Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 30 Kasım 2017 Perşembe

Toplantı Sayısı : 15

Karar No : 4


            Üniversitemiz Senatosunun 08/06/1994 tarih ve 07 sayılı toplantısında alınan 01 no’lu kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesinde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönerge”nin yürürlükten kaldırılarak, yeni hazırlanan yönerge taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 28 Kasım 2017 tarihli rapor görüşüldü:

 

            Üniversitemiz Senatosunun 08/06/1994 tarih ve 07 sayılı toplantısında alınan 01 no’lu kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesinde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönerge”nin yürürlükten kaldırılmasının ve yeni hazırlanan yönergenin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE DERS ARACI OLARAK KULLANILAN

KİTAPLAR, TEKSİRLER VE YARDIMCI DERS KİTAPLARI DIŞINDAKİ YAYINLARLA İLGİLİ YÖNERGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

           

            Amaç

            MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre düzenlenen “Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik” çerçevesinde Trakya Üniversitesi tarafından basılacak tüm yayınların planlanması, basımı, dağıtımı ve satışı konularındaki hükümleri düzenlemektir.

 

            Kapsam

            MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesine bağlı birimlerde yayınlanacak üniversite bilimsel araştırma dergileri,  dergiler, bilimsel araştırmalar ve incelemeler ile  doktora tezleri-sanatta yeterlik tezlerini içeren yayınlar ve ders aracı olarak kullanılan kitaplar, teksirler ve yardımcı ders kitapları dışındaki yayınların planlanması, yayın kurallarına uygunluğunun sağlanması, basımı ve dağıtımı ile ilgili her türlü işlemlere ilişkin hükümleri kapsar.

 

            Dayanak

            MADDE 3- (1) Bu Yönerge 5846 sayılı, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu”na, 2547 sayılı “Yükseköğretim Kanunu”na ve 22 Ekim 1984 gün ve 18553 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik”e dayalı olarak hazırlanmıştır.

 

            Tanımlar

            MADDE 4- (1)  Bu Yönergede geçen;

            a) Birim: Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulunu,

            b) Rektör : Trakya Üniversitesi Rektörünü,

            c) Senato : Trakya Üniversitesi Senatosunu,

            ç) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

            d) Üniversite Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

            e) Yayın Komisyonu: Trakya Üniversitesi Yayın Komisyonunu

            ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Üniversite Bilimsel Araştırma Dergileri, Dergilerde Basılabilecek Yazılar ve Dergi Esasları,

           

Üniversite Bilimsel Araştırma Dergileri

MADDE 5- (1) Üniversite bünyesindeki Enstitüler ve Fakülteler bilimsel araştırma dergileri yayınlayabilirler.

(2) İlgili enstitü ve fakülte yönetim kurulu, dergi yayın kurulu görevini yapar ve dergi yayın kurulunun başkanı enstitü müdürü veya fakülte dekanıdır. Dergi yayın kurulu, ilgili enstitü/fakülte öğretim üyeleri arasından bir dergi editörü seçer. Dergi yayın kurulu, üniversite senatosu tarafından kabul edilmiş olan yönergeler çerçevesinde çalışır ve kendi alanlarındaki dergiler için enstitülerde anabilim dallarının, fakültelerde bölümlerin önerileriyle bir hakem listesi oluşturur. Hakem listesi her yıl Ocak ayında güncelleştirilir. Editör, dergi yayın kurulu onayıyla, yayınlanmak üzere gönderilen yazıları, doçentlik sınavı açılan bilim dallarına göre oluşturulmuş hakem listesinden veya o makale için gerekli görülen en az iki hakeme değerlendirilmek üzere gönderilir. Dergi yayın kurulu, yayınlanmak üzere gönderilen yazıları, hakem görüşlerini de dikkate alarak, orijinal makale, tarama yazısı, kısa bildiri, teknik not, olgu sunumu, editöre mektup, klinik imaj, kitap tanıtımı şeklinde gruplandırır. Yazım kurallarına uygunluğunu inceler ve basım sırasını saptayarak Yayın Komisyonuna öneride bulunur. Yayın Komisyonunun kararı Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.”

           

Dergilerde basılabilecek yazılar

MADDE 6- (1) Üniversite ve bağlı birimlerinde eğitim ve araştırma çalışmalarına paralel dallarda belli bir bilimsel seviyede olan Türkçe veya yabancı dilde orijinal makaleler, tarama yazılar ve kısa bildiriler, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Dergileri ve Fakülte Dergilerinde yayınlanabilir. Dergilerin yayınlanma sıklığı ve sayıları Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Dergileri ve Fakülte Dergilerinin yayın komisyonlarına bırakılmıştır. Dergi yayın kurulu, ilgili fasikülde yayınlanmak üzere gönderilen yazıları, hakem görüşlerini de dikkate alarak orijinal makale, tarama yazısı ve kısa bildiri şeklinde gruplandırır, yazım kurallarına uygunluğunu inceler ve basım sırasını saptayarak Yayın Komisyonuna öneride bulunur. Yayın Komisyonunun kararı Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

            (2) Üniversite dergilerinde normal aralıklarla yazılmış resim, şekil ve grafik dahil olarak ilgili dergi yayın kurulunun uygun bulacağı sayfa sayısını geçmeyecek şekilde hazırlanmış ve tanımları aşağıda verilen orijinal makaleler, tarama yazıları ve kısa bilgiler  ile yayın kurulunun uygun gördüğü diğer yazı tipleri basılır.

            a) Orijinal Makaleler: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan makalelerdir.

            b) Tarama Yazıları: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayarak, konuyu bugünkü bilgi düzeyinde özetleyen bir değerlendirme yapan bulguları karşılaştırarak eleştiren yazılardır.

c) Kısa Bilgiler: Yapılan bir araştırmanın önemli bulgularını açıklayan, yeni bir yöntem veya teknik tanımlayan yazılardır.

