Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 28 Kasım 2024 Perşembe

Toplantı Sayısı : 15

Karar No : 12


“Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü İç Mimarlık Diploma Projesi Dersi Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

T.C

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ

İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ İÇ MİMARLIK DİPLOMA PROJESİ DERSİ

USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNERGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve kapsam, Dayanak, Tanımlar

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nde yürütülmekte olan İç Mimarlık Diploma Projesi Dersinin uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

(2) Bu Yönerge; Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Lisans Programı’nda yer alan İç Mimarlık Diploma Projesi Dersine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

 

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen

a)      Bologna Ders Bilgi Paketi: İç Mimarlık Diploma Projesi Bologna Süreci Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri Formunu,

b)      Bölüm: İç Mimarlık Bölümünü,

c)      Bölüm Başkanı: İç Mimarlık Bölüm Başkanını,

d)      Bölüm Kurulu: İç Mimarlık Bölüm Kurulu’nu,

e)      Dekanlık: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığını,

f)       Diploma Projesi: İç Mimarlık Diploma Projesini,

g)      Jüri: İç Mimarlık Diploma Projesi Jürisini,

h)      Koordinatör: İç Mimarlık Diploma Projesi Koordinatörünü,

i)       Proje Kılavuzu: Diploma Projesi Kılavuzunu,

j)       Raportör: İç Mimarlık Diploma Projesi Raportörünü

ifade eder.

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Ders alma, Dersin Hazırlanması ve Yürütülmesi, Sınav ve Değerlendirme

 

Ders alma

MADDE 4- (1) Dersi alabilmek için Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği koşullarına ilave olarak, İç Mimarlık Lisans Programının ilk dört yarıyıldaki tüm dersleri almış ve geçmiş olmak koşulları aranır.

           

Dersin hazırlanması

MADDE 5- (1) Eğitim-Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemleri ders bitişi son hafta içinde Bölüm Kurulunda bir sonraki dönemin Diploma Projesi Koordinatörü, Raportörü ve Jüri Üyeleri

a)    Diploma Projesi Koordinatörü, Bölümün daha önce İç Mimarlık Bölümlerinde Diploma veya Bitirme Projesi Dersi Jüri Üyeliği görevinde bulunmuş öğretim üyeleri içinden,

b)   Raportör, Proje Koordinatörü önerisi ile,

c)    Jüri Üyeleri, İç Mimarlık Diploma Projesi Koordinatörü ve derse görevlendirilmesi önerilen öğretim üyeleri olmak üzere en az üç (3) kişi olacak şekilde

belirlenir.

(2) Proje Koordinatörü proje konusunun, yerinin, değerlendirme sınav takviminin, değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi ve proje ile ilgili harita, literatür araştırması, proje çizim dosyası vb. belgeleri kapsayan ön araştırma dosyasının hazırlanması ile ilgili çalışmaları jüri üyesi öğretim üyeleri ile yürütür ve koordine eder. Yürütülen tüm çalışmalar Raportör tarafından dosya halinde Diploma Projesi Kılavuzu olarak yazılı hale getirilir.

(3) Diploma projesi konusunun, yerinin, değerlendirme takviminin, ara jüri ve final jürisi istenenler, proje teslim şekli ile değerlendirme kriterlerinin, Koordinatör, Jüri Üyeleri ve Raportör bilgilerinin yer aldığı Proje Kılavuzu ders başlangıcı tarihinde öğrencilere duyurulmak üzere akademik takvimde ders dönemi başlangıcından en geç bir hafta önce Bölüm Kuruluna sunulur.

 

            Dersin yürütülmesi

MADDE 6- (1) Diploma Projesi ders çıktıları gereğince öğrencilerin, iç mimari proje aşamalarını profesyonel ortamda bağımsız yürütebilecek çalışma disiplinini kazanmaları esastır. Diploma Projesi öğrencinin mezuniyet sonrası profesyonel meslek ortamında karşılaşabileceği bir uygulama simülasyonu niteliğindedir ve öğrenci diploma projesini başka bir proje yürütücüsünün yönlendirmesi olmadan kendi başına yürütmesi gerekmektedir. Öğrenciler, jüri üyelerinden jüri sınavlarındaki değerlendirmeleri dışında proje kritiği alamaz. Bununla birlikte öğrenciler, proje değerlendirmelerinde belirtmek kaydı ile proje konusu kapsamında kendi alanları dışındaki konular hakkında farklı disiplinlerdeki uzmanların mesleki görüşlerine başvurabilir.

