Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 06 Aralık 2018 Perşembe

Toplantı Sayısı : 15

Karar No : 5


Üniversitemiz Senatosunun 14 Şubat 2013 tarih ve 02 sayılı toplantısında alınan 16 no’lu kararı ile kabul edilen Eczacılık Fakültesi Staj Yönergesinin üçüncü ve dokuzuncu maddelerinde aşağıda belirtilen değişikliklerin yapılmasına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 27 Kasım 2018 tarihli rapor görüşüldü:

          Üniversitemiz Senatosunun 14 Şubat 2013 tarih ve 02 sayılı toplantısında alınan 16 no’lu kararı ile kabul edilen Eczacılık Fakültesi Staj Yönergesinin üçüncü ve dokuzuncu maddelerinde aşağıda belirtilen değişikliklerin yapılmasının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

(MEVCUT)

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

(ÖNERİLEN)

Madde 3- (1)

f) Staj Komisyonu: Fakülte Yönetim Kurulu’nun seçeceği, üç yıl süreyle görevlendirilen ve beş öğretim üyesinden oluşmuş, stajların ve sınavlarının düzenlenmesinden sorumlu Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Komisyonunu,

 

Madde 3- (1)

f) Staj Komisyonu : Dekan tarafından 3 yıl için görevlendirilen, en az beş öğretim üyesinden oluşan; stajların düzenlenmesi, koordinasyonu, denetimi ve staj sınavlarının yapılmasından sorumlu Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Komisyonunu,

Madde 9-(1) (Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu karar ile 07 Eylül 2017 tarih ve 11/19 no’lu kararı ile değişik)

Staj IV (Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu kararı ile değişik)

Lisans eğitiminin 10. yarıyılında 50 iş günü süresince, Edirne il sınırları içindeki hastane eczaneleri veya serbest eczanelerde yapılır. Öğrenci seçtiği eczane veya kurumu 9. yarıyılın bitiminden en geç 15 gün önce yazılı bir dilekçe ile Dekanlığa bildirir. Öğrencinin Staj IV dersini alabilmesi için alması gereken tüm dersleri almış ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması gerekmektedir. Ancak mezuniyet durumundaki öğrenciler, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre, Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile ders alabilirler. Mezuniyet durumunda Staj IV güz yarıyılında da yapılabilir.

 

Madde 9-(1) (Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu karar ile 07 Eylül 2017 tarih ve 11/19 no’lu kararı ile değişik)

Staj IV (Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu kararı ile değişik)

Lisans eğitiminin 10. yarıyılında 50 iş günü süresince, Edirne il sınırları içindeki hastane eczaneleri veya serbest eczanelerde yapılır. Stajlarında endüstri alanına yönelecek olan öğrenciler, stajlarını Edirne il sınırları ve dışında Fakülte Yönetim Kurulunun onayladığı kurumlardan birinde yapabilirler. Öğrenci seçtiği eczane veya kurumu 9. yarıyılın bitiminden en geç 15 gün önce yazılı bir dilekçe ile Dekanlığa bildirir. Öğrencinin Staj IV dersini alabilmesi için alması gereken tüm dersleri almış ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması gerekmektedir. Ancak mezuniyet durumundaki öğrenciler, Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile ders alabilirler. Mezuniyet durumunda Staj IV güz yarıyılında da yapılabilir.

 

T.C.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç ve Kapsam

Madde 1- (1) Bu yönerge, Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin öğrenimleri süresince yapmakla yükümlü oldukları staj çalışmalarının temel ilkelerini planlama, uygulama ve değerlendirme kurallarını düzenler ve kapsar.

