SEÇMELİ DERS OLARAK TEKLİF EDİLEN DERSLERE AİT BİLGİLER VE DERS
İÇERİKLERİ
1. SINIF GÜZ YARIYILI
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
PZR 110 |
Tarımsal Pazarlama |
2 |
- |
2 |
2 |
2 |
Pazarlamanın tanımı ve önemi, Tarımsal Pazarlamanın Tanımı Ve Önemi, Pazarlama Yaklaşımları, Pazarlamanın Ana Hizmetleri, Tarımsal Pazarlamanın Yardımcı hizmetleri, Pazarlama Karması, Pazarlama Kanalları, Pazarlama Marjları
1.
SINIF BAHAR YARIYILI
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
PZR 210 |
Tarımsal İşletmecilik |
2 |
0 |
2 |
2 |
2 |
Tarımsal işletme sistemi, yönetici, karar verme aşamaları ve yönetimin temel işlevleri, projeksiyon (tahmin) yöntemleri, bütçe tanımı, amacı ve çeşitleri, işletme organizasyonu, maliyet kontrolleri ve başabaş analizi, işletme için temel mali tablolar (mali rasyolar, bilanço, kar-zarar hesabı vb), yatırım kararları ve uygulamaları, işletme personelinin denetlenmesi ve motivasyonu, işletmenin personel ihtiyacının tespiti, performans değerlemeleri, işletmenin başarılı ve etkin yönetimi için dikkate alınacak faktörler
2.
SINIF GÜZ YARIYILI
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
PZR 310 |
Tarımsal Ürün İşleme ve
Muhafaza Teknikleri |
1 |
1 |
2 |
1,5 |
2 |
Tarımsal ürünlerin hasadından sonra, mamül hale gelene kadar tabi tutuldukları sınıflandırılma, temizlenme, taşınma, öğütülme, kurutulma gibi işlemlerin ilkeleri açıklanmakta ve bu amaçla kullanılan makinelerin özellikleri ve işlevsel organları anlatılmaktadır. Ürünlerin Fiziksel Özelliklerine Göre Ayrılması. Ürünlerin Aerodinamik Özelliklerine Göre Ayrılması. Tohum Temizlenmesi ve Sınıflandırılması. Tarımsal Ürünlerin Öğütülme İlkeleri, değirmenler. Kurutma ve Soğutma Tekniği. Tarımsal ürünlerin, türüne göre saklama koşulları, uygun saklama ortamının sağlanması, saklama süresi.
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
|
PZR 311 |
Tarım Ürünlerinin
Standardizasyonu ve Depolama |
2 |
0 |
2 |
2 |
2 |
Standardizasyonun tarifi ve
önemi, TSE tarafından belirlenen tarım ürünlerinin standartları, tarım
ürünlerinde kullanılan standardizasyon ve depolama teknikleri
2.
SINIF BAHAR YARIYILI
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
PZR 411 |
Tarım Ürünlerinde Kalite
Kontrol |
2 |
0 |
2 |
2 |
2 |
Algılanan kalite, tüketici, yaşam şekli ve eğilimlere göre
kalite; yaş meyve ve sebzelerin seçimi, hasat sonrası toplama ve bakım, işleme
ve pazara hazırlama, paketleme, depolama ve dağıtım, tüketiciye ulaştırma, işlenmiş
ve taze ürünlerin besin değerleri gibi konuların ürün kalitesi üzerine
etkileri, kalite ve kalite sistemleri, (EUREPGAP, HACCP, BRC, IFS),
tarımda kalite sistemlerinin kurulması, AB uyum süreci içinde tarım alanında
yapılması gereken düzenlemeler, yakın kızılötesi
spektroskopi ve sensöre dayalı değerlendirmelerle
ürün kalitesinin ölçülmesi.