“Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Stajyer Öğrencilerin Uygulamalı Eğitimleri İle İlgili Yönerge” taslağına ilişkin, Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 25 Nisan 2013 tarihli rapor görüşüldü:
“Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Stajyer Öğrencilerin Uygulamalı Eğitimleri İle İlgili Yönerge”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
STAJYER ÖĞRENCİLERİN UYGULAMALI EĞİTİMLERİ
İLE İLGİLİ YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1 - (1) Bu yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıfların eğitim programlarının fakültenin eğitim amaç ve öğrenim hedefleriyle uyumlu biçimde yürütülerek, öğrencilerin eğitim ve uygulama odaklı bir dönem geçirmeleri amacıyla görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 - (1) Bu yönerge ile Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin çalışma esasları düzenlenmiştir.
Dayanak
Madde 3 - (1) Bu yönerge Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği esaslarına göre hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - (1) Bu yönergede geçen;
a) Üniversite: Trakya Üniversitesidir.
b) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosudur.
c) Fakülte: Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesidir.
ç)Eğitim Komisyonu: Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Komisyonudur.
d) Dönem Koordinatörlüğü: Dekan tarafından görevlendirilen, stajların eğitim programlarının düzenlenmesi, öğrenci, anabilim dalı ve dekanlık arasında koordinasyonu sağlayan öğretim üyeleri kuruludur.
e) Staj: Mesleki zorunlu ders statüsünde olup üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflar da bir veya birden fazla anabilim dalı tarafından yürütülen ders ve hasta üzeri uygulamalarıdır.
f) Staj Sorumlusu: Anabilim dalı akademik kurulu tarafından görevlendirilen; anabilim dalında stajların düzenlenmesi, eğitiminin yürütülmesi; Dönem Koordinatörlüğü, Öğrenci İşleri ve Anabilim Dalı arasındaki eşgüdümün sağlanması ile görevli öğretim üyesidir.
g) Stajyer Diş Hekimi: Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği esaslarına göre üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileridir. Stajyer Diş Hekimi; öğrencilik ile hekimlik arasındaki bu geçiş döneminde; bilişsel alanda bilgi düzeyini, duyuşsal alanda mesleki tutum ve değerlerini, mesleki alanında motor, iletişim ve entellektüel becerilerini geliştiren, mesleksel değerleri kullanarak klinik sorunlara çözüm getirme sorumluluğu ve becerisini kazanan ve bu öğrenme sürecini öğretim elemanlarının gözetiminde gerçekleştiren “Diş Hekimi adayıdır”.
ğ) Staj karneleri: Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin eğitim ve öğrenim hedeflerine uygun olarak, anabilim dallarının görüşleri doğrultusunda Anabilim Dalı Başkanlığınca hazırlanıp, eğitim komisyonu ve Fakülte Kurulunca onaylanan, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin stajlarda uygulaması gereken tedavi sayılarını ve öğrenmesi gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışları içeren formlar veya kitapçıklardır. Bu belgeler her anabilim dalına özel hazırlanırlar.
İKİNCİ BÖLÜM
Stajlar
Stajların Süresi
Madde 5 - (1) Stajların süresi Fakülte Yönetim Kurulu belirleyeceği esaslara göre; Protetik Diş Tedavisi 8 (sekiz) hafta , Ağız Diş ve Çene Hastalıkları Tedavisi 6 (altı) hafta, Diş Hastalıkları ve Tedavisi, Endodonti , Periodontoloji , Ortodonti ,Pedodonti ,Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dallarında 4’er hafta ve klinik seminerlerde her stajda 2 (iki) saat / hafta olarak uygulanır.
Devam zorunluluğu
Madde 6 - (1) Öğrencilerin; stajların en az %80’ine devamı zorunludur. Devam durumu, Dekanlık tarafından belirlenen usullere uygun olarak öğretim elemanları tarafından yapılan yoklamalarla belirlenir.
(2) Devamsız öğrencilerin durumu yılsonu sınavlarından önce ilgili anabilim dalı tarafından ilan edilir. Sağlık raporu devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz, ancak raporlu olan süre azami eğitim-öğretim süresi dışında tutulur.
