Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 07 Eylül 2017 Perşembe

Toplantı Sayısı : 11

Karar No : 15


                “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Eğitim ve Öğretim Programını Değerlendirme ve Uygulama Yönergesi” taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 06 Eylül 2017 tarihli rapor görüşüldü:

 

            “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Eğitim ve Öğretim Programını Değerlendirme ve Uygulama Yönergesi”nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

   TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

MEZUNİYET ÖNCESİ EĞİTİM ve ÖĞRETİM PROGRAMINI DEĞERLENDİRME VE UYGULAMA YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

           

            Amaç

            MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet öncesi eğitim-öğretim programının değerlendirme aşamalarını ve yöntemlerini belirlemektir.

 

            Kapsam

            MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Tıp Fakültesi mezuniyet öncesi eğitim ve öğretim programının değerlendirme aşama ve yöntemlerini, eğitim yönetiminde yer alan kişi ve kurulların görev ve sorumluluklarını kapsar.

 

            Dayanak

            MADDE 3- (1)Bu Yönerge Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 23. maddesine dayanarak hazırlanmıştır.

 

            Tanımlar

            MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

            a) Başkoordinatör: Tüm sınıf koordinatörlerinin idaresinden ve koordinatörler kurulunun işleyişinden sorumlu öğretim üyesini,

            b) Dekanlık: Tıp Fakültesi Dekanlığını,

            c) Ders/staj kurulu: Tıp Fakültesi öğretim üyelerince verilen eğitim programının tematik akışı içinde bir araya toplanmış kuramsal konu ve uygulamaları tanımlayan kurulu,

            ç) Ders Kurulu Yürütme Komitesi: Ders Kurullarının yürütülmesinden sorumlu başkan ve Yardımcılarını,

            d) Eğitim Komisyonu: Fakülte Dekanı başkanlığında eğitimden sorumlu Dekan yardımcısı, baş koordinatör, sınıf koordinatörleri, ders/staj kurul yürütme komitesi başkanları, tıp eğitimi anabilim dalı başkanı, ölçme ve değerlendirme birimi başkanı ve gündem ile ilgili sınıfın öğrenci temsilcisinden oluşan komisyonu,

            e) Eski mezun anketi: Önceki yıllarda mezun olmuş hekimlerin değerlendirmelerini almak amacı ile hazırlanmış web tabanlı anketi,

            f) Geribildirim Anketleri: Öğretim üyesi ve öğrencilerin her ders veya staj sonrası doldurdukları değerlendirme anketlerini,

            g) Koordinatörler Kurulu: Başkoordinatör ve Yardımcısı, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı, Ölçme Değerlendirme Birimi Başkanı ve sınıf koordinatörü ve yardımcılarından oluşan kurulu,

            ğ) Ölçme Değerlendirme Birimi: Tıp Fakültesinde sınavları düzenleyen, değerlendiren ve analizleri yapan birimi,

            h) Sınıf Koordinatörü: Her sınıf için Fakülte Kurulunca atanan ve o sınıfın tüm ders veya staj kurullarının takibinden sorumlu öğretim üyesini,

            ı) Staj Kurulu Yürütme Komitesi: Staj Kurullarının yürütülmesinden sorumlu Başkan ve Yardımcılarını,

            i) TEAD: Tıp Eğitimi Anabilim Dalını,

            j) Yeni mezun anketi: Ön Hekimlik dönemi sonunda doldurulan ve ön hekimlik dilimini sorgulayan anketini,

            ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Program Değerlendirme Basamakları

 

            İşleyiş

            MADDE 5- (1) Program değerlendirmenin ilk basamağı, öğrenci ve öğretim üyesi geribildirimlerinin her ders ve staj kurulu sonrası alınmasıdır. Bu geribildirimlerin analizini TEAD yapar ve rapor halinde ilgili kurul yürütme komitesi, koordinatörler kurulu ve Dekanlık yönetimi ile paylaşır.

            (2) Yeni ve eski mezun anketlerini TEAD geliştirir ve uygular. Analizini yapıp rapor halinde tüm ders ve staj kurulu yürütme komitesi, koordinatörler kurulu ve Dekanlık yönetimi ile paylaşır. Web tabanlı geribildirim uygulamasında Dekanlık yönetimi TEAD’a teknik destek sağlar. Dekanlık yönetimi tüm geri bildirimleri ilgili anabilim dalları ve öğretim üyeleri ile paylaşır.

