TRAKYA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim programlarında yer alan konuları uygulama içinde görmeleri, meslekleri ile ilgili kazanmış oldukları bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını gerçek iş ortamı içinde uygulayabilmeleri ve mezuniyet sonrası çalışma hayatına kısa sürede uyum sağlayabilmeleri için öğrenciyi deneyim sahibi yapacak staja ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencilerinin staj faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ve Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
a) Bölüm: Uygulama Bilimler Fakültesine bağlı bölümleri,
b) Dekanlık: Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanlığını,
c) Fakülte: Uygulamalı Bilimler Fakültesini,
ç) Staj Komisyonu: Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin tüm bölümlerine ait staj komisyonlarını,
d) Özel Kuruluş: Turizm İşletmeciliği, Finans ve Bankacılık ve Yönetim Bilişim Sistemleri ile ilgili faaliyetleri bulunan tüzel kişilere haiz tüm özel kuruluşları,
e) Resmi Kuruluş: Turizm İşletmeciliği, Finans ve Bankacılık ve Yönetim Bilişim Sistemleri ile ilgili birimleri bulunan Kamu kurum ve kuruluşlarını,
f) Staj sözleşmesi: Öğrenci, işyeri ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından imzalanan taraflarının yükümlülüklerini bildirir sözleşmeyi,
g)Uygulama: Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği, Finans ve Bankacılık ile Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümleri Öğrencilerinin mesleki staj uygulamasını,
ğ) Üniversite: Trakya Üniversitesi,
h) Yönerge: Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Staj yönergesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Stajın Uygulanması
Staj uygulama süresi ve dönemleri
MADDE 5-(1) Öğrenci 4. yarıyıl sonrasından itibaren mezuniyet aşamasına kadar stajını tamamlayabilir. Lisans diploması ile mezun olmak isteyenler için staj süresi toplamı Finans ve Bankacılık ile Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencileri için 45 iş günü, Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri 75 iş günüdür. Ön lisans diploması ile mezun olmak isteyen tüm öğrenciler için gereken staj süresi, ilgili bölümler tarafından belirlenen toplam staj süresinin yarısı kadardır.
(2) Staj uygulaması bahar yarıyılını izleyen yaz tatillerinde veya derslere devam zorunluluğu bulunmayan öğrenciler için katılmak zorunda olduğu sınav günleri haricinde eğitim öğretim dönemlerinde ve Staj Komisyonu’nun uygun görmesi halinde güz ve bahar yarıyılının arasındaki tatilde de yapılır.
(3) Turizm İşletmeciliği Bölümü lisans öğrencileri, staj süresinin tamamını Trakya Üniversitesinin hizmet amaçlı işletmelerinde tamamlayabilirler.
(4) Trakya Üniversitesi hizmet amaçlı işletmelerinde Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerinin yapacağı stajlar, staj komisyonunun uygun göreceği zamanlarda öğrencilerin derslerini aksatmayacak şekilde, 1.öğretimde öğrenim gören öğrenciler için saat 17.00’ den sonra, 2. öğretimde öğrenim gören öğrenciler için ise gündüz olacak şekilde eğitim öğretim dönemleri içinde yapılabilir.
(5) Fakültenin tüm bölümlerine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonrası yerleşen öğrencilerin ön lisans öğrenimleri sırasında yaptıkları stajlar, bu yönergenin 7. maddesinde belirtilen staj yerlerinde yapmış olmaları kaydı ile lisans eğitimi staj süresinden sayılır.
(6) Öğrenciler, bir işletmede 20 günden az olmamak kaydı ile birden fazla işyerinde staj yapabilirler.
(7) Stajlar, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 4. maddesinde belirtilen öğrenim süreleri içerisinde yapılır.
Staj komisyonu
MADDE 6-(1) Fakülte öğrencilerinin staj işlemlerini yürütmek ve değerlendirmek üzere her bölümden en az 3 öğretim elemanından oluşan birer staj komisyonu, Bölüm Başkanlıklarının önerisi üzerine Fakülte Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilir.
