“Trakya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında Ders Muafiyeti, İntibak ve Önceki Öğrenimlerin Tanınmasına İlişkin Yönerge” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARINDA DERS MUAFİYETİ, İNTİBAK VE ÖNCEKİ ÖĞRENİMLERİN TANINMASINA İLİŞKİN YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alıp başardıkları dersler ile yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların/yeterliliklerin tanınması, muafiyeti ve yarıyıl/yıl intibak esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, yatay /dikey geçiş yapmak suretiyle veya af kanunundan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek isteyen, daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenci iken ilişiği kesilen veya kendi isteği ile ayrılan, mezun iken Trakya Üniversitesine yeniden kayıt yaptıran ve benzeri durumda olup öğrenimlerine devam edecek öğrencilerin daha önce bir yükseköğretim kurumunda alıp, başarılı oldukları dersler ile yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların/yeterliliklerin tanınması, muafiyetleri ve intibaklarıyla ilgili esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 14 üncü maddesi ve Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
b) Birim: Trakya Üniversitesine bağlı Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulunu,
c) Birim Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesine bağlı Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,
ç) Bölüm: Trakya Üniversitesine bağlı akademik birimler bünyesinde yer alan bölümleri
d) İntibak İşlemi: Trakya Üniversitesine kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce Trakya Üniversitesi dahil herhangi bir yükseköğretim kurumundan alıp başardığı ve muaf sayıldığı derslere göre devam edecekleri yarıyılı/yılı belirleme işlemini,
e) Muafiyet: Daha önce alınmış ve başarılmış ders/derslerin yerine, AKTS / kredi ve içerik uyumuna göre müfredatta bulunan ders/derslerin denkliğinin kabul edilmesi durumunu,
f) Muafiyet ve İntibak Komisyonu: İlgili yönetim kurulları tarafından bölümler bazında oluşturulan muafiyet ve intibak taleplerinin incelendiği en az üç öğretim üyesinden/öğretim elemanından oluşan komisyonu,
g) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
ğ) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
İKİNCİ BÖLÜM
Başvuru Süresi ve Esasları, Muafiyet ve İntibak Esasları, Muafiyet ve İntibak Komisyonu, Sonuçların Duyurulması ve İtiraz
Başvuru süresi ve esasları
MADDE 5- (1) Muafiyet ve intibak işlemleri başvuru tarihleri, öğrencinin Üniversiteye ilk kayıt yaptırdığı tarihte başlar ve kayıt yenileme haftasının son günü mesai bitimine kadar devam eder.
(2) Zorunlu Yabancı Dil/İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı bulunan birimlerde okuyan öğrenciler muafiyet taleplerini 1 inci sınıfa geçtikten sonra eğitim-öğretime başlama tarihinden en az 5 (beş) işgünü öncesinden yapabilirler.
(3) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programda sadece bir defa muafiyet başvurusu yapabilirler.
(4) Kayıt yaptırdığı yarıyıl süresinde yapılamayan başvurular bir defaya mahsus sonraki yarıyılda değerlendirilir ancak, öğrencinin Üniversitede önceki yarıyılda kayıtlanmış, başarılı veya başarısız olduğu derslere ilişkin değerlendirme yapılmaz ve bu süreden sonra muafiyet ve intibak talepleri değerlendirilmeye alınmaz.
(5) İlgili döneme ait eğitim-öğretim başlama tarihinden sonra Üniversiteye çeşitli sebeplerle yerleştirilen öğrenciler, kesin kayıt tarihinden itibaren 3 (üç) işgünü içerisinde ders muafiyeti başvurusu yapmaları durumunda, talepleri ilgili kurullarca değerlendirilmeye alınır ve sonuçlandırılır.
(6) Öğrencilerin, kayıtlı oldukları akademik birime verecekleri başvuru dilekçelerinde, birim tarafından belirlenen dilekçe formatına uygun olarak daha önce başarmış oldukları hangi ders/dersler karşılığında hangi ders/derslerden muaf olmak istediklerini açıkça belirtmeleri ve dilekçe ekine daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış ders içerikleri ile not durum belgesini (transkript) eklemeleri gerekir.
(7) Öğrenciler, daha önce almış ve başarmış oldukları birden fazla derse karşılık eşdeğer ders/derslerden muafiyet isteğinde bulunabilirler.
(8) Öğrenciler, birim tarafından belirlenen bitirme çalışmaları vb ders veya uygulamalar için muafiyet talebinde bulunamaz.
(9) Aynı anda hem örgün bir diploma programına hem de açık ve uzaktan öğretim diploma programına kayıtlı olan öğrenciler açık ve uzaktan öğretimden başarılı oldukları ders için muafiyet talebinde bulunamaz.