 

            Yayın esasları

            MADDE 7- (1) Üniversite ve bağlı birimlerinde yayınlanacak dergi, bülten, bilimsel araştırma ve incelemeler, doktora tezleri ve fakülte dergilerinin yayımlanma esasları, “Üniversiteler Yayın Yönetmeliği” hükümlerine göre belirlenen Yayın Komisyonu aracılığı ile planlanır ve gerçekleştirilir.

            (2) Bu yönergeye göre basılması istenen eserler Yayın Komisyonuna iki nüsha olarak gönderilir. Basım sırasında eserlere herhangi bir ilave veya bunlardan herhangi bir çıkarma yapılamaz.

            (3) İlgili birim ya da birimler tarafından yayınlanması önerilen yayınların miktarlarını Birim Alt Yayın Komisyonunun görüşü üzerine Yayın Komisyonu tespit eder ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunar.

            (4) Üniversite dergilerinde basılacak bütün yazıların daha önce başka hiçbir yerde yayınlanmamış veya yayın haklarının verilmemiş olması gerekir.

            (5) Üniversite dergilerine kabul edilecek yazıların hazırlanmasında ve baskı sırasında düzeltmelerin yapılmasında. Yayın Komisyonu tarafından kabul edilen ve Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanan “Yazım Kuralları”na uyulur.

            (6) Yazım kuralları, üniversite dergilerine ilişkin genel ilkeler göz önüne alınarak dergi yayın kurulları tarafından düzenlenir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler, Doktora Tezleri-Sanatta Yeterlilik Tezleri, Telif Hakkı ve Etiğe Aykırı Davranış

 

Bilimsel araştırmalar ve incelemeler

            MADDE 8- (1) Üniversitenin çeşitli birimlerinde yapılan bilimsel incelemeler ve araştırmaların sonuçları 40 daktilo sayfasını geçmeyen ayrı yayın şeklinde basılır. 40 sayfanın üstündeki inceleme ve araştırmalar ancak Yayın Komisyonu ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile basılabilir. Basım işi Yayın Komisyonu ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile kesinleşir.

 

Doktora tezleri-sanatta yeterlilik tezleri

            MADDE 9- (1) Üniversiteye bağlı enstitülerde tamamlanan tezler, yazım kurallarına göre yazılmış 20 daktilo sayfasını geçmeyen özetler halinde basılabilir. Bu tezler, her enstitü adına ayrı ayrı hazırlanacak “Tez Özetleri” adlı kitaplarda topluca yayınlanabilir. Tez özetlerinin basıma hazırlanması ve basım işlerinin yürütülmesi, ilgili enstitülerin oluşturacağı alt yayın komisyonları aracılığı ile yürütülür. Alt yayın komisyonlarının önerileri, Yayın Komisyonunun uygun görüşü üzerine Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

            (2) Tez özetinde tez danışmanı ikinci isim olarak yer alır.

            (3) Tezler için telif hakkı ödenmez. Ancak yazarlara 25 adet ayrı basım bedelsiz olarak verilir.

 

 

 

 

            Telif hakkı

            MADDE 10-(1) Eserler yabancı dillerden herhangi biri ile yazılmış ise bu puanlara 2’şer puan eklenir. Telif hakkına ek olarak eserin yazarına (yazarlarına) 25 adete kadar ücretsiz ayrı baskı verilebilir.

            (2) Üniversite dergilerinde yayınlanan yazılara Üniversiteler Yayın Yönetmeliği’nin 7. Maddesine göre yazara telif hakkı verilebilir. Ancak, kabul ettiği takdirde yazarlardan telif hakları devir formu alınabilir.

 

            Etiğe Aykırı Davranış

MADDE 11- (1) Yayın Komisyonu, Tübitak Araştırma Ve Yayın Etiği Kurulu' nun bir çalışmanın hazırlanma ve yayımlanma aşamasında etiğe aykırı kabul edilecek davranış tanımlarını benimsemiştir.  Bu davranışlar aşağıda belirtilmiştir;

a) Araştırmada bulunmayan verileri üretmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak (Uydurma-Fabrication), 

b) Değişik sonuç verebilecek şekilde araştırma materyalleri, cihazlar, işlemler ve araştırma kayıtlarında değişiklik yapmak veya sonuçlarını değiştirmek (Çarpıtma-Falsification),

c) Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, yazılarını ve şekillerini sahiplerine atıf yapmadan kullanmak, (Aşırma-Plagiarism),

ç) Aynı araştırma sonuçlarını, birden fazla dergiye yayım için göndermek veya yayımlamak (Duplikasyon-Duplication),

            d) Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalar ayırarak çok sayıda yayın yapmak (Dilimleme-Least Publishable Units),

e) Desteklenerek yürütülen çalışmaların sonuçlarını içeren sunum ve yayınlarda destek veren kurum veya kuruluş desteğini belirtmemek,

f) Araştırma ve makalede ortak araştırıcı ve yazarların yazılı görüş birliği olmadan, araştırmada ve makalede aktif katkısı bulunanların isimlerini çıkartmak veya yazarlıkla bağdaşmayacak katkı nedeniyle yeni yazar(lar) eklemek veya yazar sıralamasını değiştirmek.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

            Yürürlükten kaldırma

            MADDE 12- (1) Üniversitemiz Senatosunun 08/06/1994 tarih ve 07 sayılı toplantısında alınan 01 no’lu kararı ile kabul edilen “Trakya Üniversitesinde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönerge”  yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yönergede hüküm bulunmayan haller

MADDE 13- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

            Yürürlük

            MADDE 14- (1) Bu Yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

            Yürütme

            MADDE 15- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.