Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 20 Ağustos 2007 Pazartesi

Toplantı Sayısı : 18

Karar No : 6


            Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği taslağına ilişkin, Üniversitemiz Eğitim-Öğretim Komisyonu?nun 14.08.2007 tarihli raporu ile Üniversitemiz Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik Tetkik ve İnceleme Komisyonu 15.08.2007 tarihli raporları görüşüldü.

            Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin aşağıdaki şekliyle kabulüne mevcudun oybirliği ile karar verildi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 

            MADDE 1-4 Ağustos 2006 tarih ve 26249 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası ı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

            ?Yabancı Dil Destekli Programlar: Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı öngören, ancak öğretim dili Türkçe olan ve lisans derslerinin bir kısmının yabancı dilde verildiği programları,?

            MADDE 2-Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki k bendi eklenmiştir.

            ?(k) Kısmen Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılan Programlar: Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı öngören, ancak eğitim-öğretimini en az %30 oranında yabancı dilde yapan programlar?

            MADDE 3-Aynı yönetmeliğin 5inci maddesi birinci fıkrası b bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

            ?Senato tarafından yeterlik sınavına eşdeğer kabul edilen sınavların herhangi birinden son iki yıl içinde aşağıda belirtilen puanları almış olduğunu belgelemek: 

 

 

 

 

Programlar

 

İNGİLİZCE

DİĞER DİLLER

Cambridge

 exam

IELTS

level

TOEFL

IBT

TOEFL

 CBT

European

framework

Ulusal ve Uluslar arası geçerliliği olan  ve aşağıdaki Avrupa Çerçeve Programı  Düzeylerine Eşdeğer Sınavlar

Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılan Programlar

CAE

6.0

80

213

C1

 

 

C1

Kısmen Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılan ve Öğretim Dili Türkçe olan Programlar

FCE

5.0

60

173

B2

 

 

B2

 

          MADDE 4-Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi birinci fıkrasına aşağıdaki d bendi eklenmiştir.

          ?(d)ÜDS/KPDS Sınavından en az 80 puan almış olmak.?

          MADDE 5 ? Aynı yönetmeliğin 6 ıncı maddesi birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki gibi değiştirilmiştir

          ?(1) Üniversitede hazırlık sınıfı öngören öğretim programlarına ilk kez kayıt yaptırmış ve Senatoca eşdeğerliği kabul edilen uluslararası ve ulusal sınavlarda Senato tarafından kabul edilen başarı belgelerinden birine sahip olan öğrenciler hazırlık okumadan doğrudan bağlı bulundukları lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Üniversiteye kayıt yaptıran, ancak muafiyet belgesi bulunmayan öğrenciler ders kayıt haftasında Yüksekokul tarafından düzenlenen iki ayrı günde yapılan yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Yeterlik Sınavında başarı düzeyi; yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programların öğrencileri için C1, kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapılan ve öğretim dili Türkçe olan programların öğrencileri için B2 düzeyindedir. Öğrencinin Yeterlik Sınavında başarılı sayılabilmesi için, 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alması zorunludur. Yeterlik Sınav notu; öğrencilerin girmiş oldukları sınavlardan (okuma, duyduğunu anlama, yazma, dilbilgisi) alacakları notların aritmetik ağırlıklı ortalamaları dikkate alınarak hesaplanır. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler, hazırlık sınıfı öğretiminden muaf tutulurlar ve hazırlık sınıfında öğrenim görmüş ve başarılı olmuş öğrencilerle aynı haklara sahip olurlar. Bu öğrenciler kayıt oldukları programların birinci sınıfına devam ederler. Başarısız olan ve yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler ise süresi içinde Yüksekokulun hazırlık sınıfına doğrudan, isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan programlarda ise tercihlerine bağlı olarak kayıt yaptırırlar.

          (2) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler sınavda aldıkları puana veya ayrıca düzenlenecek olan kur belirleme sınav sonucuna göre A1, A2, B1 ve B2 düzeyi olmak üzere dört düzeye ayrılırlar ve eğitim öğretimlerine kur sistemi çerçevesinde devam ederler.?           

          MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 7 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

          ?(1)Yabancı Diller Yüksekokulunda eğitim-öğretim aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülür:

          Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı öngören programlara kaydını yaptıran ve Yeterlik Sınavında başarısız olan veya bu sınava katılmayan öğrenciler için yabancı dil hazırlık sınıflarında öğretim süresi bir yıldır. Hazırlık öğretimini başarıyla tamamlayan ve Yüksekokuldan Başarı Belgesi alan öğrenciler doğrudan kayıtlı oldukları lisans programlarına başlarlar. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler ara sınav ve yıl sonu sınavlarına alınmaz.  Devamsız öğrencilere yıl sonunda başarısız olan öğrenciler ile birlikte hazırlık sınıfı yaz okuluna devam etme hakkı ve bir sonraki eğitim-öğretim yılı başında yapılacak olan Yeterlik Sınavına girme hakkı tanınır. Bu sınavda başarılı olan veya Senato tarafından eşdeğerliliği kabul edilen uluslararası sınavların birinden kabul edilir düzeyde başarılı olduklarına dair belge getiren devamsız öğrenciler başarılı öğrenciler ile birlikte lisans programlarına kayıt yaptırırlar. Akademik dönemin başında yapılan  yeterlik sınavında başarısız olan devamsız öğrencilere kısmen ve yabancı dille eğitim-öğretim yapılan lisans programları öğrencileri ile birlikte hazırlık öğretimini tekrarlamak üzere bir yıl  ek süre tanınır. Bu süre sonunda da devamsız olanların ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokullarla ilişiği kesilir. Bir yıllık ek süre sonucunda devam şartını yerine getiren, ancak başarısız olan öğrencilere son kez Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere uygulanan yeterlik sınavına girme hakkı tanınır. Öğretim dili Türkçe olan ve devam şartını yerine getirmiş olan lisans öğrencileri hazırlık sınıfını tekrar etmeden birinci sınıfa kayıt olurlar. Bu durumdaki öğrenciler, yeterlik sınavında başarılı olmaksızın; ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların bölüm ya da programlarındaki yabancı dilde verilen derslere kayıt yaptıramazlar. Tespit edilen süreler içerisinde hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler;

          a) Öğretim dili Türkçe olan ve yabancı dil destekli önlisans ve lisans programlarında öğrenim görüyorlar ise öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar yabancı dil yeterlik sınavını başarmak zorundadırlar. Öğrenimlerini tamamlayana kadar yabancı dil yeterlik sınavını başaramayanların kayıtları silinerek, üniversiteden ilişiği kesilir.

          b) Yabancı dilde veya kısmen eğitim-öğretimini (en az %30 oranında) yabancı dilde yapan programlarda öğrenim gören önlisans ve lisans öğrencileri ise; hazırlık sınıfına devam etmek ve başarmak kaydıyla öğrenimlerine başlayabilirler. Yabancı dil hazırlık sınıfını başaramayanların kayıtları silinerek, üniversiteden ilişiği kesilir. Bu öğrencilerden yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayanlar talepleri halinde üniversiteye giriş puanları talep ettikleri Türkçe öğretim yapan yükseköğretim kurumlarının taban puanından düşük olmamak şartıyla varsa Türkçe eşdeğer programlara ÖSYM tarafından yerleştirilebilirler. Yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencinin yerleştirilebileceği Türkçe eşdeğer program yoksa, öğrenciye kaydının silindiği programa yakın programlara ÖSYM tarafından tercih hakkı tanınır. 

          c) Lisansüstü programlarda öğretim diline bakılmaksızın zorunlu hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilerin kayıtları silinerek, üniversiteden ilişikleri kesilir.

          ç) Eğitim dili Almanca, İngilizce ve Fransızca olan hazırlık sınıfı veya yeterlilik sınavından başarılı olan öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar.