Staj yerleri ve temini
MADDE 7-(1) Staj uygulaması, öğrencilerin Fakültede öğrendikleri bilgileri ve kazandıkları becerileri uygulama olanağı bulabilecekleri niteliklere sahip işletmelerde yapılır. Öğrencilerin bölümler itibarı ile yurt içi ve yurt dışında staj yapabilecekleri işletmeler aşağıdaki gibi olmalıdır:
1) Turizm İşletmeciliği Bölümü
1) Turistik işletme belgesine sahip 3 yıldız ve üstü konaklama işletmeleri ile birinci sınıf tatil köyleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan özel belgeli oteller,
2) A Grubu seyahat acenteleri,
3) Birinci sınıf ve lüks sınıfta yer alan yeme-içme işletmeleri ile catering işletmeleri,
4) Mavi bayraklı marinalar ve yat işletmeleri,
5) Havayolu şirketleri,
6) Trakya Üniversitesi’nin hizmet amaçlı işletmeleri,
2) Finans ve Bankacılık Bölümü
4. Tüketici finansman şirketleri.
5. Mali Müşavirlik ve danışmanlık şirketleri.
3) Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
1)Tüm Bilişim Şirketleri,
2)Yazılım ve Donanım geliştirmesi yapan şirketler,
3) AR-GE Merkezleri,
4) Kamuya ait Bilgi İşlem Daireleri,
(2) Fakülte Yönetimi staj yerlerini bulmakla yükümlü değildir. Öğrenci, staj yerlerini kendisi bulmak zorundadır. Bakanlıklar, kamu kuruluşları, meslek odaları ile özel sektör işletmelerinden gelecek staj talepleri Fakülte Dekanlığınca ilan edilerek öğrenciler bilgilendirilir.
(3) Resmi ya da özel kuruluşlardan alınabilecek ücretli ya da ücretsiz staj kontenjanlarına fazla başvuru halinde başvurular kurayla belirlenebilir.
Staj uygulaması
MADDE 8 (1) Öğrenci, staj yapacağı kurumdan staj yapma isteğinin kabul edildiğine dair başlıklı, kaşeli, tarihli ve stajın alanını içeren bir belge (EK 1) ve staj yapacağı işletme tarafından onaylı Staj Sözleşmesi ile Fakülte Dekanlığına başvurur. Öğrencinin başvurusu, staj komisyonunca incelenerek stajın yapılmasının uygun olup olmayacağına karar verilir. Gerekirse staj yeri ile ilgili detaylı bilgiler istenebilir. Öğrenciler, staj komisyonundan onay aldıktan sonra staja başlayabilir.
(2) Staj yapılacak işletmeler, staj yapan öğrenciye ait staj başlangıç belgesini doldurarak 15 gün içerisinde Dekanlığa gönderir (EK 2).
(3) Staj Komisyonu tarafından staj için düzenlenen belgeler Dekanlıkça öğrencinin staj yapacağı iş yerine gönderilir.
(4) Her staj için ayrı ayrı olmak üzere staj yapılan işletmelerce staj tamamlama belgesi (EK 3) ve değerlendirme raporu (EK 4) staj bitiminde Dekanlığa gönderilir.
Staj yerinde uygulanması gereken kurallar
MADDE 9-(1) Öğrenciler staj yaptıkları kuruluşun bağlı olduğu iş yeri yönetmeliklerine ve iç düzenine, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallara uymak ve çevreye iyi örnek olmak zorundadır. Staj çalışma programı kapsamında verilen görevleri yapmayan ve kurallara uymayan öğrencilerin durumu, staj yapılan kurum tarafından Dekanlığa bildirilir.
(2) Öğrenciler staj yaptıkları iş yerinde kullandıkları alet, malzeme ve tesisleri iyi kullanmak zorundadırlar.
(3) Staja gönderilen öğrencilerin çalışma durumları ile tutum ve davranışları, gerektiğinde Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen bir öğretim elemanı veya öğretim elemanlarından oluşan bir komisyon veya öğrencinin staj yaptığı yerde bulunan bir yükseköğretim kurumunca denetlenerek hazırlanan rapor Dekanlığa iletilir.
