Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 31 Ekim 2024 Perşembe

Toplantı Sayısı : 14

Karar No : 24


“Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı İlkokulu ve Sınav Yönergesi”nin başlığının “Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı İlkokul Öğrencileri Sanat Eğitimi ve Sınav Yönergesi” olarak değiştirilmesine ve bazı maddelerinde aşağıdaki şekilde değişiklik yapılmasına mevcudunoy birliği ile karar verildi.

 

Trakya Üniversitesinden:

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI YARI ZAMANLI İLKOKULU VE SINAV YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE 

 

   MADDE 1- Üniversitemiz Senatosunun 05 Ağustos 2021 tarih ve 12 sayılı Toplantısında alınan 11 no’lu kararı ile yürürlüğe giren Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı İlkokulu ve Sınav Yönergesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

            “Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı İlkokul Öğrencileri Sanat Eğitimi ve Sınav Yönergesi” 

 

MADDE 2- Yönergenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki “1. 2.” İbaresi kaldırılmıştır.

 

Kayıt Zamanı, Kontenjanlar, Kabul Sınavları ve Kayıt

MADDE 9- (1) İlk ve ileri sınıflara alınacak öğrencilerde aranacak genel ve özel şartlar, Konservatuvar Kurulunun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan,  “Giriş ve Sınav Koşulları” ile belirlenir. Müzik ve Bale alanlarında İlkokul 3.ve 4. Sınıflarda okumaya hak kazanan öğrenciler Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı eğitimine aday kaydı için başvurabilirler.”

 

MADDE 3- Yönergenin 12 nci maddesinin birinci fıkrasındaki “I. Eleme ve II. Eleme Sınavları’nda” ibaresi “Eleme Sınavı’nda”; üçüncü fıkrasındaki “sınavlarda” ibaresi “sınavda” şeklinde değiştirilmiştir.

 

“Kabul Sınavları

MADDE 12 – (1) Yarı zamanlı Öğrenci olarak kabul edilebilmek için kayıt ve kabul şartlarını taşıdığını belgeleyen adaylar, Konservatuvar Yönetim Kurulunca saptanacak sınav komisyonu tarafından Eleme Sınavı’nda başarılı olmak zorundadırlar.

(3) Bu sınavda başarılı olan adaylar, sınav komisyonunun kararlarına uymak ve tespit edilen süre içinde, seçildiği Sanat Dalına kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Aksi halde haklarından vazgeçmiş sayılırlar.”

 

MADDE 4- Yönergenin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının a) b) ve c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup 2 inci fıkrasındaki  “I. Eleme ve II. Eleme Sınavlarında” ibaresi  “Eleme Sınavında” şekilde değiştirilmiştir.

 

“Kabul Sınavlarının Özellikleri

MADDE 13 – (1) Kabul Sınavı, Eleme sınavı adı altında yapılır.

a) Eleme Sınavı, yarı zamanlı sınıflara öğrenci olarak kabul edilebilmek için öngörülen kayıt ve kabul şartlarını taşıyan adaylar, Eleme Sınavı”na girmek zorundadırlar. Bu sınav “Giriş ve Sınav Koşulları”nda belirtilen esaslara göre yapılır. Bu sınavda adaylar duyuş, ritm, müzikal bellek, enstrüman becerisi alanlarından sınava tabi tutulurlar. Eleme sınavında herhangi bir enstrümanı çalmak zorunlu değildir. 100 (yüz) üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alan adaylar Başarılı” sayılırlar.

b) Başarılı olan adaylardan enstrüman alanında performans göstermeyenler ya da yeterli enstrüman bilgisine sahip olmayanlar, adayın yeteneği ile fiziksel uygunluğu değerlendirilerek Konservatuvar Yönetimi tarafından belirlenen kontenjanlardaki enstrümanlara seçilirler. Belirlenen enstrüman kararı kesindir ve değiştirilemez.

c) Eleme sınavında belirlenen koşulların tamamının yerine getirilmemesi durumunda aday başarısız sayılır.

(2) Eleme Sınavında başarı notu 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) puandır. Kesin Kabul Sınavında başarılı olan adayların puan durumları sıralaması yapılır, kontenjan durumuna göre en yüksek puandan başlayarak aday kaydı yapılır. Kontenjan dışında kalan adaylar yedek liste olarak değerlendirilir. 70 (yetmiş) puandan az alan adaylar hiçbir şekilde sıralamaya giremez, yedek olarak değerlendirilemez.”

 

MADDE 5- Yönergenin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasındaki “Devlet Konservatuvarı Okul Aile Birliği” ibaresi “Döner Sermaye Birimi” şeklinde değiştirilmiştir.

 

“Kayıt yenileme

MADDE 16 – (1) Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğüne tüm yarı zamanlı öğrenciler, Akademik Takvime göre öğretim başlamadan önce, bu yönerge çerçevesinde belirtilen kayıt ücretlerini Trakya Üniversitesi Döner Sermaye Birimi hesabına ödeme makbuzu ile yatırmak ve kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kayıtlarını yenilemeyen ve katkı paylarını ödemeyen öğrencilerin Konservatuvarla ilişkileri kesilir.”

 

MADDE 6- Yönergenin 25 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “sınavları” ibaresi kaldırılmış olup “kurulan sınav komisyonunca yapılır” ibaresi “geçiş yapmak istenen enstrüman için boş kontenjan olması durumunda yapılır.” şeklinde değiştirilmiştir.

 

“Sanat Dalı Değiştirme

            MADDE 25 – (1) Müzik Bölümü yarı zamanlı öğrencileri, öngörülen genel ve özel kayıt-kabul şartlarını taşıdıkları takdirde “Sanat Dalı”nı değiştirmek isteyebilirler. Dal değiştirme, öğrencinin halen bağlı olduğu ve değiştirmek istediği Sanat Dalı öğretim elemanları, Bölüm ile bulunduğu ve geçmek istediği iki Anasanat Dalı Başkanı’nın olumlu ve Yönetim Kurulu’nun uygun görüşleri doğrultusunda, geçiş yapmak istenen enstrüman için boş kontenjan olması durumunda  yapılır.”

 

MADDE 7- Yönergenin 28 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “4 (dört)” ibaresi “2 (iki)” şeklinde değiştirilmiş olup “1. 2.” İbaresi kaldırılmıştır.

           

            “Eğitim Süresi

            MADDE 28 – (1) Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı eğitimi Müzik Bölümünde 2 (iki) yıldır. İlkokul 3. Ve 4. Sınıflarda eğitim yapılır. İki yıl üst üste başarısız olan öğrencilerin Konservatuvar ile ilişiği kesilir.”

 

MADDE 8- Yönergenin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki “sertifikası” ibaresi “başarı belgesi alınması” şeklinde, ikinci fıkrasındaki “4 (dört)” ibaresi “2 (iki)” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Başarı Belgesi

   MADDE 30 – (1) Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı eğitimi kurs niteliğinde olup denkliği yoktur. Yarı zamanlı eğitim programında Müzik Bölümü için 50 (elli) ve üzeri not alan öğrenciler başarı belgelerini alarak mezun olurlar. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı başarı belgesi alınması Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarının tam zamanlı eğitiminin giriş ve seviye sınavlarında belirleyici bir unsur değildir.

(2) Yarı Zamanlı Eğitimi Müzik Bölümü Anasanat Dalı için 2 (iki) yıllık kesintisiz bir eğitimdir. “

 

MADDE 9- Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

MADDE 10- Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.