Trakya Üniversitesi Senatosunun 12.05.2010 tarih ve 7 no.lu toplantısında alınan 10 numaralı karar ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Staj Yönergesi” ve 30.04.2013 tarih ve 6 no.lu toplantısında alınan 1 numaralı karar ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Staj Yönergesi” nin yürülükten kaldırılmasına ve yerine hazırlanan “Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Staj Yönergesi”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
FEN FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Fen Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin yapmakla yükümlü oldukları staja ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge Fen Fakültesi bünyesindeki programlara kayıtlı öğrencilerin yurtiçi ve yurtdışı kamu, özel sektör vb. iş yerlerinde yapacakları stajları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine ve Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 33. ve 4. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen
a) Başkan: Bölüm Staj Komisyon Başkanını,
b) Bölüm: Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Bölümlerini
c) Büro: Fen Fakültesi öğrenci işleri bürosunu,
ç) Fakülte: Fen Fakültesini,
d) İş yeri: Kamu ve Özel Sektöre vb.ait yurt içi ve yurt dışında staj yapılan iş yerlerini,
e) Komisyon: Bölüm Öğrencilerinin staj işlemleriyle ile ilgili çalışmaları yürütmekle görevlendirilen Bölüm Staj Komisyonunu,
f) Kurul: Fen Fakültesi Staj ve Eğitim Uygulama Kurulunu
g) Öğrenci: Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi programlarına kayıtlı öğrencilerini
ğ) Rektör: Trakya Üniversitesi rektörünü,
h) SGK: Sosyal Güvenlik Kurumunu
ı) Staj: Kamu , özel sektör vb. işyerlerinde yapılacak mesleki eğitimlerini,
i) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kurul ve Komisyonlar
Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu
MADDE 5- (1) Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu, staj uygulamasına ilişkin esasları belirlemek ve düzenlemek, yönerge kapsamında olduğu halde hakkında hüküm bulunmayan konuları değerlendirmek ve Fakülte Yönetim Kurulu’na sunmak üzere sorumlu bir Dekan Yardımcısı başkanlığında Bölüm Staj Komisyon Başkanları, Fakülte Sekreteri ve görevli bir memurdan oluşur.
Bölüm Staj Komisyonu
MADDE 6-
(1) Bölüm Staj Komisyonu, Komisyon Başkanı, 2 asil üye ve en az 1 yedek üyeden oluşur.
(2) Komisyon Başkanı ve üyeler 2 yıl süreyle görev yapacak şekilde ilgili Bölüm Başkanlığı tarafından Bölümdeki öğretim üyeleri arasından belirlenir.
(3) Görev süresi dolan Başkan veya üye, Bölüm Başkanlığının uygun görmesi halinde tekrar atanabilir.
(4) Komisyon, Başkanın çağrısı (e-mail, telefon ile yada yazılı olarak) üzerine Başkanca belirlenecek gün ve saatte toplanır. Komisyonun toplanabilmesi için en az 2 üyenin katılımı zorunludur.
(5) Komisyonda yer alan asil üyeler geçerli mazeretleri (görevlendirme, raporlu olma vb.) olmadığı sürece toplantıya katılmak zorundadır. Mazeretlerini belgeleyen asil üye yerine yedek üye toplantıya katılır.
