Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya,
Biyoloji, Makine Mühendisliği, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Zootekni ve
İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalları ders bankasına 2005-2006
Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarılından itibaren aşağıda kodu, adı, kredisi ve
içerikleri belirtilen derslerin ilave edilmesinin uygun olduğuna mevcudun
oybirliği ile karar verildi.
KİMYA Anabilim Dalı Başkanlığının ders
bankasına 1 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI : Biyomoleküllerin Metabolizması
KREDİSİ : (3+0)3
İÇERİĞİ : Metabolizmanın Temel Özellikleri, Katabolizma ve
Anabolizma, ATP ve Biyoenerjetikler, Oksidatif Fosforilasyon,
Fotosentez Reaksiyonları, Glikoliz, Pentoz Fosfat Yolu, Glikoneojenez,
Glikojen Yıkım ve Yapımı, Sitrik Asit Devri, Metabolik
Koordinasyon
COURSE NAME : Metabolısm Of Bıomolecules
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT :
General Characteristics
of Metabolism, Catabolism and Anabolism, ATP and Bioenergetics, Oxidative Phosphorilation, Photosynthesis Reactions, Glycolysis, Pentose Phosphate Patway, Gluconeogenesis, Glycogenesis, Citric Acid Cycle, Metabolic
Coordination
BİYOLOJİ Anabilim Dalı Başkanlığının
ders bankasına 1 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI : Membran Fizyolojisi
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ : Membran yapısı üzerine yapılan çalışmaların kısa tarihi, Membranların kimyasal kompozisyonu, Membran
organizasyonunun prensipleri, Membranın dinamik
yapısı Membrandan madde hareketi, Membran
potansiyeli ve sinir impulsları, membran
özelleşmeleri.
COURSE NAME : Membrane physiology
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT :
A brief history of studies on plasma membrane structure, The chemical composition of membranes, Principle of mambrane organization, The dynamic nature
of membrane, The movement of substance across membranes, Membrane potentials and nevre impulses, Specializations of the membrane.
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalı
Başkanlığının ders bankasına 3 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI : MMYL Plastik Kompozit malzemelere
Plastik Şekil Verme Teknikleri
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ :
Plastik malzemelerde deformasyon,
Sürünme, Gerilme-genleme ilişkileri, Plastik iç yapılar, Plastik şekil verme esasları, Sıcak ve Soğuk
Şekil verme esasları, Haddeleme, Yığma, Basma, Plastik çekme, Sıcak dövme
teknikleri.
COURSE NAME : MMYL
Plastic Forming Technics for Plastic
Matrix Composites
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT : Deformation in plastics, Creep, Stres-Strain relations, Micro-structures in plastics, Fundementals of plastic forming, Fundemantals of cold and hot forming, Calendering, Upsetting, Compressing, Plastic stretching, Hot forging technics
DERSİN ADI : MMYL İmalatta Ölçme Tekniği ve Kalite Yönetimi
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ :
Metroloji, Ölçme tekniği temelleri,
imalatta ölçme tekniği, Koordinat ölçme tekniği, Geometrik ürün spesifikasyonları talepleri ve muayenesi, Test ve Ölçme
aletleri ve Ekipmanları, Üretim ölçme tekniği, Üretimde kalite denetimi ve
kalite güvenliği, Kalite yönetimi ve kalite güvencesi temelleri, Toplam Kalite
Yönetimi ve kalite yönetimi teknikleri
COURSE NAME : MMYL
Manufacturing Measurement Technique and Quality
Management
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT : Metrology, Fundamentals of Measurement Techniques, Manufacturing Measurement Technique, Coordinate Measurement Technique, Qualitiy Management and Qualitiy Insurance,
Geometrical Product Specifications Requirements and Inspection, measurement instruments and equipment, Production Measumenet Technique, Fundamentals of Qualitiy
Management and Qualitiy Insurance
DERSİN ADI : MMYL Metal Esaslı Kompozit Malzemeler
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ :
Kompozitlere giriş, Metal matrisli kompozitler
(MMK), Martris ve takviye malzemeleri, Üretim
yöntemleri, Metal matrisli kompozitlerin mekaniği: Mikromekanik, Maromekanik, Bazı kompozitlerin özellikleri ve uygulamaları: Parçacık
takviyeli alüminyum ve alaşımları, Nanokompozitler,
Ara yüzey özellikleri, Kompozitlerin ısıl işlemleri,
Test ve karakterizasyon metodları.
Uygulama alanları.
COURSE NAME : MMYL Metal Matrix Composites
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT : Introduction to composites. Metal matrix composites (MMCs), Matrix and reinforcement materials. Manufacturing technipues, Mechanics of MMCs: Micromechanics. Macromechanics. Properties and application of some composites: Particle reinforced aluminium and its
alloys. Nanocomposites, Interface properties, Thermal treatments of MMC s Testing and characterisation
methods. Application areas.
