Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 13 Haziran 2017 Salı

Toplantı Sayısı : 7

Karar No : 15


            “Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi” kurulması amacıyla hazırlanan yönerge taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 16 Mayıs 2017 tarihli rapor görüşüldü:

 

            “Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi kurulması amacıyla hazırlanan yönergenin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

 

 

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

ERİŞKİN OBEZİTE VE DİYABET UYGULAMA ÜNİTESİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı olarak kurulan Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi’nin faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi’nin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin esasları kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

            a) Danışma Kurulu: Ünitenin eğitim ve araştırma olanaklarını planlayan kurulu ifade eder. Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi’nin eğitim ve bilimsel aktiviteler ile ilgili faaliyetlerini değerlendiren, denetleyen ve yönlendiren kuruludur.

            b) Diyabetik Ayak Polikliniği: Diyabete bağlı olarak gelişen ayak yaralarının değerlendirildiği, takip ve tedavilerinin düzenlendiği polikliniği ifade eder. 

            c) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Bariatrik Cerrahi Konseyi: Hastaların klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilip, karara bağlandığı konseyi ifade eder. Ünite sorumlularının yanı sıra bu konseyde görevlendirilen bariatrik cerrahi konusunda eğitimli Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri konseyin asil üyeleridir. Konseye isteyen tüm öğretim elemanları katılabilir.

            ç) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Bölüm Sorumluları: Diyabet ve obezite ile ilişkili bozuklukların tanı ve tedavisinde birincil sorumluluğu olan ve bu konuda asistan eğitimi yükümlülüğü bulunan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ve Nefroloji Bilim Dalı, Nöroloji Anabilim Dalı, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Psikiyatri Anabilim Dalı, Plastik Cerrahi Anabilim Dalı, Fizyoloji Anabilim Dalı (egzersiz fizyolojisi) ve Fizik Tedavi Anabilim Dalları’ndan görevlendirilmiş öğretim üyelerini ifade eder.

            d) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Diyabet Hemşiresi: Üniteye başvuran hastaların hemşirelik hizmetini veren, diyabet ve obezite hastalıkları konusunda eğitimli hemşireyi ifade eder.

            e) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Diyabetik Ayak Konseyi: Diyabete bağlı olarak gelişen ayak yaralarının klinik ve laboratuvar verilerinin tartışılarak karara bağlandığı konseyi ifade eder. Ünite sorumluları konseyin asil üyeleridir. Konseye isteyen tüm öğretim elemanları katılabilir.

            f) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Diyetisyeni: Üniteye başvuran hastaların diyet programlarını düzenleyen ve takiplerini yapan, diyet uygulamaları konusunda eğitim almış kişiyi ifade eder.

            g) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Eğitim Sorumlusu: Ünite bünyesinde yapılacak eğitim faaliyetlerinin organizasyonundan sorumlu öğretim üyesidir.

            ğ) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Podoloğu: Diyabetik ayak gelişiminin önlenmesi amacıyla hastaların ayak bakımlarını sağlayan, bu konuda eğitim alan kişileri ifade eder.

            h) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Poliklinik Sekreteri: Üniteye başvuran hastaların poliklinik kayıtlarını yapan, randevularını düzenleyen kişidir.

            ı) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Psikoloğu: Üniteye başvuran hastaların tedaviye uyumlarının artırılması ve altta yatan psikolojik sorunlara yönelik değerlendirme yapan, diyabet ve obez hastalara yaklaşım konusunda eğitim almış psikoloji uzmanını ifade eder. 

            i) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Sekreteri: Üniteye ait kayıtların düzenli şekilde tutulmasını sağlayan, yazışmalarını düzenleyen kişidir.

            j) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi: Diyabet ve obezite nedeniyle takip edilen hastaların poliklinik ve konsültasyon hizmetlerinin yürütüldüğü, tetkik sonuçlarının ve tedavilerinin multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirildiği, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’ne ait bölümdür.

            k) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi: Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’dir.

            l) Ünite Sorumlusu: Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi hizmetlerinin kesintisiz ve koordinasyon içinde yürütülmesini sağlayan öğretim üyesidir.

