Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere, “Tez Çalışma Planı Hazırlama İlkeleri”nin güncellenmesi teklifine ilişkin, Eğitim Öğretim Komisyonunca hazırlanan 25 Temmuz 2017 tarihli rapor görüşüldü.
Fen Bilimleri Enstitüsü 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere, “Tez Çalışma Planı Hazırlama İlkeleri”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Tez Çalışma Planı Hazırlama İlkeleri
Tez yazım sürecinin ilki ve en önemli aşaması tez çalışma planı hazırlamaktır. Tez çalışma planı, tezin hangi doğrultuda ilerleyeceğini belirler ve kişiye tez yazım sürecinde kılavuz olur. Bu aşamada yapılması gerekenler aşağıdaki şekilde özetlenebilir;
1. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından önerilen “Tez Çalışma Planı” şablonunda, özellikle konunun özgün değeri, kapsamı ve amacından bahsedilmelidir. Konunun ele alınış tekniği de açıkça ifade edilmeli ve araştırmacının konuya bakış açısı net bir şekilde sunulmalıdır.
2. Tez çalışma planı hazırlandıktan sonra, konunun özgün değeri ve bilimsel yeterliliği ilgili anabilim dalı akademik kurulunca incelendikten sonra, anabilim dalı başkanlığı onayı ile birlikte hem EBYS üzerinden hem de çıktısı alınarak ilgili enstitüye gönderilmelidir. Tez Çalışma Planında “Anabilim Dalı Akademik Kurulunca Onaylandığı Toplantı Tarih ve Sayısı” belirtilmelidir.
3. Doktora tez çalışma planları için, tez önerisi savunma sınavı yapılmadan önce, enstitüden onay alınması gerekmektedir.
4. Tez çalışma planlarının onay için Enstitüye ayrıca Word formatında mail yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Word formatında gönderilecek belgenin imzalanmış olması gerekmemektedir.
TEZ ÇALIŞMA PLANI
A. GENEL BİLGİLER
1. Tezin Niteliği : ( Doktora ya da Yüksek Lisans Tezi olduğu yazılmalı)
2. Tez Öğrencisi : ( Tez öğrencisinin ismi, açık adresi ve diğer iletişim bilgileri yazılmalı)
3. Tez Danışmanı : ( Danışmanın ismi, açık adresi ve diğer iletişim bilgileri yazılmalı)
4. Tezin Süresi : ( Tahmini başlangıç-bitiş zamanı (Ay ve Yıl) yazılmalı)
5. Tez Başlığı : ( Tezin adı, tezin konusunu açık ve net bir biçimde belirten bir ad olmalı)
Özet : (minimum 50-maksimum 250 kelime olmalıdır)
Anahtar Kelimeler: (Anahtar kelimeler Türkçe belirtilmelidir)
6. Title : ( Tezin adı İngilizce yazılmalıdır)
Abstract : (minimum 50-maksimum 250 kelime olmalıdır)
Tez konusunun özeti İngilizce olarak yazılmalıdır.
Keywords: ( Anahtar kelimeler İngilizce belirtilmelidir)
7. Tezin Amacı/Yan Amaçları: (Araştırma problemi somut bir biçimde değişkenleri (nitel/nicel, sürekli/süreksiz, bağımlı/bağımsız) belirlenerek ifade edilmelidir. Ele alınan konuda nelerin araştırılacağı açıklanmalıdır. Bir başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçların neleri hedeflediği belirtilmelidir. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve tez süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir)
8. Tezin Özgün Değeri: (minimum 50 kelime olmalıdır) (Toplanan bilgilerin hangi sorunların çözümünde ve nasıl kullanılacağı, neden bu konunun seçildiği, literatürde var olan boşluk vb. gerekçeleri ile açıklanmalıdır. Ayrıca yapılacak olan araştırmanın konuya kurumsal ya da uygulama bakımından katkıları belirtilmelidir)
9. Tezin kapsamı: (ayrı ayrı paragraflar halinde ve paragraflara numara verilmeksizin yazılmalıdır)
i. Araştırma Problemi (Giriş): (Araştırmacıda bilimsel ilgi uyandıran ve bu alanda araştırma yapmaya zorlayan kuramsal yada deneysel problem kısaca tekrarlanmalı)
ii. Tezin Konusu (Gelişme ve Sonuç): (Araştırma problemi ile konu arasındaki bağlantıyı belirtmek ve konuyu daha anlaşılır duruma getirmek için daha detaylı açıklama yapılmalıdır. Tez konusunun sınırları gerekçeleri ile birlikte açıklanmalıdır. Literatür (kaynak) verileri ile seçilen tez konusu arasındaki benzerlikler, farklılıklar vb. detaylandırılmalıdır)
10. Kaynaklar:
(Bu bölümde, tez önerisinde yararlanılan (temel) kaynakların listesi T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü tez yazım kılavuzundaki açıklamalara uygun olarak verilmelidir)
B.TEKNİK BİLGİLER
1. Uygulanacak Araştırma Teknik ve Yöntemleri
1.1. Materyal ve Yöntem: (Tezin yürütülmesinde kullanılacak araştırma modeli, deneysel materyal ve yöntem (ler), teorik bilgi (ler) ya da çözümleme yöntem (ler)’i, veri toplama araçları ve verilerin analiz yöntemleri minimum 50 kelime ile sınırlandırılacak şekilde, açıklanmalıdır)
1.2. İş-Zaman Planı: (Tahmini olarak hangi işlemlerin ne zaman yapılacağı aşağıda verilen formata uygun bir şekilde belirtilmelidir. Tablodaki satırlar ihtiyaç doğrultusunda istenildiği kadar artırılabilir)
İş Paketi No |
İş Paketi Adı/Tanımı |
Zaman Aralığı (Ay ve Yıl) |
1 |
|
|
2 |
|
|
3 |
|
|
2. (Gerekli ise) İşbirliği Yapılacak Kişi ve Kuruluşlar:
2.1. Kişi ve Kuruluşların Adı ve Ünvanları: (İlgili kişi ve kuruluşlar ile açık adres ve iletişim bilgileri yazılmalıdır)
2.2. İşbirliğinin Niteliği: (Veri sağlama, danışmanlık, laboratuvar imkânı sağlama vb. belirtilmelidir)
2.3. Tez Çalışma Planının Anabilim Dalı Akademik Kurulunca Onaylandığı Toplantı Tarih ve Sayısı:
(Adı-Soyadı-imza)
Anabilim Dalı Başkanı
(Adı Soyadı-imza) (Adı Soyadı-imza)
Danışman Öğrenci