Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 7 ve 34 üncü Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik’in aşağıdaki şekilde uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde
Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1- 3/3/1997 tarih ve 22922 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” nin 7 inci maddesinin (b) ve (d) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
“b) Lisansüstü programlarda derslere devam zorunludur. Teorik ve uygulamalı derslerin %30’undan fazlasına devam etmeyen öğrenciler “devamsız” sayılır. Bir yarıyılda okutulan bir derste, yaptırılıyorsa ödev ve/veya uygulamaların ortalamaları ile yapılıyorsa ara sınav notlarının başarı notuna etki oranları, yarıyıl başında ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunda belirlenir ve Enstitü Kurulunda onaylandıktan sonra ilan edilir.
Bir yarıyılda okutulan her ders için bir yarıyıl sonu sınavı açılır. Sınavlar, Trakya Üniversitesi Senatosunca belirlenen Akademik Takvim içerisinde yapılır. Sınav programı ilgili anabilim dalı başkanlığınca hazırlanır ve 15 gün önceden ilan edilir.
Sınav sonuçları, sınav tarihini izleyen bir hafta içinde öğretim elemanı tarafından ilgili anabilim dalı başkanlığına teslim edilir. İlgili anabilim dalı başkanı, öğretim elemanlarının teslim ettiği sınav sonuçlarını bekletmeden anabilim dalında ilan eder ve son sınav tarihinden itibaren iki haftalık süreyi aşmadan Enstitü’ye gönderir.
Tüm ödev, uygulama ve sınavlar 100 (yüz) tam not üzerinden değerlendirilir ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna etkisi %50’den az olamaz. Başarılı sayılmak için başarı notunun yüksek lisans programında en az 65 (altmışbeş), doktora programında ise en az 75 (yetmişbeş) olması gerekir.
Bir dersten başarısız olan öğrenci, danışmanının önerisi ile bu dersi tekrar alabilir veya yeni bir ders alabilir. Süresi içerisinde ders kaydını yaptıran öğrencilerden herhangi bir nedenle ders değiştirmek veya bırakmak isteyenler, devamsızlık sınırını aşmamak şartıyla danışmanının önerisi ve Anabilim Dalı Başkanlığının uygun görüşü ile o yarıyılda açılan başka bir derse kayıt yaptırabilirler veya ders bırakabilirler. Bu durum öğrencinin dosyasına işlenmek üzere ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Enstitüye bildirilir.
d) Sınav sonucuna itirazlar, sınav sonucunun ilanından itibaren 7 (yedi) gün içinde ilgili Enstitü Müdürlüğüne yapılır. Sınav evrakı, ilgili Enstitü Yönetim Kurulunda oluşturulan ve ders sorumlusu öğretim üyesinin de yer aldığı konuyla ilgili 3 (üç) kişilik bir komisyon tarafından incelenir. Komisyon değerlendirmesi, ilgili Enstitü Yönetim Kurulunda karara bağlanır.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Lisansüstü öğrencileri Trakya Üniversitesi Senatosunca belirlenen Akademik Takvimde belirtilen süre içerisinde o yarıyıl/yılda almak istedikleri derslere ve tez çalışmasına kaydolmak zorundadırlar. Bu süre içinde ders ve tez çalışmasına kaydını yaptırmayan öğrenciler o yarıyıl/yılda devam etme hakkını kaybetmiş olur. Bu şekilde kaybedilen yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır”
Yürürlük
MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.