“Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” nde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin aşağıdaki şekli ile uygun olduğuna mevcudun oybirliği ile karar verildi.
Resmi Gazete Tarihi : 20/08/2017 Resmi Gazete Sayısı : 30160
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ
|
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
|
Tanımlar MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Baş koordinatör: Mezuniyet öncesi tıp eğitimi programının program değerlendirme süreci içinde yürütülmesi ve sınıf koordinatörlerinin uyum içinde çalışmasını sağlamak için görevlendirilmiş öğretim üyesini, b) Dekanlık: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığını, c) (Değişik:RG-03/10/2018-30554) Ders/Staj Kurulu: Tıp Fakültesi öğretim üyelerince verilen eğitim programının tematik akışı içinde bir araya toplanmış kuramsal konu ve uygulamaları tanımlayan kurulları, ç) Dikey koridor dersleri: Eğitim programının içeriğine uygun, sınıflar arası bağlam devamlılığı olan, belirli bir tema içerisinde kurgulanmış dersleri ve/veya sınıf amaç ve hedeflerine uygun olarak yapılandırılmış özel çalışma parçalarını, d) Eğitim bileşenleri: Eğitim faaliyetleri çerçevesinde, eğiticileri, öğrencileri ve temsilcilerini, eğitim ortamını, eğitim programlarını, eğitim ile ilgili kurul, birim, komisyon ve komitelerini, e) Eğitim komisyonu: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim komisyonunu, f) Entegre sistem: Ders/staj kurullarında sistem temelli, zaman ve tematik açıdan uyumlaştırılmış konuların, ilgili öğretim üyeleri/anabilim dallarının katkısı ile birlikte hazırlanıp sunulmasını, g) Fakülte: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesini, ğ) Fakülte Kurulu: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu, h) Fakülte Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu, ı) ÖİDB: Trakya Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını, i) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü, j) Seçmeli ders: İlk beş sınıfta Tıp Fakültesi öğretim üyelerince alan içi, Üniversite öğretim üyelerince de alan dışı olarak verilen, tanımlanmış, bir veya daha fazla tema etrafında bir araya toplanmış kuramsal konu ve/veya uygulamaları, k) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu, l) Üniversite: Trakya Üniversitesini, m) YÖK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını, ifade eder.
Yatay geçiş MADDE 12 – (1) Başka bir tıp fakültesinden yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin Fakülteye kabulü; YÖK’çe belirlenen esaslar ve Senato tarafından belirlenen koşullar doğrultusunda, öğrencinin almış olduğu eğitimin Fakülte eğitim programına uyum ve denkliği hakkında eğitimi komisyonunun görüşü alınarak, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Yatay geçişlerde genel zorunlu derslerde başarılı olma şartı aranır.
Dikey koridor dersleri MADDE 21 – (Değişik:RG-03/10/2018-30554) (1) Dikey koridor derslerinde başarı değerlendirmesi eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Dikey koridor ders önerileri, tıp eğitimi anabilim dalı veya baş koordinatörlük tarafından yapılır ve program değerlendirme sürecine girerek karara bağlanır. Programın yürütülmesinden sınıf koordinatörleri sorumludur. (3) Her eğitim-öğretim yılı sonunda dikey koridor dersleri de program değerlendirme sürecine uygun olarak değerlendirilir.
Eğitim komisyonu MADDE 24 – (1) Eğitim komisyonu; Fakülte Dekanı başkanlığında eğitimden sorumlu Dekan yardımcısı, baş koordinatör, sınıf koordinatörleri, ders/staj kurul yürütme komitesi başkanları, tıp eğitimi anabilim dalı başkanı, ölçme ve değerlendirme birimi başkanı ve gündem ile ilgili sınıfın öğrenci temsilcisinden oluşur. (2) Eğitim komisyonu, her eğitim-öğretim yılının sonunda yeni eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere hazırlanan eğitim programı taslaklarını görüşmek amacıyla Haziran ayı içinde toplanır. Değerlendirme ve sonuç raporlarını da dikkate alarak yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak tüm eğitim programı taslaklarına son şeklini verir ve Fakülte Kurulunun onayına sunar.
