Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 30 Ocak 2025 Perşembe

Toplantı Sayısı : 1

Karar No : 18


“Trakya Üniversitesi Eğitim-Öğretim Komisyonu Yönergesi”nde aşağıdaki şekilde değişiklik yapılmasının uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.


 

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

Senato Tarihi                 : 07.01.2021

Senato Karar Numarası : 07

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

(MEVCUT)

 

 

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

 

(ÖNERİLEN)

 

 

Komisyonun görev alanları

MADDE 6– (1) Komisyonun görev alanları şunlardır;

(a) Senato veya Rektör tarafından yönlendirilen konuları inceleyerek görüş bildirmek,

 

(b) Açılması önerilen ön lisans, lisans, ortak program ve lisansüstü programlar ile enstitü, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, uygulama ve araştırma merkezi, vb. birimlerin, Üniversitenin ve Yükseköğretim Kurulu’nun genel eğitim ilke ve ilgili mevzuatına uygunluğunu inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,

 

(c) Açık olan bir programın veya birimin kapatılması veya birleştirilmesi önerilerini inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,

 

(ç) Birimlerinin program müfredatlarında yeni ders açılması, mevcut dersin adı, kodu, içeriği, kredisi vb. konularda, değişiklik yapılması veya kapatılması önerilerini inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,

 

(d) Eğitim programlarına alınacak öğrenci kontenjanlarını, öğretim elemanı yeterliliği, derslik-laboratuvar imkânları ve mezunların istihdamı gibi konular yönünden inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,

(e) Uzaktan öğretim programlarının açılması, uzaktan öğretim yoluyla verilecek dersler ve bu derslerin kredi miktarı ve sınavlarının yapılış şekli ile ilgili konuları inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak, 

 (f) Özel öğrenci statüsünde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin başvurularını inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,  

(g) Üniversitenin eğitim ve öğretim ile ilgili yönetmelik, yönerge, usul ve esasları vb. yasal düzenlemelerini kontrol etmek veya değişiklik önerilerini inceleyerek görüş bildirmek,

 (ğ) Mevzuattaki değişikliklere uygun olarak yeni ilke ve durumlar çerçevesinde her türlü eğitim ve öğretim konularına dair süreçleri belirlemek ve ilkeler oluşturmak.

(h) Üniversitede eğitim-öğretimin geliştirilmesine dair önerilerde bulunmak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ç) Birimlerin program müfredatlarında yeni ders açılması, mevcut dersin adı, kodu, içeriği, kredisi vb. konularda değişiklik yapılması veya mevcut dersin kapatılması ile ölçme değerlendirme yöntemlerine ilişkin önerilerini inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,

 

(d) Eğitim programlarına alınacak öğrenci kontenjanlarını öğretim elemanı yeterliliği, derslik-laboratuvar imkânları ve mezunların istihdamı gibi konular yönünden inceleyerek görüşlerini Senatoya sunmak,

 

Komisyonun çalışma esasları

MADDE 7– (1) Komisyonun çalışma esasları şunlardır;

a) Komisyon, Senato ve Rektör’ün eğitim öğretim ile ilgili danışma organı olarak görev yapar.

b) Komisyon, gerek gördüğü durumlarda bünyesinde alt çalışma grupları oluşturarak çalışmalar yapabilir. Alt çalışma grubu, Başkanın teklifi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir.

c) Komisyon, gündemde yer alan konuların görüşülmesi sırasında gerekli görürse ilgili akademik birim yöneticisi veya diğer personelin görüş ve önerilerini dinleyebilir.

