Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 21 Mart 2019 Perşembe

Toplantı Sayısı : 5

Karar No : 1


Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 27 Şubat 2019 tarihli rapor görüşüldü.
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi
 
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesinde bulunan gizlilik dereceli görevler ve dokümanların neler olduğunu tespit etmek, bu görevlerde çalışacak personel ile ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesinde bulunan gizlilik dereceli görevler ile bu görevlere atanacak personel ile ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar için yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının esas ve usullerini ve bu işlemleri yapacak mercileri kapsar.
Dayanak
MADDE 3-(1) Bu Yönerge, 12/04/2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 6. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-(1) Bu yönergede geçen;
a)      Arşiv Araştırması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanmasını,
b)      Bilmesi Gereken: Bir gizli evrakı veya dokümanı ancak görevinden dolayı öğrenen, onu  inceleyen, uygulayan ve korumaktan sorumlu bulunanları,
c)      Gizlilik Dereceleri: Yetkisiz kimselere açıklanması sakıncalı görülen bilgilerin önem derecesine göre sıralanmasını ve adlandırılmasını,
ç)  Güvenlik Soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesini,
d)     Üniversite: Trakya Üniversitesi’ni,
e)      Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörü’nü,
ifade eder.
Gizlilik derecesinin sınıflandırılması:
MADDE 5-(1) Gizlilik dereceleri aşağıda belirtildiği şekilde dört sınıfa ayrılır.
a)   Çok Gizli: Bilmesi gerekenlerin dışında diğer kişilerin bilmelerinin istenmediği ve izinsiz açıklandığı takdirde Devletin güvenliğine, ulusal varlık ve bütünlüğe, iç ve dış menfaatlerimize hayati bakımdan son derece büyük zararlar verecek, yabancı bir devlete faydalar sağlayacak ve güvenlik bakımından olağanüstü önemi haiz mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır.
b)   Gizli: Bilmesi gerekenlerin dışında diğer kişilerin bilmelerinin istenmediği ve izinsiz açıklandığı takdirde Devletin güvenliğine, ulusal varlık ve bütünlüğe, iç ve dış menfaatlerimize ciddi şekilde zarar verecek, yabancı bir devlete faydalar sağlayacak nitelikte olan mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır.
c)    Özel: İzinsiz açıklandığı takdirde, Devletin menfaat ve prestijini haleldar edecek veya yabancı bir devlete faydalar sağlayacak nitelikte olan mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır
ç) Hizmete Özel: Kapsadığı bilgi itibarıyla çok gizli, gizli veya özel gizlilik dereceleri ile korunması gerekmeyen fakat bilmesi gerekenlerden başkası tarafından bilinmesi istenmeyen mesaj, rapor, doküman, araç, gereç, tesis ve yerler için kullanılır.
Gizlilik dereceli görev ve dokümanlar
MADDE 6- (1)Rektörlük, Rektörlük idari birimleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler ve meslek yüksekokulları, konservatuvar ile araştırma ve uygulama merkezlerinin uhdelerinde bulunan her türlü dijital ve yazılı kişisel sağlık kayıt bilgileri, kişisel yargı kararları,  özlük bilgileri, harita ve harita kayıtları, disiplin işlemleri, öğrenci kayıt ve not işlemleri, her türlü kişisel veri kaydı, evrak saklama arşivleri, bilgi işlem sistem odaları, güvenlik birim görüntü ve bilgi kayıtları, bilgi edinme kanunu kapsamında edinilen bilgi ve belgenin üretildiği ve saklandığı birimlerdeki belge ve dokümanlar ile bu belge ve dokümanları hazırlama sürecindeki görevlerdir.
 
İKİNCİ BÖLÜM 
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılacak Personel ve Uygulanacak Esaslar
 
Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak personel
MADDE 7- (1) Rektörün, hakkında araştırma yapılmasını isteyeceği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 6. maddesi kapsamındaki birim ve görevlerde çalışan ve çalışacak personel.
(2) Trakya Üniversitesinde bulunan gizlilik dereceli görevler ile bu görevlere atanacak personel ile ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacak personel.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yenilenmesi
MADDE 8-(1) Gerekli görülen hallerde birim amirlerinin teklifi ve Rektörün onayı ile ilgili personel hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yenilenebilir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında izlenecek usul
MADDE 9-(1) Hakkında güvenlik soruşturması talep edilen personel için Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği ekinde yer alan “Güvenlik Soruşturması” formu esas alınarak 2 nüsha olarak düzenlenir.
(2) Bu form Rektör imzalı talep yazısı ekinde ilgilinin ikamet ettiği halen oturduğu ilin Valiliğine gönderilir.
Gizliliğe uyma
MADDE 10-(1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının her safhasında görevli personeller kesinlikle gizliliğe uyar. Soruşturma ve araştırma evresi ve sonucu bilmesi gerekenlerden başkasına açıklanamaz.
(2) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucunu içeren bilgi ve belgeler ilgilinin özlük dosyasında ‘‘Gizli’’ derecesinde fiziki ya da elektronik ortamda muhafaza edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
Çeşitli Hükümler
Sorumluluk
MADDE 11-(1) Bu yönerge hükümlerine göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasından ve takibinden Personel Daire Başkanlığı sorumludur.
Değerlendirme
MADDE 12- (1) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin değişik 6 ıncı maddesi gereğince yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin olumsuz olması durumunda değerlendirilmesi amacıyla 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, gizlilik dereceli yerlerde çalıştırılmasının uygun olup olmadığı, yer değiştirerek çalıştırılması gibi hususları incelemek ve sonucunu sorumlu amirin takdirine sunmak üzere Rektörün başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ve güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan değerlendirme komisyonu kurulur.
(2) Değerlendirme Komisyonunun çalışma tutanakları ve kararları gizlidir.
Yürürlük
MADDE 13-(1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.