Ders/staj kurulu yürütme komitesi MADDE 27 – (1) Ders/staj kurulu yürütme komitesi, kurul eğitim programının yürütülmesinden sorumludur. (2) Ders/staj kurulu yürütme komitesi, Dekanın teklifi ile Fakülte Kurulu tarafından görevlendirilen bir başkan ve en az iki üyeden oluşur. (3) Ders/staj kurulu yürütme komitesi başkan ve üyeleri iki eğitim-öğretim yılı boyunca görev yapar, görev süreleri, ilgili kurulun yeni eğitim-öğretim yılı programının Fakülte Kurulunda onaylanmasından ve ilgili yılın eğitim programının tamamlanmasından sonra sona erer. Görev süresi biten öğretim üyesi yeniden görevlendirilebilir. (4) Yeni eğitim-öğretim yılında ders/staj kurulunda görev alan katılımcı öğretim üyelerinin, eğitim programı içinde yer alan kuramsal ve uygulamalı eğitim konularını sınıf ve kurulun amaç ve öğrenim hedeflerine uygun olarak hazırlamalarını sağlar. (5) Eğitim-öğretim yılı içinde zorunlu hallerde ders/staj kurulu eğitim programında yapılan değişiklikleri Dekanlığa bildirir ve yapılan değişiklikler Dekanlık tarafından öğrenci panoları ve/veya Fakülte internet sayfasında ilan edilir. (6) Sınav hazırlığı aşamasında ölçme ve değerlendirmede kullanılacak soruların içerik açısından incelemelerini yapar, sınav sonrası teknik açıdan inceleme yapılması gereken durumlarda ölçme ve değerlendirme birimi ile birlikte çalışır.
Devam zorunluluğu MADDE 32 – (Değişik:RG-03/10/2018-30554) (1) Tüm ders ve staj kurullarına devam zorunludur ve buna ilişkin esaslar şunlardır: a) Ders kurulları eğitim programı içindeki kuramsal veya uygulamalı derslerin mazeretli olsun ya da olmasın %20’sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, ders kuruluna devam etmemiş sayılır ve ilgili ders kurullarının sonunda yapılan hiçbir sınava giremez. Ders kurul sonu başarı notu “0” (sıfır) olarak kabul edilir. b) Staj kurulları eğitim programı içindeki kuramsal veya uygulamalı derslerin mazeretli olsun ya da olmasın %10’undan fazlasına devam etmeyen öğrenci, staj kuruluna devam etmemiş sayılır ve ilgili staj kurullarının sonunda yapılan hiçbir sınava giremez. Staj kurulu bitirme başarı notu “0” (sıfır) olarak kabul edilir. Devamsızlıktan kalan öğrenci, staj kurulunu bütün öğeleri ile tekrar eder.
c) Eğitim süresi boyunca devam eden dikey koridor dersleri ve alan içi/dışı seçmeli derslerin devamlılık durumu için (a) bendinde belirtilen hükümlere uyulur. ç) Genel zorunlu derslerin devamlılık durumu için ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.
d) Sağlık raporları, devamsızlık sürelerinin belirtilen sınırları aşması için bir sebep oluşturmaz. (2) İntörnlük dilimine devam zorunludur ve buna ilişkin esaslar şunlardır: a) İntörnlük dilimlerinde belirlenmiş eğitim programı süresinin her iki haftası için bir günden fazla süre ile eğitim programına katılmayan öğrenci devam etmemiş ve ilgili intörnlük diliminde başarısız olmuş kabul edilir. b) Mazeretleri nedeni ile intörnlük dilimi süresinin her bir haftası için en fazla bir güne kadar devamsızlığı olan öğrencilerden mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilenler, devamsız oldukları günleri İntörnlük eğitiminin sonunda ilgili intörnlük dilimi sorumlusu denetiminde telafi ederler. Devamsızlıktan kalan öğrenciler ise ilgili intörnlük dilimini bütün öğeleri ile tekrar eder. c) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından mazereti kabul edilen öğrencilerden ilgili intörnlük dilimi programı sonunda devamsızlık süresi her iki haftası için bir günden az olanlar, telafiden muaf tutulur. ç) Mazeretli devamsızlık sınırını aşan, sınırı aşmamakla birlikte mazeret bildirmeyen, mazereti kabul edilmeyen ve telafi çalışmalarını yapmayan öğrenciler ilgili intörnlük dilimini tekrar ederler.
Mazeretler MADDE 33 – (Değişik:RG-03/10/2018-30554) (1) Öğrencilerin her türlü mazereti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. Mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, mazeretleri süresince derslere devam edemez ve sınavlara giremezler. (2) Geçerli mazeretlere ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir: a) Öğrencinin hastalığını Fakülte hastanesinden alacağı, bu mümkün olmadığı takdirde yataklı tedavi kurumundan alacağı sağlık raporu ile belgelendirmesi gerekir. Sağlık raporları rapor alındığı tarihten itibaren iki iş günü içinde dilekçe eşliğinde Fakülteye teslim edilir.
b) Öğrencilerin anne, baba, kardeş, eş veya çocuğunun ölümü ya da bunlardan birinin ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması veya kaza, doğal afet, ailevi ve ekonomik nedenlerden mazeretli sayılabilmesi için mazeretlerini belgelendirmeleri gerekir.
