TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SINAV YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde lisans programlarında kayıtlı öğrencilerin sınavlar süresince yükümlülüklerini ve öğretim elemanlarının sınavlara ilişkin hazırlık, uygulama ve değerlendirme aşamalarındaki sorumluluklarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde lisans programlarında kayıtlı öğrencilerin sınavlar süresince yükümlülüklerini ve öğretim elemanlarının sınavlara ilişkin hazırlık, uygulama ve değerlendirme aşamalarındaki sorumlulukları ile ilişkili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14. ve 44. maddeleri ile Trakya Üniversitesi’nin eğitim-öğretim ile ilgili yönetmeliğinin genel esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4‐ (1) Bu Yönergede geçen;
a) Ders Sorumlusu: Fakülte Kurul kararı ile dersi yürütmekle sorumlu olan kişidir.
b) Engelli Öğrenci: Fakültede yapılan sınavlarda sorulan soruları yardım almadan cevaplama (okuma, yazma, işaretleme) zorluğu olanlar ile sınav düzenini bozabilecek kalıcı veya geçici rahatsızlığı olan öğrencileri ifade eder.
c) Görevli: Sınavlarda görev alan koordinatör ve gözetmen olarak görevlendirilen öğretim elemanlarıdır.
ç) Görevli Devir Tutanağı: Sınavlarda görevli olan ve geçerli mazereti olan görevlinin, sınav görevini veya görevlerini diğer görevlilere devri için, devreden ve devir alan görevlilerin ikisinin de imzasını taşıyan belgedir.
d) Gözetmen: Görevli olduğu (amfi, derslik, engelli sınav yeri, vb.) yerlerde sınavın düzenli şekilde yürütülebilmesi için dersin sorumluluğunu yürüten öğretim elemanı veya koordinatörün talimatlarına uymakla görevli, sınavda görevlendirilmiş öğretim elemanlarını ifade eder.
e) Koordinatör: Sınavın koordinasyonunu sağlamakla görevlendirilmiş kişidir.
f) Sınav Görevli Yoklama Föyü: Sınavda görevli olan öğretim elemanlarının görev yerlerinde bulunup bulunmadığını gösteren ve koordinatör veya ders sorumlusu tarafından imzalanan standart matbu evraktır.
g) Sınav Komisyonu: en az üç üyeden aşağı olmamak üzere ilgili Dekan yardımcısı tarafından görevlendirilen öğretim elemanlarından oluşan komisyondur.
ğ) Yedek Gözetmen: Sınavların yürütülmesi sırasında sınavlarda görevli olan kişilerin mazeretinin ortaya çıkması halinde, sınavın yürütülmesini aksatmamak amacıyla, görevlendirilen öğretim elemanı/elemanlarını ifade eder. Bu kişilere görev düşmesi halinde asıl görevlinin sorumluluklarını yerine getirir. Yedek gözetmen ihtiyaç durumunda engelli öğrenci sınav yerinde görev yapar.
İKİNCİ BÖLÜM
Sınav Komisyonu ve Sınav Programının Hazırlanmasına İlişkin Esaslar
Sınav Komisyonunun Oluşturulması
MADDE 5- (1) Sınav Komisyonuna Dekan tarafından görevlendirilmiş eğitim-öğretimden sorumlu Dekan Yardımcısı başkanlık eder. Komisyon Başkanı, sınav görev dağılımı ve bu yönergede yer alan hususlar kapsamında uygular ve denetler.
Kararların alınması
MADDE 6- (1) Komisyon başkanı, Yönergede belirtilen esaslar dâhilinde, üyelerin de önerilerini dikkate alarak karar verir.
Sınav Komisyonunun görevleri
MADDE 7- (1) Sınav komisyonunun görevleri şunlardır;
a) Dekanlık tarafından sınav programının hazırlanmasına ilişkin alınan kararı takiben toplanarak, sınav gün, saat, amfi/derslik dağılımı, koordinatörlük ve gözetmenlik dağılımlarını belirlemek,
b) Sınav programını ve görevlendirme listelerini hazırlamak, Komisyon başkanının onayından sonra Fakülte web sayfasında ilan ve ilgili kişilere duyurusunun yapılmasını sağlamak,
c) Sınavların yönergeye uygun şekilde yürütülmesini sağlamak,
ç) Sınavların uygulanmasında ortaya çıkabilecek sorunlara çözüm bulmak ve varsa çözüm önerilerini göz önüne almaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınavın Yapılmasında Uyulması Gereken Usul ve Esasalar
Sınav programının duyurulması
MADDE 8- (1) Sınav Komisyonu tarafından hazırlanan sınav programı, Komisyon Başkanının onayından sonra EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden tüm görevlilere tebliğ edilir. Sınav programı görevli kişilere; adı-soyadı, günü, saati ve görev yeri belirtilmiş olarak gönderilir. Sınav program ve tarihleri, sınavların başlamasından en az onbeş gün önce ilan edilir, sınav görevlendirmeleri de yedi gün önceden görevlilere tebliğ edilir.