Muafiyet ve intibak esasları
MADDE 6- (1) Muafiyet istenen dersin zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın, daha önce alındığı yükseköğretim kurumunda başarılı olunması şarttır. Ayrıca, muafiyeti istenen dersin adının, eşdeğer sayılacak ders ile birebir aynı olması da gerekmez.
(2) Muafiyet istenen dersin ders içeriği ve AKTS kredisi incelenir. Muafiyet istenen dersin AKTS değerinin eşdeğer sayılacak dersin AKTS değerinden az olmamak şartıyla, içeriklerinin en az %80 ve üzerinde uyumlu olması gerekir.
(3) Başarılan dersin AKTS değeri, muafiyet istenen dersin AKTS değerinden eksik olması durumunda, muafiyet istenen dersin haftalık ders saatinin eşdeğer sayılacak dersin haftalık ders saatine eşit veya daha yüksek olması şartıyla, başarılan dersin içeriği ile eşdeğer sayılacak dersin içeriğinin en az %80 ve üzerinde uyumlu olması durumunda değerlendirmeye alınır.
(4) Muaf olunan dersin not çizelgesinde sadece 100 üzerinden hesaplanan notları varsa; 60’ın altında notla başarılı olunan dersin harf notu CC olarak, 60 ve üzerinde notlarla başarılı olunan dersin harf notu Üniversite mutlak değerlendirme sisteminde yer alan aralıklara göre belirlenir.
(5) Muaf olunan dersin not çizelgesinde yer alan harf notları Üniversitemizde kullanılan harf notlarından farklı ve yüzlük notları not çizelgesinde gösterilmişse; yüzlük sistemdeki notlar esas alınarak Üniversitenin mutlak değerlendirme sisteminde yer alan aralıklara göre harf notuna dönüştürülür.
(6) Muaf olunan dersin not çizelgesinde yer alan harf notları Üniversitemizde kullanılan harf notlarından farklı ve yüzlük karşılıkları not çizelgesinde gösterilmemiş ise; ilgili yükseköğretim kurumunun harf not aralıkları dikkate alınarak Üniversitemiz mutlak değerlendirme sisteminde yer alan aralıklara göre harf notuna dönüştürülür.
(7) Muaf olunan dersin karşılığı birden fazla eşdeğer ders bulunuyorsa, bu derslere ilişkin harfli notların katsayıları yardımıyla ağırlıklı ortalaması hesaplanır, sonuca en yakın harfli notu belirlenir. Bir dersin, birden fazla derse eşdeğer sayılması durumunda ise, dersin harf notu eşdeğer derslere verilir.
(8) 2547 sayılı kanunun 5/ı kapsamında okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerden kredili olup olmadığına bakılmaksızın başarılı olmak kaydıyla muafiyet işlemleri yapılır. Yıllık alınan dersler iki dönemlik olarak sayılır. Hazırlık sınıfını başarıyla geçen öğrenciler hazırlık eğitimi aldıkları yabancı dil derslerinin I ve II’sinden muaf sayılırlar.
(9) Öğrencilerin muafiyet istedikleri ders, dersi aldıkları yükseköğretim kurumunun ölçme ve değerlendirme sistemine göre “Başarılı/Geçti/Yeterli” olarak değerlendirilmiş ve harf notu tanımlanmamış ise “Başarılı” olarak muaf edilebilir. “Koşullu/Şartlı Başarılı” bir dersin muafiyet değerlendirmesi yapılmaz.
(10) Öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü bir yükseköğretim kurumu tarafından muaf edilmiş ders için muafiyet istenmesi durumunda, dersin ilk kez başarıldığı yükseköğretim kurumundaki kredi ve içerikleri esas alınır.
(11) Staj muafiyet işlemlerinde, daha önce müfredatı kapsamında staj yapılan bölüm/program ile devam edilen program aynı düzeydeyse ve stajlar eşdeğer mesleki tanıma sahipse, stajın kapsamına ve iş günü sayısına göre devam edilen programdaki stajlardan kısmen veya tamamen muaf olunabilir. Bunun için öğrenciden staj evrakının onaylı bir nüshası istenir. Aynı düzeye veya eşdeğer mesleki tanıma sahip olmayan programlarda yapılan stajlar için muafiyet talepleri kabul edilmez.
(12) Öğrenim görülen bölümdeki ön koşul gerektiren bir dersin muafiyeti için, ön koşul olarak tanımlanan dersten de muaf veya başarılı olunması gerekir.
