"Trakya Üniversitesi İdari Personel Performans Değerlendirme Kriterleri Uygulama Usul Ve Esasları"nın aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
İDARİ PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
UYGULAMA USUL VE ESASLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Trakya Üniversitesi personelinin performans ölçütlerinin belirlenmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi ile başarılı personelin Ödüllendirilmesine ilişkin usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Trakya Üniversitesi?nde fiilen çalışan idari personel hakkında uygulanır.
Hukuki Dayanak
Madde 3- (1) Bu usul ve esaslar, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 11,55,56,57 ve 31.12.2006 tarihli ve 26040 (3.mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin usul ve esasların 5? inci maddesine dayanılarak çıkartılan İç Kontrol Standartları Uyum Eylem planı Rehberi? ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a)Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,
b)Üst Amir: Trakya Üniversitesinde görevli olan ve emrinde görev yapan personel bulunan birim amirlerini. ( Rektör, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Hastane Başmüdürü, Daire Başkanı, Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, Meslek Yüksekokul Sekreterleri.Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi hariç, diğer Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde görevli idari personelin Üst Amiri Genel Sekreterdir.)
c)Değerlendirme Dönemi: 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasını kapsar.
ç)Komisyon: Performans Değerlendirme Komisyonunu
d)Personel: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin A,B,C bentlerindeki personel ile Rektörlük Uzman kadrosunda olup, idari birimlerde görevli Uzmanları ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Komisyonun Teşkili ve Yetkisi
Performans Değerlendirme Komisyonunun Teşkili
Madde 5- (î) Performans Değerlendirme Komisyonu, Genel Sekreterin başkanlığında Genel Sekreter Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Hastane Baş Müdürü, Daire Başkanları, Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, Meslek Yüksek Okulu Sekreterlerinden oluşur. Genel Sekreterin katılmadığı komisyon toplantısına Genel Sekreter Yardımcısı başkanlık eder.
Performans Değerlendirme Komisyonunun Çalışmaları ve Yetkileri
Madde 6- (1) Performans Değerlendirme Komisyonu, performans değerlendirme formlarının ilgili birime teslim edilmesinden sonra 15 gün içerisinde toplanarak, not çizelgelerini inceleyerek başarılı personeli seçer. Yapılan değerlendirme neticesinde amir ve personelin almış oldukları toplam puanlar Ekim ayının son haftasında Personel Daire Başkanlığınca ilan edilir.
Performans Değerlendirme Komisyonu Personelin performansının artırılmasına yönelik Hizmetiçi Yürütme Kuruluna önerilerde bulunur. Değerlendirmelere yapılacak itirazları giderir. 60 puanın altında ya da 90
puanın üzerinde alınan notları tespit eder ve aşırı düşük ya da aşırı yüksek verildiği kanaatine varılan notlar gerektiğinde İlgili personele not verenlerden izahat istemek suretiyle değerlendirir, gerek görülmesi halinde düzeltilir.
Sekretarya Hizmetleri
Madde 7- (1) Performans Değerlendirme Komisyonunun sekretarya hizmetleri ile değerlendirme formlarının dağıtılması ve toplanması işlemleri, Personel Daire Başkanlığınca yürütülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Başarı Değerlendirmesi, Puanın Hesaplanması, İtiraz , Amir ve Üst Amirlere
Yönelik Başarı Değerlendirmesi:
Madde 8- (1) Üst amirlerin başarı değerlendirilmesi aşağıdaki usullere göre yapılır.
a) Üst Amirler için Yapılan Değerlendirme: Üst amirlerin değerlendirme formları hiyerarşik sıraya göre bağlı olunan bir üst makam tarafından EK-1 forma göre doldurulur.
b) Personelin Üst Amiri Hakkında Yaptığı Değerlendirme: Amir nezdinde çalışan personelin, amir hakkında yapacakları değerlendirme EK-2 forma göre doldurulur.
Personele Yönelik Başarı Değerlendirmesi:
Madde 9- (1) Personelin başarı değerlendirilmesi aşağıdaki usullere göre yapılır.
a) Üst Amirce Yapılan Değerlendirme: Personelin performans değerlendirmesi, bağlı olduğu üst amir tarafından EK-3 forma göre doldurularak yerine getirilir. Üst amirin herhangi bir nedenle görevinde bulunmaması durumunda değerlendirme formu yerine bakan amir tarafından doldurulur.
b) İş Arkadaşlarının Personel Hakkında Yaptığı Değerlendirme: Aynı birimde görev yapan personel, değerlendirilmesi yapılacak personel ile ilgili olarak EK- 4 formu doldururlar.
