Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 15 Ağustos 2024 Perşembe

Toplantı Sayısı : 12

Karar No : 3


“Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Özel Yetenek Sınavı Uygulama ve Yerleştirme Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.  

T.C.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA VE YERLEŞTİRME YÖNERGE ÖNERİSİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programlarına öğrenci alımı ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavları ön kayıt, özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı sınavının şekli, yapılması ve aşamaları, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve sonuçların duyurulması ile ilgili hükümleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nda yer alan “Özel Yetenek Sınavı ile Seçme Yöntemi”ne ilişkin düzenleme esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a)Anabilim Dalı: Müzik Eğitimi ve Resim-İş Eğitimi Anabilim Dallarını, b)Bölüm: Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünü,

c)Dekan: Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanını,

ç)Fakülte: Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesini,

d)Lisans Programı: Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programlarını,

e)Rektörlük: Trakya Üniversitesi Rektörlüğünü,

f)Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,

g)Üniversite: Trakya Üniversitesini, ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Ön Kayıt ve Başvuru

 

Ön kayıtlar ve başvuru şartları

MADDE 5- (1) Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne, Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınacak öğretim programları, kontenjanlar, aday olmak için gerekli koşullar ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanları, ön kayıt, sınav ve kesin kayıt tarihleri Fakülte Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir ve Üniversite ile Fakülte web sayfasında sınav tarihinden en az 15 gün önce ilan edilir. Adaylar, istedikleri programlara ayrı ayrı ön kayıt yaptırarak katılabilirler.

(2)Adayların, 2024-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.).

 

(3)   Engelli adaylardan da (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, mental retardasyon (MR) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.) ve durumlarını ilgili yükseköğretim kurumuna “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde Y-TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazanan adayların kayıtları yapılır.

 

(4)   Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için YKS kılavuzunda yayınlanan her bir programın kontenjanı engelli öğrenciler için %10 olarak belirlenmiştir.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programı Özel Yetenek Sınavlarına İlişkin Esaslar

 

Sınav şekilleri ve değerlendirme

MADDE 6- (1) Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Özel Yetenek Sınavı, tek aşamalıdır ve seçme niteliğindedir. Öngörülen kontenjan doldurulmadığı takdirde ek bir Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Özel Yetenek Sınavı aynı şekilde tek aşamalı ve seçme niteliğinde yapılır.

(2)   Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programı Özel Yetenek Sınavı, tek soruluk, tek aşamalıdır ve seçme niteliğindedir. Öngörülen kontenjan doldurulmadığı takdirde ek bir Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programı Özel Yetenek Sınavı aynı şekilde tek soruluk, tek aşamalı ve seçme niteliğinde yapılır.

 

(3)   Genel yaşamı etkileyen durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sınav Yürütme Kurulu sınav şekli, yer, gün ve saatlerini değiştirme yetkisine sahiptir. Adaylar, sınav bilgilerini Eğitim Fakültesi web adresi olan https://egitim.trakya.edu.tr sitesinden takip etmek zorundadırlar. Sınavla ilgili olarak adaylara yazılı olarak ve telefonla bilgi verilmeyecektir.

 

Sınav değerlendirme kurulu

MADDE 7- (1) Sınav Değerlendirme Kurulu, Üniversite içinden ve/veya Üniversite dışından Fakülte Yönetim Kurulu tarafından seçilen öğretim elemanlarından oluşur.

(2) Bir sınav kurulunda görev alan kurul üyesi, aynı anda başka kurulda görev alamaz.

 

Genel kurallar

MADDE 8-  (1)Sınavlarda uyulacak esaslar, ilan metni ile adaylara açıklanır.

 

Sıralama

MADDE 9- (1) Her lisans programı için sınav başarı puanları belirtilen formüllere göre hesaplanır. Yapılan sıralama ile belirtilen kontenjan sayısı kadar asil ve aynı sayıda yedek aday listeleri düzenlenerek ilan edilir.

(2)Sınav sonuç listelerinde yerleştirmeye esas olacak puanı sonuncu adayla aynı olan aday varsa sırasıyla dal puanı, TYT puanları ve yaşı küçük olmasına bakılacaktır.

 

Sınav sonuçlarının ilanı

MADDE 10- (1) Sınav kurulunun kesinleştirdiği listeler Dekan ve ilgili bölüm başkanının onayı ile Fakülte ve Üniversite web sayfasında ilan edilir.

