Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 2020 yılı Nisan ayına ait, döner sermaye dağıtım oranlarının, oluşan yeni çalışma koşullarına (Corona virüs Pandemisi) göre belirlenmesine ilişkin, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün 27 Mayıs 2020 tarih ve E.431548 sayılı teklifi ile ek belgeleri görüşüldü:
Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin oluşan yeni çalışma koşullarına (Corona virüs Pandemisi) göre 2020 yılı Nisan ayına ait, döner sermaye dağıtım oranlarının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
SARS COV-2 PANDEMISI ILE OLUŞAN YENI KOŞULLAR NEDENI ILE
01/04/2020-30/04/2020 DÖNEMI IÇIN HAZIRLANAN
TRAKYA ÜNIVERSITESI SAĞLIK UYGULAMA ARAŞTIRMA MERKEZI
DÖNER SERMAYE DAĞITIM ESASLARI
- GENEL TANIMLAMALAR
- Ek ödeme yer ve/veya personel yönünden kapsamı ve oranı Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir. 18/2/2011 tarihli ve 27850 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile belirlenen esaslara tabi olmaksızın yapılabilecek şekilde düzenlenmiştir.
- COVİD-19 nedenli salgın nedeniyle Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Döner Sermaye dağıtım esaslarını yeniden düzenlenme yetkisi Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir.
- Bu kapsamdaki yeniden düzenleme 01/04/2020-30/04/2020 tarihlerini içeren dönemde geçerli olmak üzere 1 (bir) ay süre ile geçerlidir.
- COVİD-19 ile mücadelede fiziksel, zihinsel ve bilimsel olarak aktif ve yoğun katkı verme, sorumluluk alma ve karşılaşılan risk düzeyinin “Döner Sermaye” dağıtımında göz önünde bulundurulması esasına göre yeniden düzenleme yapılmasına karar verilmiştir.
- Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi akademik ve idari personelinin COVID-19 ile mücadeledeki katkı/sorumluluk, risk düzeyi ve performansı göz önünde bulundurularak hesaplama yapılması uygun görülmüştür.
- Klinik birimlerin katkı/sorumluluk/risk düzeyleri salgının seyrine göre aylık olarak değişiklik gösterebilir. Gruplardaki birimlerin belirlenmesinde pandemi yönetiminden sorumlu ve yetkili olan Başhekimlik önerisi dikkate alınır.
- Nisan ayı için birimlerin ve çalışanların COVİD-19 mücadelesinde katkı/sorumluluk/risk düzeylerine göre gruplamasının aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verilmiştir.
- GRUP TANIMLAMALARI
Grup 1. COVID-19 hastalığı için yüksek riskli klinik birimlerde çalışanlar
“COVID-19 olguları ile yakın temasta bulunan Acil Servis, Yoğun Bakım Üniteleri, Mikrobiyoloji laboratuvarında Covid-19 testinde görev alanlar ile Pandemi servislerinde Nisan ayı içinde İç Hastalıkları, Göğüs, Enfeksiyon ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birimlerinden servis sorumlusu olarak aktif çalışmış öğretim üyeleri, uzmanlar, araştırma görevlileri ve diğer çalışanlar, Nisan ayı içerisinde Pandemi polikliniklerinde sorumlu olarak çalışan uzmanlar, Pandemi polikliniği ve servislerinde aktif çalışan araştırma görevlileri ve diğer çalışanları içermektedir.”
Grup 2. COVID-19 hastalığı için orta-yüksek riskli klinik birimlerde çalışanlar
(COVID mücadelesine katkısı yüksek olmakla birlikte direk COVID için ayrılmış ünitelerde (servis) çalışmayanlar, COVID pnömonisi ile karışabilecek ek hastalıkları farkına varmadan yatırma riski yüksek olan kliniklerde çalışanlar, sıklıkla yapılan acil/rutin uygulamalar sırasında COVID (+) hastalarla karşılaşma riski yüksek olan birimler bu sınıfa dahil edilmiştir.)
“Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları gibi yüksek riskli birimlerde çalışmakla beraber COVID servislerinde aktif olarak çalışmayanları, Anestezi ve Reanimasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp-Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Tıbbi Biyokimya (Aktif olarak Merkez Laboratuvarında görev yapanlar), Tıbbi Patoloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Nükleer Tıp, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi, Radyoloji, Radyasyon Onkolojisi, Üroloji AD Öğretim Üyesi, Görevlisi, Uzmanı ve Araştırma Görevlileri ile Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve Hastane Surveyans Bölümünde görevli çalışanları içermektedir.”
Grup 3. COVID-19 hastalığı için düşük riskli klinik birimlerde çalışanlar
(Konsültasyonlar sırasında veya polikliniklerden veya materyallerden COVID hastası ile düşük karşılaşma potansiyeli olan birimler bu sınıfa dahil edilmiştir)
“Adli Tıp, Aile Hekimliği, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Halk Sağlığı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Çoçuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Tıbbi Genetik AD Öğretim Üyesi, Görevlisi, Uzmanı ve Araştırma Görevlileri ve diğer çalışanları içermektedir.”
