlük raporların her sayfası staj amirince kaşelenmeli ve imzalanmalıdır.
b) Büro Organizasyon (Büronun İşleyiş Biçimi) Raporu: Bu raporda, büroda çalışan elemanlar ve bu elemanların faaliyet alanları ile birlikte üstlendikleri görevler tanımlanacaktır. Büro ve şantiyenin organizasyon şeması olarak da ifade edilebilecek olan bu raporda, hiyerarşik düzen içinde yapılan işlerin tanımlanması, tasarımcı (karar verici) ile diğer elemanların yaptıkları işlerin nasıl bir işleyiş biçimi gösterdiği ve staj yapan öğrencinin bu organizasyondaki rolü açık bir biçimde ele alınacaktır.
c) Yapılan Çizimlerden Örnekler: Çizimler üzerinde, antette veya paftanın uygun bir yerinde öğrencinin ismi ve staj amirinin onayı bulunmalıdır. Çizimler öğrencinin bilgi ve beceri düzeyi ile ilişkili olarak bizzat öğrencinin kendisi tarafından yapılmış olduğunu ifade edecek nitelik ve inandırıcılıkta, belirli bir sunum düzeninde açık ve net olmalıdır.
ç) Staj Başarı Formu: Staj amiri tarafından doldurulacak bir belgedir. Bu belgede, staj amirin öğrencinin staj çalışmasına, tutum ve davranışlarına yönelik değerlendirmeleri yer alacaktır. Öğrenci bu belgeyi staj sonrasında kapalı zarf içinde yetkiliden teslim alıp staj zarfının içine koyarak diğer belgelerle birlikte teslim edecektir.
d) Mezuniyet Belgesi: Staj amirinin mezun olduğu yükseköğretim kurumu ve mezuniyet yılını gösteren onaylı bir yazı/ belgeyi/ diploma fotokopisidir.
e) Tescil Belgesi: Büronun staj yılına ait tescil belgesinin veya vergi levhasının fotokopisidir.
f) Ruhsat: İnşaat ruhsatının fotokopisi veya öğrencinin ruhsat tabelası önünde veya çalışmada bulunduğu çeşitli alanlarında (park, bahçe, proje alanı vb.) –tercihen tabelaları önünde- çekilmiş fotoğrafıdır.
Staj Defterlerinin Değerlendirilmesi ve İtiraz
MADDE 16- (1) Stajını tamamlayan öğrenci doldurmuş olduğu staj defterini ve başarılı olduğuna dair firma yetkilisinin gizli olarak doldurup kapatılarak öğrenciye verdiği zarfı, komisyona stajı tamamlandığı dönemi takip eden yarıyıl içerisinde teslim edilmek zorundadır. Bunun dışındaki staj teslimleri kabul edilmeyecektir.
(2) Bölüm Staj Komisyonu üyeleri, staj defterlerini ve sicil fişlerini inceleyerek, stajın “Başarılı” ya da “Başarısız” olup olmadığına, staj belgelerinin tesliminden itibaren en geç bir ay içinde karar verir.
(3) Bölüm Staj Komisyonu gerekli gördüğü durumlarda öğrenciyi stajla ilgili yapmış olduğu çalışmalar hakkında mülakata alıp bilgisini sorgulayabilir; öğrenciden staj defteri ile ilgili gerekli gördüğü düzeltmeleri, eksiklikleri tamamlamasını veya staj defterinin yeniden yazılıp imzalatılmasını ve teslim edilmesini talep edebilir.
(4) Bu yönerge ile belirtilen kazanımların edinilemediği düşünülen stajlar ise, Staj Komisyonu kararı ile geçersiz kabul edilir. Yeterli görülmeyen stajın aynı yerde ya da bir başka yerde tekrarlanması gerektiği Bölüm Staj Komisyonu tarafından Bölüm Başkanlığı eliyle öğrenciye yazılı olarak bildirilir. Bölüm Staj Komisyonu tarafından stajları geçersiz sayılan öğrenci, stajını tekrarlamak zorundadır.
(5) Birbirine benzeyen aynı konuları içeren ve kopya izlenimi veren staj defterleri kabul edilemez ve yapılan staj geçersiz sayılır.
(6) Bölüm staj komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede, başarısız sayılan öğrenciler, değerlendirme sonuçlarının ilanından itibaren beş iş günü içerisinde dilekçe ile itiraz edebilirler.
(7) Staj defteri kabul tarihinden başlamak üzere, Bölüm Başkanlığı tarafından en az iki yıl süreyle saklanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yetki
MADDE 17- (1) Fakülte Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu, bu uygulama esasları kapsamında olduğu halde, hakkında hüküm bulunmayan konuları Peyzaj Mimarlığı Bölümü Staj Uygulama Esaslarına aykırı düşmemek koşuluyla, karara bağlamakta yetkilidir.
Yürürlülük
MADDE 18- (1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Peyzaj Mimarlığı Bölümü Staj Uygulama Yönergesini Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı yürütür.