Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi

Toplantı Sayısı : 5

Karar No : 2


Trakya Üniversitesi Araştırma Görevlileri Temsilciliği Yönergesi’ne ilişkin, Üniversitemiz Kanun, Tüzük, Yönetmelik, Yönerge, Tetkik ve İnceleme Komisyonu’nun 05.04.2005 tarihli raporu görüşüldü..

Trakya Üniversitesi Araştırma Görevlileri Temsilciliği Yönergesi’nin aşağıdaki şekliyle kabulüne mevcudun oybirliği ile karar verildi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEMSİLCİLİĞİ

YÖNERGESİ

Amaç

Madde 1- Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi bünyesinde yer alan Fakülte, Yüksekokul ve Devlet Konservatuarında 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 33/A ve 50/D maddelerine göre görev yapan Araştırma Görevlilerinin bilimsel çalışma, eğitim-öğretim, özlük hakları, sosyal ve kültürel alanlardaki etkinlikleri gibi konularla ilgili sorunlarının, taleplerinin ve önerilerinin saptanması, bu sorunların çözümü, taleplerin ve önerilerin yerine getirilmesi için gerekli idari başvurularda bulunulmasının karara bağlanması ve bu saptamaların ve alınan kararların ilgili Yönetim Kuruluna bildirilmesi için Üniversite nezdinde Araştırma Görevlileri Temsilciliği müessesesinin oluşturulmasına ilişkin esasları düzenlemektir.

 

Tanımlar

Madde 2- Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve bunlara bağlı Bölümlerin Araştırma Görevlileri Konseyleri Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve Bölümlerin bünyesinde görev yapan Araştırma Görevlilerinden oluşur. Konseylere ilgili birim için seçilen Araştırma Görevlileri Temsilcileri başkanlık eder. 

 

Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarında ve bölümlerde görev yapan Araştırma Görevlilerinin toplam sayısı 30'dan fazla ise bu birimler için Araştırma Görevlileri Konseyi oluşturulup Temsilci seçilir.

 

50/D ve 33/A maddesine göre atanan Araştırma Görevlileri görevlendirildikleri birimde aday olabilir ve oy kullanabilirler.

 

Madde 3- Üniversite Araştırma Görevlileri Temsilcileri Konseyi, Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı Araştırma Görevlileri Temsilcilerinden oluşur. Konseye Üniversite Araştırma Görevlileri Temsilcisi başkanlık eder.

Seçim Kurulları ve Görevleri

Madde 4- Fakülte, Yüksekokul ve Devlet Konservatuarı Seçim Kurulları, Dekan/Müdür/Bölüm Başkanı tarafından görevlendirilecek bir Dekan/Müdür/Bölüm Başkan Yardımcısı ve iki öğretim üyesinden oluşur. Öğretim üye sayısının yetersiz olduğu birimlerde Seçim Kurulu ilgili birimin Başkanınca oluşturulur.  Bu Kurulların görevleri;

 

a) Seçim tarihini ilgili Araştırma Görevlilerine iletmek,

 

b) Seçimin tarihinde, disiplin ve güvenlik içinde yapılmasını sağlamak,

 

c) Seçim sonucuna yapılacak itirazları anında değerlendirerek sonuca bağlamak,

 

d) Seçim sonucunu tutanakla bir üst birime iletmektir.

 

Madde 5- Üniversite Seçim Kurulu Rektör tarafından görevlendirilecek bir Rektör Yardımcısı başkanlığında iki öğretim üyesinden oluşur.

 

Bu kurulun görevleri,

 

a) Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı Araştırma Görevlileri Temsilcilerinin arasından Üniversite Araştırma Görevlileri Temsilcilerinin seçilmesi için seçim tarihini saptamak ve Araştırma Görevlileri Temsilcilerine bildirmek,

 

b) Seçimin tarihinde, disiplin ve güvenlik içinde yapılmasını sağlamak,

 

c) Seçim sonucunu tutanakla Rektörlüğe bildirmektir.

 

Seçimler

Madde 6- Üniversite, Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı Araştırma Görevlileri Temsilcilerinin Seçimi;

 

1- Toplantı Yeter Sayıları

 

a) Birinci Toplantı: İlgili Konseyi oluşturan Araştırma Görevlilerinin 3/4’ünün hazır bulunması şartı aranır.

 

b) İkinci Toplantı: Birinci toplantıda yeter sayı sağlanamazsa bir hafta sonra aynı gün ve saatte ilgili Konseydeki Araştırma Görevlilerinin çoğunluğunun hazır bulunması şartı aranır.

 

c) Üçüncü Toplantı: İkinci toplantıda da yeter sayı sağlanamazsa bir hafta sonra aynı gün ve saatte mevcut ile toplantı yapılır.

 

2- Karar Yeter Sayıları

 

a) Birinci Oylama: Temsilci seçilebilmek için adayın toplantıda mevcut olan Araştırma Görevlilerinin yarıdan bir fazlasının oyunu alması şartı aranır.

 

b) İkinci Oylama: Birinci oylamada yeter sayı sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için ikinci oylama yapılır ve en çok oyu alan aday ilgili Konseyin Araştırma Görevlileri Temsilcisi seçilir.

c) Çekimser oylar karar yeter sayısında hesaba katılmaz.