ç) Komisyon, akademik birimlerden gelen veya Rektör’ün havale ettiği konulara ilişkin önerileri, ilgili mevzuata göre inceler, değerlendirir ve alınan kararları öneri olarak Senatoya,  Rektöre veya ilgili birime sunar.

d) Komisyon, Başkanın çağrısı üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Eşitlik durumunda Başkanının kanaati doğrultusunda karar alınır.

e) Komisyon çalışmalarına mazeretsiz olarak 3 kez üst üste katılmayan üyenin görevi kendiliğinden sona erer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ç) Komisyon, akademik birimlerden gelen veya Rektör’ün havale ettiği konulara ilişkin önerileri ilgili mevzuata göre inceler, değerlendirir ve alınan kararları öneri olarak Senatoya,  Rektöre veya ilgili birime sunar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ön lisans / lisans / lisansüstü programlar ile birim açma önerileri

MADDE 8- (1) (Değişik Senato Kararı:17/08/2022-27) Birimler tarafından hazırlanan program açma öneri dosyalarının, Yükseköğretim Kurulu’nun yeni program açılması (ön lisans, lisans, lisansüstü ve sanatta yeterlik) için dosya oluşturma ilkelerine uygun olarak hazırlanması, dersler ile yarıyıl kredilerinin dengeli olarak dağıtılması ve açılacak programın öğrenciye kazandıracağı yeterlikler ve derslerin öğrenim çıktılarının belirlenmesi, ayrıca programın alanı ile ilgili iç ve dış paydaş görüşlerinin alınarak ilgili süreçlerde paydaş katılımını gösteren belgelerin sunulması gereklidir.

 

(2) Birim (enstitü, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, uygulama ve araştırma merkezi, bölüm, anabilim/anasanat dalı, bilim/sanat dalı vb.)  açma öneri dosyalarının, Yükseköğretim Kurulu’nun birim açılması için dosya oluşturma ilkelerine uygun olarak hazırlanması, ayrıca öneride ayrıntılı gerekçe, mevcut programlara ve araştırmalara sağlayacağı akademik destek, üniversiteye ve topluma yapacağı katkı, bina, laboratuvar gibi fiziki altyapı imkânlar, birimin alanı ile ilgili dış paydaş görüşleri, değerlendirme ve sonuç gibi hususlarda yer almalıdır.

 

(3) (Değişik Senato Kararı:17/08/2022-27) Öneriye; Fakülte, Enstitü, Yüksekokul Kurulu/Yönetim Kurulu kararları, kararlar içerisinde iç ve dış paydaş görüşlerinin alındığına ve değerlendirildiğine ilişkin belgeler de eklenmeli ve yapılan öneriler Üniversite Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden Komisyona gönderilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2) Birim (enstitü, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, uygulama ve araştırma merkezi, bölüm, anabilim/anasanat dalı, bilim/sanat dalı vb.)  açma öneri dosyalarının Yükseköğretim Kurulu’nun birim açılması için dosya oluşturma ilkelerine uygun olarak hazırlanması, ayrıca öneride ayrıntılı gerekçe, mevcut programlara ve araştırmalara sağlayacağı akademik destek, üniversiteye ve topluma yapacağı katkı, bina, laboratuvar gibi fiziki altyapı imkânlar, birimin alanı ile ilgili dış paydaş görüşleri, değerlendirme ve sonuç gibi hususlar da yer almalıdır.

Programların tasarlanması ve program bilgilerinin oluşturulması (Ek Senato Kararı:22/12/2023-30)

MADDE 8/A-(1) 8. maddenin birinci fıkrasında belirtilen programların Yükseköğretim Kurulu tarafından açılmasının uygun görülmesi halinde ek-5 de yer alan “Program Tasarımı ve Bilgileri Dosyası” hazırlanır. Bu dosya hazırlanırken;

 

a)      Amaç ve hedefler

b)      Öğretim programı

c)      Program öğrenme çıktıları ve yeterlilikleri

d)      Ders-program yeterlilik ilişkileri

e)      Ders-kategorisi listesi

f)       Alınacak derece

g)      Kabul koşulları

h)      Mezuniyet koşulları

i)       Ölçme değerlendirme yöntemleri,

j)       Önceki öğrenimin tanınması,

k)      Üst kademeye geçiş,

l)       Bölüm başkanı ve Bologna sorumlusu,

m)   İç ve dış paydaş görüşlerine ilişkin kanıtlar, gibi başlıklar altında bilgilere yer verilir.