          MADDE 7-Aynı Yönetmeliğin 7 inci maddesine aşağıdaki 2 inci ve 3 üncü fıkralar eklenmiştir.

          ?(2)İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı öğretim süresi bir yıldır. İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı uygulayan programlarda; önceden belirlenen kontenjandan daha fazla başvuru olduğu taktirde, öğrencilerin Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) giriş puanlarına göre sıralama yapılarak, kontenjan sayısı kadar hazırlık sınıflarına kayıt yapılır. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı açılabilmesi için en az 15 öğrencinin hazırlık sınıfına kayıt yaptırması gerekir. Hazırlık sınıfı öğretim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, doğrudan ilgili programın ilk sınıfından eğitim-öğretime başlarlar. Bu öğrenciler, Üniversiteye kayıt oldukları eğitim-öğretim programında yer alan ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar ve Yabancı Diller Yüksekokulundan İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi alırlar. Yıl sonunda başarısız öğrencilere, hazırlık sınıfı yaz okuluna devam etme hakkı ve bir defaya mahsus eğitim-öğretim yılının başında yapılan Yabancı Dil Yeterlik sınavına girme hakkı verilir. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler, kayıt oldukları programın birinci sınıfından eğitim-öğretime başlarlar, ancak 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen, zorunlu yabancı dil derslerinden muaf tutulmazlar. İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfında devam şartlarını yerine getiren, ancak başarısız olan öğrencilere diploma ekinde Yüksekokul tarafından İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Devam Belgesi verilir.

          (3)Öğrencinin hazırlık sınıfında geçirdiği öğrenim süresi, kayıt oldukları programlar için 2547 sayılı Kanunda öngörülen sürelerin dışındadır. Hazırlık sınıfına dinleyici öğrenci kabul edilmez.?

          MADDE 8 ? Aynı yönetmeliğin 8 inci maddesi birinci fıkrası başlığı ile birlikte aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

          ?Hazırlık Sınıfı Yaz Okulu

          Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler için Yüksekokul Kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile hazırlık sınıfı yaz okulu açılabilir. Hazırlık sınıfı yaz okulu zorunlu olmayıp, Trakya Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği ve Uygulama Yönergesi esasları doğrultusunda yürütülür.?

          MADDE 9-Aynı yönetmeliğin 11 inci maddesi birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

          ?Hazırlık sınıfında yıl sonu sınavlarına girme hakkını elde edebilmek için hazırlık programına %80 devam zorunluluğu vardır. Devam şartını sağlayamayan öğrenciler, yarıyıl veya yıl sonu sınavına alınmazlar. Bu öğrenciler, yıl içi başarı notları ne olursa olsun hazırlık sınıfından başarısız sayılırlar.?

          MADDE 10-Aynı yönetmeliğin 12 inci maddesi birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

          ?Hazırlık sınıfında Yeterlik Sınavı, Kur (Düzey) Belirleme Sınavı yanı sıra her ders için dört ara sınav, dört kısa süreli sınav ve yılsonu sınavı yapılır. Sınavlar, görevlendirilen sınav komisyonu üyelerince ortak hazırlanır ve 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Ara ve yılsonu sınav programları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve sınavların başlangıcından en az onbeş gün önce Müdürlükçe ilan edilir.?

          MADDE 11-Aynı yönetmeliğin 13 üncü maddesi birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

          ?Hazırlık sınıfında okutulan derslerin başarı notu, ara sınav notlarının aritmetik not ortalamasının %40?ı, kısa süreli sınavların aritmetik not ortalamasının %10?u ve yıl sonu sınav notunun %50? si toplanarak belirlenir. Hazırlık programı başarı notu derslerin başarı notlarının aritmetik not ortalamasına göre hesaplanır  ve 100 üzerinden en az 60 alan öğrenci hazırlık programını başarı ile tamamlamış sayılır.?

          YÜRÜRLÜK

          MADDE 12- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

          YÜRÜTME

          MADDE 13? Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.