Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 21 Mart 2019 Perşembe

Toplantı Sayısı : 5

Karar No : 3


Trakya Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 27 Şubat 2019 tarihli rapor görüşüldü.
Trakya Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖZEL ÖĞRENCİ YÖNERGESİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken özel öğrenci statüsünde öğrenim görmek isteyen ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge; başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken Trakya Üniversitesi ön lisans veya lisans programlarından özel öğrenci statüsünde ders almak isteyen öğrenciler ile Üniversitemiz öğrencisi olup diğer yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci statüsünde ders almak isteyen ön lisans veya lisans programları öğrencilerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge; Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 22. maddesi, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 29. maddesi ile Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 28. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) Birim: Trakya Üniversitesine bağlı tüm fakülte, yüksekokul, konservatuvar ve meslek yüksekokullarını,
b) Birim Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda  yüksekokul yönetim kurulunu, konservatuvarlarda konservatuvar yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,
c) Özel Öğrenci: Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etme imkanı tanınan öğrenciyi,
ç) Üniversite Senatosu: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
                ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel İlkeler, Başvuru, Kabul ve Özel Öğrenciliğin Sona Ermesi
Genel ilkeler
MADDE 5 – (1) Ön lisans ve lisans programlarının en az bir yarıyılını tamamlayan öğrenciler özel öğrenci statüsünde başvurabilir.
(2)Özel öğrencilik süresi  her başvuru için en fazla iki yarıyıldır. Bu süre öğrencinin başvurusu üzerine birim yönetim kurulunun önerisiyle Üniversite Senatosu tarafından her defasında bir veya iki yarıyıl süre ile uzatılabilir.
(3) Öğrenci, özel öğrenci statüsünde ders aldığı üniversitenin diplomaya veya statüye yönelik öğrencilik haklarından yararlanamaz.
(4)Özel öğrencilerin bir yarıyılda alabilecekleri derslerin kredileri toplamı, ilgili mevzuatta belirlenen bir yarıyılda alınabilecek azami kredi (AKTS) sınırını aşamaz.
(5)Özel öğrenci statüsünde ders almak isteyen öğrencilerin, yarıyıllık eğitim-öğretim programı uygulayan birimlerde her yarıyılın başında, yıllık eğitim-öğretim programı uygulayan birimlerde ise sadece akademik yılın başında kayıt yenileme haftası başlamadan en az iki hafta önce Trakya Üniversitesinin ilgili fakülte/yüksekokul/konservatuvar/meslek yüksekokuluna başvuru yapması gerekir. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
(6) Öğretim dili Türkçe olan programlarda öğrenim gören öğrencilerin, yabancı dille öğretim yapan programlardan özel öğrenci statüsünde ders alabilmeleri için yabancı dil düzeylerinin yeterli olduğunu ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde belgelemeleri gerekir.
(7)  Özel öğrencilikte geçen süre, öğrenim süresinden sayılır.
(8) Özel Öğrenci, varsa ödemesi gereken katkı payını ya da öğrenim ücretini kayıtlı olduğu üniversiteye öder.
(9) Özel öğrencinin devam, sınav ve başarı değerlendirmesinde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmekte olduğu yükseköğretim kurumunun ön lisans, lisans eğitim öğretim sınav yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Üniversitemize özel öğrenci statüsünde gelecek öğrencilerin başvuru ve kabulü
MADDE 6 - (1) Özel öğrenci statüsünde Üniversiteden ders almak üzere başvurular dilekçe ekinde aşağıda belirtilen;
a) Yeni tarihli öğrenci belgesi,
b) Disiplin cezası bulunmadığına ilişkin belge,