Staj Uygulamaları
Madde 7 - (1) Diş hekimliği meslek eğitimi özümsenmiş teorik bilgilerin üzerine staj çalışmalarında hasta üzerindeki uygulamalı çalışmalar ile tamamlanır. Uygulamalı çalışmaların şekli, cinsi, niteliği ve sayısı o dersin anabilim dalı tarafından belirlenir ve akademik yıl başlamadan ilan edilir.
(2) Üçüncü sınıf gözlemci öğrenciler anabilim dallarının belirleyeceği klinik, derslik, laboratuar gibi yerlerde, belirlenen gruplar halinde ve Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği esaslara uygun olarak rotasyon yaparlar.
(3) Dördüncü sınıf öğrencileri belirlenen kliniklerde gruplar halinde ve dönüşümlü olarak Fakülte Kurulunun belirleyeceği esaslara göre bir eğitim-öğretim yılında haftada yirmi ders saati olmak üzere dört haftalık süreyle klinik uygulama (staj) yaparlar.
(4) Beşinci sınıf klinik uygulamaları (stajlar), Fakülte Kurulunun belirleyeceği esaslara göre ilgili Anabilim Dallarında önceden belirtilen sürelerde uygulanır.
Sınavlar
Madde 8 - (1) 4 üncü ve 5 inci sınıf staj sonu veya pratik sınavına girebilmek için; ilgili anabilim dalınca belirlenen işlerin ve uygulamaların hepsini tamamlamış olmak zorunludur. Klinik başarı, yapılan işin veya uygulamanın hastaya uygulanabilmesiyle değerlendirilir.
(2) Staj derslerinde Anabilim dallarında ilan edilen pratik uygulama barajını tamamlayan öğrenciler staj sonu sınavına tabi tutulurlar. Staj sonu sınavı, stajın son haftası ilgili anabilim dalında gerçekleştirilir. Staj sonu sınavı sadece pratik uygulama, sadece teorik sınav, sadece yazılı sınav ya da bunların birkaçının birlikte yapılması şeklinde olabilir. Sınavların sözlü (teorik) olarak yapılması durumunda ilgili anabilim dalı öğretim üyelerinden en az 2 kişilik bir sınav komisyonu oluşturulur. Anabilim dalında yeterli öğretim üyesinin olmadığı durumlarda yakın anabilim dallarından öğretim üyeleri sınav komisyonuna alınır. Stajyerin o staj ile ilgili başarısı pratik uygulamalardan aldığı notun %60’ı ile staj sonu sınavından aldığı notun %40’ının toplanması ile belirlenir. Anabilim dallarında ilan edilen pratik uygulamaları tamamlayan stajyerler staj sonu sınavından en az CC almaları gerekir. Staj sonu sınavlarına ilişkin diğer esaslar şunlardır;
a) Stajlarda, akademik yılın başında ilan edilen ödevleri eksiksiz ve başarılı olarak tamamlayamayan stajyerlere, eksik kalan ödevlerini, yılsonu sınavları başlayacağı tarihe kadar ilgili Anabilim dalının yapacağı program dâhilinde tamamlama hakkı verilir. Öğrenciler bu süre içerisinde ödevlerini başarılı olarak tamamladıkları takdirde yılsonu sınavları devam ederken ve bütünleme sınavından önce yalnız staj sonu sınavına girerler.
b) Akademik yılın başında ilan edilen ödevleri eksiksiz ve başarılı olarak tamamlayan stajyerlere staj sonu sınavında başarısız olmaları durumunda bütünleme sınavları öncesi bir staj sonu sınav hakı daha verilir.
c) Bütünleme döneminde staj sonu sınavına alınan ve başarılı olamayan öğrenci ilgili staj dersinden başarısız kabul edilir.
ç) Öğrenciler ödevlerini yukarıda bahsedilen süreler içerisinde başarılı olarak tamamlayamadıkları takdirde hiçbir şekilde staj sonu sınavına alınmazlar ve Yaz telafi stajlarına kalırlar.
Yaz telafi stajları
Madde 9 - (1) Yaz telafi stajlarında; akademik yıl içerisinde başarılı olamayan ya da pratik uygulamaları yeterli sayıda gerçekleştiremeyen öğrenciler ilgili anabilim dalında, Dekanlığın ilan ettiği program çerçevesinde o anabilim dalının bildirdiği pratik uygulamaları gerçekleştirir. Öğrencilerin yaz telafi stajlarında yapacakları pratik uygulama sayıları yıl içerisinde eksik kalan uygulama sayısının iki katıdır. Toplam uygulama sayısı, öğretim yılı öncesinde ilgili Anabilim Dalı tarafından ilan edilen toplam uygulama sayısını geçeceği durumlarda staj tekrarı yaptırılır.