c) 32 nci maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen devam zorunluluğu haricinde, (b) bendinde ifade edilen durumdaki öğrenciler ve Rektör onayı ile Türkiye’yi veya Üniversiteyi ulusal ve/veya uluslararası folklorik, sportif, kültürel, sanatsal ve bilimsel alanlarda temsil eden karşılaşmalarda ve yarışmaların hazırlık kamplarında yer alan öğrencilerin, bu karşılaşmalara katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bu süreler içinde giremedikleri uygulama çalışmalarını ders/staj kurulları için anabilim dallarının imkanları ölçüsünde belirtilen gün ve saatlerde, intörnlük dilimi öğrencileri için ise, devamsız olduğu günleri İntörnlük eğitiminin sonunda telafi eder. İlan edilen telafi uygulamasına katılmayan öğrenciler, bulunduğu ders/staj kurulu veya intörnlük diliminin devam koşulunu karşılamadığı durumda devamsızlıktan kalır. Öğrenciler bu süreler içerisinde katılamadıkları sınavlara Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihlerde girerler. Ancak zorunlu veya seçmeli ders/staj kurullarında kuramsal ders veya uygulama çalışmalarının veya intörnlük diliminin %30’undan fazlasına katılmayan öğrenciler her koşulda devamsız sayılırlar, bitirme sınavlarına alınmazlar ve ilgili ders kurulundan sıfır (0) notunu alırlar, ilgili staj kurulu veya intörnlük dilimini ise tekrar ederler.
(3) Mazeretlerle ilgili her türlü başvuru, mazeretin başlangıç tarihinden itibaren en geç iki iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak yapılır. Daha sonra yapılan başvurular işleme konulmaz.
(4) Mazeret sınavlarına ilişkin esaslar, aşağıdaki şekildedir: a) Mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulunca geçerli kabul edilen öğrenciler, mazeret sınavına girerler. b) Ara sınav ve ders kurul sonu sınavlarının mazeret sınav hakkı bulunur. c) Sınıf geçme/staj kurulu bitirme sınavına devamsızlık haricinde giremeyen öğrenciler, bütünleme sınavına girerler. ç) Bütünleme sınavlarının mazereti yoktur. d) Belirlenen sınav tarihinden 10 takvim günü öncesine kadar ikinci fıkranın (b) bendinde belirtilen mazereti oluşan öğrencinin mazeret sınav hakkı vardır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Sınavlar, Başarı Durumları ve Mezuniyete İlişkin Esaslar Sınav türleri MADDE 35 –(Değişik:RG-03/10/2018-30554) (1) Öğrencilerin başarı durumunu belirlemek amacı ile aşağıdaki değerlendirmeler ve sınavlar yapılır: a) Ara sınav ve formatif değerlendirme, b) Ders kurul sonu sınavları, c) Temel hekimlik uygulamaları yeterlilik sınavı, ç) Sınıf geçme sınavları, d) Staj kurulu bitirme sınavları, e) Alan içi seçmeli ders yeterlilik değerlendirmesi, f) Sınıf geçme bütünleme sınavları, g) Staj kurulu bütünleme sınavları, ğ) Alan dışı seçmeli değerlendirmesi, h) İntörnlük yeterlik değerlendirmesi, ı) Hazır bulunuşluk yeterlik değerlendirmesi, i) Gelişim sınavı, j) Probleme dayalı öğrenim değerlendirmeleri.
Ara sınavlar ve formatif değerlendirmeler
MADDE 36 – (1) Ara sınav kuramsal bilgiyi ölçmek amacıyla yapılır ve ara sınavın uygulandığı tarihe kadar işlenmiş olan kuramsal konuları değerlendirmede kullanılır. (2) Eğitim süresi; beş hafta ve daha kısa olan ders kurullarında ara sınav yapılmaz, altı hafta ve üzerinde olan ders kurullarında ise kurul süresince en az bir ara sınav yapılır. (3) Ara sınavlara mazeretsiz olarak katılmayan öğrenciler ara sınavdan sıfır (0) not alırlar. (4) Ara sınav/sınavlardan alınan not/notların eşit ağırlıklı aritmetik ortalaması ders kurulu kuramsal notuna %30 oranında katkıda bulunur. (5) Formatif değerlendirme; ders/staj kurulları süresince öğrencilerde varsa öğrenme eksikliğini ve/veya kavram yanılgılarını belirlemek, öğrencinin gelişimine destek olmak, öğrencilerin düzenli çalışmasını ve öğrendikleri bilginin kalıcı olmasını sağlamak, öğrenim ve öğretimin verimliliğini artırarak öğrencinin eğitim sonucuna yönelik başarısını geliştirmek amacıyla yapılır.
(6) Formatif değerlendirme ders/staj kurullarında katılımcı öğretim üyeleri tarafından eğitim-öğretim yılı sürecinde kendilerinin belirledikleri tarihlerde ve sürelerde yapılır. Sonuçlar öğrencilerle paylaşılır ve kurul yürütme komitesine bildirilir. (7) Değerlendirmede, mini sınavlar, konunun bitiminde veya dersin sonunda uygulanan kısa soru cevap şeklinde yapılan yeterlilik sınavları veya sözlü değerlendirme sınavları, ev ödevleri ile laboratuvar ortamlarında yapılan pratik değerlendirme sınavları gibi sınav yöntemleri kullanılabilir.