 

 

 

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesinin Görevi, Hedefi ve Faaliyet Alanları

 

Görev

MADDE 5- (1) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi; bu hastalıklarla ilgili olarak poliklinik ve konsültasyon hizmeti verir. Uluslararası standartlar çerçevesinde hastaların multidisipliner olarak tanı ve tedavilerinin düzenlenmesini sağlar.

 

Hedef

MADDE 6- (1) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesinin hedefleri şunlardır:

a)    Diyabet ve obezite ile ilgili sağlık sorunlarında tercih edilen, ekibi ile kaliteli hizmeti üretmeyi başarmış, ulusal ve uluslararası alanda güvenilir, başarılı ve öncü bir Ünite olmak.

b)  Obezite ve diyabet ile ilgili konularda, ulusal ve uluslararası ölçekte, kamu kurum ve kuruluşları, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleriyle koordinasyon ve belirlenecek protokollerle işbirliği yaparak araştırmalar yapmak, veri tabanı oluşturmak, prognostik belirteçleri ve hastaların yaşam kalitelerini incelenmek, tedavi yöntemlerinin karşılaştırmak, prospektif veya retrospektif maliyet analizi araştırmaları yapmak, 

c) Obezite ve diyabet hastalıklarının toplumda farkındalığını sağlamak, bu hastalıkların önlenmesi, sağaltımı ve yönetimi için eğitim, kurslar düzenlemek.

 

          Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesinin faaliyet alanları

MADDE 7- (1) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesinin faaliyet alanları şunlardır:

a) Sağlıklı bireyleri ve diyabet gelişme riski taşıyanları, obezite ve diyabetin önlenmesi konusunda eğitmek ve bu konularda toplumun farkındalığını artırmak,

b) Diyabet ve obezitenin tanı, tedavi hizmetlerinin ve izlemlerinin konusunda deneyim sahibi uzmanlardan oluşan bir ekiple güncel standartlara ve kılavuzlara uygun yürütülmesini sağlamak,

c) Diyabet ve obezite hastalıkları konusunda toplumu bilgilendirmek, risk faktörleri konusunda kalıcı davranış değişiklikleri sağlamak için çalışmalar yürütmek, hastalıkları erken dönemde saptamak ve ilerlemesini önlemek, hastalıkların etkin tedavisi, akut ve kronik komplikasyonlarının gelişimini önlemek ve bu hastalıklara yönelik rehabilitasyon hizmetleri sunmak, etkin surveyanslarının yapılması suretiyle bireylerin sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini sağlamak,

ç) Tip 1 ve Tip 2 diyabetli hastaların bakım ve tedavi standartlarını geliştirmek, Tip 1 diyabet eğilimi olanlar kişilere erken tanı koymak,

d) Diyabetik ve obez bireylere standart ve yeterli eğitim vermek,

e) Diyabet ve obezite hastalığı ile ortaya çıkan diğer sorunlar üzerine bilimsel çalışmalar yapmak,

f) Diyabet ve obeziteye yönelik beslenme, egzersiz, ağırlık yönetimi yanında geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri ile güncel tedavi yöntemlerini imkanlar doğrultusunda uygulamak,

g) Faaliyet amaçlar doğrultusunda gerekli (arşiv, laboratuvar..) düzenlemeleri yapmak.

ğ) Diyabet ve obezite alanlarında ulusal ve uluslararası kuruluşlarla her türlü bilimsel işbirliği, araştırma ve hizmet yürütebilecek bir ortam oluşturmak, üniversitede bu konuda çalışan tüm birimleri kapsayan çok disiplinli koordinasyon ve ortak çalışmalar gerçekleştirmek,

h) Diyabet ve obezite alanlarında ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma projeleri yürütmek, bu araştırmaları bilimsel yayınlara dönüştürmek, çeşitli bilimsel toplantılar düzenlemek, diyabet ve obezite konusunda klinik ve temel bilimler alanında uygulamalı çalışmalar yapmak, çalışmalara katılmak,