Grup 4. Hasta ve/veya hastaya ait materyal ile teması olmayan birimlerde çalışanlar
“Anatomi, Biyofizik, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Farmakoloji, Tıp Eğitimi, Tıbbi Tarihi ve Etik AD Öğretim Üyesi, Görevlisi, Uzmanı ve Araştırma Görevlileri”
C. DAĞITIM PLANI
Yönetici payı: Dekan % 500- Başhekim % 500
Akademik Kadro için;
Öğretim Üyesi, Görevlisi ve Elemanı için (Mesai içi maksimum katkı payını aşamaz)
Grup 1: Yönetici payının % 80’ı
Grup 2: Yönetici payının % 60’ı
Grup 3: Yönetici payının % 40’ı
Grup 4: Yönetici payının % 25’i
Baz alınarak bu dönem içinde gösterdikleri performansa göre + % 100’ e varan katkı alabilirler. Buna göre;
- 0-5.000 puan arası; oran 1 ile
- 5.001-20.000 puan arası; oran 1.10 ile
- 20.001-35.000 puan arası; oran 1.15 ile
- 35.001-50.000 puan arası; oran 1.20 ile
- 50.001 puan ve üzeri; oran 1.25 ile çarpılır.
* Bu grupta Pandemi Servisinde tutulan her bir 12 saatlik nöbet için +25 katkı puanı eklenir.
Yan dal Uzmanı, Uzman ve Araştırma Görevlisi için (Mesai içi maksimum katkı payını aşamaz)
Grup 1: Yönetici payının % 60’ı
Grup 2: Yönetici payının % 50’si
Grup 3: Yönetici payının % 40’ı
Grup 4: Yönetici payının % 25’i
Hastane personeli için;
ü Akademik personel haricindeki tüm Sağlık çalışanı kadrosunda bulunan personel için mesai içi tavan katsayısı göz önünde bulundurulur.
ü İdari Personel mesai içi tavan katsayısına göre dağıtım oranları;
- Grup 1 ve 2 de çalışanlar mesai içi tavan katsayısından
- Grup 3 ve 4 da çalışanlar: mesai içi tavan katsayısından- %10 eksiğinden,
- Dekanlık Personeli ve Başhekimlik İdari kısımlarında çalışanlar için mesai içi tavan katsayısı - %10 eksiğinden,
- Hastane Baş müdürü, Müdürü, Müdür yardımcıları, Eczacılar, Başhemşire ve Yardımcıları için mesai içi tavan katsayısından hesaplama yapılır.
- İLAVE KATKILAR
- Pandemi komisyonu ve Pandemi Bilim Komisyonunda katkı sağlayan üyelerin (maksimum mesai içi tavan miktarına göre) hesaplanmış olan hak edişlerine +25 katkı puan ilave yapılır.
- Özellikli birimlerde çalışanlara Mesai içi tavan katsayısını geçmemek suretiyle mevzuat hükümleri uygulanır (%10 ilave) (Ameliyathane, anjiyo birimleri, yoğun bakım, palyatif bakım merkezleri, doğumhane, yenidoğan, süt çocuğu, yanık ünitesi/merkezi, diyaliz, acil servis-poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, izolasyon odaları (COVİD-19 pandemisi kapsamında hizmet sunumu için oluşturulan yerler dahil), organ ve doku nakli ve kemik iliği nakil ünitelerinde çalışan personel, laboratuvar ve röntgen çalışanları)
- İdarecilerin katkı payları (yönetici katkı payı) ayrı bir kalemden ve mevcut yönetmelikte herhangi bir değişiklik yapılmaksızın uygulanır.
- Bu dönemde aktif çalışma süresi gözetilecek olup aktif çalışma gün katsayısı hesaplanmasında, Başhekim/Koordinatör Başhekimin belirlediği süre ve günlerde esnek mesai kapsamında dönüşümlü çalışan personel ile COVID-19 tanısı konulan veya şüphesi nedeni ile karantina altına alınan veya tedavisi yapılan personelin bu süreleri çalışılmış gün olarak kabul edilecektir. Bunun dışındaki idari izinler eksik gün olarak değerlendirilecektir. Çalışırken/görevliyken covid hastası olma, covid pozitif olma, temaslı olma, test negatif ancak pnomoni varlığı nedeniyle COVID hastası kabul edilme nedenleriyle göreve devam edememe durumu (hastanede yatarak veya ayaktan) söz konusu olduğunda -belge getirmek kaydıyla- COVID kaynaklı çalışılmayan günler çalışılan aktif gün sayısından düşülmez. Görev yaptığı son yerde veya hastalığı kaptığı düşünülen yerdeki ilgili ay için hakkettiği/hakedeceği döner sermayeyi kesintisiz olarak alır.
- Ek ödenek olarak verilecek toplam tutar ünvana göre belirlenmiş Mesai içi maksimum katkı payını aşamaz.
- Burada tanımlanmamış durumlarda mevzuat hükümleri geçerlidir.
- İl Sağlık Müdürlüğünde görevlendirilmiş olan Araştırma Görevlilerine, Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili mevzuatına göre performans ücretleri ödenir.
- Dağıtılacak döner sermaye katkı payı tutarı yukarıda tanımlanmış ilkeler çerçevesinde bütçe olanakları göz önünde bulundurularak Döner Sermaye Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.