Staj kurulu bitirme sınavları MADDE 40 – (1) Staj kurulu bitirme sınavları kuramsal ve uygulama sınavlarından oluşur. (2) Uygulama sınavına katılmayan ya da sınav notu tam notun %50’sinin altında kalan öğrenci staj kurulu kuramsal değerlendirme sınavına giremez, ancak staj kurulu bütünleme sınavına girer. (3) Staj kurulu bitirme başarı notu; kurulun sonunda yapılan kuramsal değerlendirme sınav notunun %70’i ile uygulama sınav notunun %30’u toplanarak hesaplanır.
(4) Staj kurulu kuramsal ve uygulama sınav notları tam notun en az %50’si, staj kurulu bitirme başarı notu ise tam notun en az %60’ı olmak zorundadır.
Sınıf geçme başarı notu MADDE 47 – (1) Sınıf geçme başarı notu; aşağıda belirtilen şekilde hesaplanır: a) Eğitim-öğretimin ilk üç sınıfında sınıf içi ders kurullarının kurul sonu başarı notlarının ağırlıklı aritmetik ortalamasının %60’ı ile sınıf geçme sınav notunun %40’ı toplanarak hesaplanır ve tam notun en az %60’ı olmak zorundadır. b) Eğitim-öğretimin dördüncü ve beşinci sınıflarında staj kurulu bitirme başarı notlarının eşit ağırlıklı aritmetik ortalamasından oluşur. (2) Genel zorunlu dersler, dikey koridor dersleri ve alan içi/dışı seçmeli dersler sınıf geçme başarı notu hesaplamasında dikkate alınmaz.
Sınıf geçme MADDE 50 – (1) İlk üç sınıfta sınıf geçme esastır. (2) Sınıf içi tüm ders kurullarında kurul sonu başarı notlarının ağırlıklı aritmetik ortalaması tam notun en az %50’si olması durumunda öğrenci sınıf geçme sınavına girmeye hak kazanır. (3) Üçüncü sınıfta sınıf geçme sınavına girmeye hak kazanması için temel hekimlik uygulamaları yeterlilik sınavında da başarılı olması gerekir. (4) Sınıf geçme sınav notu, tam notun en az %50’si olmak zorundadır. (5) Sınıf geçme başarı notu, sınıf geçme sınav notunun %40’ı ile ders kurul sonu başarı notlarının ağırlıklı aritmetik ortalamasının %60’ı toplanarak hesaplanır. Sınıf geçme başarı notu tam notun en az %60’ı olması gerekir. (6) Üçüncü sınıfın eğitim-öğretim yılı tamamlanana kadar genel zorunlu derslerin tümünden başarılı olması zorunludur. (7) Dördüncü ve beşinci sınıflarda, sınıf içi tüm staj kurulları kuramsal ve uygulama sınavlarından tam notun en az %50’si ve kurul bitirme başarı notları ise tam notun en az %60’ı olması gerekir. (8) Alan içi seçmeli derslere devam ve yeterlilik almış olması zorunludur.
(9) (Değişik:RG-03/10/2018-30554) Dikey koridor derslerinden başarılı olmak zorundadır.
(10) (Değişik:RG-03/10/2018-30554) Alan dışı seçmeli derslere devam etmiş olması zorunludur. (11) (Değişik:RG-03/10/2018-30554) İntörnlük döneminde öğrencinin başarılı kabul edilmesi için, tüm intörnlük dilimlerinden yeterlik alması gereklidir. (12) (Değişik:RG-03/10/2018-30554) Koşulların tümünü yerine getirmesi durumunda öğrenci bir üst sınıfa geçmeye hak kazanır.
Başarısızlık durumunda tekrarlar MADDE 51 – (1) Eğitim öğretimin ilk üç sınıfında başarısız olan öğrenci aşağıdaki esaslara göre değerlendirilir: a) Bütünleme sınav haklarını kullandıktan sonra bütünleme sınavlarında da başarılı olamazsa bir üst sınıfa devam edemez, dikey koridor ve alan içi seçmeli derslerde devam ve/veya yeterlilik almış olsa bile bir eğitim-öğretim yılı kaybeder. Ancak yeni eğitim-öğretim yılında; sadece sınıf içi tüm ders kurullarını tekrar eder. b) Bütünleme sınavlarında başarılı olup dikey koridor derslerinde devamsızlık ve/veya alan içi seçmeli derslerde devamsızlık ve/veya yetersizlik durumu söz konusu olduğunda; öğrenci başarısız olduğu dikey koridor ve/veya alan içi seçmeli dersleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen koşullarda telafi etmek zorundadır. Telafi edilmemesi durumunda bir üst sınıfa devam edemez. (2) Eğitim öğretimin dördüncü ve beşinci sınıflarında başarısız olan öğrenci aşağıdaki esaslara göre değerlendirilir: a) Bütünleme sınav haklarını kullandıktan sonra bütünleme sınavlarında da başarılı olamazsa bir üst sınıfa devam edemez. Yeni eğitim-öğretim yılında başarısız olduğu staj kurul/kurullarını tekrar eder. b) Tekrarın sonunda başarılı olması ve yazılı olarak talepte bulunması halinde yeni eğitim-öğretim yılını beklemeden devamsızlık limitlerinin aşılmamış olması koşuluyla aynı eğitim-öğretim yılı içinde bir üst sınıfa devam etmeye hak kazanır. c) Tekrarın sonunda da başarısız olması ve yazılı olarak talepte bulunması halinde ilgili staj kurulunun ilk döngüsünün sonunda yapılan staj kurulu bitirme sınavında bütünleme hakkını kullanabilir. ç) (Değişik:RG-3/10/2018-30554) Bütünleme sınavlarında başarılı olup dikey koridor derslerinde ve/veya alan içi seçmeli derslerde devamsızlık ve/veya yetersizlik durumu söz konusu olduğunda, öğrenci başarısız olduğu dikey koridor ve/veya alan içi/alan dışı seçmeli dersleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen koşullarda telafi etmek zorundadır. Telafi edilmemesi durumunda bir üst sınıfa devam edemez.