(2) Yaz telafi stajlarında devam zorunluluğu yıl içerisindeki stajlar ile aynıdır.
(3) Öğrenci ilan edilen süre içerisinde yapması gereken uygulamaları yerine getiremediği takdirde staj dersinden başarısız kabul edilir.
(4) Belirtilen sürede ve miktarda pratik uygulamaları tamamlayan öğrenciler stajın tamamlandığı gün o anabilim dalında staj sonu sınavına tabi tutulur. Sınavların uygulanması ve değerlendirilmesi yıl içerisindeki stajlar ile aynıdır. Uygulamaları tamamlayan fakat staj sonu sınavından başarılı olamayan öğrenciye 15 gün içerisinde yeniden staj sonu sınavı hakkı verilir. Öğrenci Staj sonu sınavından tekrar başarılı olamadığı taktirde staj dersinden başarısız kabul edilir.
(5) Beşinci sınıf staj sonu sınav notu başarısız olan mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin, bir sonraki eğitim-öğretim yılında bir staj grubuna intibakı yapılır. Öğrencinin staj sonu sınavı Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, takip eden staj sonu sınav döneminde yapılır.
(6) Uygulama notları ve Staj sonu sınavların sonuçları 100 puan üzerinden sayısal puan ile ilan edilir. Öğrencinin girmediği sınavın puanı sıfırdır.
Sınavın geçerliliği
Madde10 - (1) Öğrenciler, ilgili Anabilim dalı tarafından belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir.
Sınav sonuçlarının ilanı
Madde 11 - (1) Sınav sonuçları, sınav tarihinden itibaren en geç 2 iş günü içerisinde ilan edilir.
Sınav sonucuna itiraz
Madde 12 - (1) Öğrenciler sınav sonuçlarıyla ilgili olarak, notların ilanından itibaren en geç yedi işgünü içinde Dekanlı’ğa yazılı olarak maddi hata itirazında bulunabilir. İtiraz, görevlendirilecek öğretim üyeleri tarafından tekrar değerlendirilerek kesinlik kazanır. İtiraz, ilgili öğretim elemanının tetkikinden sonra, Fakülte Yönetim Kurulunda değerlendirilir. Fakülte Yönetim Kurulunun konuya ilişkin kararı, 10 gün içinde öğrenciye bildirilir.
Sınav evrakının saklanması
Madde 13 - (1) Her türlü sınav evrakı ilgili anabilim dalı tarafından iki yıl süre ile saklanır.
Üst Sınıftan Staj Dersi Alabilme
Madde 14 - (1) Staj derslerinde başarılı olan üçüncü ve dördüncü sınıf stajyerler, başarılı oldukları derslerin bir sonraki eğitim yılına ait staj puanlarının en fazla %50’sini yaz döneminde yapabilirler. Bu programın açılıp açılmayacağına ilgili anabilim dalı başkanlığınca karar verilir. Bu programa katılmak isteyen öğrencilerin, ilgili Anabilim Dalı Başkanlıklarına program başlamadan önce başvurmaları gerekir. Bu uygulamaya katılan öğrenciler en az on iş günü çalışmak zorundadır.
Makul sayılan mazeretler ve staja ara verme
Madde 15 - (1)Aşağıdaki haller makul mazeretlerden sayılır.
a) Öğrencinin Üniversite hastaneleri veya (Üniversite Hastanelerince tasdik edilmiş) Devlet hastanesi raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri.
b) 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7. maddesinin d/2 fıkrasının 3. bendi uyarınca öğretim aksaması sonucu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu Kararı ile ara verilmesi.
c) Mahallinin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması.
ç) Birinci derecede kan ve sihri hısımlarının ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrenicinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğu belgelemesi ve bunun Yönetim Kurulunca makul sayılması.
d) Ekonomik nedenlerle Fakülte Yönetim Kurulunca izinli olarak öğrencinin eğitim ve öğretimine ara verilmiş olması.
e) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibariyle, öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya okuldan çıkarılmayı gerektirmeyen mahkûmiyet hali.
f) Öğrencinin askerlik tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması ile askere alınması.
g) Öğrencinin gözaltı ile tutukluluk hali
ğ) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından mazeret olarak kabul edilecek diğer haller.
