Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 01 Mart 2006 Çarşamba

Toplantı Sayısı : 3

Karar No : 4


Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya, Biyoloji, Makine Mühendisliği, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Zootekni ve İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalları ders bankasına 2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarılından itibaren yeni dersler ilave edilmesi teklifine ilişkin, Üniversitemiz Eğitim Öğretim Komisyonunca hazırlanan 27.02.2006 tarihli rapor görüşüldü.

            Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya, Biyoloji, Makine Mühendisliği, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Zootekni ve İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalları ders bankasına 2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarılından itibaren aşağıda kodu, adı, kredisi ve içerikleri belirtilen derslerin ilave edilmesinin uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.

 

KİMYA Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 1 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI            :  Biyomoleküllerin Metabolizması

KREDİSİ       :  (3+0)3

İÇERİĞİ        : Metabolizmanın Temel Özellikleri, Katabolizma ve Anabolizma, ATP ve Biyoenerjetikler, Oksidatif Fosforilasyon, Fotosentez Reaksiyonları, Glikoliz, Pentoz Fosfat Yolu, Glikoneojenez, Glikojen Yıkım ve Yapımı, Sitrik Asit Devri, Metabolik Koordinasyon

 

COURSE NAME : Metabolısm Of Bıomolecules

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : General Characteristics of Metabolism, Catabolism and Anabolism, ATP and Bioenergetics, Oxidative Phosphorilation, Photosynthesis Reactions, Glycolysis, Pentose Phosphate Patway,  Gluconeogenesis, Glycogenesis, Citric Acid Cycle, Metabolic Coordination

 

BİYOLOJİ Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 1 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI : Membran Fizyolojisi  

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Membran yapısı üzerine yapılan çalışmaların kısa tarihi, Membranların kimyasal kompozisyonu, Membran organizasyonunun prensipleri, Membranın dinamik yapısı Membrandan madde hareketi, Membran potansiyeli ve sinir impulsları, membran özelleşmeleri.

 

COURSE NAME : Membrane physiology

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : A brief history of studies on plasma membrane structure, The chemical composition of membranes, Principle of mambrane organization, The dynamic nature of membrane, The movement of substance across membranes, Membrane potentials and nevre impulses, Specializations of the membrane.

 

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 3 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI : MMYL Plastik Kompozit malzemelere Plastik Şekil Verme Teknikleri

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Plastik malzemelerde deformasyon, Sürünme, Gerilme-genleme ilişkileri, Plastik iç yapılar, Plastik şekil verme esasları, Sıcak ve Soğuk Şekil verme esasları, Haddeleme, Yığma, Basma, Plastik çekme, Sıcak dövme teknikleri.

 

COURSE NAME : MMYL Plastic Forming Technics for Plastic Matrix Composites

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : Deformation in plastics, Creep, Stres-Strain relations, Micro-structures in plastics, Fundementals of plastic forming, Fundemantals of cold and hot forming, Calendering, Upsetting, Compressing, Plastic stretching, Hot forging technics

 

DERSİN ADI : MMYL İmalatta Ölçme Tekniği ve Kalite Yönetimi

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Metroloji, Ölçme tekniği temelleri, imalatta ölçme tekniği, Koordinat ölçme tekniği, Geometrik ürün spesifikasyonları talepleri ve muayenesi, Test ve Ölçme aletleri ve Ekipmanları, Üretim ölçme tekniği, Üretimde kalite denetimi ve kalite güvenliği, Kalite yönetimi ve kalite güvencesi temelleri, Toplam Kalite Yönetimi ve kalite yönetimi teknikleri

 

 

 

 

 

 

COURSE NAME : MMYL Manufacturing Measurement Technique and Quality Management

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : Metrology, Fundamentals of Measurement Techniques, Manufacturing Measurement Technique, Coordinate Measurement Technique, Qualitiy Management and Qualitiy Insurance, Geometrical Product Specifications Requirements and Inspection, measurement instruments and equipment, Production Measumenet Technique, Fundamentals of Qualitiy Management and Qualitiy Insurance

 

DERSİN ADI : MMYL Metal Esaslı Kompozit Malzemeler

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Kompozitlere giriş, Metal matrisli kompozitler (MMK), Martris ve takviye malzemeleri, Üretim yöntemleri, Metal matrisli kompozitlerin mekaniği: Mikromekanik, Maromekanik, Bazı kompozitlerin özellikleri ve uygulamaları: Parçacık takviyeli alüminyum ve alaşımları, Nanokompozitler, Ara yüzey özellikleri, Kompozitlerin ısıl işlemleri, Test ve karakterizasyon metodları. Uygulama alanları.