 

Kesin kayıtlar

MADDE 11- (1) Kesin kayıtlar ilgili yıldaki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzundaki esaslara göre Fakülte tarafından ilan edilecek tarihler arasında belirtilen süreler içinde yapılır. İlan edilen tarihlerde kaydını yaptırmayanlar herhangi bir hak iddia edemezler. Eğitim ve öğretimin başladığı tarihten itibaren 7 gün geçtikten sonra herhangi bir kayıt işlemi yapılmaz.

(2) Kaydını yaptırmayan veya kaydını yaptırdıktan sonra sildirenlerden dolayı meydana gelecek kontenjan açığı yedek listedeki sıraya göre tamamlanır.

 

İtiraz

MADDE 12- (1) Adaylar, sınav sonuçlarının Fakültenin web sayfasında yayınlanmasından sonraki 2 (iki) iş günü içinde sonuçlara şahsen Fakülte Dekanlığına itiraz edebilir; posta, elektronik posta, faks ve telefonla yapılan başvurular kabul edilmez. Bu süreyi aşan adayların başvuruları işleme alınmaz.

(2) Sınav sonucuna itirazlar için, adayların Fakülte Döner Sermaye banka hesabına Fakültenin belirleyeceği tutarı yatırmaları ve bankadan alacakları dekontları, itiraz dilekçesi ekinde ibraz etmeleri gerekir. İtirazı kabul edilen adaylara, ödedikleri tutar iade edilir.

(3) Dekan, Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile itirazı değerlendirmek üzere değerlendirme komisyonu oluşturur. Komisyon, değerlendirmesini itiraz başvurularının bitiminden sonraki 1 (bir) iş günü içinde sonuçlandırır.

 

Müzik Eğitimi Anabilim Dalının Düzenleyeceği Özel Yetenek Sınavı Uygulama ve İlkeleri

MADDE 13- (1) Sınavın güvenilirliğini arttırmak ve sınava girenlerin sınava itiraz haklarını saklı tutma bakımından bu sınavın görüntü kayıtları alınır. Bu kayıtlar bir yıl süre ile Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı arşivinde saklanır.

 

(2)   Özel Yetenek Sınavına girmek üzere başvuran ve başvuruları kabul edilmiş adayların sınava giriş bilgileri ilandaki tarihlerde Fakültenin web sayfasındaki duyurusunda açıklanır. Bu sınava herhangi bir özür nedeniyle giremeyen adaylar tüm sınav haklarından vazgeçmiş sayılırlar.

(3)   Özel Yetenek Sınavında müziksel işitme-okuma, ses ve çalgı olmak üzere üç temel alan üzerinde adayların duyuş, çalma, söyleme ve her üç beceri alanı doğrultusunda nota çözümleme ve okuma / çalma becerileri aşağıdaki şekilde değerlendirilir:

 

(a)   Müziksel İşitme Okuma Alanı Değerlendirme Ölçütleri

1)    Tek Ses Seslendirme: Piyanoda tek tek çalınacak notaların, “na” hecesi ile seslendirilmesi. (%8 ağırlıklıdır)

2)    İki Ses ve Üç Ses Seslendirme: Piyanoda aynı anda çalınacak iki ve üç sesten oluşan notaların , “na” hecesi ile seslendirilmesi. (%8 ağırlıklıdır)

3)    Zorunlu Solfej Parçası Okuma: İlan edilen solfej parçasının -el vuruşu yaparak- seslendirilmesi. (%8 ağırlıklıdır)

4)    Ritmik Okuma (Bona) Deşifre: Sınav sırasında verilecek parçanın melodisiz olarak (ses yüksekliği olmadan) sadece nota isimleriyle ritmik okuma (bona) yapılarak söylenmesi. (%8 ağırlıklıdır.)

                 

5)    Ezgi Tekrarı: Sınavda görevli öğretim elemanı tarafından piyanoda çalınarak duyurulacak ezginin, öğrenci tarafından seslendirilerek tekrar edilmesi. (%8 ağırlıklıdır)

6)    Yukarıda Müziksel İşitme Okuma Alanındaki toplam puanın %50sini (20 Puan) alamayan adaylar TYT puanı ve Orta Öğretim Başarı Puanı ne olursa olsun başarı listesinde dâhil edilmezler.

 

(b)   Ses Alanı Ölçme ve Değerlendirme Ölçütleri

1)    Önceden ilan edilmiş zorunlu bir türküyü, notasına bağlı kalarak ve türküye özgün icra tavrını koruyarak seslendirilmesi (%10 ağırlıklıdır)

2)    Adayların kendi hazırladıkları bir şarkıyı (marş, okul şarkısı, arya, aryantik, vb.) doğru ve ton içinde söylemesi (%10 ağırlıklıdır)

3)    Yukarıda açıklanan ses alanındaki iki maddede ölçme alanlarının toplamından sıfır (0) alan adaylar TYT puanı ve Orta Öğretim Başarı Puanı ne olursa olsun başarısız kabul edilirler.