ı) Ünite bünyesindeki diyabet ve obezite alanında hizmet veren birimlere ve sağlık görevlilerine sürekli eğitim sağlamak, kurs, panel, seminerler düzenlemek, katılım belgesi, başarı belgesi ve sertifika vermek, eğitime yönelik elektronik ve yazılı basılmış materyaller ve kitaplar hazırlamak,

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ünitenin Organları ve Görevleri


          Ünitenin organları

MADDE 8- (1) Ünitenin organları şunlardır:

a) Ünite Sorumlusu

b) Danışma Kurulu

c) Bölüm Sorumluları

ç) Eğitim Sorumluları

d) Çalışma Grupları

 

Ünite Sorumlusu

MADDE 9- (1)  Ünite Sorumlusu, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı’ndan, konusunda deneyimli, alanında ulusal ve uluslararası düzeyde basılmış eserleri olan, tam gün statülü öğretim elemanları arasından Trakya Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Merkezi Müdürünün teklifi ile Rektör tarafından üç yıl süre için görevlendirilir. Süresi biten ünite sorumlusu tekrar görevlendirilebilir ve aynı usulle görevden alınabilir. Ünite Sorumlusunun görevinin başında altı aydan fazla bulunamaması durumunda, yeni bir sorumlu görevlendirilir.

(2) Ünite Sorumlusunun önerisi üzerine, üniversitede görevli ünite üyesi öğretim elemanları arasından en çok iki kişi ünite sorumlusu yardımcısı olarak Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir.  Ünite Sorumlusunun görevi sona erdiğinde, yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Ünite Sorumlusu, ünitenin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesi ve geliştirilmesinden Rektöre karşı sorumludur.

 

Ünite Sorumlusunun görevleri

MADDE 10- (1) Ünite Sorumlusunun görevleri şunlardır:

a) Üniteyi temsil etmek,

b) Danışma Kuruluna başkanlık etmek,

c) Danışma Kurulu üyelerini toplantıya davet etmek,

ç) Ünitenin yıllık çalışma planını ve faaliyet raporunu hazırlamak

d) Ünitenin kısa, orta ve uzun dönemli amaç ve politikalarını ve bunlara dayalı eğitim ve araştırma ile ilgili plan ve programlarını hazırlamak,

e) Ünitenin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini, ilgili üniteler arasındaki koordinasyonu sağlamak,

f) Üniteye ait klinik bilgilerin ve konsey kararlarının kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulmasını, bilgi ve belgelerin gizliliğini sağlamak,

g) Ünite bünyesinde çalışan personelin görev ve sorumluluklarını belirlemek ve personelin görevlerini sorumlulukları çerçevesinde etik ve bilimsel kurallara, ilgili mevzuata ve bu yönergeye göre sürdürüp sürdürmediğini denetlemek,

ğ) Mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

 


Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 11- (1) Danışma Kurulu; Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Sorumlusu, bölüm sorumlusu veya temsilcisi bulunan Anabilim/Bilim Dalları Başkanları’ndan oluşur.

(2) Danışma Kurulu, yılda en az bir kez Ünite Sorumlusunun daveti üzerine ile toplanır. Toplantı davete icabet etmiş üyelerle yapılır, karar ve toplantı nisabı aranmaz.

(3) Ünite Danışma Kurulu’nda kararlar oy çokluğu ile alınır, eşitlik durumunda kurul başkanının tercihi doğrultusunda karar verilir.

(4) Danışma Kurulu yıllık faaliyet raporu, çalışma programı, eğitim faaliyetleri, çalışmalar ile bir sonraki çalışma yılına ait programla ilgili görüş bildirir ve önerilerde bulunur.