 

(2) Programın amaç ve hedefleri belirlenirken programın mezunlarından yakın bir gelecekte erişmeleri beklenen kariyer hedeflerini ve mesleki beklentileri tanımlayan genel ifadeler kullanılmalıdır. Üniversitenin, birimin ve bölümün öz görevleriyle uyumlu olmalıdır. Programın iç ve dış paydaşlarını sürece dahil edecek şekilde belirlenmelidir.

 

(3) Öğretim programları tasarlanırken iç ve dış paydaşların görüşleri alınarak programa ait ders planı hazırlanır, Öğrenci merkezli öğrenme-öğretme ve değerlendirme anlayışıyla öğrencilerin, takım çalışması anlayış ve becerilerini kazanmaları,  yaşam boyu öğrenme ve bilgiyi uygulamaya aktaracak etkinlikler, bilimsel araştırmalara katılımını özendirecek ve onlara araştırma yapma deneyimi kazandıracak öğrenme fırsatları ile mezuniyet sonrası eğitim ve çalışma koşullarına hazırlayacak uygulamalara yer verilmiş olmalıdır. Öğretim programı hazırlanırken;

 

 

a) Öğretim programı düzenlenirken programa ait dersler ve yarıyıl kredileri, AKTS değerleri dikkate alınarak dengeli olarak dağıtılır. Seçmeli derslerin toplam AKTS’si, tüm derslerin toplam AKTS’sinin %15'nden az olamaz (lisansüstü programlarda en az % 50 seçmeli ders olmalıdır.). Her ders planı öğrencinin başka bir programdan alabileceği en az 3 AKTS en fazla 12 AKTS kredilik ders alabilecek şekilde düzenlenir (lisansüstü programlar hariç). 

 

 

b) AKTS kredisi her akademik yıl için 60, her yarıyıl için 30 olarak belirlenir (sınıf geçme sistemi uygulayan programlar yıllık 60 AKTS olarak belirlenir). AKTS kredisi hesaplanırken;

1) Öğrencinin hedeflenen öğrenme kazanımlarına ulaşabilmek için dersle ilgili olarak yaptığı tüm çalışmalar, seminerler, alan çalışmaları, bireysel çalışmalar, sınavlar, başka bir deyişle ders saati içinde ve ders saati dışındaki tüm çalışmalar dikkate alınmalıdır.

2) 1 AKTS 30 saatlik, 30 AKTS (900 saat) bir dönemlik, 60 AKTS (1800 saat) ise bir yıllık iş yüküne karşılık gelmelidir.

3) AKTS kredisi hesaplanırken dersin yerel kredisinin altında kalmamasına dikkat edilmeli, ders yüküyle orantılı olarak dersin kredisini belirlerken mümkün olduğunca adil davranılmalıdır.

4) AKTS kredisi tam sayı olarak verilmelidir. Ondalıklı çıkan AKTS kredisi otomatik olarak tamsayıya (0,5 altındakiler bir alt tam sayıya, eşit ve üstündekiler bir üst tamsayıya) çevrilmelidir.

 

 

c) Dersler zorunlu ve seçmeli olanlar belirtilir. Programda yer alan bütün dersler için ek-2 Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri Formları Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanır.

 

ç) Seçmeli derslere, öğretim programlarında en erken ikinci yarıyıldan itibaren yer verilebilir. Seçmeli ders havuzunda bu havuzdan alınması gereken ders sayısının en az iki katı kadar derse yer verilir.

d) Zorunlu staj uygulamaları yaz aylarında ve/veya yarıyıl tatilinde olabileceği gibi yarıyıl içinde olacak şekilde de düzenlenebilir. Ayrıca Zorunlu ve seçmeli derslere, proje, tez, staj, alan çalışması gibi çalışmaların tümüne, AKTS kredisi verilmelidir ve bu dersler AKTS kredisi ile ders planında gösterilmelidir.