Geçiş hükümleri GEÇİCİ MADDE 1 (Değişik:RG-03/10/2018-30554) – (1) Ardışık ders kurullarına düzensiz devam eden öğrencilere aşağıdaki hükümler uygulanır: a) 2013 yılı yönetmeliğine göre ardışık ders kurullarını düzensiz alan öğrencilere çapraz öğrenci denir. b) 2017 yılı yönetmeliğine göre çapraz olan öğrencilerin durumları 4. sınıfa kadar devam eder. c) Ancak çapraz durumu sona erenler diğer öğrencilerle birlikte eğitime devam ederler. ç) 2017 yılı yönetmeliğinin geçici maddelerinde yer alan borçlu öğrencilerin borçlu oldukları ders kurulundan başarısız olmaları halinde intibaklarının yapıldığı sınıftaki başarı durumlarından bağımsız olarak borçlu oldukları ders kurulunu tekrar ederler. Bu ders kurulunun açılmasını beklerken herhangi bir ders veya staj kurulu alamazlar. Borçlu oldukları ders kurulunu geçmeleri halinde yeni eğitim-öğretim yılının başlamasını beklerler, bu sürede herhangi bir ders kurulu alamazlar. En yakın akademik yılın başından itibaren öğrenimlerine devam ederler. Borçlu oldukları ders kurulundan başarısız olmaları durumunda, ilgili kurulu, akademik takvimde ilan edilen zaman diliminde ve başarılı oluncaya kadar almakla yükümlüdürler. Bu durumdaki öğrencilere herhangi bir ek sınav hakkı verilmez. Ancak kurul bitirme sınavından başarısız olan öğrencilere kurulun sonunda bütünleme sınavı hakkı verilir. Bütünleme sınavının tarihine yönetim kurulu karar verir, aynı durumdaki tüm öğrenciler için sadece bir kez sınav açılır. d) 2017-2018 eğitim-öğretim yılı içinde bulundukları sınıfı tamamlayıp, bir üst sınıfın ders kurullarını alan çapraz öğrenciler, bu sınıfın tüm ders kurullarını tamamladıktan sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara göre sınıf geçme sınavına girerler. Sınav tarihi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Öğrenciler sadece bir kez sınıf geçme ve sınıf geçme bütünleme sınavına girebilirler. e) 3. sınıfı çapraz olarak tamamlayan öğrenciler sınıf geçme sınavına girebilmek için temel hekimlik uygulama sınavına girip başarılı olmak zorundadırlar. Temel hekimlik uygulama sınavı ve bütünleme tarihi bu öğrenciler için Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Öğrenciler bu sınava sadece bir kez katılabilirler, başarısız olmaları durumunda 3. sınıfı yeni eğitim-öğretim yılından itibaren tekrar ederler. f) Çapraz öğrenciler bulundukları sınıfın genel zorunlu dersler haricindeki tüm ögelerini başarı ile tamamlamaları durumda bir üst sınıfa geçerler.
|
MADDE 1-20/8/2017 tarihli ve 30160 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (m) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiştir.
d) Eğitim bileşenleri: Eğitim faaliyetleri çerçevesinde, eğiticileri, öğrencileri ve temsilcilerini, eğitim ortamını, eğitim programlarını, eğitim ile ilgili kurul, birim, komisyon ve komitelerini, sosyal sorumluluk projelerini,
ı) ÖİDB: Trakya Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını, i) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü, j) Seçmeli ders: İlk beş sınıfta Tıp Fakültesi öğretim üyelerince alan içi, Üniversite öğretim üyelerince de alan dışı olarak verilen, tanımlanmış, bir veya daha fazla tema etrafında bir araya toplanmış kuramsal konu ve/veya uygulamaları, k) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu, l) Üniversite: Trakya Üniversitesini, m) YÖK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını, ifade eder.
n) Öğrenen merkezli eğitim: Öğrencilerin öğrenme sürecine aktif olarak katıldıkları oturumları ve aktiviteleri kapsar. o) Öz değerlendirme komisyonu: Dekanlık tarafından eğitim programı akreditasyonu ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip etmek üzere Öz değerlendirme komisyonu oluşturulur. Bu komisyon akreditasyon standartlarının fakülte tarafından karşılanması için gerekli gördüğü çalışmaları yapar ve fakültede yapılması gerekenler hakkında dekanlığı bilgilendirir. Öz değerlendirme komisyonu oluşturulması ve çalışma esasları yönerge ile düzenlenir.
