Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 15 Temmuz 2011 Cuma

Toplantı Sayısı : 12

Karar No : 7


Üniversitemiz İpsala Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programı Müfredatında, seçmeli ders havuzuna ders eklenmesine ilişkin, Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu?nun 14.07.2011 tarih ve 327-26 sayılı teklifinin 5 nolu kararı ve ek belgeleri görüşüldü.

Üniversitemiz İpsala Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programı Müfredatında, seçmeli ders havuzuna ders eklenmesine mevcudun oybirliği ile karar verildi.

 

 

SEÇMELİ DERS OLARAK TEKLİF EDİLEN DERSLERE AİT BİLGİLER VE DERS İÇERİKLERİ

1. SINIF GÜZ YARIYILI

Dersin Kodu

Dersin Adı

Teorik

Uygulama

Top.

Ders

Ders

Kredi

AKTS

PZR 110

Tarımsal Pazarlama

2

-

2

2

2

Pazarlamanın tanımı ve önemi, Tarımsal Pazarlamanın Tanımı Ve Önemi, Pazarlama Yaklaşımları, Pazarlamanın Ana Hizmetleri, Tarımsal Pazarlamanın Yardımcı hizmetleri, Pazarlama Karması, Pazarlama Kanalları, Pazarlama Marjları

1.      SINIF BAHAR YARIYILI

Dersin Kodu

Dersin Adı

Teorik

Uygulama

Top.

Ders

Ders

Kredi

AKTS

PZR 210

Tarımsal İşletmecilik

2

0

2

2

2

Tarımsal işletme sistemi, yönetici, karar verme aşamaları ve yönetimin temel işlevleri, projeksiyon (tahmin) yöntemleri, bütçe tanımı, amacı ve çeşitleri, işletme organizasyonu, maliyet kontrolleri ve başabaş analizi, işletme için temel mali tablolar (mali rasyolar, bilanço, kar-zarar hesabı vb), yatırım kararları ve uygulamaları, işletme personelinin denetlenmesi ve motivasyonu, işletmenin personel ihtiyacının tespiti, performans değerlemeleri, işletmenin başarılı ve etkin yönetimi için dikkate alınacak faktörler

 

 

 

2.      SINIF GÜZ YARIYILI

Dersin Kodu

Dersin Adı

Teorik

Uygulama

Top.

Ders

Ders

Kredi

AKTS

PZR 310

Tarımsal Ürün İşleme ve Muhafaza Teknikleri

1

1

2

1,5

2

Tarımsal ürünlerin hasadından sonra, mamül hale gelene kadar tabi tutuldukları sınıflandırılma, temizlenme, taşınma, öğütülme, kurutulma gibi işlemlerin ilkeleri açıklanmakta ve bu amaçla kullanılan makinelerin özellikleri ve işlevsel organları anlatılmaktadır. Ürünlerin Fiziksel Özelliklerine Göre Ayrılması. Ürünlerin Aerodinamik Özelliklerine Göre Ayrılması. Tohum Temizlenmesi ve Sınıflandırılması. Tarımsal Ürünlerin Öğütülme İlkeleri, değirmenler. Kurutma ve Soğutma Tekniği. Tarımsal ürünlerin, türüne göre saklama koşulları, uygun saklama ortamının sağlanması, saklama süresi.

Dersin Kodu

Dersin Adı

Teorik

Uygulama

Top.

Ders

Ders

Kredi

AKTS

PZR 311

Tarım Ürünlerinin Standardizasyonu ve Depolama

2

0

2

2

2

Standardizasyonun tarifi ve önemi, TSE tarafından belirlenen tarım ürünlerinin standartları, tarım ürünlerinde kullanılan standardizasyon ve depolama teknikleri

2.      SINIF BAHAR YARIYILI

Dersin Kodu

Dersin Adı

Teorik

Uygulama

Top.

Ders

Ders

Kredi

AKTS

PZR 411

Tarım Ürünlerinde Kalite Kontrol

2

0

2

2

2

Algılanan kalite, tüketici, yaşam şekli ve eğilimlere göre kalite; yaş meyve ve sebzelerin seçimi, hasat sonrası toplama ve bakım, işleme ve pazara hazırlama, paketleme, depolama ve dağıtım, tüketiciye ulaştırma, işlenmiş ve taze ürünlerin besin değerleri gibi konuların ürün kalitesi üzerine etkileri, kalite ve kalite sistemleri, (EUREPGAP, HACCP, BRC, IFS), tarımda kalite sistemlerinin kurulması, AB uyum süreci içinde tarım alanında yapılması gereken düzenlemeler, yakın kızılötesi spektroskopi ve sensöre dayalı değerlendirmelerle ürün kalitesinin ölçülmesi.