 

e) Her bir derse ait kod, ad, kredi, AKTS bilgilerine yer verilir. Ders kodları ve adı aşağıdaki şekilde belirlenir;

1-) Dersin kodu, biri harflerden diğeri rakamlardan olmak üzere iki bölümden oluşur. Harf bölümü, programı temsil eden en az üç, en fazla dört harften oluşur. Harf kodlamalarında Ç, Ğ, İ, Ö, Ş, Ü dışındaki harfler ve büyük karakterler kullanılır. Rakam bölümü üç hanelidir. İlk rakam, dersin yer aldığı yılı (lisansta 1-6, yüksek lisansta 6, doktorada 7); ikinci rakam dersin zorunlu veya seçmeli olduğunu gösterir. Zorunlu dersler yarıyıl ders listesinde yer alış sırasına göre 0, 1 veya 2 rakamı ile, seçmeli dersler ise 3,4, 5 rakamı ile gösterilir. Üçüncü rakamların tek sayılı olanları güz, çift sayılı olanları bahar yarıyıllarını simgeler. Harf ve rakamlar arasında boşluklar bırakılmaz.

 

 

 

 

 

2-) Dersin adı,  öğretim dilinde yazılır.  Ders adlarında kısaltma ve parantez kullanılmaz; bağlaçlar küçük olmak üzere ders adındaki her kelimenin ilk harfi büyük, gerisi küçük harflerle yazılır. Birbirini takip eden derslerin adlarında, ilk derste I ve takip eden derste II, III olacak şekilde Romen rakamları kullanılır.

 

(4) İç ve dış paydaşların görüşleri ile hazırlanan program öğrenme çıktıları ve program yeterlilikleri hazırlanır, bunlar hazırlanırken;

 

 

 

a)Program kazanımı TYYÇ ve varsa alana yönelik diğer ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenmiş eğitim çıktıları dikkate alınarak düzenlenir.

b) Program yeterlilikleri en fazla 15 madde halinde ifade edilir. Her bir madde tek bir cümleden oluşur.

c) Program yeterlilikleri gerçekçi, ulaşılabilir, gözlenebilir ve ölçülebilir nitelikte olmalıdır.

ç) Program yeterlilikleri hazırlanırken kurulan cümlelerde tek bir fiil bulunur ve zihinsel süreçleri ifade eden fiiller (bilmek, öğrenmek, anlamak, kavramak vs.) yerine somut, gözlemlenebilir ve ölçülebilir fiiller (söylemek, yazmak, anlatmak, çözmek vs.) kullanılır.

d) Program yeterlilikleri ilgili bölüm/anabilim dalı kurulları tarafından hazırlanmalıdır.

 

(5) Ders-program yeterlilik ilişkileri hazırlanırken ders planında yer alan her ders için program çıktıları ile ilişkilendirilmesi sağlanır, ders bazında program çıktıları ilişkilendirilirken 1 ile 5 puan aralığından bir puan verilir.

 

(6) Ders-kategorisi listesi hazırlanırken her desin karşısına TYYÇ ISCED Temel Alan Kodu ve Eğitim ve Öğretim Temel Alanları yazılarak dersin ilgili alanları %’de olarak ne kadar ifade ettiği belirtilir.

 

(7) Alınacak derece, programdan mezun olan öğrencinin alabileceği derece yazılır.

 

(8) Kabul koşulları, programa kabul koşullarını varsa kabul koşularına ilişkin mevzuat tarihi ve sayısı belirtilerek veya ilgili mevzuata atıf yapılarak belirtilir.

 

(9) Mezuniyet koşulları, programdan mezun olunması için gereken tüm şartların yazılır.

 

(10) Ölçme değerlendirme yöntemleri, sınavların değerlendirme yöntemi, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının başarı notuna etkisi vb hususlar belirtilir.

(11) Önceki öğrenimin tanınması, programa yatay geçiş, dikey geçiş vb ile gelen veya önceden bitirmiş olduğu programlarda almış olduğu dersler ya da sertifikaların mevzut programda tanınmasına ilişkin bilgiler verilmelidir.

