Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 17 Haziran 2005 Cuma

Toplantı Sayısı : 9

Karar No : 2


5316 Sayılı Af Yasası’nın uygulama esaslarına ilişkin, Üniversitemiz Eğitim Öğretim Komisyonu’nun 14.06.2005 tarihli raporu görüşüldü.

            5316 Sayılı Af Yasası’nın uygulama esaslarının aşağıdaki şekilde kabulüne mevcudun oybirliği ile karar verildi.

 

5316 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNA GEÇİCİ MADDELER EKLENMESİNE DAİR KANUN’UN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE UYGULAMA ESASLARI

A-    GENEL ŞARTLAR

1-      Kanundan; 29-06-2000 tarihinden 18-03-2005 tarihine kadar (bu tarihler dahil) kendi isteği ile ilişkisi kesilenler dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş öğrenciler yararlanır. Ayrıca; 28.06.2000’ de yürürlüğe giren (en son çıkarılan) 4584 sayılı Af kanunu çerçevesinde sınavlara girmiş ve başarısız olmuşlar ile söz konusu yasa uyarınca baş vurusunu yapmış ama sınav haklarını kullanmamış bulunanlar da başvuru yapabileceklerdir.

2-      Öğrencilerin 18-03-2005 tarihinden 18-05-2005 günü mesai bitimine kadar başvurmuş olmaları gerekir.

3-      Halen askerlik görevini yapmakta olanların terhislerinden sonraki iki ay içinde, Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde müracaat ettikleri takdirde 5316 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde haklarını kullanabilirler.

4-      5316 sayılı kanunun tanıdığı devam ve sınav haklarının kullanılmasına, sınav takviminin yapılmasına başarılı olanların intibaklarının ve kayıtlarının yapılmasına bu esaslara göre ilgili birimin yönetim kurulları yetkilidir.

5-      İlgili yasadan yararlanmak üzere başvuranlar öğrencilik haklarından yararlanırlar ve kendi öğrenim sürelerine göre hesaplanan öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini öderler.

6-      Durumları bu esaslardaki hükümlere uymayanlar hakkında, ilgili birim tarafından teklif edilip Üniversite Yönetim Kurulu tarafından alınacak karara göre işlem yapılır.

B-    ÖNLİSANS, LİSANS ÖĞRENCİLERİ

     (Hazırlık Sınıfı ve Dikey Geçiş Hazırlık Programı Öğrencileri Dahil)

 

1-      Kendi isteğiyle kayıt sildirme, kayıt yenilememe, kayıt silme ve disiplin cezası nedeniyle ilişiği kesilenler:

a)      29-06-2000 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe (18-03-2005) kadar, her ne sebeple olursa olsun kayıtları silinen yada ilişkileri kesilen öğrencilere ilişkilerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilir. “İlişkilerinin kesilmesine neden olan bütün dersler”; “kayıt silme” veya “kayıt silme durumuna düşme” tarihi itibariyle “başarısız olunmuş dersleri” ifade eder. Bu sınavlarda başarılı oldukları takdirde Üniversitemiz yetkili kurullarının öngördüğü biçimde kaldıkları yerden uyumları sağlanarak kesin kayıtları yapılıp yürürlükteki yönetmelik ve yönergelere göre öğrencilik hakkını kullanmaları sağlanır.

b)      Sınav Tarihleri: Yarıyıllık derslerde üç sınav hakkından her biri, yarıyılların sonunda yapılan yarıyılsonu (final) ve bütünleme sınavında kullandırılır.

Yıllık programlı derslerde üç sınav hakkından ilki derse devam edilmiş yılın yılsonu sınavında (Haziran), ikincisi bütünleme sınavında veya Eylül ayında açılacak sınavda, sonuncusu ise 2006-2007 öğretim yılının güz yarıyılı sonunda Ocak veya Şubat ayında açılacak sınavda kullandırılır.

Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, devam edemedikleri dersler veya uygulamaları için ilgili yükseköğretim kurumuna devam imkanı sağlanır, bu öğrenciler hakkında sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartının tamamlanmasından sonra başlar.

2-      Azami süre nedeniyle ilişiği kesilenler:

a)      2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44 üncü maddesinde öngörülen azami sürelerini doldurduklarından dolayı kurumlarıyla ilişkisi kesilmiş olan öğrencilere, alamadıkları ve/veya başarısız oldukları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sonunda üç sınav hakkı tanınır.

b)      Devam/sınavlar sonucunda mezuniyet için kalan ders sayısını 5 veya daha aza indirenler mevcut yönetmelikleri çerçevesinde kayıt hakkı kazanır.

3-      18-03-2005 tarihine kadar, kapatılan veya başka bir yükseköğretim kurumuna bağlanan veya ad değiştiren bölüm ve programlardan kaydı silinenler: Yerine açılan yeni adlı bölüm ve programlara ilgili birimin yönetim kurulu kararı ve Üniversite yönetim kurulu onayı ile nakledilebilirler.

4-      Sınıf geçme sistemi uygulanan birimlerde en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilir.

5-      Yasadan yararlanacak öğrencilerin başarısız oldukları dersler kaldırılmış ise öğrenciler bu derslerden sorumlu tutulamazlar. Öğrenciler değişen derslerin yerine, belirlenecek eşdeğer derslerden sorumlu tutulurlar. Yasadan yararlanıp öğrenciliğe intibakı yapılacak öğrenciler uygulanmakta olan ders programına intibak ettirilirler. Bu konuda ilgili birimlerin yönetim kurulu karar verir.

6-      Devam ve sınav hakkı verilen af öğrencileri ilgili Disiplin Yönetmeliği ile bu konudaki mevzuata tabidir.

C-    LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİ

29-06-2000 tarihinden bu Yasanın yürürlüğe girdiği 18-03-2005 tarihine kadar, lisansüstü öğrenim görürken, her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere;

- Başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı,

- Yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilir.

- Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavından başarısız olanlara, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) veya Kamu Personeli Dil Sınavına (KPDS) yılda en fazla ardışık iki defa girmek koşuluyla iki sınav hakkı tanınır. Söz konusu sınavlardan Üniversitemizce geçerli puanı almak koşuluyla doktoraya devam hakkı sağlanır.

- Sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları koşulu ile iki sınav hakkı tanınır.