Sınav öncesi sınav evrakının teslimi
MADDE 9- (1) Sınav evrakı dersin sorumlusu tarafından varsa sınav koordinatörüne, yoksa sınav görevlilerine sınav saatinden on dakika önce sınav merkezinde (Dekanlık tarafından gösterilecek yer) teslim edilir. Koordinatör olmaması durumunda sınav evrakı ders sorumlusu tarafından sınav görevlilerine sınav merkezinde teslim edilir. Sınav merkezi belirlenmemesi durumunda dersin sorumlusunun odası sınav merkezi sayılır.
Sınav sonrası sınav evrakının teslimi
MADDE 10- (1) Sınav tamamlandıktan sonra sınav görevlileri görev yaptıkları yerdeki sınav evrakını varsa koordinatöre, yoksa dersin sorumlusuna sınav merkezinde (Sınav merkezi belirlenmemesi durumunda dersin sorumlusunun odası sınav merkezi sayılır) teslim eder.
(2) Sınav esnasında tutanak tutulması gerektiğinde (kopya, sınav düzenini bozmaya yönelik hareketler, görevlilerin uyarılarına uymamak vb.), sınav görevlisi/görevlileri imzaladıkları tutanağı konu hakkında gerekli işlem yapılmak üzere Dekanlığa teslim eder/ederler.
Gözetmenler
MADDE 11- (1) Gözetmenlerin görevleri ve uyması gereken kurallar şunlardır:
a) Gözetmenler, sınavlardan sorumlu Dekan Yardımcısının sınav yerlerine öngördüğü sayılarda belirlenerek görevlendirilir.
b) Gözetmenler, sınavdan en geç on dakika önce sınav merkezinden görevli oldukları yer ile ilgili sınav evrakını alarak, görevli oldukları yerde sınav düzenini sağlar ve gerekli kontrolleri yapar.
c) Gözetmenler, sınav başlamadan önce veya gerektiğinde, duyuru yapabilmek amacıyla yüksek sesle konuşabilirler.
ç) Gözetmenler, sınav disiplinini sağlamak amacıyla sınava giren öğrencilerin yerlerini değiştirebilirler.
d) Sınav başladıktan sonra ilk on beş dakika içinde öğrenciler sınavdan çıkamaz. Sağlık nedenleriyle çıkması gerektiğinde ise öğrenciler on beş dakika tamamlanıncaya kadar Dekanlık tarafından gözetim altında tutulur.
e) Sınav esnasında görevlilerin cep telefonlarıyla meşgul olmaları kesinlikle yasaktır. İhtiyaç halinde iletişim için cep telefonlarını kullanabilirler. Bu gibi durumlar dışında cep telefonları sessiz konuma getirilir cep telefonu ile meşgul olmak yasaktır.
f) Sınav esnasında gazete, dergi, kitap vb. şeylerle meşgul olmak yasaktır.
g) Sınav esnasında görevliler öğrencilerin dikkatini dağıtacak söylem ve eylemlerden kaçınırlar.
ğ) Gözetmenler, sınav süresince görevlendirildikleri sınav yerini terk edemezler.
h) Ayrı sınav salonu tahsis edilen engelli öğrencilerin yoklama listesi, genel yoklama listesinden ayrı hazırlanarak gözetmenlerce imzalatılır.