(12) Üst kademeye geçiş, programı başarı ile bitirenlerin hangi koşullarda üst öğrenime devam edebilecekleri belirtilmelidir.

(13) Bölüm başkanı ve Bologna sorumlusu, programın bölüm başkanı ve/veya anabilim dalı başkanı ile Bologna sorumlusu kişiler yazılmalıdır.

 

(14) Ön lisans, lisans veya lisansüstü düzeyde hazırlanan dosya ilgili bölüm/Anabilim Dalı kurulunda görüşülerek uygun bulunması halinde bölüm/Anabilim Dalı kurul kararı ile ilgili birime, ilgili Birim Kurulunda uygun bulunması halinde de Birim Kurul Kararı ile birlikte Senatoda görüşülmek üzere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir. Gönderilen dosyalar ile birlikte iç ve dış paydaş görüşlerine ilişkin kanıtlar da mutlaka eklenmelidir.

 

(15) Program Tasarımı ve Bilgileri Dosyası Senatoda görüşülmeden önce Bologna Alt Yeterlilik Komisyonu ve AKTS Komisyonu tarafından incelenir, incelenen dosya uygun görülmesi halinde Eğitim-Öğretim Komisyonunda görüşülür. Komisyon tarafından değerlendirilerek uygun bulunan program tasarımı ve bilgilerine ilişkin Komisyon önerisi Senatoya sunularak karar bağlanır. Komisyon tarafından uygun olmadığı değerlendirilen başvuru evrakı gerekçe ile tekrar değerlendirilmek üzere akademik birime iade edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(3) Öğretim programları tasarlanırken iç ve dış paydaşların görüşleri alınarak programa ait ders planı hazırlanır. Programlarda öğrenci merkezli öğrenme-öğretme ve değerlendirme anlayışıyla öğrencilere takım çalışması anlayış ve becerileri kazandıracak,  yaşam boyu öğrenme ve bilgiyi uygulamaya aktaracak etkinliklere, öğrencilerin bilimsel araştırmalara katılımı özendirecek ve araştırma yapma deneyimi kazandıracak öğrenme fırsatlarına ve onları mezuniyet sonrası eğitim ve çalışma koşullarına hazırlayacak uygulamalara yer verilmiş olmalıdır. Öğretim programı hazırlanırken;

 

 

a) Öğretim programı düzenlenirken programa ait dersler ve yarıyıl kredileri, AKTS değerleri dikkate alınarak dengeli olarak dağıtılır. Seçmeli derslerin toplam AKTS’si, tüm derslerin toplam AKTS’sinin %25'inden az olamaz (lisansüstü programlarda en az % 50 seçmeli ders olmalıdır.). Her ders planı öğrencinin başka bir programdan alabileceği en az 3 AKTS en fazla 12 AKTS kredilik ders alabilecek şekilde düzenlenir (lisansüstü programlar hariç). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c) Dersler zorunlu ve seçmeli olarak belirtilir. Programda yer alan bütün dersler için ek-2 Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri Formları Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Dersin kodu, biri harflerden diğeri rakamlardan olmak üzere iki bölümden oluşur. Harf bölümü, programı temsil eden en az üç, en fazla dört harften oluşur. Harf kodlamalarında Ç, Ğ, İ, Ö, Ş, Ü dışındaki harfler ve büyük karakterler kullanılır. Rakam bölümü üç veya dört hanelidir. İlk rakam, dersin yer aldığı yılı (lisansta 1-6, yüksek lisansta 7, doktorada 8); ikinci rakam dersin zorunlu veya seçmeli olduğunu gösterir. Zorunlu dersler yarıyıl ders listesinde yer alış sırasına göre 0, 1, 2, 3 veya 4 rakamları ile, seçmeli dersler ise 5, 6, 7, 8 veya 9 rakamları ile gösterilir (dört rakam kullanıldığında 3. Rakam serbest olarak kullanılır.). Son rakamların tek sayılı olanları güz, çift sayılı olanları bahar yarıyıllarını simgeler. Harf ve rakamlar arasında boşluklar bırakılmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(4) Program öğrenme çıktıları ve program yeterlilikleri iç ve dış paydaşların görüşlerine dayanarak ve aşağıdaki hususlar dikkate alınarak hazırlanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(9) Mezuniyet koşulları kısmına programdan mezun olunması için gereken tüm şartlar yazılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(14) Ön lisans, lisans veya lisansüstü düzeyde hazırlanan dosya ilgili bölüm/anabilim dalı kurulunda görüşülerek uygun bulunması halinde bölüm/anabilim dalı kurul kararı ile ilgili birime, ilgili Birim Kurulunda uygun bulunması halinde de Birim Kurul Kararı ile birlikte Senatoda görüşülmek üzere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir. Gönderilen dosyalar ile birlikte iç ve dış paydaş görüşlerine ilişkin kanıtlar da mutlaka eklenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öğrenci Merkezli Öğrenme-Öğretme