Bölüm Staj Komisyonunun görevleri
MADDE 7-
(1) Komisyonun görevleri
a) Staj çalışması ile ilgili ön hazırlıkları yapmak,
b) Kamu kesiminden ve özel sektörden staj yerleri sağlanmasına yardımcı olmak,
c) Staj için başvuran öğrencilerin staj yerlerinin dağılımını yapmak,
ç) Staj için başvuran öğrencilerin staj yerlerinin uygun olup olmadığına karar vermek,
d) Staj yapması uygun bulunan öğrenciler için 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu hükümlerine uygun olarak, iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümlerine göre sigorta pirimlerinin fakülte tarafından ödenmesini sağlamak, staj yapması uygun bulunan öğrencinin staj yapacağı işyerine, ‘staj süresince sigorta pirimlerinin fakülte tarafından ödeneceğine dair yazı hazırlayıp, isteyen işyerine göndermek’
e) Gelen staj dosyalarını incelemek ve değerlendirmek
f) Gerekli durumlarda staj yeri değişikliklerini yapmak,
g) Stajını başarı ile tamamlamış öğrencilerin isimlerini Büroya bildirmektir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Staj Derslerine İlişkin Genel Esaslar
Stajın Zamanı
MADDE 8- (1) Öğrenciler, stajlarını T.Ü. Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4 maddesinde belirtilen öğretim programı süresince, en erken VI. yarıyılın sonundan itibaren yapabilirler. Ancak öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılda devam zorunluluğu gerektiren ders yok ise, yarıyıl içinde de staj yapılabilir.
Stajın Başlangıç Tarihleri
MADDE 9- (1) Stajın başlangıç tarihleri Komisyonların görüşleri doğrultusunda Büro tarafından belirlenir. Öğrenci belirlenen tarihler dışında staja başlayamaz.
Staj Süresi
MADDE 10- (1) Öğrencilerin dört yıllık eğitimleri boyunca yapacağı staj süresi toplamı 20 işgünüdür. Bir takvim gününde yapılan çalışmaların tümü bir işgünü olarak sayılır.
(2) Mezun olduktan sonra Tıbbi Tahlil Laboratuvarlarında teknik personel olarak çalışmak isteyenler, yönetmelik gereği bu tahlil laboratuvarlarında en az 3 ay süreyle staj yapmaları gerektiğinden, isterlerse stajlarını sürdürdükleri Tıbbi Tahlil Laboratuvarlarında 3 aya kadar uzatabilirler. Bu durumda öğrenciler, stajlarını Komisyonun da uygun görmesi ve onaylaması koşuluyla 2 dönem halinde de yapabilirler.
(3) Öğrenciler, Komisyonun yazılı onayını almak koşuluyla, stajlarını yurtdışında kendi girişimleri sonucu buldukları kurumlarda da yapabilirler. Bu durumda staj süresi yurtiçi ile aynı olup 20 iş günüdür.
Değişim Programları ve Yurtdışı Stajı
MADDE 11- (1) Öğrenci stajını Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında da yapabilir. Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında yapılan stajlarda, staj yapılacak işyerinin öğrencinin eğitim gördüğü program ile ilgili alanda faaliyet yapıyor olması gereklidir. Öğrenciler staj yapacakları kurumdan aldıkları kabul belgesinin bir kopyasını Komisyona ve Bölüm Erasmus Koordinatörlüğüne sunar. Komisyonun ve Bölüm Erasmus Koordinatörlüğünün uygun görmesi halinde öğrenci Erasmus+ Staj Hareketliliği programından yararlanmak için gereken başvuru adımlarını takip eder.
(2) Erasmus+ Staj Hareketliliği veya kendi isteği ile yurtdışında staj yapan öğrenciler Staj dosyasını yabancı dilde hazırlayabilir. Komisyon, yabancı dilde hazırlanan Staj dosyasının Türkçe çevirisini öğrenciden talep edebilir.
Staj Alanları
MADDE 12-
(1) Bölümün kapsamı, özellikleri ve edinilen bilgilerin uygulama alanı dikkate alınarak özel ya da kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapılabilir. Stajın yapılacağı işyeri öğrenci tarafından bulunur ve Bölüm Staj Komisyonu tarafından onaylanır. Öğrenci kendi girişimiyle bulduğu işletmede Bölüm Staj Komisyonu’nun onayı olmadan staj yapamaz.
(2) Bölüm her öğrenciye staj yeri bulmak zorunda değildir. Ancak çevredeki özel ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak sağlanan staj yerleri öğrencilere duyurulur ve isteyen öğrencilere kura ile dağıtılır.