Devam zorunluluğu ve mazeret
MADDE 10-(1) Staja devam zorunludur.
a) Staja devam edemeyeceğine dair sağlık kurumlarından alınan rapor ile belgelendirilmiş hastalık hallerinde öğrenci mazeretli sayılır.
b) Hastalık dışında, amiri tarafından onay verilmiş diğer nedenler ile 3 (üç) işgününü aşmayan devamsızlık durumlarında öğrenci mazeretli sayılır.
c) Mazeretsiz olarak aralıksız 3 (üç) işgünü staja devamsızlık yapan öğrencinin stajı kesilerek, durum Dekanlığa bildirilir.
ç) Mazeretli/mazeretsiz devamsızlık süresi kadar işgünü toplam staj süresine eklenerek staj süresi tamamlanır. Bu durumda öğrencinin başvurusu üzerine eksik günleri için ek sigorta işlemleri yapılır ve ek günlerin sigorta gideri öğrenci tarafından karşılanır.
Staj başarı formu
MADDE 11 (1) Öğrenci staja başlarken Gizli Damgalı staj başarı formunu staj yapacağı kuruluş veya iş yerine vermek zorundadır. Staj bitiminde işletmenin yetkili amiri veya amirleri tarafından doldurulan form gizli kaydı ile Dekanlığa taahhütlü posta ya da zarfın ağzı kapalı ve mühürlü olarak gizlilik kuralları içerisinde staj yapan öğrenciyle Dekanlığa gönderilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Stajın Değerlendirilmesi
Stajın değerlendirmesi
MADDE 12- (1) Stajının tamamını bitirip, staj mülakatına girmek isteyen öğrenciler, stajını değerlendiren bir rapor hazırlar ve öğrenci işlerine teslim eder. Bu rapor;
a) İş yeri değerlendirmesi,
b) Çalışma yaptığı birimin değerlendirilmesi,
c) Stajdan edinilen bilgi ve deneyimlerin değerlendirilmesi,
ç) Sonuç ve önerilerden oluşan 500 kelimeden az, 1000 kelimeden fazla olmamak üzere hazırlanır.
(2) Staj raporları her yıl 1–15 Kasım ve 1–15 Nisan tarihleri arası Dekanlığa teslim edilir. Staj raporlarının değerlendirilmesi ve mülakatlar; Staj Genel Değerlendirme Raporundaki (EK 5) ölçütlere göre 16–30 Kasım, 16–30 Nisan tarihleri arasında staj komisyonu tarafından ilan edilen günlerde yapılır. Stajın başarılı kabul edilmesi için öğrencinin 100 üzerinden en az 60 (altmış) alması gerekir.
(3) Zamanında teslim edilmeyen raporlar dikkate alınmaz ve değerlendirilmesi bir sonraki döneme bırakılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yabancı ülkelerde staj
MADDE 13 – (1) Yabancı ülkelerde yapılacak stajlar ve staj yerleri ile ilgili hususlar bölüm staj komisyonu tarafından değerlendirilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 14- (1) Bu Yönergenin kapsamında olduğu halde hakkında hüküm bulunmayan konularda, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönerge
MADDE 15- (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihte Trakya Üniversitesi Senatosunun 19/03/2008 tarih ve 06 sayılı toplantısında alınan 03 numaralı karar ile kabul edilen Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Staj Uygulama Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 16- (1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17- (1) Bu Yönerge hükümlerini Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı yürütür.
EK 1
(işletme staj kabul belgesi)
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA
Fakülteniz öğrencilerinden …...…………… numaralı …….…………………………… işletmemizde …………………………… tarihleri arasında ……… iş günü staj yapma isteği uygun görülmüştür.
Bilgilerinize saygılarımla arz/rica ederim. ……/……/………
Yetkilinin Adı-Soyadı
İşletme Unvanı Unvanı
Adresi : (İmza-Kaşe)
Tel :
E-mail:
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
EK 2
(Staj başlangıç belgesi)
STAJ BAŞLANGIÇ BELGESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA
EDİRNE
…/…/……
Aşağıda isim ve numarası belirtilen öğrenciniz, işyerimizde / kurumumuzda staja kabul edilmiş olup ……/……/……… tarihinde göreve başlamıştır.
Bilgilerinize arz/rica ederim.