MADDE 2-Aynı Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Yatay geçiş MADDE 12 – (1) Başka bir tıp fakültesinden yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin Fakülteye kabulü; YÖK tarafından belirlenen esaslar ve Senato tarafından belirlenen koşullar doğrultusunda, öğrencinin almış olduğu eğitimin Fakülte eğitim programına uyum ve denkliği hakkında dekanlık tarafından oluşturulacak intibak komisyonun görüşü alınarak, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Yatay geçişlerde genel zorunlu derslerde başarılı olma şartı aranır.
MADDE 3-Aynı Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 21 – (1) Dikey koridor derslerinde başarı değerlendirilmesi şu şekilde yapılır:
(a) Dikey koridor derslerinde başarı değerlendirmesi eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.
(b) Her ders/staj kurulu süresince konferans tarzında işlenen dikey koridor derslerine ait sorular ilgili kurul sınavlarında %5’i geçmeyecek oranda sorulur.
(c) Bilim Okur Yazarlığı ve diğer dikey koridor derslerinin başarısında yeterlik esas alınır.
MADDE 4-Aynı Yönetmeliğe 21 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
Sosyal sorumluluk projeleri
MADDE 21/A-(1) Sosyal sorumluluk projeleri, eğitimin bir parçasıdır. Öğrencilerin projelere katılmasında gönüllülük esastır. Dekanlık eğitim öğretim yılı başında bu projeleri ilan eder ve çalışacak öğrenciler bu projelere kayıt yaptırırlar. Her bir projeye dekanlık tarafından bir sorumlu öğretim üyesi atanır. Yılsonunda sorumlu öğretim üyesinin raporuna göre başarılı bulunan öğrencilerin sınıf geçme başarı notuna 2 (iki) puan eklenir. Öğrenciler ve diğer üniversite çalışanları da sosyal sorumluluk projesi teklif edebilirler. Bu teklifler Dekanlık tarafından görevlendirilen komisyon tarafından değerlendirilir ve uygun görülenler fakülte kurulunca onaylandıktan sonra uygulamaya konur.
MADDE 5-Aynı Yönetmeliğinin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 24 – (1) Eğitim komisyonu; Fakülte Dekanı başkanlığında eğitimden sorumlu Dekan yardımcısı, öz değerlendirme komisyon başkanı, baş koordinatör, sınıf koordinatörleri, ders/staj kurul yürütme komitesi başkanları, tıp eğitimi anabilim dalı başkanı, ölçme ve değerlendirme birimi başkanı ve gündem ile ilgili sınıfın öğrenci temsilcisinden oluşur. (2) Eğitim komisyonu, her eğitim-öğretim yılının sonunda yeni eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere hazırlanan eğitim programı taslaklarını görüşmek amacıyla Haziran ayı içinde veya ihtiyaç halinde toplanır. Değerlendirme ve sonuç raporlarını da dikkate alarak yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak tüm eğitim programı taslaklarına son şeklini verir ve Fakülte Kurulunun onayına sunar.
MADDE 6-Aynı Yönetmeliğinin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(2) Ders/staj kurulu yürütme komitesi, Dekanın teklifi ile Fakülte Kurulu tarafından görevlendirilen bir başkan ve en az bir üyeden oluşur.
MADDE 7-Aynı Yönetmeliğinin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 32 – (1) Tüm ders ve staj kurullarına devam zorunludur ve buna ilişkin esaslar şunlardır: a) Ders kurulları eğitim programı içindeki kuramsal veya uygulamalı derslerin Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (b) ve (c) bendinde belirtilen durumlar haricinde mazeretli olsun ya da olmasın %20’sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, ders kuruluna devam etmemiş sayılır ve ilgili ders kurullarının sonunda yapılan hiçbir sınava giremez. Ders kurul sonu başarı notu “0” (sıfır) olarak kabul edilir. b) Staj kurulları eğitim programı içindeki kuramsal veya uygulamalı derslerin Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (b) ve (c) bendinde belirtilen durumlar haricinde mazeretli olsun ya da olmasın %10’undan fazlasına devam etmeyen öğrenci, staj kuruluna devam etmemiş sayılır ve ilgili staj kurullarının sonunda yapılan hiçbir sınava giremez. Staj kurulu bitirme başarı notu “0” (sıfır) olarak kabul edilir. Devamsızlıktan kalan öğrenci, staj kurulunu bütün öğeleri ile tekrar eder.
c) Eğitim süresi boyunca devam eden dikey koridor derslerinin her bir bileşeni için ayrı ayrı (Bilim Okur Yazarlığı, tema konferansları, sık görülen sağlık sorunları, hastane gezileri vb.) ve alan içi seçmeli derslerin devamlılık durumu için (a) bendinde belirtilen hükümlere uyulur.
d) Heyet Raporu dışındaki sağlık raporları devamsızlık sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.
