Üniversitemiz bünyesinde “Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi” açılmasına ve yönetmelik taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 10 Mayıs 2016 tarihli hususu görüşüldü:
Üniversitemiz bünyesinde “Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi” açılmasının ve yönetmeliğinin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekillerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekillerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu
b) Merkez: Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
e) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları ve faaliyet alanları
MADDE 5 - (1) Merkezin amacı:
a) Üniversitenin ilgili akademik birimlerinin işbirliği ile yurt içi ve yurt dışında Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı ile ilgili araştırmalar, uygulamalar, danışmanlıklar yapmak ve eğitimler sunmaktır.
b) Üniversite öğrencilerinin kendilerini tanıması, sağlıklı kararlar verebilmesi, problem çözme ve iletişim becerisi kazanması, ders başarılarının arttırılması, Üniversite olanaklarından azami düzeyde yararlanabilmesi, Üniversite yaşamına uyum sağlaması; sosyal, duygusal, bilişsel ve kariyer gelişmelerine yardım etmek amacıyla psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunmaktır.
(2) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Yurt içinde ve dışında, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı ile ilgili her konuda uygulama, araştırma, inceleme yapmak ve yapılmakta olan bu gibi çalışmalara katılmak ve desteklemek; proje hazırlamak, danışmanlıklar yapmak ve eğitimler sunmak,
b) Psikolojik Danışma ve Rehberlik konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde kurslar, seminerler, konferanslar ve benzeri faaliyetler düzenlemek,
c) Bilimsel, sosyal ve sanatsal konularda seminerler, konferanslar düzenleyerek öğrencilerin gelişmelerine katkı sağlamak,
ç) Üniversiteye yeni gelen öğrencilere yönelik oryantasyon çalışması yapmak, öğrencileri sosyal destek kaynakları, olanaklar ve koşullar hakkında bilgilendirmek,
d) Öğrencilerin kendilerini tanıması, kişisel, sosyal, ailevi ve akademik başarısızlık sorunlarını çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli uyum sağlaması, gelişmesi ve kendilerini gerçekleştirmesi amacıyla psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti sunmak,
e) İhtiyaç duyan ve başvuran öğrencilere karşılaştıkları eğitsel, mesleki ve iş seçimine ilişkin sorunlarını sağlıklı biçimde çözebilmeleri için psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti sunmak,
f) Öğrencilere sosyal destek kaynakları ve istihdam olanakları hakkında bilgi sunmak ve onları yönlendirmek,
g) Öğrencilerin, kişiler arası iletişim becerileri kazanmalarına yönelik çalışmalar yapmak,
ğ) Öğrencileri riskli davranışlardan (alkol, sigara, uyuşturucu madde v.b.) korumaya yönelik psiko-eğitsel programlar geliştirmek ve uygulamak,
h) Psikolojik Danışma ve Rehberlik konusunda çalışma yürüten ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iletişim ağı kurmak,
ı) Psikolojik Danışma ve Rehberlik konusunda kamuoyu oluşmasına yardımcı olmak,
i) Merkez Yönetim Kurulu’nun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak,
j) Bütün bu faaliyetlerde bulunurken Psikolojik Danışma ve Rehberlik programı öğretim elemanları ile işbirliği içinde, bilimsel temelde ve psikolojik danışma mesleğinin etik kurallarına uygun davranmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 6 - (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür
b) Yönetim Kurulu
c) Danışma Kurulu
Müdür
MADDE 7 – (1) Müdür, Rektör tarafından Merkezin çalışma alanı ile ilgili Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri arasından 3 yıl için görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür; görevlendirildiği usul ile görevden alınabilir. Müdür yardımcısı Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından 3 yıl süreyle görevlendirir. Müdürün geçici olarak görevinden ayrılması hâlinde yerine müdür yardımcısı vekâlet eder.
Müdürün görevleri
MADDE 8 - (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kurulu gündemini hazırlamak ve kararlarını uygulamak,
b) Çalışma programını uygulamak,
c) Merkezin idari işlerini yürütmek,
ç) Araştırma ve eğitim faaliyetlerini koordine etmek,
d)Merkezin Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.
Yönetim Kurulu
MADDE 9- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, müdür yardımcısı ve Merkezin faaliyet alanı ile ilgili öğretim elemanları arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından 3 yıl için görevlendirilen toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilebilir. Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu, gerektiğinde Müdür tarafından toplantıya çağrılabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 10 - (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışmalarını düzenlemek, alınacak kararları uygulamak,
b) Merkezin bütçesini yapmak, her türlü harcamalara karar vermek,
c) Merkezdeki görev dağılımını yapmak,
ç) Merkezle ilgili tanıtıcı toplantılar düzenlemektir.
Danışma Kurulu
MADDE 11 – (1) Danışma Kurulu, Merkezin faaliyetleri ile ilgili alanlarda deneyim sahibi Üniversitenin öğretim elemanları veya istekleri halinde kamu ve özel kuruluşlardaki uzman kişiler tarafından, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından 3 yıllığına görevlendirilen beş kişiden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Merkezin faaliyetleri hakkında istişare niteliğinde görüş bildiren Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında, müdür yardımcılarının da katılımı ile yılda bir kez olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 12 - (l) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı 2547 Sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 13 - (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanun ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 14 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.