(3) Biyoloji bölümü öğrencileri aşağıdaki alanlarda staj yapabilirler;
(4) Kimya bölümü Öğrencileri aşağıdaki alanlarda staj yapabilirler;
(5) Müfredatında Zorunlu Staj bulunmayan Fizik ve Matematik Bölümleri öğrencileri ile önceki maddelerde belirtilen alanların dışında staj yapmak isteyen Biyoloji ve Kimya Bölümleri öğrencilerinin staj yerinin kabul veya reddine ilgili Komisyon karar verir.
Stajın Uygulanması
MADDE 13-
(1) Öğrenciler staj için gerekli başvuru belgelerini Büro’dan veya Fakülte internet sayfasından temin edebilir. Başvurusu kabul edilen öğrenciler staj yapacakları kurumdan aldıkları kabul belgesini Komisyon’a onaylattıktan sonra staja başlarlar.
(2) Staja başlaması uygun görülen öğrenci Staj Başlangıç Belgesini doldurarak İşyeri yetkilisi tarafından imzalanmasını sağlar. Bu belge stajın başladığı tarihten itibaren üç
3 iş günü içinde Fen Fakültesi Dekanlığına mail yoluyla iletilmeli (fenf@trakya.edu.tr) ve Staj Dosyasına eklenmelidir.
(3) Staja başlayan her öğrenci, Staj Değerlendirme Formunu staj yaptığı birimin yetkilisine verir. Stajyerin staj yaptığı iş yerlerindeki devam, başarı, çalışma tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla düzenlenen bu form, stajın bitiminde İşyeri tarafından doldurulup onaylandıktan sonra ağzı kapalı ve üzerinde firma kaşesi/mührü olan bir zarf içinde ilgili Bölüme teslim edilir.
(4) Öğrenciler staj süresince staj programında öngörülen çalışmaları içeren bir staj dosyası hazırlamak zorundadırlar. Staj süresince yapılan tüm işler günlük olarak, staj dosyasına yazılmalıdır. Öğrenci çalışma konusunu tanıtmak üzere, fotoğraf, fotokopi, ozalit, rapor, proje vb. gibi dokümanları staj dosyasına ekleyebilir.
(5) Staj dosyasında staj süresince yapılan çalışmalar belirtilir. Staj dosyası, staj yapılan işyerindeki yetkili kişinin unvanı belirtilerek, ilgilinin kaşe ve imzası ile onaylanır. İmza, kaşe, mühür veya tarihler bulunmayan, üzerinde silinti, kazıntı ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj dosyaları kabul edilmez.
(6) Öğrencilerin stajlara fiilen devamları zorunludur. Öğrenci, verilen “Stajyer Öğrenci Devam Takip Çizelgesini” işyeri yetkilisine onaylatmakla yükümlüdür. Öğrenciler staja başladıktan sonra, Komisyonun bilgisi ve onayı alınmaksızın staj yeri değişikliği yapamazlar, değiştirdiği takdirde yapılan staj geçersiz sayılır.
(7) Öğrenciler staj süresince Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine; staj yaptığı işyerlerinin çalışma ilkelerine, iş koşullarına, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallarına ve yasal düzenlemelere uymak zorundadır. Grev, gösteri, yürüyüş veya işi yavaşlatma eylemlerine katılamazlar. Aksine hareket eden veya izinsiz, mazeretsiz üç gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin stajına son verilerek, durum ilgili birimine bildirilir. Bu durumda öğrencinin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz.
(8) Öğrenciler üretim ve hizmetle ilgili konularda İşyeri elemanlarının sorumluluklarına tabidir.
(9) İşletmelerde grev ve lokavt uygulaması, deprem, yangın ve sel gibi doğal afet olması durumunda, öğrenciler stajlarını Bölüm Staj Komisyonu’nun bilgisi ve onayı dâhilinde başka işletmelerde sürdürebilirler.
(10)Staj sırasında sağlık sorunu nedeniyle raporlu geçirilen günler staj süresine eklenir. Bu süre hiçbir şekilde toplam sürenin yarısını geçemez.