BİTKİ KORUMA Anabilim Dalı
Başkanlığının ders bankasına 4 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI : BKLÜ 559 Hasat Sonrası Meyve ve Sebzelerde Görülen Fungal Hastalıklar
KREDİSİ : (3+0 ) 3
İÇERİĞİ :
Meyve ve Sebzelerde depolama süreci
sonunda ürün kayıplarına yol açan fungal kaynaklı
sorunların incelenmesi. Üründe meydana gelen fizyolojik bozuklukların yanı sıra
fungal hastalıkların tanılanması ve önemli görülen fungal hastalıkların mücadele yöntemleri.
COURSE NAME : Post
Harvest Fungal Diseases on Fruits and Vegetables
CREDIT :
(3+0 ) 3
CONTENT :
The problems base on fungi those
cause loss of the yield at the
end of the storaged fruits and vegetables will be investigated. It contains that
the diagnosis of the fungal diseases
beside physiological defect
on the yield and the control
methods of some important fungal diseases.
DERSİN ADI : BKLÜ 560 Çevre Kirliliğinin Vejetasyon Üzerine Etkileri
KREDİSİ : (3+0) 3
İÇERİĞİ : Çevre kirliliği sonucu oluşan zehirli gazların bitki sağlığı üzerine
oluşturduğu olumsuz etkilerin açıklanması.
COURSE NAME : The Effect of Environmet Pollution on Plant Vegetation
CREDIT :
(3+0) 3
CONTENT :
Air pollution effects on plant health will be explained.
DERSİN ADI : BKLÜ 561 Fungusitler
KREDİSİ : (3+0) 3
İÇERİĞİ :
Hastalıklara karşı uygulanan mücadele
yöntemi hakkında ön bilgiler verdikten sonra; fungisidlerin
yapısı, sınıflandırılması, doz, tolerans, bekleme süresi, fitotoksiste
ile ilgili bilgiler verilecektir. Ayrıca, fungisidlerin
uygulanması sırasında uyulması gerekenler, hangi bitkilerde, hangi hastalıklara
karşı kullanılması gerekliliğini kapsamaktadır.
COURSE NAME : Fungicides
CREDIT :
(3+0) 3
CONTENT :
After the prior-knowiedge of the control methods against plant diseases
presented: the knowiedge of fungicide chemistry and formulations,
calssification, dose, tolerance, decomposition period, phytotoicity will be presented. Furthermore, it contains the rules of necessary
adaptation on during application of fungicide. So, which fungicide
must be used against which plants
and diseases will be controlled.
DERSİN ADI : BKLÜ 562 Entomofag Böceklerin
Sistematiği ve Biyolojisi
KREDİSİ : (3+0) 3
İÇERİĞİ :
Değişik takım ve familyalardaki entomofag böceklerin sınıflandırılması, tanınmaları,
konukçuları, yayılışları, gelişmeleri, üreme güçleri ve diğer biyolojik
özellikleri açıklanacaktır.
COURSE NAME : Classification and the biology of the entomophagus insects
CREDIT :
(3+0) 3
CONTENT :
Classificaiton and description,
hosts, development and life cycle, description and other biological properties of the entomophagus insects will be explained.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalı
Başkanlığının ders bankasına 2 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI : Şarap
Teknolojisi
KREDİSİ :
(3+0) 3
İÇERİĞİ :
Şarap yapımında mikroorganizmalar ve mikrobiyal metabolizma, maya fizyolojisi ve biyokimyası, malolaktik fermantasyon, SO2 ve
mikroorganizmalar, Şarap mikrobiyolojisi ile ilgili bazı analizler, üzüm ve
şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler,
mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve enzimler). Fermantasyon
kimyası, şarapçılıkta kükürt dioksit, şarabın olgunlaşması, şarapta hata ve
hastalıklar, şarap analizleri, şarap işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon.
COURSE NAME : Wine Technology
CREDIT : (3+0)
3
CONTENT : Microorganisms and microbial metabolism
in wine production, physiology and biochemistry of yeast, malolactic fermentation, SO2 and microorganisms, some analysis in wine microbiology, composition of grape and must
(organic acids, colour matters, tannins, nutregeneus matters, mineral matters, flavour matters, vitamins and enzymes).
Chemistry of Fermentation,
SO2 in Wine, maturation of wine, defects and
diseases in wine, analysis of wine, cleanliness and disinfection in wine factories.