 

COURSE NAME : MMYL Metal Matrix Composites

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : Introduction to composites. Metal matrix composites (MMC’s), Matrix and reinforcement materials. Manufacturing technipues, Mechanics of MMC’s: Micromechanics. Macromechanics. Properties and application of some composites: Particle reinforced aluminium and its alloys. Nanocomposites, Interface properties, Thermal treatments of MMC ‘s Testing and characterisation methods. Application areas.

 

BİTKİ KORUMA Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 4 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI : BKLÜ 559 Hasat Sonrası Meyve ve Sebzelerde Görülen Fungal Hastalıklar

KREDİSİ        :  (3+0 ) 3

İÇERİĞİ        : Meyve ve Sebzelerde depolama süreci sonunda ürün kayıplarına yol açan fungal kaynaklı sorunların incelenmesi. Üründe meydana gelen fizyolojik bozuklukların yanı sıra fungal hastalıkların tanılanması ve önemli görülen fungal hastalıkların mücadele yöntemleri.

 

COURSE NAME : Post Harvest Fungal Diseases on Fruits and Vegetables

CREDIT         : (3+0 ) 3

CONTENT     : The problems base on fungi those cause loss of the yield at the end of the storaged fruits and vegetables will be investigated. It contains that the diagnosis of the fungal diseases beside physiological defect on the yield and the control methods of some important fungal diseases.

 

DERSİN ADI : BKLÜ 560 Çevre Kirliliğinin Vejetasyon Üzerine Etkileri

KREDİSİ        : (3+0) 3

İÇERİĞİ        : Çevre kirliliği sonucu oluşan zehirli gazların bitki sağlığı üzerine oluşturduğu olumsuz etkilerin açıklanması.

 

COURSE NAME : The Effect of Environmet Pollution on Plant Vegetation

CREDIT         : (3+0) 3

CONTENT     : Air pollution effects on plant health will be explained.

 

DERSİN ADI : BKLÜ 561 Fungusitler

KREDİSİ        : (3+0) 3

İÇERİĞİ        : Hastalıklara karşı uygulanan mücadele yöntemi hakkında ön bilgiler verdikten sonra; fungisidlerin yapısı, sınıflandırılması, doz, tolerans, bekleme süresi, fitotoksiste ile ilgili bilgiler verilecektir. Ayrıca, fungisidlerin uygulanması sırasında uyulması gerekenler, hangi bitkilerde, hangi hastalıklara karşı kullanılması gerekliliğini kapsamaktadır.

 

 

COURSE NAME : Fungicides

CREDIT         : (3+0) 3

CONTENT     : After the prior-knowiedge of the control methods against plant diseases presented: the knowiedge of fungicide chemistry and formulations, calssification, dose, tolerance, decomposition period, phytotoicity will be presented. Furthermore, it contains the rules of necessary adaptation on during application of fungicide. So, which fungicide must be used against which plants and diseases will be controlled.

 

DERSİN ADI : BKLÜ 562 Entomofag Böceklerin Sistematiği ve Biyolojisi

KREDİSİ        : (3+0) 3

İÇERİĞİ        : Değişik takım ve familyalardaki entomofag böceklerin sınıflandırılması, tanınmaları, konukçuları, yayılışları, gelişmeleri, üreme güçleri ve diğer biyolojik özellikleri açıklanacaktır.

 

COURSE NAME : Classification and the biology of the entomophagus insects

CREDIT         : (3+0) 3

CONTENT     : Classificaiton and description, hosts, development and life cycle, description and other biological properties of the entomophagus insects will be explained.

 

GIDA MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 2 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI : Şarap Teknolojisi

KREDİSİ        : (3+0) 3

İÇERİĞİ        : Şarap yapımında mikroorganizmalar ve mikrobiyal metabolizma, maya fizyolojisi ve biyokimyası, malolaktik fermantasyon, SO2 ve mikroorganizmalar, Şarap mikrobiyolojisi ile ilgili bazı analizler, üzüm ve şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler, mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve enzimler). Fermantasyon kimyası, şarapçılıkta kükürt dioksit, şarabın olgunlaşması, şarapta hata ve hastalıklar, şarap analizleri, şarap işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon.

 

COURSE NAME : Wine Technology

CREDIT         :  (3+0) 3

CONTENT     : Microorganisms and microbial metabolism in wine production,  physiology and biochemistry of yeast, malolactic fermentation, SO2 and microorganisms, some analysis in wine microbiology, composition of grape and must (organic acids, colour matters, tannins, nutregeneus matters, mineral matters, flavour matters, vitamins and enzymes). Chemistry  of Fermentation, SO2 in Wine, maturation of wine, defects and diseases in wine, analysis of wine, cleanliness and disinfection in wine factories.