(2) Ancak, öğrenciye mazereti sebebiyle girmediği laboratuar, uygulama, ara sınav, mazeret, dönem sonu ve bütünleme sınavları için tekrarlama hakkı verilmez, öğrenci mazereti sebebiyle ayrıldığı noktadan öğrenimine devam eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Staj Sorumluları
Anabilim Dalı Başkanlarının Sorumlulukları
Madde 16 - (1) Anabilim Dalı Başkanlıkları,
a) Üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf eğitim programında yer alan tüm Anabilim Dalı Başkanları, yeni akademik dönem başlamadan, bu dönemlerde bir öğretim üyesini staj sorumlusu olarak belirleyerek Dekanlığa bildirirler.
b) Anabilim dalları her yıl, yeni akademik dönem başlamadan, Dekanlık tarafından belirlenen tarihlerde staj amaç ve hedeflerini, araç ve yöntemlerini, yeterlilik ve değerlendirme ölçütlerini içeren staj değerlendirme formlarını/karnelerini sorumlu öğretim üyesi aracılığıyla Eğitim Komisyonuna sunarlar. Anabilim dalları stajın hedeflerini belirlerken çekirdek eğitim programı ve TÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin müfredat içeriğine tabidirler. Staj hedefleri belirlenirken stajyer hekimin günlük uygulamalar sırasındaki yükümlülükleri ve sorumlulukları belirtilir. Anabilim Dalı Başkanları bu tanımlamalar dışında kalan ve eğitime katkısı olmayan, hizmet açığını kapatmaya yönelik işlerin stajyer diş hekimlerine yaptırılmasını önlemekle yükümlüdürler.
c) Anabilim Dalı Başkanları klinik uygulamaları sırasında olanaklar el verdiğince, stajyer hekimlerin hasta takibi ile ilgili sürecin sorumluluğunu bir bütünlük içinde yürütmelerini sağlarlar.
ç) Her staj için hedefleri kapsayan, yöntemlerin açıkça tanımlandığı staj değerlendirme formları/karneleri kullanılır. Her staj bitiminde, ilgili staj sorumlusu ve anabilim dalı başkanı, anabilim dalının belirlediği değerlendirme ölçütleri doğrultusunda stajyer diş hekimlerinin değerlendirme formlarını/karnelerini ve devam durumlarını değerlendirip, yeterlilik konusunda ortak karar oluştururlar. Yeterlilik durumları ve stajyer hekimlerin staj değerlendirme karneleri, staj bitimini izleyen beş iş günü içerisinde Dönem Koordinatörlüğüne gönderilir.
d) Anabilim Dalı Başkanları, stajyer hekimlerin, izin ve devamsızlık durumlarını karara bağlarlar.
Staj Sorumlularının Görev ve Sorumlulukları
Madde 17 - (1) Staj Sorumluları;
a) Anabilim dalının belirlediği çerçeve doğrultusunda stajyer hekimlerin birimdeki eğitim programlarını düzenlerler.
b) Uygulamalar sırasında stajyer hekimlerin araştırma görevlileri ya da diğer öğretim elemanları ile uyum içinde çalışmalarını sağlarlar.
c) Çalıştıkları ortamdaki sağlık personelinin (araştırma görevlileri, hemşireler, memurlar vb.) stajyer hekimleri sağlık hizmeti dışında iş yüklerini azaltacak şekilde kullanmalarını engellerler.
ç) Nöbet çizelgeleri ilgili birim/bölümdeki sorumlu öğretim üyesi veya sorumlu öğretim üyesi nezaretinde asistan tarafından hazırlanır. Anabilim Dalı Başkanları nöbet çizelgelerinin adil ve yönergeye uygun olarak hazırlanmasını kontrol ederler.
d) Staj süresince, eğitimin hedeflerine uygun yürütülmesini sağlamak, izlemek ve değerlendirmekle görevlidirler. Bu amaçla staj değerlendirme formlarını/karnelerini stajyer hekimlerin çalıştığı birimlerdeki ilgili öğretim elemanlarının bilgisi doğrultusunda doldururlar.