ı) Sınav gözetmenleri, akademik ünvana bakılmaksızın sınavın uygulanması, hazırlanması ve tamamlanması konusunda iş birliği içinde görev yaparlar.
i) Sınav esnasında meydana gelen sorunların çözümü ile ilgili insiyatif kullanma önceliği akademik unvan ve kıdemi yüksek olan görevliye aittir. Ancak inisiyatif kullanımı, görev yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
j) Sınav görevlileri, sınav dönemlerinde kesinlikle yıllık izin kullanamaz: Bilimsel amaçlı görevlendirmeler ile sağlık sorunları nedeniyle verilen istirahat raporlarının öğretim elemanları tarafından sınav programlarını aksatmayacak şekilde ivedi olarak Dekanlığa teslim edilmesi gerekir.
k) Görevlinin ani bir rahatsızlığının ortaya çıkması ve durumu doktor raporu ile belgelemesi veya kanuni mazeret içeren hallerin öngörülmeyen bir biçimde ortaya çıkması durumunda, bu belge düzenlenmeksizin Dekanlık tarafından öğretim elemanları arasından uygun olan kişi/kişiler görevlendirilir.
Koordinatör
MADDE 12- (1) Koordinatörün görevleri ve uyması gereken kurallar şunlardır:
a) Sınav öncesinde soru kâğıtları, optik cevap kâğıtları ve yoklama listelerini sınavlarda görevli olanlara teslim etmek,
b) Sınav esnasında sınavın yürütümü ile ilgili sorun çıkması durumunda yönerge esasları doğrultusunda aksaklıkları düzeltmek,
c) Sınav bitiminde sınav ile ilgili olan evrakı teslim almak ve dersin sorumlusuna teslim etmek,
ç) Koordinasyonunu yürüttüğü ders ile ilgili sınava ait “Sınav Görevli Yoklama Föyü” nü en geç sınav sonrası gün, mesai bitimine kadar Dekanlığa iletmektir.
d) Sınavlarda koordinatör görevlendirilmemesi durumunda, sınavlarda görevli olanlar, dersin sorumlusu tarafından belirtilen esaslar kapsamında, görevli oldukları yerlerde sınavların sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamakla yükümlüdürler.
Ders sorumlusu
MADDE 13- (1) Ders Sorumlusunun görevleri ve uyması gereken kurallar şunlardır:
a) Derse ait sınav sorularını hazırlamak, çoğaltmak, varsa test veya karma sınavlar için optik cevap kağıtlarını hazırlamak,
b) Sınava girecek öğrenci sayısına ve belirlenen sınav yerlerine tahsis edilen öğrenci sayısına göre, sınav ile ilgili materyalleri eksiksiz olarak hazırlamak ve teslim etmek, (Koordinatör görevlendirilmesi durumunda koordinatöre, görevlendirme yoksa sınav yerlerinde görevli personele teslim eder.)
c) Sınav bitiminde sınav evrakını görevli koordinatörden, yoksa sınav görevlilerinden teslim almak,
ç) Sınav sonuçlarını yasal süreler ve Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilmiş, değerleme oranları kapsamında değerlendirmek ve ilan etmek, (Trakya Üniversitesi Senatosu’nun kabul ettiği değerlendirmeler ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kurulu tarafından dersin değerlendirme sistemine ilişkin kabul edilmiş esaslar çerçevesinde hareket eder.)
d) Sınav yerlerinde görevlendirilmesi durumunda sınav görevini icra etmek,
e) Dersi ile ilgili sınava ait “Sınav Görevli Yoklama Föyü” nü en geç sınav sonrası gün mesai bitimine kadar Dekanlığa iletmektir.
Öğrenciler
MADDE 14- (1) Sınava giren öğrencilerin uyması gereken kurallar şunlardır;
a) Öğrenciler sınava girerken yanlarında öğrenci kimlik kartı veya resimli öğrenci belgesi ile güncel resmi kimlik belgesi (nüfus cüzdanları, ehliyet, pasaport, mavi kart) bulundurmak zorundadır. İstenen belgelerin olmaması halinde öğrencileri sınava alıp almamak, sınav yerinde görevli gözetmelerin takdirindedir.
b) Sınav görevlileri tarafından yapılan yer değiştirmeler hariç olmak üzere, belirlenen salonda sınava girmeyen öğrencilerin sınavı geçersiz sayılabilir.
c) Sınav yerlerine cep telefonu, akıllı saat, tablet, sesli-görüntülü iletişim sağlayabilecek her türlü elektronik cihaz sokulması yasaktır. Buna karşın sınav yerine bu cihazlardan herhangi birini getirmiş olan öğrenciler, cihazları kapalı olarak kürsüye bırakırlar. Söz konusu cihazların korunmasından gözetmenler sorumlu tutulamaz.