ç)mülga
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(2) Geçerli mazeretlere ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir: a) Öğrencinin hastalığını Fakülte hastanesinden alacağı, bu mümkün olmadığı takdirde yataklı tedavi kurumundan alacağı sağlık raporu ile belgelendirmesi gerekir. Sağlık raporları rapor alındığı tarihten itibaren üç iş günü içinde dilekçe eşliğinde Fakülteye teslim edilir.
b) Öğrencilerin anne, baba, kardeş, eş veya çocuğunun ölümü ya da bunlardan birinin ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması veya kendisinin heyet raporu ile belgelenmiş sağlık mazereti olması veya kaza, doğal afet, ailevi ve ekonomik nedenlerden mazeretli sayılabilmesi için mazeretlerini belgelendirmeleri gerekir. Ancak zorunlu veya seçmeli ders/staj kurullarında kuramsal ders veya uygulama çalışmalarının veya intörnlük diliminin %30’undan fazlasına katılmayan öğrenciler her koşulda devamsız sayılırlar. Bitirme sınavlarına alınmazlar ve ilgili ders kurulundan sıfır (0) notunu alırlar. İlgili staj kurulu veya intörnlük dilimini ise tekrar ederler.
c) 32 nci maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen devam zorunluluğu haricinde, (b) bendinde ifade edilen durumdaki öğrenciler Rektör onayı ile Türkiye’yi veya Üniversiteyi ulusal ve/veya uluslararası folklorik, sportif, kültürel, sanatsal ve bilimsel alanlarda temsil eden karşılaşmalarda ve yarışmaların hazırlık kamplarında yer alan öğrencilerin, bu karşılaşmalara katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bu süreler içinde giremedikleri uygulama çalışmalarını ders/staj kurulları için anabilim dallarının imkanları ölçüsünde belirtilen gün ve saatlerde, intörnlük dilimi öğrencileri için ise, devamsız olduğu günleri İntörnlük eğitiminin sonunda telafi eder. İlan edilen telafi uygulamasına katılmayan öğrenciler, bulunduğu ders/staj kurulu veya intörnlük diliminin devam koşulunu karşılamadığı durumda devamsızlıktan kalır. Öğrenciler bu süreler içerisinde katılamadıkları sınavlara Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihlerde girerler. Ancak zorunlu veya seçmeli ders/staj kurullarında kuramsal ders veya uygulama çalışmalarının veya intörnlük diliminin %30’undan fazlasına katılmayan öğrenciler her koşulda devamsız sayılırlar, bitirme sınavlarına alınmazlar ve ilgili ders kurulundan sıfır (0) notunu alırlar, ilgili staj kurulu veya intörnlük dilimini ise tekrar ederler.
(3) Mazeretlerle ilgili her türlü başvuru, mazeretin başlangıç tarihinden itibaren en geç üç iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak yapılır. Daha sonra yapılan başvurular işleme konulmaz.
MADDE 9-Aynı Yönetmeliğinin 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
a) Ara sınav, formatif ve öğrenen merkezli eğitim değerlendirmeleri,
MADDE 10-Aynı Yönetmeliğinin 36 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Ara sınavlar, formatif değerlendirmeler, öğrenen merkezli değerlendirmeler MADDE 36 – (1) Ara sınav kuramsal bilgiyi ölçmek amacıyla yapılır ve ara sınavın uygulandığı tarihe kadar işlenmiş olan kuramsal konuları değerlendirmede kullanılır. (2) Eğitim süresi; beş hafta ve daha kısa olan ders kurullarında ara sınav yapılmaz, altı hafta ve üzerinde olan ders kurullarında ise kurul süresince en az bir ara sınav yapılır.