(13) Öğrencinin önceden kayıtlı bulunduğu programda başardığı bir dersin kayıt olduğu programda karşılığı yoksa ve söz konusu ders öğrencinin ilgi ve yetkinliklerine uygun nitelik ve çeşitlilikte, toplumsal hizmet, tarih, kültür ve sanat duyarlılığı ile spor ve sağlık faaliyetleri, çevre bilinci, bilim ve teknolojinin yanı sıra kişisel gelişimi destekleyen bir ders ise; içeriğine bakılmaksızın, Alan Dışı Seçmeli bir ders yerine sayılır.
(14) Muafiyet talebi birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanana kadar öğrenci, muafiyet talebinde bulunduğu ders/derslere devam etmekle yükümlüdür.
(15) Muafiyet/İntibak Raporlarının düzenlenmesinde tüm birimler ek-1’de düzenlenen ortak formlar kullanılır.
(16) Muafiyet/İntibak işlemlerinde;
a) Öğrencinin eğitim-öğretim programında yer alan tüm dersler içerisinde muaf olduğu derslerin toplam AKTS kredisine göre; 30 AKTS’den az ise birinci sınıfa, 30-89 AKTS ise ikinci sınıfa, 90-149 AKTS ise üçüncü sınıfa intibakı yapılır. İlgili yarıyılda muaf olunmayan dersler ise intibakı yapılan yarıyılda öncelikle alınır. Ancak, ders geçme yerine doğrudan dönem geçme sisteminin uygulandığı birimlerde bu fıkra hükmü uygulanmaz ve uyum işlemi söz konusu birimlerin mevzuatlarına göre yapılır.
b) Muaf olunan ders kredi sayısı ilgili programın ders planındaki derslerin toplam AKTS kredisinin yüzde 49’u geçemez. Muafiyet istenen dersler, AKTS olarak toplam derslerin yarısından fazla ise, öğrencinin muafiyet istediği derslerden en yüksek nottan başlayarak muaf edilecek dersler belirlenir. Notların eşit olması halinde ise kredi yüksekliği dikkate alınır.
c) İlgili yarıyıl/yılda muaf olunmayan dersler alttan ders olarak öncelikle alınır. Sınıf geçme sistemi uygulanan birimlerde öğrenciler öncelikle alamamış oldukları dersleri, başvurdukları eğitim-öğretim yılında alırlar ve ancak bu durumda bir üst sınıfa geçebilirler.
Muafiyet ve intibakın sonuçlandırılması
MADDE 7- (1) Muafiyet taleplerine ilişkin olarak Muafiyet ve İntibak Komisyonu tarafından ek-1’ de yer alan Muafiyet ve İntibak Formu hazırlanarak birim yönetim kuruluna sunulur. Birim yönetim kurulunca kabul edilen muafiyet ile ilgili kararlar daha sonra birim öğrenci işleri bürosuna gönderilir.
(2) Muaf sayılan dersler ve harf not bilgileri, birim öğrenci işleri personeli tarafından 5 iş günü içerisinde öğrencinin bilgi sistemine işlenir. Notlar, öğrencinin yarıyıl ve not ortalaması hesabında dikkate alınır.
(3) Muafiyet sonuçları, ilgili birim tarafından öğrencinin “trakya.edu.tr” uzantılı e-posta adresine gönderebilir veya elden teslim edebilir. İki halde de tebligat yapılmış sayılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Önceden Kazanılan Yeterliliklerin Tanınması
Önceden kazanılan yeterliliklerin tanınması
MADDE 8- (1) Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler, önceden kazanılan bilgi, beceri ve yetkinlikleri ile iş yeri deneyimlerinin tanınması için başvuru yapabilirler. Başvurular Muafiyet ve İntibak Komisyonu tarafından değerlendirilir ve birim yönetim kurulu kararı ile en geç iki hafta içerisinde kesinleşir.
(2) Önceki öğrenmelerin tanınması için yapılacak başvurular, öğrencinin Üniversiteye ilk kayıt yaptırdığı tarihte başlar ve kayıt yenileme haftasının son günü mesai bitimine kadar devam eder ve akademik yılda bir kez yapılır.
(3) Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması kapsamında hangi derslerden yeterlilik sınavının açılacağı Bölüm Kurulu Kararı ve ilgili birimlerin Yönetim Kurullarının onayı ile karara bağlanır.
(4) Başvurular birimlerde ilgili Bölüm Başkanlıklarına yapılır.
(5) Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması sureti ile laboratuvar, atölye, tez, bitirme çalışması, yönlendirilmiş çalışma, tasarım ve proje gibi dersler için tanınma başvurusu kabul edilmez.
