Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Eczacılık Bilimleri Yüksek Lisans Programı ders müfredatına “TEB 718 Doğal Ürünlerin Yapı Tayini (2 2 3)” adlı seçmeli ders eklenmesine ilişkin, Eğitim-Öğretim Komisyonunca hazırlanan 14 Ocak 2015 tarihli rapor görüşüldü:
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Eczacılık Bilimleri Yüksek Lisans Programı ders müfredatına “TEB 718 Doğal Ürünlerin Yapı Tayini (2 2 3)” adlı seçmeli dersin eklenmesinin uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
DERS KODU VE ADI: TEB 718 Doğal Ürünlerin Yapı Tayini |
TEMEL ECZACILIK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI |
||||||||||
Yarıyıl |
Eğitim ve Öğretim Yöntemleri |
Krediler |
|||||||||
Teori |
Uyg.
Lab. |
Proje/Alan Çalışması |
Ödev |
Diğer |
Toplam |
Kredi |
AKTS |
||||
|
2 |
2 |
0XXX-XXXX |
0 |
0 |
4 |
3 |
6 |
|||
Ders Dili |
Türkçe |
||||||||||
Zorunlu / Seçmeli |
Seçmeli |
||||||||||
Ön şartlar |
YOK |
||||||||||
Dersin İçeriği |
Doğadan izole edilmiş bileşiklerin yapı açıklamasında kullanılan UV, IR, NMR ve kütle spektroskopisi teknikleri. |
||||||||||
Dersin Amacı |
UV, IR, NMR ve kütle spektroskopisi tekniklerini kullanarak doğadan izole edilmiş sekonder metabolitlerin yapısını aydınlatmak. |
||||||||||
Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikler |
Doğal ürünlerin yapısının aydınlatılmasında spektroskopik teknikleri nasıl kullanacağını öğrenir. |
||||||||||
Ders Kitabı ve/veya Kaynaklar |
|
||||||||||
Değerlendirme Ölçütleri |
|
Varsa (X) olarak işaretleyiniz |
Yüzde (%) |
||||||||
Ara Sınavlar |
x |
40 |
|||||||||
Kısa Sınavlar |
|
|
|||||||||
Ödevler |
|
|
|||||||||
Projeler |
|
|
|||||||||
Dönem Ödevi |
|
|
|||||||||
Laboratuar |
|
|
|||||||||
Diğer |
|
|
|||||||||
Dönem Sonu Sınavı |
x |
60 |
|||||||||
Ders Sorumluları |
Yrd. Doç. Dr. Özlem DEMİRKIRAN |
||||||||||
Hafta |
Konular |
||||||||||
1 |
Giriş, doğal ürünlerin yapı adınlatılmasında kullanılan spektroskopik tekniklerin tanıtımı |
||||||||||
2 |
UV spektroskopisi |
||||||||||
3 |
IR spektroskopisinin prensipleri |
||||||||||
4 |
IR spektroskopisinde absorbsiyon bandları |
||||||||||
5 |
1H-NMR spekroskopisi |
||||||||||
6 |
Kimyasal kayma ve spin-spin etkileşmesi |
||||||||||
7 |
Spin sistemleri |
||||||||||
8 |
13C-NMR spektroskopisi |
||||||||||
9 |
2D NMR teknikleri (COSY, DQF-COSY, HSQC) |
||||||||||
10 |
2D NMR teknikleri (HMBC, NOESY, ROESY) |
||||||||||
11 |
2D NMR teknikleri (örnek çözümler) |
||||||||||
12 |
Kütle Spektroskopisi |
||||||||||
13 |
EI, CI ve FAB kütle spektroskopik teknikleri |
||||||||||
14 |
MALDI TOF, LC-MS ve LC-MS/MS teknikleri |
||||||||||
15 |
Final sınavı |
||||||||||
DERS KODU VE İNGİLİZCE ADI TEB 718 Structure Elucidation of Natural Products |
BASIC PHARMACEUTICAL SCIENCES |
||||||||||
Semester |
Methods of Education |
Credits |
|||||||||
Theory |
Practice
Lab. |
Project/Field Study Çalışması |
Homework |
Other |
Total |
Credit |
ECTS |
||||
1-2 |
2 |
2 |
0 |
0 |
0 |
4 |
3 |
6 |
|||
Language |
Turkish |
||||||||||
Compulsory/Elective |
Elective |
||||||||||
Prerequisites |
None |
||||||||||
Course Contents |
UV, IR, NMR and MS spectroscopic techniques used for structure elucidation of natural products isolated from nature. |
||||||||||
Course Objectives |
Structure elucidation of secondary metabolites isolated from nature by UV, IR, NMR and mass sepectroscopic tecniques. |
||||||||||
Learning Outcomes and Competences |
To realise how to use spectroscopic tecniques for stucture elucidation of natural products. |
||||||||||
Textbook and /or Reference |
1. Organic Structure Analysis, Phillip Crews, Jaime Rodrigez, Marcel Jaspars (Oxford University Press, 2009) 2. Structural Identification of Organic Compounds with Spectroscopic Techniques, Yong-Cheng Ning, Richard R. Ernst (Wiley-VCH, 2005) |
||||||||||
Assessment Criteria |
|
If any, mark as (x) |
Percentage (%) |
||||||||
Midterm Exams |
x |
40 |
|||||||||
Quizzes |
|
|
|||||||||
Homeworks |
|
|
|||||||||
Projects |
|
|
|||||||||
Term Paper |
|
|
|||||||||
Laboratory Work |
|
|
|||||||||
Other |
|
|
|||||||||
Final Exam |
x |
60 |
|||||||||
Instructors |
|
||||||||||
Week |
Topics |
||||||||||
1 |
Introduction. Classification of spectroscopic tecniques used for structure elucidation of natural products.
|
||||||||||
2 |
UV spectroscopy |
||||||||||
3 |
Prınciples of IR spectroscopy
|
||||||||||
4 |
Absorption bands in IR spectroscopy
|
||||||||||
5 |
1H-NMR spectroscopy
|
||||||||||
6 |
Chemical shift and spin-spin interaction
|
||||||||||
7 |
Spin systems
|
||||||||||
8 |
13C-NMR spectroscopy
|
||||||||||
9 |
2D NMR techniques (COSY, DQF-COSY, HSQC)
|
||||||||||
10 |
2D NMR techniques (HMBC, NOESY, ROEsY)
|
||||||||||
11 |
2D NMR techniques (examples for structure elucidation)
|
||||||||||
12 |
Mass Spectroscopy
|
||||||||||
13 |
EI, CI ve FAB mass spectroscopic techniques
|
||||||||||
14 |
MALDI TOF, LC-MS ve LC-MS/MS techniques
|
||||||||||
15 |
Final exam |
||||||||||