           

           

Sınav ve değerlendirme

            MADDE 7- (1) Ders ölçme değerlendirme şekli Bologna Ders Bilgi Paketi’nde belirtildiği şekli ile uygulanır. Buna göre değerlendirmede 1. Ara Jüri, Ara Sınav ve 2.Ara Jüri yıl içi sınavları ile final sınavı esas alınır.

            (2) Ara sınav, mesleki bir tasarım sorusunun stüdyo ortamında belirtilen zaman içerisinde eskiz çalışması yapılarak gerçekleştirildiği bir çizim sınavıdır.

            (3) Ara Jüriler ve Final Jürisi, Diploma Projesinde belirtilen proje aşamalarına ait çalışmaların teslimi ve teslim çalışmaların Diploma Projesi Jürisi önünde sunularak savunulmasından oluşur. Jüri her öğrenci için değerlendirme kriterlerine göre hazırlanmış jüri tutanağını doldurarak notlamasını jüri sırasında yapar. Tüm jüri sınavı dersi alan öğrenci sayısına göre iki veya üç gün sürebilir. Jüri sınav günleri proje kılavuzunda yer alan değerlendirme takviminde belirtilir.  Jüride sunum yapmayan ve projesini savunmayan öğrenci sınava girmemiş kabul edilir.

            (4) Ara jüriler, Diploma Projesi aşamalarının öğrencinin kendisi tarafından bağımsız olarak yürütüldüğünün kontrolünü sağlamaktadır. Arka arkaya iki Ara Jüri değerlendirmesine girmeyen öğrenci devamsız kabul edilir.

            (5) Jüri sonrasında jüri üyeleri imzalı jüri tutanaklarını Bölüm Başkanlığına verilmek üzere raportöre teslim eder.

(6) Jüri sınav notu, her jüri üyesinin jüri tutanağında yazmış olduğu değerlendirme notlarının her öğrenci için ayrı olarak toplanması ve toplam notun jüri üye sayısına bölünerek aritmetik ortalamasının alınması ile bulunur.

 

 

Dış paydaş ve gözlemci değerlendirmesi

MADDE 8- (1) Bölümün yürüttüğü kalite süreçleri kapsamında lisans programı proje dersleri kazanımlarını değerlendirmek, Diploma Projesi Dersi ölçme değerlendirme süreçlerinde gözlemci olarak bulunmak üzere Bölüm Başkanı tarafından üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler, meslek odası temsilcileri, mesleki alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluş temsilcileri jürilere davet edilmek üzere önerilebilir. Davet teklifi Bölüm Kurulunda değerlendirilerek Dekanlık Makamına sunulur.

(2) Jürilere dış paydaş, gözlemci olarak katılan üye değerlendirmesi, Bölümün Diploma Projesi Dönem Sonu Ders Raporunda yer alır ve Bölüm Kurulunda görüşülür.

 

Sınav evraklarının saklanması

            MADDE 9- (1)           Jüri sınavlarında çizim paftaları, maket ve A3 proje portfolyosu şeklindeki fiziki çıktılar ile dijital dosya teslim alınır.

(2) Jüri teslimlerinde A3 proje portfolyosu ve dijital dosyalar arşivlenmek üzere saklanır.

(3) Çizim paftaları ve maketler, Uluslararası/Ulusal İç Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projeleri Yarışmalarına katılmalarını teşvik etmek ve yarışma formatında pafta düzenlemeleri için öğrencilere geri verilebilir.

(4) Jüri tarafından uygun görülen çalışmalar, Öğrenci Çalışmaları Bölüm Sergisinde sergilenmek, Bölüm Tanıtım Kitapçığı ve Dijital Proje Kitapçığında yayınlanmak üzere saklanabilir.

(5) Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan diğer Diploma Projesi Jürisi teslim materyalleri bir sonraki ders dönemi başlangıcına kadar öğrencilerin alması için muhafaza edilir.

 

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yönergede hüküm bulunmayan haller

MADDE 10- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Trakya Üniversitesi Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 11- (1) Bu Yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 12- (1) Bu Yönergeyi Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı yürütür.