(6) Başvuru ile birlikte verilecek ekler:
a) Dersler için; yetkili eğitim kurumlarından veya kamu kurumlarından alınmış konu ile alakalı Eğitim Sertifikası vb.,
b) Staj, işyeri eğitimi ve işyeri uygulaması için; işyerinde yapılan çalışma sırasında hazırlanmış portfolyo veya bölüm tarafından belirlenmiş formatta hazırlanmış staj defteri. Öğrenci, kazanımlar süresince ilgili iş yerinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlı olarak bulunduğunu belgelemeli ve başvurusunda kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde ettiği faaliyetleri, çalışma-eğitim süreleri işyerinin yetkilisi tarafından onaylanmış belgeler ile sunmalıdır.
(7) Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması sureti ile toplamda en çok 10 AKTS kredilik ders tanınabilir ancak İşyeri Uygulaması / Staj gibi dersler için bu kredi sınırı uygulanmaz.
(8) Sertifikaların tanınması ile ilgili esaslar şu şekildedir;
a) Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzey (European Computer Driving Licence, Basic Level) Sertifikasına sahip ön lisans öğrencileri; Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzey (European Computer Driving Licence, Advanced Level) Sertifikasına sahip lisans öğrencileri, başvuru süresi içerisinde onaylı sertifikaları ile başvurmaları halinde kendi ders planlarında yer alan uyumlu dersten muaf edilirler.
b) Öğretim dili Türkçe olan programa kesin kaydını yaptıran öğrenci, ön lisans ve lisans programı için asgari A2 düzeyinde olduğunu belgelemeleri koşuluyla kayıt yaptırılan programdaki zorunlu yabancı dil (5ı dersleri) derslerinden muaf olur. Sözü geçen en az A2 düzeyleri Avrupa Dil Portfolyosu düzeyleri olup, bu düzeylere ilişkin hangi standart sınav belgeleri ve puanlarının geçerli olacağı konusunda ÖSYM’nin ilan ettiği “Yabancı Dil Sınavları Eş Değerlikleri” tabloları kullanılır.
(9) İş yeri deneyimlerinin tanınması ilgili esaslar şu şekildedir;
a) İş yerinde edinilen pratik kazanımları ile hizmet içi eğitimlerle edinilmiş kazanımlar, belgelenmesi halinde önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması için başvuruda kullanılabilir.
b) Öğrenci, kazanımlar süresince ilgili iş yerinde Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olarak bulunduğunu belgelemeli ve başvurusunda kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde ettiği faaliyetleri, çalışma-eğitim süreleri işyerinin en üst yetkilisi tarafından onaylanmış belgeler ile sunmalıdır.
c) Başvuruyu müteakip öğrenciden, kazanımlarının kapsandığı derslerinden muafiyet değerlendirmesi yapılabilmesi için, önceden kapsamı belirlenmiş bir portfolyo hazırlanması istenir ve kendisine ders kayıt haftası dahil edilerek iki hafta süre tanınır. Portfolyo hazırlanmasından sonra öğrenci öğretim elemanına bir rapor sunar. Portfolyosu ilgili birimin Muafiyet ve İntibak Komisyonu tarafından, tutanak altına alınan bir mülakat ile değerlendirilerek ilgili birimin yönetim kurulunca karara bağlanır.
ç) Alınan hizmet içi eğitimlerin her 30 saati 1 AKTS kredi olarak sayılır. Bu şekilde tanınan yeterlilikler 5 AKTS krediyi aşamaz.
d) Programlara kayıt yaptıran öğrencilerden program alanında son iki yılda SCI - SCI Expanded - SSCI - AHCI indeksli dergilerde yayınlanmış başlıca yazarlı makalesi bulunan öğrenciler, bu kazanımlarının tanınması için başvurabilir. Değerlendirme öğrencinin danışmanı tarafından yapılır ve ilgili birimin yönetim kurulunca karara bağlanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Muafiyet ve İntibak Komisyonu
MADDE 9 – (1) Muafiyet ve İntibak Komisyonu, İlgili yönetim kurulları tarafından bölümler bazında oluşturulan muafiyet ve intibak taleplerinin incelendiği en az üç öğretim üyesinden/öğretim elemanından oluşur. Muafiyet ve İntibak Komisyonu, öğrencinin muafiyet istediği derslerle ilgili incelemeyi yapmak, muafiyet ve intibak işlemlerini sonuçlandırmakla görevlidir. İntibak komisyon kararı, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır.
(2) Öğrencilerin muafiyet ve intibak işlemleri, ilgili birimler tarafından en geç başvuru süresinin bitiminden sonraki iki hafta içinde sonuçlandırılır.
Muafiyet ve intibak ile diğer başvuru sonuçlarına itirazlar
MADDE 10 – (1) Muafiyet ve intibak ile diğer başvuru sonuçlarına ilişkin itirazlar, muafiyet işleminin kesinleşip ilan edildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde ilgili birime yapılır. İtirazlar, ilgili birimler tarafından yedi gün içinde sonuçlandırılır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 11- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları, birim kurul kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 12- Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13- Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.