Staj Yapan Öğrencinin |
|
ADI SOYADI |
|
SINIFI VE NUMARASI |
|
BÖLÜMÜ |
|
Staj Yapılan İşyerinin |
||
İSİM VE UNVANI |
|
|
ADRESİ |
|
|
STAJA BAŞLANAN BÖLÜM |
|
|
Formu Dolduran Yöneticinin |
|
UNVANI |
|
ADI SOYADI |
|
KAŞE VE İMZASI |
|
UYGULAMALI BİLİMLER
FAKÜLTESİ
EK 3
(İşletme Staj Tamamlama Belgesi)
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA
Fakülteniz öğrencilerinden ………………… numaralı ……………………………………… işletmemizde ………………………………… tarihleri arasında ……… işgünü staj yapmıştır.
Bilgilerinize saygılarımla arz/rica ederim. ……/……/……
Yetkilinin Adı-Soyadı
İşletme Unvanı Unvanı
Adresi: (İmza-Kaşe)
Tel:
E-mail:
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU
(Staj veren işyeri tarafından doldurulacaktır.)
EK 4
Öğrencinin İşyerinin
Adı-Soyadı : Adı :
Bölümü : Adresi :
Sınıfı ve Numarası :
Staj Dalı :
Staj Süresi (iş günü) : Tel No :
Staj Başlama-Bitiş Tarihleri : Faks No :
E-Posta :
Sayın İşyeri Yetkilisi,
İşyerinizde staj programı kapsamında süresini tamamlayan öğrencinin bilgi, beceri ve stajından yararlanma derecesini ve ilişkileri ile davranışlarının niteliklerini belirleyebilmek için aşağıdaki tabloyu özenle doldurunuz
Değerlendirme Tablosu
Özellikler |
Değerlendirme |
||||
Çok İyi (100–85) |
İyi (84–65) |
Orta (64–40) |
Geçer (39–30) |
Olumsuz (29–0) |
|
İşe İlgi |
|
|
|
|
|
İşin Tanımlanması |
|
|
|
|
|
Alet Teçhizat Kullanma Yeteneği |
|
|
|
|
|
Algılama Gücü |
|
|
|
|
|
Sorumluluk Duygusu |
|
|
|
|
|
Çalışma Hızı |
|
|
|
|
|
Uygun ve Yeteri Kadar Malzeme Kullanma Becerisi |
|
|
|
|
|
Zamanı Verimli Kullanma |
|
|
|
|
|
Problem Çözebilme Yeteneği |
|
|
|
|
|
İletişim Kurma |
|
|
|
|
|
Kurallara Uyma |
|
|
|
|
|
Genel Değerlendirme |
|
|
|
|
|
Grup Çalışmasına Yatkınlık |
|
|
|
|
|
Kendisini Geliştirme İsteği |
|
|
|
|
|
*Değerlendirme Kısmını; ✓ şeklinde kodlayınız.
Adı Soyadı: İmza: Şirket/Kurum Mühür veya Kaşesi:
Bu bölüm Fakülte Staj Komisyonu tarafından doldurulacaktır. Tarih - İmza |
|||
Başarılı |
|
Komisyon Üyesi (Danışman) |
|
Başarısız |
|
Komisyon Başkanı |
|
EK 5
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
STAJ GENEL DEĞERLENDİRME RAPORU
Öğrencinin Numarası :
Öğrencinin Adı Soyadı :
RAPOR BÖLÜMÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ |
PUAN |
ALINAN NOT |
1. İşyeri Raporu Değerlendirilmesi |
40 |
|
2. Staj Yaptığı İşletmeyi Anlatımı |
10 |
|
3. Staj Yaptığı Birimi Anlatımı |
20 |
|
4. Stajda Edinilen Bilgi ve Deneyim |
20 |
|
5. Sonuç ve Değerlendirme |
10 |
|
TOPLAM |
|
|
MÜLAKAT BÖLÜMÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ |
PUAN |
ALINAN NOT |
1. Mülakat Ortamına Gösterdiği Tutum ve Davranış |
50 |
|
2. Sunuş |
25 |
|
3. Konuya Hakimiyet |
25 |
|
TOPLAM |
|
|
ORTALAMA NOT |
|