            (3) Ders ve staj kurulları sınavlarındaki başarı oranları, soru analizleri, yıl sonu başarı analizleri ve öğrenci başarı izlemleri Ölçme Değerlendirme Birimi tarafından yapılır ve ders/ staj kurulları yürütme komiteleri, koordinatörler kurulu ve Dekanlık yönetimi ile paylaşılır.

 

            Geri bildirimlerin alınma yöntemi ve zamanı

            MADDE 6- (1) İlk üç sınıfta ders kurulu bitiminden sonraki 15 iş günü içinde ders kurulu toplanır. Madde 5’in 1 ve 2. fıkralarında tanımlanan veriler incelenir. Kurul, durum değerlendirmesi yaparak her türlü önerisini Kurul Değerlendirme Tutanak Formuna yazarak raporlaştırır. Dekanlık yönetimi aracılığı ile Koordinatörler Kuruluna sunar. Derslerin içeriklerinin değiştirilmesi, ders ekleme/çıkarma ile ilgili işlemler ilgili Anabilim Dallarının görüşleri doğrultusunda Koordinatör Kurulu tarafından düzenlenir.

            (2) Staj Kurul Yönetimi ilgili stajların tüm döngüleri bittikten sonra yıl sonunda toplanır;  durum değerlendirmesi yaparak önerilerini Kurul Değerlendirme Tutanak Formuna yazarak raporlaştırır. Dekanlık yönetimi aracılığı ile Koordinatörler Kuruluna sunar. Derslerin içeriklerinin değiştirilmesi, ders ekleme/çıkarma ile ilgili işlemler ilgili Anabilim Dallarının görüşleri doğrultusunda Koordinatör Kurulu tarafından düzenlenir.

            (3) Dekanlık yönetimi ile Anabilim Dalları arasında eğitim programının yeniden yapılandırılması ile ilişkili konular Dekanlık tarafından TEAD’a bildirilir ve değerlendirmesi istenir. Oluşan kanaat ve öneriler Kurul Yönetimlerine bildirilir.

 

            Dekan-Öğrenci buluşması

            MADDE 7- (1) Yıl sonunda Dekan her sınıfın öğrencileri ile Dekan-Öğrenci Buluşması adı altında yıl değerlendirme toplantıları düzenler. Geri bildirimler ve başarı analizlerini öğrencilerle paylaşır. Toplantıya ilgili yıl içinde yer alan ders veya staj kurulu yöneticileri ve koordinatörler ile TEAD Başkanı veya bir üyesi, Ölçme Değerlendirme Birimi Başkanı veya bir üyesi katılır. Öğrencilerin sözel geri bildirimleri TEAD tarafından raporlaştırılarak Dekanlık yönetimi aracılığı ile Koordinatörler Kuruluna sunulur.

 

            Dekan-Öğretim üyesi buluşması

            MADDE 8- (1) Dekanlık tüm öğretim üyelerinin katılımıyla bir toplantı düzenler. Bu toplantıda o ana kadar oluşturulan bütün raporlar ve başarı analizleri öğretim üyeleri ile paylaşılır, öneriler doğrultusunda bir tutanak oluşturulur. Bu tutanak TEAD tarafından rapor haline getirilerek Dekanlığa sunulur.

            (2) Dekanlık tarafından yıl sonunda Koordinatörler Kurulu toplantısından önce Akademik Genel Kurulu yapılır ve öneriler rapor haline getirilir.

 

            Koordinatörler Kurulu toplantısı

            MADDE 9-  (1) Koordinatörler Kurulu her sınıf için ilgili ders ve staj kurulu yürütme komiteleri ile eğitim yılının sonunda toplanır. Tüm veriler ışığında eğitim-öğretim programının gözden geçirilmesine ilişkin öneriler tartışılır, alınan kararlar rapor halinde Eğitim Komisyonuna, Eğitim Komisyonunun kararları da Fakülte Kuruluna sunulur.

            (2) Koordinatörler Kurulu tüm üyelerinin oy kullanma hakkı vardır. Eşitlik halinde Başkoordinatörün oyu yönünde karar alınır. Koordinatörler Kurulu, Başkoordinatörün önerisiyle eğitim yılı içinde gerekli hallerde yeniden toplanır. Alınan kararlar Dekanlığa sunulur.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Hükümler

 

            Hüküm Bulunmayan Haller

            MADDE 10- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.

 

            Yürürlük

            MADDE 11- (1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

            Yürütme

            MADDE 12- (1) Bu Yönerge hükümlerini Tıp Fakültesi Dekanı yürütür.