ç) Sınavın başlama saatinden itibaren ilk on beş dakika içinde gelen öğrenci sınava alınır.
d) Sınav süresince öğrenciler tuvalet ve benzeri ihtiyaçları için sınav salonundan çıkamazlar. Çıkanlar hiçbir şekilde sınav salonuna tekrar dönemezler. İlk on beş dakika içinde bu aciliyetin ortaya çıkması durumunda ise öğrenci Dekanlık tarafından uygun bir yerde gözetimde tutulur, ancak sınava geri dönemez.
e) Sınav süresince öğrenciler birbirleriyle herhangi bir nedenden dolayı kesinlikle iletişime geçemezler.
f) Sınav süresince öğrencilerin birbirlerinden kalem, silgi vb şeyleri istemeleri yasaktır.
g) Sınav esnasında kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden, yardım edenler veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne aykırı davranışta bulunanlar hakkında, sınav görevlisi/görevlilerince tutanak tutulur ve tutanak en geç ertesi işgünü Dekanlığa teslim edilir.
ğ) Sınav salonunda öğrenciler ders ile ilgili elektronik ortamdaki her türlü kaynak ve materyalleri içeren telefon ve dijital cihazları görevlilere teslim etmeleri gerekmektedir. Aksi durumlarda öğrenci disiplin yönetmeliğine göre işlem yapılır.
h) Klasik, test, karma veya boşluk doldurma türü sınavlarda öğrenci kimlik bilgilerini eksiksiz olarak yazmak/kodlamak zorundadır. Yanlış veya eksik yazma/kodlama gibi durumlarda öğrenci hak iddia edemez.
ı) Sınav esnasında öğrenciler, optik cevap kağıtları hariç, sınav evrakı ve yoklama listelerini tükenmez kalemle imzalamak/doldurmak zorundadırlar.
i) Öğrenciler sınav ile ilgili evrakı (soru kağıdı, soru kitapçığı ve varsa optik cevap kağıdı) sınav bitiminde “eksiksiz” olarak teslim etmek zorundadır.
j) Sınav evrakını teslim eden öğrenci sınav yerini derhal terk etmek zorundadır.
Sınav Süresi
MADDE 15- (1) Sınav süreleri, sınav programının aksamaması, ardışık sınava girecek olan gözetmenlerin görevlerini zamanında gerçekleştirebilmeleri için dersin “bir ders saatlik” zamanını aşamaz. Bir ders saatlik süreden daha uzun sınav yapmak isteyen ders sorumluları, sınav programı ilan edilmeden önce Sınav Komisyonu Başkanlığına gerekçeli olarak dilekçe ile başvurur. Talebin uygun görülmesi durumunda, sınav komisyonu sınav programında uygun bir tarih ve saati belirler. Engelli öğrencilere fakülte engelli birim sorumlusu tarafından uygun görülecek süre kadar ek süre verilebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınav Yöntemi ve Değerlendirme
Sınavlar
MADDE 16- (1) Eğitim-Öğretim yılı içinde gerçekleştirilen sınavlar, ara sınav (vize/vizeler), dönem sonu sınavı (final), bütünleme sınavı, mazeret sınavı, yaz okulu dönemi sınavları, tek ders sınavı ve ek sınavlardan oluşur.
(2) Mazeret sınavı talebi olan ve mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmiş öğrencilerin sınavları, normal zamanında yapılan sınavdan farklı yöntem uygulanarak yapılabilir. (Örneğin; sınav klasik, test veya karma yapılmış olsa da dersin sorumlusu bu yöntemlerden herhangi biri ile mazeret sınavını gerçekleştirebilir.)
Sınav yöntemleri
MADDE 17- (1) Sınav sorularının, sınav tarihine kadar gerçekleştirilen ve dersin web sayfasında ilan edilmiş içeriklerinden oluşan, öğrencinin öğrenme durumunu ölçmek amaçlı, öğrenim kazanımları esas alınarak anlaşılır bir biçimde hazırlanması gerekir.
(2) Sınav yöntemleri şunlardır; Öğrencinin akademik başarısını ölçmek üzere:
a) Klasik Sınav: Dersin öğrenim kazanımları ve çıktılarını kapsayan açık uçlu veya boşluk doldurma sorularından oluşur ve yazılı olarak bu sorulara cevap vermeyi içerir.
b) Test Sınavı: Dersin öğrenim kazanımları ve çıktılarını kapsayan çoktan seçmeli (dört veya beş seçenekli) sorulardan oluşur ve yirmi sorudan az olamaz. Ancak, sayısal içerikli derslerde soru sayısı koşulu aranmaz.
c) Karma Sınav: Test sınavı ile birlikte, klasik sınavlarının bir arada yapılan şeklidir.