 

Madde 7- Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı Araştırma Görevlileri Temsilcileri yardımcılarını kendileri seçerler. En çok üç yardımcı seçilebilir.

 

Seçim Tarihleri

 

Madde 8-

 

a) Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve bunlara bağlı Bölüm Araştırma Görevlileri Temsilcileri iki yıllığına seçilirler.

 

b) Görev süresi biten veya herhangi bir nedenle görevden ayrılan Araştırma Görevlisi temsilcisi yerine ilgili birimde 1 (bir) ay içerisinde seçim yapılır.

 

Temsilcilerin Görev Sürelerinin Bitmesi Durumu

 

Madde 9- Görev süresi dolan Temsilcilerin görevi, yeni temsilci seçilene kadar devam eder.

 

Üniversite Araştırma Görevlileri Konseyi Toplantılarına Mazeretsiz Katılmamanın Yaptırımı

 

Madde 10- Üniversite Araştırma Görevlileri Konseyi toplantılarına üst üste 2 kez mazeretsiz olarak katılmayan üyelerin temsilci sıfatı kendiliğinden sona erer. Bu durum Konsey tarafından ilgili birime bildirilir. İlgili birim tarafından bildirinin tebellüğ tarihinden itibaren en çok bir ay içinde yeni Temsilci seçilmesi ve Konseye bildirilmesi gerekir

 

Üniversite Araştırma Görevlileri Konseyi Sekretaryası ve Görevleri

 

Madde 11- Sekretarya Üniversite Araştırma Görevlileri Temsilcisinin önereceği Konsey üyeleri arasından üç kişiden oluşur.

 

Madde 12- Sekretaryanın görevleri Konsey üyeleri arasındaki iletişimi ve çalışma gruplarının koordinasyonunu sağlamaktır.

 

Araştırma Görevlisi Konseylerinin ve Araştırma Görevlileri Temsilcilerinin Görevleri

 

Madde 13- Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve Bölüm Araştırma Görevlileri Konseylerinin Görevleri:

 

a) Araştırma Görevlilerinin bilimsel çalışma, eğitim-öğretim, özlük hakları, sosyal ve kültürel alanlardaki etkinlikleri gibi konularla ilgili sorunlarını, taleplerini ve önerilerini saptamak,

 

b) Bu sorunların çözümü, taleplerin ve önerilerin yerine getirilmesi için gerekli idari başvurularda bulunulmasını karara bağlamak,

 

c) Sosyal ve kültürel alanlarda aktif olmalarını sağlamaktır.

 

 

 

Madde 14- Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve Bölüm Araştırma Görevlileri Temsilcilerinin Görevleri

 

a) Temsil ettikleri Konseye başkanlık etmek,

 

b) Konseyde, yukarıdaki madde uyarınca yapılan saptamaları ve alınan kararları iletmek üzere Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve bunlara bağlı Bölümlerde, Akademik Kurullara ve Yönetim Kurullarına katılmak,

 

c) Bu saptamaları ve alınan kararları Üniversite Araştırma Görevlileri Konseyine iletmek,

 

d) Alınan kararlar doğrultusunda temsil ettikleri Konsey adına idari başvurularda bulunmaktır.

 

Madde 15- Üniversite Araştırma Görevlileri Temsilcileri Konseyinin Görevleri

 

a) Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı Araştırma Görevlileri Konseylerinde madde 14/a-b uyarınca yapılan saptamaları ve alınan kararları değerlendirmek bu değerlendirmelere bağlı kararları almak,

 

b) Kendi çalışma alanları ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla uzmanlık alanlarına göre çalışma grupları oluşturmaktır.

 

Toplantı ve Karar Yeter Sayıları

 

Madde 16- Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve bunlara bağlı Bölüm Araştırma Görevlileri Konseyleri ile Üniversite Araştırma Görevlisi Temsilciler Konseyi toplantılarında

 

1) Toplantı Yeter Sayıları:

 

a) Birinci Toplantı: İlgili konseyi oluşturan Araştırma Görevlilerinin çoğunluğunun hazır olması şartı aranır.

 

b) İkinci Toplantı: Birinci toplantıda yeter sayı sağlanamazsa bir hafta sonra aynı gün ve saatte mevcut ile toplantı yapılır.

 

2) Karar Yeter Sayıları

 

Karar alınabilmesi için toplantıda mevcut Araştırma Görevlisi Temsilcilerinin çoğunluğunun karar lehine oy kullanması şartı aranır.

 

Üniversite Araştırma Görevlileri Temsilcisinin Görevleri

 

Madde 17-

 

a) Üniversite Araştırma Görevlileri Konseyine başkanlık etmek,

 

b) Konseyde yapılan değerlendirmeleri ve alınan kararları bildirmek

 

c) Alınan kararlar doğrultusunda Konsey adına idari başvurularda bulunmaktır.

 

Toplantı Aralığı

 

Madde 18- Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuarı ve bunlara bağlı Bölüm Araştırma Görevlileri Konseyleri ve Üniversite Araştırma Görevlileri Konseyi yılda en az 4 kez toplanır.

 

Yürütme

 

Madde 19- Seçim sonuçları Rektörlüğe sunulur. Rektörlüğün onayından sonra yürürlüğe girer.

 

Madde 20- Bu yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yürürlük

Madde 21- Bu yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.