Üniversitemiz Fen Fakültesi Kimya Bölümü VIII. yarıyılına seçmeli ders olarak “Biyokimyada Serbest Radikaller ve Antioksidanlar” dersinin eklenmesine ilişkin, Eğitim-Öğretim Komisyonunca hazırlanan 24 Eylül 2014 tarihli rapor görüşüldü:
2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılından itibaren Fen Fakültesi Kimya Bölümü VIII. yarıyılına seçmeli ders olarak aşağıda belirtilen “Biyokimyada Serbest Radikaller ve Antioksidanlar (2+0)” adlı dersin eklenmesinin uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
BİYOKİMYADA SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR
|
KİMYA BÖLÜMÜ |
||||||||||
KİM 451 |
Eğitim ve Öğretim Yöntemleri |
Krediler |
|||||||||
Teori |
Uyg.
Lab. |
Proje/Alan Çalışması |
Ödev |
Diğer |
Toplam |
Kredi |
AKTS |
||||
8.Yarıyıl 8 |
2 |
-5- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
4 |
|||
Ders Dili |
Türkçe |
||||||||||
Zorunlu / Seçmeli |
Seçmeli |
||||||||||
Ön şartlar |
YOK |
||||||||||
Dersin İçeriği |
Serbest radikallerin kimyası ve metabolizmadaki çeşitleri, reaktif oksijen ve reaktif nitrojen türleri, oksidatif stres gelişimi, SR’in hücresel makromoleküllere verdiği zararlar, oksidatif hasara karşı antioksidan savunma mekanizmaları, antioksidan aktivite tayin metodları ve bazı hastalıkların serbest radikal hasarı ile ilişkisi. |
||||||||||
Dersin Amacı |
İnsanların maruz kaldığı endojen ve eksojen kaynaklı serbest radikaller (SR), SR’in hücresel biyomoleküller üzerindeki etkileri, bu hasara karşı hücresel savunma mekanizmaları (enzimatik ve non-enzimatik antioksidanlar) ve antioksidan aktivite tayin yöntemleri konularında bilgi vermek. |
||||||||||
Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikler |
Öğrenciler reaktif oksijen ve nitrojen türlerinin biyokimyası, organizmada oluşum ve giderilme mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olacaktır. SR’in biyolojik moleküller üzerindeki etkilerini, hastalıkta ve sağlıktaki rollerini değerlendirebilirler. Antioksidanlar, antioksidanların sınıflandırılması ve antioksidan aktivite tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olurlar. |
||||||||||
Ders Kitabı ve/veya Kaynaklar |
1. Serbest Radikaller ve Fizyopatolojik Etkileri. İ. Akkuş, Mimoza Yayınları, Konya, 1995. 2. Handbook of Antioxidants. Eds.E. Cadenas & L. Packer, CRC Press, 2001. 3. Oxidation and Antioxidants in Organic Chemistry and Biology, E.T. Denisov & I.B. Afanasev, CRC Press, 2005. 4. Konu ile ilgili güncel makaleler.
|
||||||||||
Değerlendirme Ölçütleri |
|
Varsa (X) olarak işaretleyiniz |
Yüzde (%) |
||||||||
Ara Sınavlar |
x |
30 |
|||||||||
Kısa Sınavlar |
|
|
|||||||||
Ödevler |
|
|
|||||||||
Projeler |
|
|
|||||||||
Dönem Ödevi |
|
|
|||||||||
Laboratuar |
|
|
|||||||||
Diğer |
|
|
|||||||||
Dönem Sonu Sınavı |
X |
70 |
|||||||||
Ders Sorumluları |
Doç. Dr. Şebnem SELEN İŞBİLİR |
||||||||||
Hafta |
Konular |
||||||||||
1 |
Serbest Radikaller; Tanımı, Özellikleri |
||||||||||
2 |
Reaktif Oksijen Türleri (ROS) ve Reaktif Nitrojen Türleri |
||||||||||
3 |
Serbest Radikallerin Endojen ve Eksojen Kaynakları |
||||||||||
4 |
Serbest Radikallerin Fizyolojik Olaylardaki Rolleri |
||||||||||
5 |
Serbest Radikallerin Membran Lipidlerine Etkileri (Lipid Peroksidasyonu) |
||||||||||
6 |
Serbest Radikallerin Nükleik asitlere Etkisi |
||||||||||
7 |
Serbest Radikallerin Protein ve Karbonhidratlara Etkileri |
||||||||||
8 |
Arasınav |
||||||||||
9 |
Antioksidan; Tanımı ve Etki Mekanizmaları |
||||||||||
10 |
Endojen (Doğal) Antioksidanlar |
||||||||||
11 |
Eksojen Antioksidanlar |
||||||||||
12 |
Gıda Antioksidanları |
||||||||||
13 |
Antioksidan Ölçüm Yöntemleri |
||||||||||
14 |
Lipid Peroksidasyon Ürünlerinin Ölçümü |
||||||||||
15 |
Serbest Radikallerin Bazı Hastalıklar ve Yaşlanma ile İlişkisi |
||||||||||
FREE RADICALS AND ANTIOXIDANTS IN BIOCHEMISTRY
|
DEPARTMENT OF CHEMISTRY |
|
|||||||||||||||
Semester |
Eğitim ve Öğretim Yöntemleri |
Credits |
|
||||||||||||||
Teori |
Lab.