(11)Komisyon, gerekli gördüğü durumlarda stajın amacına ve kurallarına uygun yürütülmesi için gerekli izlemeyi yapabilir veya İşyeri ile iletişime geçip, staj yapan öğrenci hakkında bilgi alarak öğrencileri izleyebilir.
(12)Öğrenci staj süresince staj konusu ile ilgili yetkililer tarafından verilecek çalışmaları yapmak ve bu çalışmalara katılmak zorundadır.
(13) Stajın sonunda öğrenci aşağıdaki dosyalardan oluşan staj evrakını Bölüm komisyonuna teslim eder.
a) Staj Başvuru ve Kabul Formu: Staja başlamadan önce Fakülte Sekreteri, İşyeri yetkilisi ve Bölüm Komisyonu tarafından imzalı olmalıdır
b) Staj Dosyası: İşyerinde yapılan günlük işler yazılmalıdır.
c) Stajyer Öğrenci Devam Takip Çizelgesi: İşyeri yetkilisi tarafından imzalı olmalıdır
ç) Staj Sözleşmesi: Öğrenci tarafından doldurulur ve öğrencinin kendisi, Fakülte Sekreteri ve İşyeri yetkilisi tarafından imzalı olmalıdır
d) Staj Başlangıç Belgesi: Öğrenci tarafından doldurulur ve İşyeri yetkilisi tarafından imzalı olmalıdır. Stajın başladığı tarihten itibaren üç iş günü içinde Fakülte Dekanlığına mail ile gönderilir ve aynı zamanda Staj dosyasına eklenir
e) Staj Bitiş Belgesi: Öğrenci tarafından doldurulur ve İşyeri yetkilisi tarafından imzalı olmalıdır.
f) Staj Değerlendirme Formu: İşyeri tarafından doldurulur kapalı zarf içinde teslim edilir.
(14) Staj çalışmalarına ilişkin her türlü büro işleri Fakülte tarafından yürütülür.
Stajın Değerlendirilmesi
MADDE 14-
(1) Müfredatında Zorunlu Staj bulunan programlarda eğitim gören öğrencinin mezun olması için staj çalışmasını tamamlaması ve başarılı olması gerekir.
(2) Öğrenciler staj yapacağı kurumdan aldığı kabul belgesini staj komisyonuna onaylattıktan ve gerekli belgeleri öğrenci işleri bürosundan aldıktan sonra staja başlar. Hazırlanan staj dosyası değerlendirilmek üzere staj sonunda staj komisyonuna teslim edilir.
(3) Stajını tamamlayan öğrenci, staj dosyasını ve çalışmalarına ilişkin diğer belgeleri staj bitimini takip eden akademik yarıyıl içinde Komisyon’un belirlediği tarihe kadar teslim etmek zorundadır. Teslim tarihinden sonra getirilen staj evrakı kabul edilmez.
(4) Stajı tamamlayan öğrencilerin staj çalışmaları ile ilgili belgeler komisyon tarafından incelenir. İnceleme sonunda staj “başarılı”-“başansız” ya da “yetersiz” olarak değerlendirilir. Stajı “başansız” görülen öğrencilerin stajı tekrar etmeleri gerekir. “Yetersiz” görülenlerin ise eksiklerini tamamlamaları gerekir. Sonuçlar Komisyon tarafından Büroya iletilir.
(5) Stajla ilgili her türlü belge, Komisyonca yapılacak staj değerlendirme toplantısından sonra arşivde saklanmak üzere bölüme teslim edilir. Staj dosyaları öğrencinin ilişiği kesildikten sonra bölüm staj arşivinde üç yıl süreyle saklanır
Muafiyet
MADDE 15-
(1) Yatay ve dikey geçiş yoluyla gelen öğrencilerin, bu yönergede belirlenen alanlarda staj yaptıklarını belgelendirmeleri halinde staj muafiyetleri, Bölüm Staj Komisyonu ve Bölüm Muafiyet/İntibak Komisyonu tarafından “T.Ü. Ön Lisans ve Lisans Programlarında Ders Muafiyeti, İntibak ve Önceki Öğrenimlerin Tanınmasına İlişkin Yönerge” kapsamında değerlendirilir.