Sınav yöntemi uygulama
MADDE 18- (1) Ders değerlendirme yöntemlerinin uygulanması bakımından madde 17’de yer alan sınav yöntemlerinden herhangi birini uygulamak için izne gerek yoktur, bunlar genel değerlendirme yöntemi olarak kabul edilir.
(2) Ders sorumlusu bu yöntemlerden bir veya birkaçını eğitim-öğretim döneminde uygulayabilir. Ancak ders ölçme ve değerlendirme sürecinde sadece ara sınavlarda uygulanmak üzere, derslerini genel değerlendirmelerin haricinde performansa dayalı sınavlar (kısa ara sınav (quiz), ödev ve proje gibi uygulamalar) ile değerlendirmek istediğinde gerekçesini belirttikten sonra ders sorumlusu, bu gibi uygulamaların puan ağırlığını ve uygulama yöntemini Anabilim Dalı, Bölüm Kurulu ve Fakülte Kurulu kararı aşamalarından geçtikten sonra uygulayabilir. Bunun için, eğitim-öğretim başlamadan en geç bir ay önceden Anabilim Dalına ders sorumlusu tarafından başvuruda bulunulması gerekir (T.Ü. Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 23. Maddesi c fıkrası 3. paragrafında da belirtildiği üzere ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde bu çalışmaların ara sınav notunu hangi oranda etkileyeceği ve başarı notuna etki oranı ilgili Fakülte Kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir). Fakültedeki mevcut dersler için Fakülte öğretim elemanlarından olmayan, fakat görevlendirme ile ders vermek için gelenler ise, ders değerlendirme sistemindeki genel uygulamaların haricinde quiz, ödev ve proje gibi uygulamalar için bu başvuruyu en geç bir ay önceden gerekçeli olarak Bölüm Başkanlığına yazılı olarak yapmaları gerekir. Böyle bir uygulama onayı almış olan ders sorumlusu aynı ders için gelecek dönemlerde de bu yöntemi uygulamak zorundadır. Ders değerlendirme yöntemini değiştirmek için yukarıda belirtilen esaslar kapsamında ilgili kurulların onayının alınması gerekir. Belirlenmiş ders değerlendirme yöntemi dışındaki bir yöntem onay almaksızın uygulanamaz.
Sınav değerlendirme
MADDE 19- (1) Sınavın değerlendirilmesi, ders sorumlusu tarafından yapılır. Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihi izleyen en geç bir hafta içerisinde Akademik Bilgi Sistemine girilir ve sınav sonuç listesinin bir nüshası imzalanarak Öğrenci İşleri birimindeki bölümden sorumlu görevliye teslim edilir. Sınav evrakı Dekanlık tarafından belirtilen esaslara uyularak, arşivlenmek üzere görevliye teslim edilir.
(2) Sonuçların değerlendirilmesi ve başarı notu Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre belirlenir.
(3) Test sınavı ve karma sınav uygulamasında yer alan test soruları değerlendirilirken, puanlama doğru cevap üzerinden yapılır. Yanlış cevaplar dikkate alınmaz.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 20- (1) Öğrenciler, ilan edilen sınav sonuçlarına ilan tarihinden itibaren bir hafta içerisinde, Dekanlığa yazılı başvurarak itiraz edebilirler.
(2) Dekan sınav evrakını, sınavı yapan öğretim elemanı ile ilgili Bölüm veya Anabilim Dalı Başkanı’na incelettirir. Ancak maddi hata var ise düzeltme yapılabilir. Gerektiğinde Dekan, Yönetim Kurulu’nun kararı ile biri dersi okutan öğretim elemanı olmak koşuluyla ilgili bölüm elemanlarından en az üç kişilik bir komisyon kurarak sınav evrakını inceletebilir. Komisyon kararı, ilgili Yönetim Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanır.
(3) Sınav sonuçları hakkında herhangi bir maddi hata olduğunun tespit edilmesi halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile gerekli değişikliğin yapılması sağlanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yönergede Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 21- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, Üniversite Senatosu, Yönetim Kurulu ile Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 22- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarih itibariyle yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 23- Bu Yönerge hükümlerini, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı yürütür.