 

DERSİN ADI : Malt ve Bira Teknolojisi 

KREDİSİ        : (3+0) 3

İÇERİĞİ        : Arpanın bileşimi, maltın bileşimi, çeşitli katkı maddelerinin bileşimi, suyun bileşimi, şerbetçiotunun bileşimi. Malt üretim teknolojisi, Mayaların sistematiği, maya biyokimyası ve fizyolojisi. Bira üretim teknolojisi, biranın kimyasal ve fiziksel özellikleri, biranın aroma maddeleri, birada hata ve hastalıklar, malt ve bira analizleri, bira işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon.

 

COURSE NAME : Malt and Beer Technology

CREDIT         :  (3+0) 3

CONTENT     : Composition of barley, malt, various additive matters, water, and hops (Humulus lupulus).  Technology of malt production, systematics of yeasts, physiology and biochemistry of yeast. Technology of beer production, chemical and physical properties of beer, flavour matters of beer,  defects and diseases in beer,  analysis of beer and malt, cleanliness and disinfection in beer factories.

 

 

 

 

ZOOTEKNİ Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 2 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI : ZOLÜ-568 Rumen Metabolizması

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Rumen mikroorganizmaları, rumen metabolizması, yemin rumende yıkılabilirliğini baz alan yem değeri takdir yöntemleri

 

COURSE NAME : ZOLU-568 Rumen Metabolism

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : Rumen microorganisms, rumen metabolism, the feed value evaluation techniques using rumen degradation parameters.

 

DERSİN ADI : ZOLÜ-569 Ruminant Beslemede Araştirma Teknikleri

KREDİSİ        : (2+2)3

İÇERİĞİ        : Ruminant yemlerinde hücre duvarı fraksiyonlarının belirlenmesine  yönelik yöntemler, in vivo, in vitro ve in sacco teknikler ve yemlerin metabolik enerji değerliliğinin saptanmasına yönelik yöntemlerin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi.

 

COURSE NAME : Zolu-569 The Methods Used In Determınatıon Of Metabolic Energy Value Of Feedstuffs In Rumınants 

CREDIT         : (2+2)3

CONTENT     : Methods on determination of carbohydrate fractions (structural and non-structural) in feedstuffs for ruminants, comparison of in vitro, in sacco and in vivo techniques and other methods routinely used to determine energy value of feedstuffs.

 

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalı Başkanlığı’nın ders bankasına 2 adet yeni ders ilave edilmesinin,

 

DERSİN ADI : İMLÜ535 Zeminlerin İyileştirilmesi

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Zeminlerin iyileştirilmesi ile ilgili temel kavramlar / Kompaksiyon teorisi / Katkı malzemeleri ile zemin stabilizasyonu (kireç, kireç-uçucu kül, çimento, asfalt ve kimyasal maddeler kullanımı ile) / Zemin tabakalarının özelliklerinin yerinde iyileştirilmesi / Dinamik kompaksiyon, vibroflatasyon, vibrodisplacement ve vibrokompaksiyon yöntemleri, önyükleme ve enjeksiyon yöntemleri / Geosentetiklerin kullanımı / Katı atık depolanması ve kil kaplamalar / Göçebilir zeminlerin davranışı ve ıslahı.

 

COURSE NAME : İmlü535 Sıte And Soıl Improvement

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : Basic concepts of soil improvement/ Theory of compaction/ modification of soils by admixtures  (lime, lime-fly ash, cement, asphalt, chemical additives) / In-situ  improvement of  soil properties/ Dynamic compaction, vibroflotation, vibrodisplacement, vibrocompaction, preloading and grouting methodsDesigning with geosynthetics/ Waste disposal sites and clay liners/ Stabilization and behavior of  collapsible soils

 

DERSİN ADI : İMLÜ 536 İleri Zemin Mekaniği

KREDİSİ        : (3+0)3

İÇERİĞİ        : Zeminlerin mühendislik özellikleri ve arazide gözlenen zeminlerin davranışı / Efektif gerilme kavramı / Kayma mukavemeti ve göçme hipotezleri / Gerilme-şekil değiştirme izleri, kritik durum çizgisi ve Roscoe yüzeyi / Hvorslev parametreleri / Zemin deneyleri ve kritik durum modeli / Drenajsız killer ve kumlar için plastisite teorisi / Elasto-plastik modeller.

 

 

 

COURSE NAME : İMLÜ 536 Advanced Soıl Mechanıcs

CREDIT         : (3+0)3

CONTENT     : Engineering properties of  soils and in-situ behavior or soils/ Effective stres concept/ Shear strength and failure hypothesis/ Stress-strain paths, critical state line and Roscoe surface/ Hvorslev parameters/ Soil experiments and critical state model/  plasticity theory for clays and sands under undrained conditions/ Elasto-plastic models