(2) Staj muafiyet işlemlerinde, daha önce müfredatı kapsamında staj yapılan bölüm/program ile devam edilen program aynı düzeydeyse ve stajlar eşdeğer mesleki tanıma sahipse, stajın kapsamına ve iş günü sayısına göre devam edilen programdaki stajlardan kısmen veya tamamen muaf olunabilir (T.Ü. Ön Lisans ve Lisans Programlarında Ders Muafiyeti, İntibak ve Önceki Öğrenimlerin Tanınmasına İlişkin Yönerge Madde 6.(11) ).
(3) Bu yönergede belirlenen alanlarda en az 20 iş günü çalışmış olanların belgelendirmeleri halinde staj yükümlülüğü muafiyeti Komisyon tarafından T.Ü. Ön Lisans ve Lisans Programlarında Ders Muafiyeti, İntibak ve Önceki Öğrenimlerin Tanınmasına İlişkin Yönerge Madde 8. kapsamında değerlendirilir.
Yetkilendirme
MADDE 16-
(1) İsteğe bağlı staj yapmak isteyen öğrencinin SGK işlemleri öğrenci ve İşyeri tarafından üstlenilir ve yürütülür.
(2) Fakülte öğrencilerinin zorunlu stajları ile ilgili çalışma ve sosyal güvenlik işlemleri için, Dekan tarafından bir memur yetkilendirilir ve ilgili kurumlara (Rektörlük, SGK, Bölge Çalışma Müdürlüğü) bildirilir.
(3) Öğrenci staja başlamadan en geç 1 iş günü önce “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” düzenlenerek SGK’ya bildirilir.
(4) Her bir öğrenci için T.C. Kimlik Numarası üzerinde sisteme girişi yapılır.
(5) Stajını tamamlayan öğrencilerin “İşyeri Çıkış Bildirgeleri” hazırlanıp yasal süresi içinde (en geç 10 gün içinde) bildirilir.
(6) Herhangi bir sebeple stajını tamamlayamayan öğrenciler için “İşyeri Çıkış Bildirgesi” hazırlanarak, yasal süresi (en geç 10 gün) içinde SGK’ya bildirilir.
(7) Bu yönergenin kapsamında olduğu halde hakkında hüküm bulunmayan konuları, yönerge hükümlerine aykırı düşmemek koşuluyla, ilgili Fakülte Yönetim Kurulu karara bağlamakta yetkilidir.
(8) 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun stajyer öğrencilerle ilgili maddesinde yapılan değişiklik nedeniyle, zorunlu staj uygulaması yapacak öğrencilerin aylık sigorta primleri ilgili mevzuata göre düzenlenir
(9) Fakülte Dekanlığı tarafından kurum adına SGK işyeri numarası alınır.
(10) Primlerin ödenmesi bağlamında herhangi bir cezai müeyyideyle karşılaşılmamak için, “Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin” elektronik ortamda onaylanıp alınan çıktıların 28 Eylül 2008 tarih ve 27011 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin” Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve “Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkındaki Tebliğ”de belirtilen süreler dikkate alınarak staj yapılan ayı takip eden ayın en geç 15’ine kadar SKS Daire Başkanlığı’na gönderilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönergede Bulunmayan Haller
MADDE 17- (1) Bu yönerge kapsamında olduğu halde hakkında hüküm bulunmayan hallerde 11.08.2003 tarih ve 25196 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine aykırı olmamak kaydı ile ilgili Fakülte Yönetim Kurulu yetkilidir.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
MADDE 18- (1) Trakya Üniversitesi Senatosunun 30.04.2013 tarih ve 6 No.lu toplantısında alınan 1 numaralı karar ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Staj Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Trakya Üniversitesi Senatosunun 12.05.2010 tarih ve 7 No.lu toplantısında alınan 10 numaralı karar ile kabul edilen “Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Staj Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 19- (1) Bu yönerge Trakya Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20- (1) Bu yönerge hükümleri Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.