Dayanak

Madde 2- (1) Bu yönerge Trakya Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 33.maddesi ve 02 Şubat 2008 tarih 26775 sayılı resmi gazetede yayınlanan Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık eğitim programlarının asgari eğitim koşullarının belirlenmesine dair yönetmeliğin 8. Maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3- (1) Bu yönergede sözü geçen kavram ve terimlerin tanımları aşağıda belirtilmiştir:

a)   Üniversite     : Trakya Üniversitesini

b)   Senato           : Trakya Üniversitesi Senatosunu

c)   Fakülte          : Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesini

ç) Dekan            : Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanını

d)  Fakülte Kurulu         : Eczacılık Fakülte Kurulunu

e)   Fakülte Yönetim Kurulu: Eczacılık Fakültesi Yönetim Kurulunu

f)  Staj Komisyonu : Dekan tarafından 3 yıl için görevlendirilen, en az beş öğretim üyesinden oluşan; stajların düzenlenmesi, koordinasyonu, denetimi ve staj sınavlarının yapılmasından sorumlu Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Komisyonunu,

g)   Öğrenci         : Lisans eğitimi amacı ile Eczacılık Fakültesi'ne kayıtlı öğrenci.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Staja İlişkin Esaslar ve Staj Komisyonu

 

Madde 4- (1) Stajların başlangıç ve bitiş tarihleri her yıl Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek öğrencilere duyurulur.

Madde 5- (1) Eczanede yapılacak stajlar illerin Eczacı Odalarının belirleyeceği ve ilgili staj komisyonunun onaylayacağı en az beş yıllık mesleki deneyime sahip eczacısı bulunan eczanelerde yapılır. Eczane dışındaki staj yerlerinin de ilgili staj komisyonları tarafından onaylanması şarttır.

Madde 6- (1) Staj yapılacak eczane veya kurum ve kontenjanlar Eczacılık Fakültesi tarafından eczacı odaları ve kurum yetkililerinin işbirliği ile belirlenir. Öğrenci, Dekanlık tarafından ilan edilen listelere göre seçimini yaparak staj yapacağı eczane veya kurumun yetkilisinin yazılı onayı (Staja Kabul Belgesi) ile birlikte Dekanlığa başvurur.

Staj Komisyonu

Madde 7- (1) Staj Komisyonu, Dekan tarafından 3 yıl için görevlendirilen, en az beş öğretim üyesinden oluşur. Stajların düzenlenmesi, koordinasyonu, denetimi ve staj sınavları, Staj Komisyonu tarafından yapılır.

Komisyonun görevleri şunlardır;

a)   Staj çalışmaları ile ilgili ön hazırlıkları yapmak,

b)   Staj programını ve öğrenim çıktılarını hazırlamak,

c)   Kamu kesiminden ve özel sektörden staj yerleri sağlanmasına yardımcı olmak, ç) Staj için başvuran öğrencilerin staj yerlerine dağılımını yapmak,

d)  Gelen staj dosyalarını incelemek ve değerlendirmek,

e)   Staj sınavlarını düzenlemek ve değerlendirmek,

f)  Staj denetimlerini gerçekleştirmek,

g)   Gerekli durumlarda staj yeri değişikliklerini yapmak.

 

 


 

 

 

Stajın Başlaması ve Süresi


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Staj Süresi ve Uygulanması

 

 


Madde 8- (1) Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunlarının mesleki yeterliliklerinin tanınabilmesi için toplamda en az 6 ay staj yapmaları gerekir. Öğrenci staj süresince günde 8 saat 5 iş günü çalışmakla yükümlüdür.

Madde 9- (1) (Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu karar ile 07 Eylül 2017 tarih ve 11/19 no’lu kararı ile değişik) Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III, Staj IV’ den meydana gelir. Staj I erken staj, Staj II çekirdek staj, Staj III ve Staj IV ileri stajlardır. Erken ve çekirdek stajların kapsam ve derinliği, başlangıç düzeyinde ve eğitim süresine bağlı mesleki gelişime paralel düzeydeki becerileri kapsar. İleri düzey stajlar ise mesleki uygulamalar ile ilişkili beceri ve kararların gelişmesini sağlayacak deneyimi kazandırır. Öğrenci, ikinci yılını doldurduktan sonra, o yılın tatil ayları içinde stajına başlar. Yaz stajlarının her birinin ulusal kredisi sıfırdır.

Staj I

Lisans eğitiminin 4. yarıyıl sonundaki yaz tatilinde toplam 20 iş günü süresince eczanelerde yapılır. Öğrenci seçtiği eczaneyi 4. yarıyılın bitiminden en geç 15 gün önce yazılı bir dilekçe ile Dekanlığa bildirir.

Staj II

Lisans eğitiminin 6. yarıyıl sonundaki yaz tatilinde toplam 20 iş günü süresince eczanelerde ve/veya hastane eczanelerinde yapılır.

Öğrenci seçtiği eczane veya kurumu 6. yarıyılın bitiminden en geç 15 gün önce yazılı bir dilekçe ile Dekanlığa bildirir.

Staj III

(Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu kararı ile değişik) Lisans eğitiminin 8. yarıyıl sonundaki yaz tatilinde toplam 30 iş günü süresince eczanelerde ve/veya hastane eczanelerinde yapılır.

Öğrenci seçtiği eczane veya kurumu 8. yarıyılın bitiminden en geç 15 gün önce yazılı bir dilekçe ile Dekanlığa bildirir. Hastane ve eczane dışında:

a)   Eczacılık fakülteleri meslek anabilim dalları,

b)   İlaç endüstrisi (ilaç, kozmetik, gıda veya radyofarmasötik endüstrileri),

c)   Kamu ya da serbest kalite kontrol ve araştırma laboratuvarları,


ç) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu,

d)   Staj Komisyonu’nun önerisi ve Fakülte Kurulu’nun onayı ile kabul edilmek şartıyla yurt dışındaki benzer kuruluşlarda yapılır.

Staj I, Staj II ve Staj III’den başarısız olan öğrenciler, başarısız oldukları döneme ait stajları aynı yaz döneminde yapabilirler.

Staj IV

(Üniversitemiz Senatosunun 13 Haziran 2017 tarih ve 07/19 no’lu kararı ile değişik) Lisans eğitiminin 10. yarıyılında 50 iş günü süresince, Edirne il sınırları içindeki hastane eczaneleri veya serbest eczanelerde yapılır. Stajlarında endüstri alanına yönelecek olan öğrenciler, stajlarını Edirne il sınırları ve dışında  Fakülte Yönetim Kurulunun onayladığı kurumlardan birinde yapabilirler.

Öğrenci seçtiği eczane veya kurumu 9. yarıyılın bitiminden en geç 15 gün önce yazılı bir dilekçe ile Dekanlığa bildirir.

Öğrencinin Staj IV dersini alabilmesi için alması gereken tüm dersleri almış ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması gerekmektedir. Ancak mezuniyet durumundaki öğrenciler, Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre, Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile ders alabilirler. Mezuniyet durumunda Staj IV güz yarıyılında da yapılabilir.

Staj Yeri Değişikliği

Madde 10- (1) Staja başlandıktan sonra staj yeri değiştirilemez. Grev ve lokavt uygulaması, vefat, karşılıklı olumsuzluklar, deprem, yangın ve sel gibi doğal afet olması durumunda, öğrenciler stajlarını Staj Komisyonunun onayıyla başka bir eczane/hastanede sürdürebilir.

Devam Zorunluluğu

Madde 11- (1) Stajlarda devam zorunludur. Devam konusunda Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Ancak öğrenci, her staj döneminde zorunlu olan staj iş gününü tamamlamak koşulu ile 120 iş günü staj yapmak zorundadır.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Staj Uygulama İlkeleri ve Değerlendirilmesi

 

Staj ile İlgili Belgeler

Madde 12- (1) Öğrenciler, staj süresince aşağıdaki dokümanları hazırlamak, tamamlanmasını izlemek ve sağlamakla yükümlüdür.

a)   Her staj bölümü öncesinde, öğrenci tarafından doldurulan ilgili staja ait Staj Başvuru Formu Dekanlığa onaylatılır.

b)   Öğrenciler, her staj dönemi için, dönem programını kapsayan ayrıntılı bir Staj Defteri hazırlar. Stajlar süresince yapılan çalışmalar, öğrenci tarafından staj defterine düzenli olarak işlenir ve staj yerindeki yetkili kişinin unvanı belirtilerek, ilgilinin kaşe/mühür ve imzasıyla onaylanır. İmza, kaşe/mühür ve tarihler bulunmayan, üzerinde silinti, kazıntı ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj defterleri kabul edilmez. Öğrenci, birinci, ikinci, üçüncü dönem staj defterlerini, staj bitimini takip eden ilk ders kayıt döneminde, dördüncü dönem staj defterini ise stajın tamamlanmasından sonra 15 gün içinde Fakülte öğrenci işleri bürosuna teslim etmek zorundadır.

 

c)  Bu süre içinde staj defterini teslim etmeyen öğrencilerin o döneme ait stajı geçersiz sayılır. Süresi içinde teslim edilmeyen ve mazereti yönetim kurulunca onaylanan staj dönemine ait staj defteri geçerlidir. Öğrenciler, üretim ve hizmetle ilgili gizliliği gerektiren konularda başkalarına bilgi veremezler. Sendikal etkinliklere katılamazlar. Staj süresince öğrenci ile eczane arasında yürürlükteki mevzuata uygun olarak staj koşulları, izin, tarafların görev ve sorumlulukları, ödenecek ücret ve gerekli görülen diğer hususları da içeren bir sözleşme imzalanabilir. İşletme ile öğrenci arasında doğabilecek ihtilaflarda, Üniversite taraf gösterilemez. Öğrenciler staj süresince Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine, staj yaptığı kurumun çalışma ilkelerine, iş koşulları, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallara uymak zorundadır. Endüstride staj yapacak ve yurtdışında kendi imkanı ile staj yapmak isteyen öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil yeterlilikleri Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir.

 

d)  Staja giden her öğrenci, ilgili Staj Değerlendirme Formunu staj yaptığı birimin yetkilisine verir. Bu form, staj bitiminde yetkili kişi (eczacı, kurum veya işletme yetkilisi) tarafından doldurulup onaylandıktan sonra ağzı kapalı ve üzerinde eczane veya kurum kaşesi/mührü olan bir zarf içinde Dekanlığa gönderilir. Kaşe/mühür ve/veya onayı olmayan formlar değerlendirmede dikkate alınmaz.

 

Stajların Değerlendirilmesi

 

Madde 13- (1) Staj I, II ve III staj değerlendirme formu ve staj defterleri Staj Komisyonunca incelenir. İlgili stajların ulusal kredisi “0” (sıfır)  olup BAŞARILI/BAŞARISIZ olarak değerlendirilir. Başarısız olan öğrenciler staj dönemini tekrarlamak zorundadır.

 

Madde 14- (1) Staj IV sınavından önce staj değerlendirme formu ve staj defterleri Staj Komisyonunca incelenir. Öğrencinin ilgili staj sınavına alınması için, öncelikle staj yapılan işletme yetkililerince doldurulacak staj değerlendirme formuna göre başarılı olması zorunludur. Devamsızlığı bulunmayan ve Staj Komisyonunca staj değerlendirme form ve staj defterleri incelenerek yeterli eğitim ve becerileri almış oldukları belirlenen öğrenciler, söz konusu stajın sınavına girmeye hak kazanırlar. Staj sınav tarihi Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Dekanlık tarafından 15 gün önceden ilan edilir.

(2) Staj IV sınavının sonuçları yazılı veya sözlü tek sınav olarak değerlendirilir ve başarı notu olarak kabul edilir. Sınavda başarısız olan öğrenciler 15 gün sonra tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler staj dönemini tekrarlamak zorundadır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Staj Muafiyet Talebi ve Değerlendirilmesi

 

Madde 15- (1) Fakülteye yatay veya dikey geçişle gelen öğrencilerin geldikleri Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı oldukları sürede yaptıkları stajın bir kısmı ya da tamamı Staj Komisyonunun onayı ile kabul edilebilir. Muafiyet talebinde bulunan öğrencilerin durumları, Staj Komisyonunca görüşülerek karara bağlanır ve ilgili belgeler öğrencinin dosyasına konulmak üzere Fakülte öğrenci işleri bürosuna teslim edilir.

ALTINCI BÖLÜM

   Çeşitli ve Son Hükümler

 

Ek Madde 1- (1) Staj IV, Bitirme Projesi danışmanının sorumluluğunda olup danışman, öğrencinin yaptığı stajı denetler ve staj komisyonuna yazılı bir raporla bildirir.

 

Yürürlük

Madde 16- (1) Bu yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 17- (1) Bu yönergeyi Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı yürütür.