Formların Dağıtım ve Toplama Zamanı
Madde 10- (1) Amir ve personelin dolduracağı değerlendirme formları, her yıl Eylül ayının ilk haftasında ilgililere dağıtılır. Değerlendirme Eylül ayının son haftasına kadar yapılır ve değerlendirme komisyonuna verilmek üzere Personel Daire Başkanlığında toplanır.
Üst Amirin ve Personelin Değerlendirme Dönemi Artıları
Madde 11- (1) Değerlendirilmeye tabi tutulan personelin değerlendirme döneminde elde ettiği kazanımlar aşağıda Tablo: 1' de gösterilmiştir. Bu puanlar, değerlendirilen kişinin statüsüne göre Bu Usul ve Esasların 8 inci ve 9 uncu maddelerinde hesaplanan puanlara eklenir.
Tablo: 1
Durum |
Artı Puan |
Katıldığı Hizmet İçi eğitim |
5 |
Aldığı Sertifika |
5 |
Rektör tarafından verilen takdirname ve teşekkürname |
20 |
Verdiği Eğitimler,Seminerler,Konferanslar |
20 |
|
|
|
|
(2) Yukarıdaki puan değerlendirmesinde, personelin elde ettiği kazanımlarını değerlendirilen dönem içinde elde edilmiş olması şarttır. Performans değerlendirmesi yapılan personelin dönem artılarının değerlendirilmesinde, aşağıdaki esaslar geçerlidir
a) Hizmet İçi Eğitim: Personelin değerlendirme dönemi içinde biten mesleğine yönelik katıldığı hizmet içi eğitim yönetmeliği kapsamında hizmet İçi eğitim semineri varsa, bu seminer sonucunda yapılan sınavda en az 70 puan alınmış olması halinde 5 puan verilir. Dönem içinde birden fazla hizmet içi eğitim alınmışsa her bir eğitim için + 1 puan verilir.
b) Sertifika: Personelin değerlendirme dönemi İçinde mesleğine yönelik katıldığı konferans, panel, eğitim gibi organizasyonlar neticesinde kendi kurumu dışında kamudan ya da özel sektörden aldığı sertifikalara puan verilir. Dönem içinde birden fazla sertifika alınmışsa her bir eğitim İçin 5 puan verilir. Ancak toplam alacağı puan 20? yi geçemez.
c) Takdirname ve Teşekkürname: Personele değerlendirme dönemi İçinde Rektör tarafından verilen takdirname ve teşekkürname ye puan verilir. Personel dönem içinde birden fazla takdirname ve teşekkürname almışsa sadece birine puan verilir,
d) Verdiği Eğitimler,Seminerler, Konferanslar:Dönem içinde üst amirlerce görevlendirilen, eğitim semineri ve konferanslardan birine puan verilir.
Üst Amirin ve Personelin Değerlendirme Dönemi Eksileri
Madde 12- (1) Değerlendirilmeye tabi tutulan personelin değerlendirme döneminde neden olduğu olumsuzluklar aşağıda Tablo: 2 de gösterilmiştir. Bu puanlar değerlendirilen kişinin statüsüne göre Bu Usul ve Esasların 8 inci veya 9 uncu maddelerinde hesaplanan puanlar toplamından düşülür.
Tablo:2
Durum |
Eksi Puan |
Adli Ceza |
10 |
Disiplin Cezası |
10 |
Olumsuz Sicil Notu |
10 |
İş Günü Kaybı (İşe gelmeme,Geç Gelme Erken Ayrılma vb) |
1 |
(2) Performans değerlendirmesi yapılan personelin dönem eksilerinin değerlendirilmesinde, aşağıdaki esaslar geçerlidir:
a) Adli Ceza: Personele görevi içinde yaptığı davranışlardan dolayı değerlendirme dönemi içinde verilen adli cezalar varsa, cezaya ilişkin dava süreci sonuçlanana kadar eksi puan verilmez. Dava sonucunda personel ceza almışsa, karar tarihi hangi değerlendirme dönemine rastlıyorsa, bu dönemde eksi puan değerlendirmeye yansıtılır.
b) Disiplin Cezası: Personele değerlendirme dönemi İçinde verilen disiplin cezaları varsa, cezaya ilişkin dava veya itiraz süreci sonuçlanana kadar eksi puan verilmez. Dava ya da itiraz sonucunda personel ceza almışsa, karar tarihi hangi değerlendirme dönemine rastlıyorsa, bu dönemde eksi puan değerlendirmeye yansıtılır.
c) Olumsuz Sicil Notu: Önceki yıl içinde alınan olumsuz sicil notu, izleyen yıldaki değerlendirme döneminde eksi puan olarak değerlendirilir.
ç) İş Günü Kaybı: Personelin değerlendirme dönemi içinde yıllık izin ve hastalık dışında İşe gelmeme, geç gelme, erken ayrılma vb. nedenlerle sebebiyet verdiği her işgünü kaybı için eksi puan verilir.