e) Stajyer hekimlerle staj başında staj bilgilendirme toplantısı, staj ortasında “süreç izlem” toplantısı ve staj sonunda “geri bildirim” toplantısı yaparak anabilim dalının beklentilerini, staj kurallarını ve işleyişini aktarır. Stajyer hekimlerin beklentilerini ve geri bildirimlerini alır; bu toplantılarla ilgili anabilim dalı başkanına bilgi verirler.
f) Staj bitiminde Anabilim Dalı Başkanıyla birlikte stajyer hekimlerin devam ve başarı durumlarını ilgili anabilim dalının belirlediği değerlendirme ölçütleri ve staj değerlendirme formları/karneleri doğrultusunda gözden geçirerek yeterlilikle ilgili kararın verilmesine katılır ve bu kararın beş iş günü içerisinde öğrenci işlerine iletilmesini sağlarlar.
g) Akademik yılsonunda anabilim dalı başkanıyla birlikte yılsonu değerlendirmesi ve önerileri içeren bir rapor hazırlar ve eğitim komisyonuna sunarlar.
Stajyer Diş Hekimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları
Madde 18 - (1) Stajyer Diş Hekimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları:
a) Anabilim Dalı tarafından hazırlanan program doğrultusunda, birimlerde eğitim amacıyla kendilerine verilen hastaların anamnezlerini alır, muayenesini yapar, ön tanılarını belirler, vakanın yorumunu ve ayırıcı tanısını yapar ve Öğretim Elemanına sunar.
b) Tüm Eğitim-Öğretim çalışmalarını ilgili staj sorumlusunun denetiminde gerçekleştirir ve ona karşı sorumludur.
c) Öğretim üyelerince verilen teorik ve pratik derslere, ayrıca öğretim elemanları denetimindeki uygulamalı eğitime katılır.
ç) Anabilim dalının hazırladığı program doğrultusunda tanı ve tedaviye yönelik her türlü tıbbi girişimleri izler, eğiticinin izni ve gözetimi altında uygun görülen girişimleri yapar.
d) Uygulamalar sırasında Diş Hekimliği meslek etiğinin ve deontolojinin ilke ve kurallarına uygun davranır.
e) Hasta ve yakınlarının haklarına saygılı davranır ve hasta bilgilerinin gizliliği ilkesine uyar.
f) Stajyer öğrencilerin bütün çalışmaları, sadece eğitim amacına yönelik olup hiçbir şekilde hastaların tanı - tedavi, takip ve tıbbi bakımları ile ilgili kararlara, uygulamalara, kayıtlara doğrudan müdahil olamaz. Ancak öğrenme amacıyla sorumlu ve yetkili kişilerin gözetiminde uygulama yapabilir.
g) Eğitim ve uygulama çalışmaları sırasında hastalarla ilgili elde ettikleri bilgi, belge ve örnekleri hiçbir şekilde hasta yakınları dahil başkalarıyla paylaşamaz, başka amaçlarla kullanamaz ve biriktiremez.
ğ) Eğitim çalışmaları sırasında hastalarla ilgili tanı ve tedavide değişiklik gerektirecek ciddi bilgi, gözlem ve bulgu sahibi olduğunda, bunu hemen ilgili öğretim elemanlarına bildirir.
h) Hasta güvenliğine zarar verecek, hastane hijyenini bozacak davranışlardan kaçınır.
i) Uygulama öncesinde hastaya kendini tanıtıp, bilgi vererek anamnez, muayene ve diğer dental işlemleri yürütür.
Stajyer Hekimlerin Uymaları Gereken Kurallar
Madde 19 - (1) Stajyer Hekimler aşağıdaki kurallara uymakla yükümlüdürler
a) Çalışma ortamında sağlık çalışanına yakışır özende giyinmelidirler.
b) Fakülte binası içinde kimlik kartlarını görünür biçimde takmak zorundadırlar.
c) Hastalarına kendilerini “Stajyer Diş Hekimi” olarak tanıtmalıdırlar.
ç) Eğitim Komisyonu veya Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından eğitim programının yürütülmesi amacıyla yapılan toplantılara katılırlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin
Madde 20 - (1) Öğrencilerin staj eğitimleri süresince; disiplin iş ve işlemlerinde 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ile 18/08/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Yürürlük
Madde 21 - (1) Bu Yönerge hükümleri Üniversite Senatosu tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 22 - (1) Bu yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı yürütür.