DERSİN ADI : Malt ve Bira
Teknolojisi
KREDİSİ :
(3+0) 3
İÇERİĞİ : Arpanın bileşimi, maltın bileşimi, çeşitli katkı maddelerinin bileşimi,
suyun bileşimi, şerbetçiotunun bileşimi. Malt üretim teknolojisi, Mayaların sistematiği, maya biyokimyası ve
fizyolojisi. Bira üretim teknolojisi, biranın kimyasal ve fiziksel özellikleri,
biranın aroma maddeleri, birada hata ve hastalıklar,
malt ve bira analizleri, bira işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon.
COURSE NAME : Malt and Beer Technology
CREDIT : (3+0)
3
CONTENT : Composition of barley, malt, various additive matters, water, and hops
(Humulus lupulus). Technology of malt production, systematics of yeasts, physiology and biochemistry of yeast. Technology of beer production, chemical and physical
properties of beer, flavour matters
of beer, defects and diseases
in beer, analysis of beer and malt, cleanliness and disinfection in beer factories.
ZOOTEKNİ Anabilim Dalı Başkanlığının
ders bankasına 2 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI : ZOLÜ-568 Rumen Metabolizması
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ :
Rumen
mikroorganizmaları, rumen metabolizması, yemin rumende yıkılabilirliğini baz alan yem değeri takdir yöntemleri
COURSE NAME : ZOLU-568 Rumen Metabolism
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT : Rumen microorganisms, rumen metabolism, the feed value
evaluation techniques using rumen degradation parameters.
DERSİN ADI : ZOLÜ-569 Ruminant Beslemede
Araştirma Teknikleri
KREDİSİ :
(2+2)3
İÇERİĞİ :
Ruminant
yemlerinde hücre duvarı fraksiyonlarının belirlenmesine yönelik yöntemler, in vivo, in vitro
ve in sacco teknikler ve yemlerin metabolik enerji değerliliğinin saptanmasına
yönelik yöntemlerin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi.
COURSE NAME : Zolu-569 The Methods Used In
Determınatıon Of Metabolic Energy Value Of Feedstuffs In Rumınants
CREDIT :
(2+2)3
CONTENT : Methods on determination of carbohydrate fractions (structural and non-structural)
in feedstuffs for ruminants, comparison of in vitro, in sacco and in vivo techniques
and other methods routinely used to determine
energy value of feedstuffs.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Anabilim Dalı
Başkanlığının ders bankasına 2 adet yeni ders ilave edilmesinin,
DERSİN ADI :
İMLÜ535 Zeminlerin İyileştirilmesi
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ : Zeminlerin iyileştirilmesi ile ilgili temel kavramlar
/ Kompaksiyon teorisi / Katkı malzemeleri ile zemin
stabilizasyonu (kireç, kireç-uçucu kül, çimento, asfalt ve kimyasal maddeler
kullanımı ile) / Zemin tabakalarının özelliklerinin yerinde iyileştirilmesi /
Dinamik kompaksiyon, vibroflatasyon,
vibrodisplacement ve vibrokompaksiyon
yöntemleri, önyükleme ve enjeksiyon yöntemleri / Geosentetiklerin kullanımı / Katı atık depolanması ve kil
kaplamalar / Göçebilir zeminlerin davranışı ve ıslahı.
COURSE NAME : İmlü535 Sıte And Soıl Improvement
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT :
Basic concepts of soil improvement/ Theory of compaction/ modification of soils by admixtures (lime, lime-fly ash, cement,
asphalt, chemical additives) / In-situ improvement of soil properties/ Dynamic compaction, vibroflotation, vibrodisplacement,
vibrocompaction, preloading
and grouting methods/ Designing with geosynthetics/ Waste disposal sites and clay
liners/ Stabilization and behavior of collapsible soils
DERSİN ADI : İMLÜ
536 İleri Zemin Mekaniği
KREDİSİ :
(3+0)3
İÇERİĞİ : Zeminlerin mühendislik özellikleri ve arazide gözlenen
zeminlerin davranışı / Efektif gerilme kavramı / Kayma mukavemeti ve göçme
hipotezleri / Gerilme-şekil değiştirme izleri, kritik durum çizgisi ve Roscoe yüzeyi / Hvorslev
parametreleri / Zemin deneyleri ve kritik durum modeli / Drenajsız killer ve
kumlar için plastisite teorisi / Elasto-plastik
modeller.
COURSE NAME : İMLÜ 536 Advanced Soıl Mechanıcs
CREDIT :
(3+0)3
CONTENT : Engineering properties of soils and in-situ behavior
or soils/ Effective stres concept/ Shear strength and failure hypothesis/
Stress-strain paths, critical state line and
Roscoe surface/ Hvorslev parameters/ Soil experiments and critical state
model/ plasticity theory
for clays and sands under
undrained conditions/ Elasto-plastic models