Nihai Puanın Hesaplanması
Madde 13- (1) Komisyonca; Üst amirlerin başarı değerlendirilmesinde, bağlı olduğu üst amirinin verdiği puanlar toplamının %70?i ile emrinde çalışan personelin verdiği puanların aritmetik ortalamasının % 30?u toplanır. Değerlendirme dönemi artıları bu puana eklenir ve değerlendirme dönemi eksileri bu puandan çıkarılır.
(2)Personelin başarı değerlendirilmesinde, personelin bağlı olduğu üst amirin verdiği puanlar toplamının %70?i ile aynı birimde personel olarak çalışan iş arkadaşlarının verdiği puanların aritmetik ortalamasının % 30?u toplanır. Değerlendirme dönemi artıları bu puana eklenir ve değerlendirme dönemi eksileri bu puandan çıkartılır.
(3) Gerek amir ve gerekse personelin performans kriterlerinin değerlendirilmesinde uygulanacak not baremi tablo:3 de gösterilmiştir. Bu bareme göre formlar doldurulduktan sonra, en yüksek puan alan personelin puanı 100 kabul edilir ve diğer personelin notları buna göre oranlanmak suretiyle tüm personelin nihai puanları hesaplanır.
Tablo: 3
NOT BAREMİ |
AÇIKLAMASI |
5 |
Mükemmel Performans |
4 |
Beklentileri Aşan Performans |
3 |
Yeterli Performans |
2 |
Beklentilerin Altında Performans |
1 |
Yetersiz Performans |
İtiraz
Madde 14- (1) Bu Usul ve Esasların altıncı maddesine göre ilan edilen puanlara ilişkin değerlendirmeye karşı itirazlar, Personel Daire Başkanlığına Kasım ayının 5? inci iş günü mesai bitimine kadar yapılır. İtiraz 10 gün içerisinde Performans Değerlendirme Komisyonunca görüşülerek, karara bağlanır. Komisyon kararı kesindir. İtiraz edilemez.
Değerlendirme ve ikramiye
Madde 15- (1) Komisyonun yürüttüğü çalışmanın sonucu Kasım ayının ilk haftasında Trakya Üniversitesi Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere Rektörlüğe sunulur.
(2) Performans değerlendirmesi sonucunda başarı durumlarına göre Kurumun yılbaşındaki serbest memur kadrosunun binde 10'una bir aylıkları tutarında ödül ve takdirname 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 123.maddesi uyarınca verilir.
(3) Binde 10?u ile ile binde 20?si arasına takdirname ve binde 20?si ile binde 30?u arasına teşekkürname verilir.
(4) Bu şekilde alınan takdirname ve teşekkürler Yönergenin 11.maddesinde düzenlenen dönem artısı olarak dikkate alınmaz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Geçici Madde 1- (1) İlk değerlendirme dönemi 1 Eylül 2010 tarihinde başlar.
Yürürlük
Madde 16- (1) Bu Usul ve Esaslar Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 17- (1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.
<tr style='height:14.0pt<td colspan="2" style="width: 45.35pt; border-top: none; border-left: none; border-bottom: solid
EK 1 : ÜST AMİRE İLİŞKİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU |
|||||||||||
Amirin Adı Soyadı: |
Değerlendirme Dönemi |
||||||||||
|
Kurum Sicil No: |
||||||||||
Görev Yaptığı Birim: |
Çalışma Süresi: |
||||||||||
Değerlendiren Amirin Adı Soyadı: |
imzası: |
Tarih: |
|||||||||
DEĞERLENDİRME ölçütleri |
NOT(A) |
ÇARP AN(B) |
P U A N (A x b) |
AZAMİ PUAN |
|||||||
1) KİŞİSEL ÖLÇÜTLER |
|||||||||||
a) İşe devam durumu |
|
2 |
|
10 |
|||||||
b) İşinde doğruluk ve adaletten ayrılmama |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
c) Güvenilir olma |
|
o,ı |
|
0,5 |
|||||||
ç) Çalışkan olma |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
d) Temiz ve bakımlı olma |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
e) Kötü alışkanlıklarının olmaması |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
f) Tarafsız olma |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
g) Kişisel gelişim için çabalama |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
ğ) Sorun çözmede kişisel sorumluluğu üstlenme |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
h) İnsanların ne düşündüklerini kavrama |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
ı) Kişilerle olumlu ilişkiler içinde olma ve bunu geliştirme |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
i) Göreve odaklanma, dikkatli olma |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
j) İş ve kişisel amaçları başarmak için plan yapma |
|
0,1 |
|
0,5 |
|||||||
Kararı Yazdır |