MADDE 8/B- (1) Bölümler, programlarda sürekli iyileştirme yaparken öğrencinin mesleki yeterlik kazanması için planlanan zorunlu derslere ek olarak, öğrencinin sosyal ve kültürel gelişimi (sempozyum, gezi vb.) ile mesleki kazanımlarını destekleyecek seçmeli dersleri içerecek şekilde öğrenme-öğretme süreçlerinde dersin öğrenme kazanımlarının/çıktılarının gerçekleştirilmesi için öğrencilerin yaparak-yaşayarak öğrenmesini sağlayan yaklaşımları, yöntemleri-teknikleri ve öğretim teknolojilerini kullanarak aktif öğrenme uygulamalarını esas almalıdır.

(2) Öğretim elemanları, öğrencilerin aktif rol alacakları (sözlü anlatım, sunum, video vb.) uygulamaya dayalı öğretim yaklaşımı (laboratuvar, deney, vaka analizi vb.), yöntem ve tekniklerine, teknoloji destekli uygun materyallerin kullanımına (uzaktan öğretim vb.), araştırma temelli, probleme dayalı, proje tabanlı, ters yüz edilmiş öğrenmeye ders tanıtım formlarında olabildiğince yer vererek hazırlamalıdırlar.

(3) Her yarıyıl yapılan ders değerlendirme anketlerinde öğrenci merkezli öğrenme-öğretme özelinde çıkan sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılır ve derslerin bu öğretim ilkesi doğrultusunda uygulanması için gerekli önlemler alınır.

(4) Öğretim elemanları, öğrenci merkezli öğretime ilişkin ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve yetkinliklerin ve öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının karşılanması için eğiticilerin eğitimi programında yer alması istenen konuları veya diğer taleplerini bölüm/abd/program başkanlığına bildirilir.

(5) Öğretim elemanları kendi ders süreçlerine yönelik iyileştirmeleri eylem araştırması mantığı çerçevesinde yürütür, izler ve değerlendirir.

 

 

Öğrenci merkezli ölçme-değerlendirme

MADDE 8/C- (1) Öğretim elemanları, her ders için öğrencilerin ders sürecindeki gelişimi ile dersin sonunda kazanımlara/çıktılara ulaştığını gösteren öğrenci merkezli ve öğrenme çıktısı/kazanımı temelli ölçme ve değerlendirme araç ve yöntemlerini kullanmayı esas almalıdır.

(2) Öğretim elemanları, her ders için ölçme ve değerlendirmede çoklu sınav olanakları; testler (kısa cevaplı, doğru-yanlış tipi, çoktan seçmeli, eşleştirmeli), sözlü sınav, Kısa Sınav, Devam ve ödevler gibi ürün odaklı değerlendirmeler yanında; atölye çalışması, arazi çalışması, laboratuvar uygulamaları, seminer, sunum, proje gibi araçlarla süreç odaklı değerlendirmeler de yapabilir.