c) Yabancı dille eğitim yapılan bölüm/programlar için yabancı dil yeterliliğine ilişkin belge,
ç) Sağlık sorunları nedeniyle yapılacak başvurularda Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü devlet hastaneleri veya üniversite hastanelerinden alınacak sağlık raporu,
d) Afet ve can güvenliği durumlarında yetkili makamlardan alınan belge,
e) Diğer mazeret durumlarında mazeretini gösterir belge,
f) Özel öğrencilik talep eden öğrencinin kayıtlı olduğu birimin “özel öğrenci statüsünde ders alabileceğine ilişkin” ilgili kurul kararı,
              ile yapılır.
(2)  Süresi içinde başvuran diğer üniversite öğrencilerinin özel öğrenci  statüsünde kabul edilip  edilmeyeceğine, birim yönetim kurulunun önerisi üzerine Üniversite Senatosunca karar verilir. Senatoya sunulacak önerilerde ilgili birim tarafından birinci fıkrada yer alan belgelerde eklenir.
 (3) Üniversitemize özel öğrenci statüsünde kabul edilen öğrencinin kayıt işlemleri öğrenci bilgi sistemine ilgili birim tarafından yapılır.
(4) Üniversitemizden ders alan özel öğrencilerin not durum belgesi, her yarıyıl sonunda ilgili birim tarafından, kayıtlı olduğu üniversiteye iletilmek üzere Trakya Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir.
Üniversitemizden özel öğrenci statüsünde gidecek öğrencilerin başvuru ve kabulü
MADDE 7 - (1) Özel öğrenci statüsünde diğer üniversitelerden ders almak üzere başvurular dilekçe ekinde aşağıda belirtilen;
a) Ders içeriklerini gösterir onaylı belge,
b) Disiplin cezası bulunmadığına ilişkin belge,
c) Yabancı dille eğitim yapılan bölüm/programlar için yabancı dil yeterliliğine ilişkin belge,
ç) Sağlık sorunları nedeniyle yapılacak başvurularda Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü devlet hastaneleri veya üniversite hastanelerinden alınacak sağlık raporu,
d)Afet ve can güvenliği durumlarında yetkili makamlardan alınan belge,
e) Diğer mazeret durumlarında mazeretini gösterir belge,
f) Öğrencinin, özel öğrenci statüsünde başka bir yükseköğretim kurumundan almak istediği derslerin, kendi programındaki derslere içerik ve kredi bakımından denk olup olmadığını belirten ve alabileceği ders veya derslerin bilgilerinin yer aldığı birim yönetim kurulu kararı ile yapılır. Birim yönetim kurulunun uygun gördüğü dersler haricinde diğer yükseköğretim kurumundan alınan dersler değerlendirmeye alınmaz.
(2) Süresi içerisinde başvuran Üniversitemiz öğrencilerinin özel öğrenci statüsünde gönderilip gönderilmeyeceğine, birim yönetim kurulunun önerisi ile Üniversite Senatosunca karar verilir. Üniversite Senatosuna sunulacak önerilerde ilgili birim tarafından birinci fıkrada yer alan belgelerde eklenir.
(3) Diğer üniversitelerden özel öğrenci statüsünde ders alan Üniversitemiz öğrencilerinin not durum belgesi ilgili birime ulaştıktan sonra başarı durumları ve notları birim yönetim kurulu kararı ile değerlendirilerek öğrenci işleri otomasyon sistemine girilir.
Özel öğrencilik statüsünün sona ermesi
MADDE 8 - (1 ) Özel öğrencilik statüsü;
a) Özel öğrencilik süresi bitiminde,
b) Öğrencinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre suç teşkil eden bir fiil nedeniyle ceza alması durumunda,
c) Özel öğrencilik statüsünden yararlanma şartlarının ortadan kalkması üzerine, birimin yönetim kurulunun, özel öğrenci statüsünün sona ermesi gerektiği yönünde karar vermesi,
ç) Öğrencinin kendi isteği ile özel öğrencilik statüsünden vazgeçmesi halinde sona
erer.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 9- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan durumlarda, ilgili diğer mevzuat hükümleri,  Üniversite Senatosu kararları ve birim yönetim kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 10 - (1) Bu Yönerge, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür