“Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Uygulama Projesi Uygulama ve Değerlendirme Yönergesi” taslağı isminin “Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Uygulama Projesi Dersi Usul ve Esasları” olarak değiştirilip, aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
T.C.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ
UYGULAMA PROJESİ DERSİ USUL VE ESASLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde yürütülmekte olan Uygulama Projesi (UP) dersine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge hükümleri Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerin yükümlü oldukları Uygulama Projesi (UP) dersinin uygulanma ve değerlendirme hükümlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge 17.06.2021 tarih ve 31514 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ile 11.08.2003 tarih ve 25196 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen;
a) Ara Jüri: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından belirlenen ara sınav takviminde duyurulan tarihte her bir atölyedeki öğretim elemanlarının, kendi içinde bir araya gelerek öğrencilerle yüz yüze gerçekleştirdiği sözlü sınavı,
b) Dönem Sonu (Final) Jürisi: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından belirlenen final sınav takviminde duyurulan tarihte her bir atölyedeki öğretim elemanlarının, kendi içinde bir araya gelerek öğrencilerle yüz yüze gerçekleştirdiği sözlü sınavı,
c) Ön Jüri: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından belirlenen eskiz sınavı haftası içerisindeki UP dersinde, her atölyedeki öğretim elemanlarının, kendi içinde bir araya gelerek öğrencilerle yüz yüze gerçekleştirdiği sözlü sınavı,
ç) Proje Atölyesi: En az 3 (üç) öğretim elemanından oluşan proje yürütme ve değerlendirme grubunu,
d) Proje Grup Yürütücüsü: UP dersinin işleyişinden sorumlu öğretim elemanını,
e) Proje Koordinatörü: UP gruplarının koordinasyonunu sağlayan Yapı Bilgisi Anabilim Dalı öğretim elemanını,
f) Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Başkanlığı: Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulama Projesine İlişkin Genel Esaslar
UP Dersi ve İçeriği
MADDE 5- (1) Mimarlık Bölümü Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi’nde tanımlanmaktadır
Ön Şartlar
MADDE 6- (1) Mimarlık Bölümü Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi’nde tanımlanan MIM 251 Mimari Proje 3 dersinin başarılmış olması, UP dersinin alınabilmesi için ön şarttır.
Uygulama Projesi Yürütme Esasları
MADDE 7- (1) Ders, proje koordinatörü yönetiminde gruplar oluşturularak gerçekleştirilir.
(2) ) Proje gruplarının oluşturulmasında ilgili dönemde derse kayıt olan öğrenci sayısı proje yürütücüsü sayısına bölünerek proje grupları oluşturulur. Bu süreci Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Koordinatörü yürütür.
(3) Öğrencilerin bu ders kapsamında ön koşul olan MIM 251 Mimari Proje 3’teki proje notlarına göre sıralama yapılarak, en yüksek nota sahip öğrenciden başlayıp proje gruplarına eşit sayıda öğrenci dağıtılır. Düzenleme gerek görüldüğünde Bölüm Başkanlığınca denetlenir. Proje gruplarına ilişkin düzenleme kapsamında liste proje koordinatörü öğretim elemanı ve iki araştırma görevlisinden oluşan kurul tarafından belirlenerek gizlilik esasları içinde Bölüm Başkanlığı’na teslim edilir.
(4) UP yürütücü sayısı, ilgili derse kayıtlı olan öğrencilerin sayı ve eğitim kalitesi esas alınarak belirlenir. Ders yürütücüleri öncelikli olarak kadrolu öğretim üyesi ve öğretim görevlileri arasından belirlenir. UP dersini yürütebilecek kadrolu öğretim elemanlarının sayısının yetersiz kalması durumunda;
a) Diğer üniversitelerin mimarlık bölümlerinden görev kabul edenlerden yararlanarak,
b) Serbest mimarlık yapan en az 10 yıllık tasarım ve uygulama deneyimi olan mimarlar öğretim elemanı olarak görevlendirilir.
Bir önceki yarıyıl bitiminde yapılan programda yeni öğretim elemanlarına yönelik bir ihtiyaç ortaya çıktığında başvurular, Mimarlık Bölüm Başkanlığı’nca oluşturulacak Yapı Bilgisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden oluşan üç kişilik komisyon tarafından ön inceleme yapılarak, sonucu Bölüm Akademik Kurulu’nda görüşülmek üzere Mimarlık Bölüm Başkanlığı’na yazılı olarak bildirilir. Bu görüşler doğrultusunda görevlendirme Fakülte Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Uygulama Projesine İlişkin Değerlendirme Esasları
Değerlendirme Süreci
MADDE 8- (1) UP dersi kapsamında, bir yarıyıl içerisinde 2’si arasınav 1’i dönem sonu (final) olmak üzere toplam 3 sınav yapılır.
(2) UP dersinde 1 ön jüri 1 ara jüri olmak üzere 2 ara sınav yapılır.
(3) Jüri değerlendirmelerinde üye sayısı 3’ün altında olamaz. Öğrenci sayısına bağlı olarak, UP dersi yürütücüsü sayısı 3’ten az olması durumunda atölyede görevli araştırma görevlisi jüriye dâhil olabilir veya Bölüm Başkanlığı’ndan bir öğretim elemanının görevlendirilmesi ile bu sayı üçe tamamlanır. Değerlendirmelerde jüri üyelerinin notlarının aritmetik ortalaması alınarak öğrenci notu belirlenir. Tüm jüri üyelerinin verdiği notlar ve hesaplamaları içeren tutanak, jürinin değerlendirme çalışmaları sonucunda Bölüm Başkanlığı’na teslim edilir.
(4) Bu ders kapsamında öğrencinin MIM 251 Mimari Proje 3’te başarılı olduğu 1/200 ölçekli el çizimi projesinin, 1/50 ölçeği tekniğinde düzenlenerek dijital ortama başarılı bir şekilde aktarması beklenir. Öğrencinin kendi tasarladığı projeye ait uygulama projesinin geliştirilmediğinin tespit edilmesi durumunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği Madde 5 uyarınca işlem başlatılır.
(5) Ön jüride istenen paftalar ve arşivleme için gerekli ek veriler (CD, A3 vb.); proje teslim süresi içerisinde gözetmenlerce imza karşılığında teslim alınır. Paftalar teslim edildikten sonra üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Sınav başlangıcında UP jürisi öğrencilere konu ve istenenlere ilişkin genel açıklamaları yapar.
(6) Ara Jüri, ilan edilen tarihte, 1/50 tekniğinde düzenlenmiş olan MIM 251 Mimari Proje 3 çizimlerinin, uygulama detayları doğrultusundaki gelişiminin değerlendirilmesidir. Bu amaçla öğrenciden istenen çizimler ve gerekli ek çalışmalar, teslim tarihinden en az 1 hafta öncesinde Proje Koordinatörleri tarafından Bölüm Başkanlığı aracılığıyla duyurulur.
(7) Uygulama Projesi Final Teslimi, UP paftaları ve maketleri, Bölüm Başkanlığı’nca ilan edilen tarih, saat ve mekânda, görevli araştırma görevlileri tarafından alınır. Bu süre kesin olarak uzatılamaz. UP Koordinatörü ve UP yürütücüleri tarafından belirlenen ‘istenenler listesi’ UP tesliminden en az 1 hafta önce Bölüm Başkanlığı’na iletilir ve öğrencilere ilan edilir.
a) Çizim Yöntemi: UP derslerinde dijital ortamda yapılmış çizimler beklenir. Öğrenci talep ederse elle yapılan çizim de kabul edilebilir.
b) Teslim Formatı: İstenenler listesi ile birlikte teslim formatı da öğrenciye proje tesliminden en az 1 hafta öncesinden duyurulur.
c) Proje Teslimi: UP tesliminde mazeret kabul edilmez. İlan edilen tarih, saat ve mekân dışında hiçbir şekilde teslime izin verilmez. Öğrencinin projesini şahsen teslim edemediği durumlarda teslim bir başkası tarafından yapılabilir.
d) Maket Teslimi: Proje teslimi için duyurulan süre içerisinde maket veya 3D programlar kullanılarak oluşturulan dijital model teslimi yapılır. Maket veya 3D model ile birlikte teslim edilemeyen projeler, proje yürütücüsü tarafından belirlenen oranda değerlendirme dışı bırakılır.
Değerlendirme Kriterleri
MADDE 9- (1) Değerlendirme öncesi öğrenciler projelerini jüriye sözlü olarak sunarlar ve kendilerine sorulacak soruları cevaplarlar. Öğrenci jüriye giremediği takdirde projesi öğrencinin yokluğunda değerlendirilir.
(2) Değerlendirme aşağıdaki ölçütlere göre yapılır;
- Mimari Projenin çevre analizinin değerlendirilmesi,
- Mimari Projenin imar koşullarına uygunluğu (taks-kaks, çekme mesafeleri, hmax vb.)
- Mimari Projenin teknik olarak 1/50 ölçeğe uygunluğu,
- Yapısal detaylar,
- Uygulama Projesinin 1/50, 1/20, 1/10, 1/5 vb. ölçekli teknik detaylara uygunluğu,
- Maket veya 3D model,
- Teknik sunum.
Değerlendirme ölçütlerinin ağırlıkları konuya bağlı olarak jüri tarafından belirlenir, ayrıca UP dersi sürecinde, jüri, dersin programıyla ilişkili olarak yeni değerlendirme ölçütleri ekleyebilir.
İtiraz Süreci
MADDE 10- (1) Öğrencilerin UP dersi değerlendirme sonucuna itirazı halinde; UP değerlendirme tutanağı Bölüm Başkanlığı’nca incelenerek, notlandırma işleminde maddi hata yapılıp yapılmadığı belirlenir; maddi hatanın tespiti durumunda yeniden hesaplama yapılarak sonuç Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’na bildirilir.
İtirazın tekrarı durumunda jüri üyelerine değerlendirmeleri hakkında yazılı görüş sorulur. Bu incelemelerin sonucuna göre, Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, “T.Ü. Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 25. maddesi uyarınca, biri proje yürütücüsü olmak üzere üç kişilik yeni bir jüri kurarak projenin yeniden değerlendirilmesine karar verir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yetki, Yürürlülük ve Yürütme
Hakkında Hüküm Bulunmayan Konular
MADDE 11- (1) Bu yönergenin kapsamında olduğu halde hakkında hüküm bulunmayan konularda, Trakya Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Yürürlülük
MADDE 12- (1) Bu yönerge Trakya Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tüm öğrenciler için geçerlidir.
Yürütme
MADDE 13- (1) Bu yönergeyi Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı yürütür.
Geçici Madde
MADDE 14- (1) İntibak: Şu anda Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde okumakta olan öğrenciler ile aftan yararlanarak kayıt yaptıran ve yaptıracak olan öğrenciler MIM 251 Mimari Proje 3 dersini başardıktan sonra; “Uygulama Projesi” dersini bu yönerge doğrultusunda almak ve başarmak zorundadır.