 

(c)   Çalgı Alanı Ölçme ve Değerlendirme Ölçütleri

1)    Çalgı alanında aday tarafından seçilen ve adayın seviyesine uygun bir etüdün doğru ve müzikal olarak çalınması (%15 ağırlıklıdır)

2)    Çalgı alanında aday tarafından seçilen ve adayın seviyesine uygun bir eserin [vals, prelüd, füg, envansiyon, rondo vb. veya sonat, konçerto, süit (1 bölüm)] doğru ve müzikal olarak çalınması (%15 ağırlıklıdır)

3)    Adayların kendilerine sınav anında verilen eseri, doğru tartım ve notalar ile müzikal bir şekilde çalmaları (%10 ağırlıklıdır)

4)    Çalgı alanı kapsamında anılan çalgılar tuşlu (piyano), mızraplı, tezeneli (gitar, bağlama, kanun, ud vb.), yaylı (keman, viyola, kemençe vb.) ve üflemeli (yan flüt, obua, klarnet, ney, mey vb.) çalgılardır. Vurmalı (davul, zil, bateri, darbuka, def, vb.) mekanik ögeler taşıyan ve programlanabilir ögeleri olan (elektronik org vb.) çalgılarla ve blok flüt, mızıka/armonika ve melodika gibi çalgılarla sınava girilmez. Adaylar sınava girmeden önce sınavda çalacakları piyano/kontrabas gibi taşınması zor olanların dışındaki çalgıları kendileri getirmek zorundadırlar. Sınavda yalnızca bir çalgıdan icra yapılabilir.

5)    Güzel sanatlar, güzel sanatlar ve spor liseleri müzik bölümü programı mezunlarının bireysel çalgıları kapsamında “şan” adıyla anılan bir ders ve eğitim alanı bulunmadığından, şan alanından bireysel çalgı sınavına giremezler. Bu durum diğer lise çıkışlıları için de geçerlidir. Şan alanı bireysel çalgı sınav alanları kapsamının dışındadır. Bu yönde hazırlığı olan tüm öğrenciler bu hazırlıklarının birikimini ses alanı sınavında yansıtmalı; ancak çalgı alanı sınavı için yönergede yer verilen diğer çalgılardan birine yönelik eserleri icra etmek durumundadırlar. Seslendirme yapılmayan sınav aşamalarından sıfır (0) alınır.

6)    Adaylar, çalma sınavına yönelik aşağıdaki konulardan sorumludur;

(a)   Adayın İcra Dağarı: Adaydan son öğrenim döneminde çalıştığı ve çalmaya hazır olduğu eser dizinini (dağar) gösteren Dağar Bildirim Belgesini kurula sunmakla yükümlüdür. (Bu belge fakülte web sayfasında ilan edilecektir. İndirilip doldurularak sınav sırasında ilgili kurula teslim edilmelidir.)

(b)   Gerektiğinde çalgı sınavı kurul üyesi/üyeleri adayın kendi belirlediği eser haricinde, dağar bildirim belgesinde kurula sunacağı eserlerden birini seslendirmesini isteyebilir. Çalgı kurulu üyelerinin adaydan istediği dağar icrası başarısız olduğunda ya da seslendirilmediğinde adayın zorunlu eser icrasındaki puanı %50 oranında düşürülür.

(c)   Aday, ibraz ettiği icra dağarına ilişkin partisyon/nota örneklerini yanında getirerek kurula sunmak ya da ezbere seslendirme yapmak durumundadır.

7)    Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP): Müziksel İşitme Okuma Alanı, Ses Alanı ve Çalgı Alanına ait tüm puanların yüzdelik oranları toplamından elde edilir.

 

Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Özel Yetenek Sınavı ÖYSP Puanının Dağılımı

 

 

Değerlendirme Ölçütleri

Değerlendirme Puanı

Değerlendirme Yüzdesi

 

 

 

Müziksel İşitme Okuma Alanı

Tek ses seslendirme

100

8

İki ses ve üç ses

seslendirme

100

8

Zorunlu solfej parçası

okuma

100

8

Ritmik okuma (bona)

deşifre

100

8

 

Ezgi tekrarı

100

8

 

Ses Alanı

Zorunlu Türkü

100

10

Marş, Okul Şarkısı, Arya

veya Aryantik, vb.