Lab. |
Project |
Homework |
Other |
Total |
Credits |
ECTS |
||||||||||
8 |
2 |
-5- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
4 |
|||||||||
Language of Instruction |
Türkçe |
||||||||||||||||
Course Type |
Elective |
||||||||||||||||
Instructors |
- |
||||||||||||||||
Course Contents |
Chemistry of free radicals (FR) and their species in organism, reactive oxygen and reactive nitrogene species, oxidative stress, hazards produced by free radicals on the cellular macromolecules, antioxidant defence systems against oxidative stress, methods for antioxidant activity, effects of free radicals on several diseases.
|
||||||||||||||||
Goals |
The purpose of this course is to give information about endogenous and exogenous free radicals (FR) upon exposure to peoples; the hazards of free radicals on cellular biomolecules including lipids, DNA, proteins; enzymatic and nonenzymatic cellular defence mechanism against these hazards; and determination of antioxidant activity.
|
||||||||||||||||
Learning Outcomes |
Students will have information on biochemisty of reactive oxygen and reactive nitrogene species and their sources/scavenging mechanisms. They will be comment on effects of free radicals on biological molecules and, effects of free radicals in health or several diseases. They will learn various antioxidants, classification of them and, determination of antioxidant activity.
|
||||||||||||||||
Recommended Sources |
1. Serbest Radikaller ve Fizyopatolojik Etkileri. İ. Akkuş, Mimoza Yayınları, Konya, 1995. 2. Handbook of Antioxidants. Eds.E. Cadenas & L. Packer, CRC Press, 2001. 3. Oxidation and Antioxidants in Organic Chemistry and Biology, E.T. Denisov & I.B. Afanasev, CRC Press, 2005. 4. Recently literatures about all topics.
|
||||||||||||||||
Assesment |
|
Mark with (X) |
Percentage |
||||||||||||||
Mid-terms |
X |
30%%% |
|||||||||||||||
Quiz |
|
|
|||||||||||||||
Homework |
|
|
|||||||||||||||
Projects |
|
|
|||||||||||||||
Laboratuary/Practice |
|
|
|||||||||||||||
Other |
|
|
|||||||||||||||
End of Term Exam |
X |
70% |
|||||||||||||||
Course Coordinator |
Assocci.Prof.Dr. Şebnem SELEN İŞBİLİR |
||||||||||||||||
Week |
Topics |
||||||||||||||||
1 |
Free Radicals; Definition and Their Properties |
||||||||||||||||
2 |
Reactive Oxygen Species (ROS) and Reactive Nitrogene Species |
||||||||||||||||
3 |
Endogen and Exogen Sources of Free Radicals |
||||||||||||||||
4 |
The Role of Free Radicals in Physiological Functions |
||||||||||||||||
5 |
The Effects of Free Radicals on Membrane Lipids (Lipid Peroxidation) |
||||||||||||||||
6 |
The Effects of Free Radicals on Nukleic acids |
||||||||||||||||
7 |
The Effects of Free Radicals on Protein and Carbohydrates |
||||||||||||||||
8 |
Mid-term Exam |
||||||||||||||||
9 |
Antioxidant; Introduction and Their Action Mechanism |
||||||||||||||||
10 |
Endogenous (Natural) Antioxidants |
||||||||||||||||
11 |
Exogenous Antioxidants |
||||||||||||||||
12 |
Food Antioxidants |
||||||||||||||||
13 |
Methods for Antioxidant Activity |
||||||||||||||||
14 |
Determination of Lipid Peroxidation Yields |
||||||||||||||||
15 |
The Effects of Free Radicals in Aging and Several Diseases |
||||||||||||||||