 

Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Bölüm Sorumluları

MADDE 12- (1) Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Bölüm Sorumluları: tam gün statülü öğretim üyesidir. İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ile Nefroloji Bilim Dalı, Nöroloji Anabilim Dalı, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Psikiyatri Anabilim Dalı, Plastik Cerrahi Anabilim Dalı ve Fizik Tedavi Anabilim Dalları’ndan görevlendirilmiş öğretim üyelerini ifade eder. Sorumlu öğretim elemanları Rektör tarafından üç yıl süre için görevlendirilir. Süre bittiğinde aynı prosedürler çerçevesinde tekrar görevlendirilebilir. Gerekli görüldüğünde diğer Anabilim/Bilim Dalları’ndan Ünite Danışma Kurulu’nun görüşü alınarak benzer şekilde bölüm sorumluları görevlendirilebilir.

(2) Görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır;

          a) Diyabet ve obezite konseyi üyesidir.

         b) Kendi branşı ile ilgili hizmetlerin yürütülmesini ve hizmet kalitesinin arttırılmasını ve hizmetin optimal koşullarda yürütülmesini planlamak ve sağlamakla yükümlüdür.

          c) Branşı ile ilgili poliklinik hizmeti ve konsültasyon hizmetini organize eder.

          ç) Sorumluluğunda olan hastaların klinik değerlendirilmesinin yapılmasından, test sonuçlarının yorumlanmasından ve tedavisinin planlanmasından sorumludur.

          d) Üniteye alınacak sarf ve demirbaş alımı ile ilgili olarak, Ünite sorumlusu ve diğer bölüm sorumluları ile birlikte ihale teknik şartnamesi ve yaklaşık maliyet tablosu hazırlanmasına katkıda bulunur.

 

Erişkin Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Eğitim Sorumlusu

MADDE 13- (1) Ünite Eğitim Sorumlusu; danışma kurulu tarafından bölüm sorumluları/temsilcileri arasından bir öğretim üyesi gönüllülük esasına dayanarak görevlendirilir.

(2) Görev, Yetki ve Sorumlulukları şunlardır:

          a) Ünite içi eğitimi planlar.

          b) Hizmet içi eğitim çerçevesinde birimde görevli veya hastane hizmetinde görevli araştırma görevlilerinin bu konudaki eğitimini Dekanlığın koordinasyonu ile yapar.

          c) Doktor dışı personel (hemşire ve teknisyen) eğitimini planlar.

          ç) Bölüm sorumluları/temsilcilerinin kendi branşları dışında kalan konularda ortak bir yaklaşım edinmesinin sağlanması için seminer programı hazırlar.

          d) Kurum içi eğitim planı hazırlar.

          e) Hasta eğitimi için eğitim dokümanları hazırlar.

          f) Toplumu diyabet ve obezite konusunda bilinçlendirmek için (TV, radyo vb.) programlar planlar.

          g) Eğitimle ilgili faaliyet raporlarını bir rapor halinde Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi’ne sunar.


Çalışma Grupları

MADDE 14- (1) Ünitenin amaçlarını gerçekleştirmek, faaliyetlerini yürütmek, verimliliğini artırmak ve öncelikli alanlarda çalışmalar yapmak üzere çalışma grupları oluşturulabilir.

(2) Çalışma gruplarının sorumluları ve üyeleri Ünite Sorumlusu tarafından belirlenir.

(3) Çalışma faaliyetleri, çalışma grubunun sorumlularının yönetiminde yürütülür. İhtiyaçlar çalışma grubu sorumlularınca zamanında belirlenir, Ünite sorumlusuna iletilir.

(4) Çalışma grubu sorumlusu, projelerin yürütülmesi, denetlenmesi, faaliyet raporlarının düzenlenmesinden sorumludur.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

          Maddi Kazanım

MADDE 15- (1) Obezite ve Diyabet Uygulama Ünitesi Sorumlusu, bölüm sorumluları/temsilcileri, bu ünitenin idari görevlerinden ötürü döner sermayeden ek katkı talep edemezler.

 

Personel ihtiyacı

MADDE 16-  (1) Ünitenin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, Ünite Sorumlusu önerisi üzerine 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

 

Ekipmanlar ve demirbaşlar

MADDE 17- (1) Ünite tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş malzemeler Ünite hizmetlerinin kullanımına tahsis edilir.

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 18- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 19- (1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.