(3) Ara sınavlara mazeretsiz olarak katılmayan öğrenciler ara sınavdan sıfır (0) not alırlar. (4) Ara sınav/sınavlardan alınan not/notların eşit ağırlıklı aritmetik ortalaması ders kurulu kuramsal notuna %30 oranında katkıda bulunur. (5) Formatif değerlendirme; ders/staj kurulları süresince öğrencilerde varsa öğrenme eksikliğini ve/veya kavram yanılgılarını belirlemek, öğrencinin gelişimine destek olmak, öğrencilerin düzenli çalışmasını ve öğrendikleri bilginin kalıcı olmasını sağlamak, öğrenim ve öğretimin verimliliğini artırarak öğrencinin eğitim sonucuna yönelik başarısını geliştirmek amacıyla yapılır. (6) Formatif değerlendirme ders/staj kurullarında katılımcı öğretim üyeleri tarafından eğitim-öğretim yılı sürecinde kendilerinin belirledikleri tarihlerde ve sürelerde yapılır. Sonuçlar öğrencilerle paylaşılır ve kurul yürütme komitesine bildirilir. (7) Değerlendirmede, mini sınavlar, konunun bitiminde veya dersin sonunda uygulanan kısa soru cevap şeklinde yapılan yeterlilik sınavları veya sözlü değerlendirme sınavları, ev ödevleri ile laboratuvar ortamlarında yapılan pratik değerlendirme sınavları gibi sınav yöntemleri kullanılabilir. (8) Öğrenen merkezli eğitimlerde öğrencilerin devam durumu ve performanslarının değerlendirme yöntemleri ile kurul uygulama sınavlarına katkıları Fakülte Kurulu tarafından belirlenir ve kurul başlangıcında ilan edilir
MADDE 11-Aynı Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(3) Staj kurulu bitirme başarı notu; kurulun sonunda yapılan kuramsal değerlendirme sınav notunun %60’i ile uygulama sınav notunun %40’u toplanarak hesaplanır.
MADDE 12-Aynı Yönetmeliğinin 47 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
(2) Genel zorunlu dersler ve alan içi/dışı seçmeli dersler sınıf geçme başarı notu hesaplamasında dikkate alınmaz.
(3) Sosyal sorumluluk projelerinden başarılı olan öğrencilerin sınıf geçme başarı notuna 2 (iki) puan ilave edilir.
MADDE 13-Aynı Yönetmeliğinin 50 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(9) Öğrenci Dikey koridor derslerine devam etmiş ve başarılı olmak zorundadır.
MADDE 14-Aynı Yönetmeliğinin 51 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 51 – (1) Eğitim öğretimin ilk üç sınıfında başarısız olan öğrenci aşağıdaki esaslara göre değerlendirilir: a) Bütünleme sınav haklarını kullandıktan sonra bütünleme sınavlarında da başarılı olamazsa bir üst sınıfa devam edemez. Genel zorunlu dersler, mesleki yabancı dil, alan içi ve alan dışı seçmeli dersler haricinde sınıfın eğitim programını tekrar etmek zorundadır.
b) Bütünleme sınavlarında başarılı olup alan içi/alan dışı seçmeli derslerde devamsızlık ve/veya yetersizlik durumu söz konusu olduğunda; öğrenci başarısız olduğu alan içi/alan dışı seçmeli dersleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen koşullarda telafi etmek zorundadır. Telafi edilmemesi durumunda bir üst sınıfa devam edemez.
(2) Eğitim öğretimin dördüncü ve beşinci sınıflarında başarısız olan öğrenci aşağıdaki esaslara göre değerlendirilir: a) Bütünleme sınav haklarını kullandıktan sonra bütünleme sınavlarında da başarılı olamaz ise bir üst sınıfa devam edemez. Başarısız olduğu staj kurulu/kurullarını takip eden dönemde tüm öğeleri ile tekrar etmek zorundadır. b) Tekrarın sonunda başarılı olması ve yazılı olarak talepte bulunması halinde yeni eğitim-öğretim yılını beklemeden devamsızlık limitlerinin aşılmamış olması koşuluyla aynı eğitim-öğretim yılı içinde bir üst sınıfa devam etmeye hak kazanır. c) Tekrarın sonunda da başarısız olması ve yazılı olarak talepte bulunması halinde ilgili staj kurulunun ilk döngüsünün sonunda yapılan staj kurulu bitirme sınavında bütünleme hakkını kullanabilir. ç) Bütünleme sınavlarında başarılı olup alan içi/alan dışı seçmeli derslerde devamsızlık ve/veya yetersizlik durumu söz konusu olduğunda, öğrenci başarısız olduğu alan içi/alan dışı seçmeli dersleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen koşullarda telafi etmek zorundadır. Telafi edilmemesi durumunda bir üst sınıfa devam edemez.
MADDE 15-Aynı Yönetmeliğinin GEÇİCİ MADDE 1’i aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Geçiş Hükümleri GEÇİCİ MADDE 1: 20/08/2017 tarih ve 30160 sayılı Resim Gazetede yayımlanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 03/10/2018 tarih ve 30554 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmelik değişikliğinden yararlanarak öğrenimine çapraz öğrenci olarak devam eden öğrencilerin 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılında sorumlu oldukları kurulların tümünden başarısız olmaları durumunda bulundukları sınıfın ders kurullarının tüm öğelerinden sorumlu olacak biçimde ilgili sınıfa intibakları yapılır ve yeni yönetmeliğe tabi olur.
MADDE 16- Bu Yönetmelik 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz yarıyılından itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 17- Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.
|