100

10

 

 

 

 

Çalgı Alanı

Kendi seçtiği eser (Adayın seviyesini göstereceği

bir etüt)

 

100

 

15

Kendi seçtiği eser (Adayın seviyesini göstereceği eserlerden

vals, prelüd, füg, envansiyon, rondo vb. veya sonat, konçerto, süit (1 bölüm) vb. seçeceği bir  eser bölümü).

 

 

100

 

 

15

Eser Deşifre

100

10

TOPLAM

 

 

100

 

Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalının Düzenleyeceği Özel Yetenek Sınavı uygulama ve ilkeleri

MADDE 14- (1)    Özel Yetenek Sınavı İmgesel ya da Yarı İmgesel Tasarım (kompozisyon) Çalışması uygulaması; sınavda adaylara 50x70 cm boyutunda resim kâğıdı üzerine kurşun kalem ile komisyon tarafından belirlenen bir konu üzerinde imgesel ya da yarı imgesel tasarım (kompozisyon) çalışması yaptırılır. Çalışmanın değerlendirilmesinde (oran-orantı, açık-koyu, çizgisel anlatım gücü, kompozisyon düzeni, yaratıcılık) göz önünde bulundurulur.

(a)   Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalının düzenleyeceği Özel Yetenek Sınavı imgesel ya da yarı imgesel tasarım (kompozisyon) çalışmasından 60 (altmış) puanın altında puan alan adaylar değerlendirmeye giremezler. Adayların bu sınavdan başarılı sayılabilmeleri için en az 60 puan ve üzeri almaları gerekir.

(b)   Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) sıralaması sınav bitiminde ilan edilir. Asıl ve yedek listeler, ilgili yıldaki ortaöğretim başarı puanının (OBP) açıklanmasından sonra duyurulur.

 

(2)   İmgesel ya da yarı imgesel tasarım (kompozisyon) çalışmasının değerlendirilmesinde aşağıda belirtilen oranlar uygulanır.

 

Oran-Orantı

% 20

Açık-Koyu

%20

Çizgisel Anlatım Gücü

%20

Kompozisyon Düzeni

%20

Yaratıcılık

%20

Toplam Puan

100

 

 

(3)   Değerlendirme; Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalının Düzenleyeceği Özel Yetenek Sınavı imgesel ya da yarı imgesel tasarım (kompozisyon) çalışmasının değerlendirilmesi aşağıdaki gibi yapılır:

 

(a)   Özel Yetenek Sınavında, Sınav Değerlendirme Kurulu teslim aldığı sınav evraklarını kapalı olan kimlik bilgilerini açmadan 100 puan üzerinden değerlendirir.  Verilen notlar toplanır ve sınavı değerlendiren kurul üye sayısına bölünür. Tespit edilen not ve onun aşağıda belirlenmiş yüzdesi hesaplanır. Alınan bu ortalama o sınavın sonucu olarak sınav evrakının üstüne yazılır. Değerlendirilmiş olan sınav evrakları, Dekanlık tarafından görevlendirilen kişiler tarafından açılır. Numaralandırılan ve açılan sınav evrakları tekrar sınav değerlendirme kuruluna teslim edilir. Değerlendirme kurulu kimlik bilgileri ile birlikte notları başarı listesine geçirir.

 

(4)   Özel Yetenek Sınavında, imgesel ya da yarı imgesel tasarım (kompozisyon) çalışmasından 100 üzerinden alınan puanın %100’ü değerlendirmeye alınır.

 

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yerleştirme

 

Yerleştirme

MADDE 15- (1) Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.

(a)   ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP) Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP)

(b)   Ortaöğretim Başarı Puanı

(c)   İlgili yılın TYT Puanı (TYT-P)

 

 

 

a)    Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır):

 

YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)+ ( 0,06 x OBP )

 

b)    Aday diğer alanlardan geliyorsa:

 

YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)

 

(2)   Bir önceki yılın YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

 

(3)   Adayların, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için ilgili yılda YKS kılavuzunda belirtilen en düşük başarı sırasına sahip olmaları gerekir. (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.).

 

(4)   Engelli adayların da (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)) özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuruda Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.) ve durumlarını ilgili yükseköğretim kurumuna “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazananların kayıtları yapılır.

 

 (5)  Bir önceki yıl TYT puanlarını kullanmak isteyen adayların ilgili yıldaki YKS kılavuzunda belirtildiği şekilde başvurularını yapmaları zorunludur.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı yürütür.