(3) Her yarıyıl yapılan ders değerlendirme anketleri sonucunda derslerle ilgili değerlendirmeler incelenir ve derslerin ölçme değerlendirme yöntemleri ile ilgili gerekli önlemler alınır.

(4) Öğretim elemanları, öğrenci merkezli ölçme-değerlendirmeye ilişkin ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve yetkinliklerin ve öğrencilerin ölçme-değerlendirme yöntemlerinin en iyi şekilde yapılabilmesi için eğiticilerin eğitimi programında yer alması istenen konuları veya diğer taleplerini bölüm/ABD/program başkanlığına bildirilir.

 

Programların Gözden Geçirilmesi ve Güncellenmesi

MADDE 10/A-(Değişik Senato Kararı: 22/12/2023-30)1) Eğitim-öğretim programları ilgili mevzuat hükümleri uyarınca her yıl iç ve dış paydaş görüşleri, birim kalite Komisyonu ve diğer değerlendirme komisyonlarının görüş ve önerilerini dikkate alarak gözden geçirilmeli ve ihtiyaç halinde programın kapatılması, derslerin kapatılması veya ders açma önerilerini bu kapsamda hazırlayarak Rektörlüğe göndermelidir.

 (2) Rektörlüğe programların güncellenmesi kapsamında gönderilecek işlemler;

a) Program kapatma,

b) Ders kapatma,

c) Ders açma,

ç) Derslerin ad, kod değişikliği,

d) Derslerin yarıyıl değişikliği,

e) Dersin AKTS kredisi, yerel kredisi ve ders saati değişikliği,

f) Dersin Seçmeli/Zorunlu statüsünün değişikliği

e) Ön koşul değişikliği, şeklide yapılan güncellemeler senatoda görüşülmek üzere birim tarafından Rektörlüğe gönderilir.

(3) İkinci fıkra dışında yapılan güncellemeler (dersin haftalık akışı,  eğitim öğretim yöntemleri, kaynaklar, dersin program çıktılarına katkısı, yarıyıl/yılsonu değerlendirme oranları) ilgili birim kurulu kararı ile güncellenir ve bölüm başkanı/bölüm Bologna sorumlusunca ders bilgi paketlerinde güncellenir.

(4) Önerilerde; Ek-3 Ders Planı Değişikliğinde Kullanılacak Formata uygun olarak hazırlanan Kurul kararları ile iç ve dış paydaş görüşlerinin alındığına ve değerlendirildiğine ilişkin belgeler yer almalıdır. Yapılan öneriler Üniversite Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden Komisyona gönderilmelidir. Ayrıca önerilere ilişkin belgelerin word dosyaları da resmi yazıya eklenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2)Programların güncellenmesi kapsamında Rektörlüğe gönderilecek işlemler;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e) Ön koşul değişikliği, şeklinde yapılan güncellemeler senatoda görüşülmek üzere birim tarafından Rektörlüğe gönderilir.

 

 

Öneri takvimi

MADDE 15- (1) Ders açılması/kapatılması ve ders planı değişikliklerine ilişkin öneriler yarıyıllık/yıllık olarak planlanır. Bir sonraki akademik yarıyıl/yılda geçerli olacak öğretim programlarına ilişkin öneriler zorunlu durumlar hariç güz yarıyılı için en geç Haziran ayı sonuna kadar, bahar yarıyılı için ise en geç Kasım ayı sonuna kadar yapılmalıdır.

(2) Zamanında yapılmayan ve eksik yapılan öneriler değerlendirmeye alınmaz ve ilgili birime Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca iade edilir.

 

 

(1) Ders açılması/kapatılması ve ders planı değişikliklerine ilişkin öneriler yarıyıllık/yıllık olarak planlanır. Bir sonraki akademik yarıyıl/yılda geçerli olacak öğretim programlarına ilişkin öneriler zorunlu durumlar hariç güz yarıyılı için Mayıs ve Haziran ayları içinde, bahar yarıyılı için ise Ekim ve Kasım ayları içinde yapılır.