Üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan “Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi (KASGEM)”nin yönetmelik taslağına ilişkin, Mevzuat Komisyonunca hazırlanan 10 Mart 2017 tarihli rapor görüşüldü:
Üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan “Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi (KASGEM)”nin yönetmeliğinin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
KALİTE VE STRATEJİ GELİŞTİRME MERKEZİ (KASGEM) YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Trakya Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan, Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Trakya Üniversitesine bağlı olarak kurulan Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Çalışma Birimleri ve Proje Grupları: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi Çalışma Birimleri ve Proje Gruplarını,
b) Danışma Kurulu: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi Danışma Kurulunu,
c) Merkez: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi’ni,
ç) Müdür: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi Müdürünü,
d) Müdür Yardımcıları: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi Müdür Yardımcılarını,
e) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörü’nü,
f) Üniversite: Trakya Üniversitesi’ni,
g) Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Merkezi Yönetim Kurulunu,
ifade etmektedir.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; Trakya Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin değerlendirilmesi, geliştirilmesi, kalite düzeylerinin tanınması ve onaylanması ile iç ve dış kalite güvencesi sistemi ve akreditasyon süreçlerine ilişkin çalışmaları yürütmek, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ile birlikte işbirliği yaparak stratejik plan hazırlıklarına destek olmak, idarenin stratejik planlama çalışmalarına yönelik bir hazırlık programı oluşturmak, idarenin stratejik planlama sürecinde ihtiyaç duyulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak ve stratejik planlama çalışmalarını koordine etmek, kalite ve strateji oluşturmak için kurslar, seminerler, konferanslar ve diğer akademik ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin üç ana faaliyet alanı bulunmaktadır: Kalite güvencesi fonksiyonu, stratejik planlama fonksiyonu ve araştırma ve geliştirme fonksiyonu.
a) Kalite Güvencesi Fonksiyonu kapsamındaki görevleri;
1) Üniversitenin stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetleri değerlendirmek ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sistemini kurmak, kurumsal göstergeleri tespit etmek ve bu kapsamda yapılacak çalışmaları Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yürütmek, bu çalışmaları Senato onayına sunmak,
2) İç değerlendirme çalışmalarını yürütmek, kurumsal değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının sonuçlarını içeren yıllık kurumsal değerlendirme raporunu hazırlamak ve Senatoya sunmak, onaylanan yıllık kurumsal değerlendirme raporunu kamuoyuna web sayfası aracılığıyla duyurmak,
3) Üniversitenin dış değerlendirme süreci için gerekli hazırlıkları yapmak, Yükseköğretim Kalite Kurulu ile dış değerlendirici kurumlara her türlü desteği vermektir.
b) Stratejik planlama fonksiyonu kapsamında yürütülecek görevleri;
1) İdarenin stratejik planlama çalışmalarına yönelik bir hazırlık programı oluşturmak, idarenin stratejik planlama sürecinde ihtiyaç duyulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak, stratejik planlama çalışmalarını koordine etmek,
2) Stratejik planlamaya ilişkin diğer destek hizmetlerini yürütmek,
3) İdarenin misyonunun belirlenmesi çalışmalarını yürütmek,
4) İdarenin görev alanına giren konularda hizmetleri etkileyen dış faktörleri incelemek,
5) Yeni hizmet fırsatlarını belirlemek, etkililik ve verimliliği önleyen tehditlere karşı tedbirler almak,
6) Kurum içi kapasite araştırması yapmak, hizmetlerin etkililiğini ve yararlanıcı memnuniyetini analiz etmek ve genel araştırmalar yapmak,
7) İdarenin güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmek,
8) İdarenin görev alanıyla ilgili araştırma-geliştirme faaliyetlerini yürütmek,
9) İdarenin faaliyetleri ile ilgili bilgi ve verileri toplamak, tasnif etmek ve analiz etmektir.
c-) Araştırma ve Geliştirme Fonksiyonu;
1) Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen konularda araştırma ve uygulama projeleri tasarlamak, geliştirmek, uygulamak, değerlendirmek ve ilgili alanlarda yayınlar yapmak,
2) Üniversitenin diğer merkezlerine strateji ve kalite geliştirme konusunda rehberlik etmek ve danışmanlık yapmak,
3) Çalışma alanına giren konularda ilgili özel ve kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmak,
4) Strateji ve kalite konusunda eğitim-öğretim, konferans, seminer ve kurs düzenlenmesine yardımcı olmak,
5) Çalışma alanına giren konularda bölgesel düzeyde araştırma ve inceleme faaliyetlerinde bulunmak,
6) İnceleme konuları kapsamında Üniversite bünyesinde yer alan akademik ve idari birimleri periyodik olarak elektronik ortam aracılığı ile ya da düzenlenecek toplantılarla bilgilendirmek,
7) Üniversite bünyesinde yer alan akademik ve idari personel ile öğrencilerin periyodik olarak memnuniyet düzeylerini ölçmek,
8) Diğer stratejik araştırma merkezlerinin aynı konularda yaptıkları çalışmaları bir arada değerlendirebilecekleri, gelecekte de entegre şekilde sürdürebilecekleri bir zemin oluşturarak çalışmalar arasında koordinasyon sağlamaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organları ve Görevleri, Personel İhtiyacı
Merkezin organları
MADDE 7 – (1) Merkezin organları şunlardır:
a) Yönetim Kurulu,
b) Müdür,
c) Müdür Yardımcıları,
ç) Danışma Kurulu
d) Çalışma Birimleri ve Proje Grupları
Yönetim Kurulu
MADDE 8 – (1) Yönetim Kurulu, müdür ve müdürün önerdiği, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen altı öğretim elemanından oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilebilir.
(2) Yönetim Kurulunun görevi, kalite ve strateji konusunda getirilen öneri ve görüşleri karara bağlamak, Merkezin amaçları doğrultusunda müdüre yardımcı olmaktır.
(3) Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşit çıkması durumunda müdürün taraf olduğu karar geçerli sayılır.
Müdür ve Müdür Yardımcıları
MADDE 9 – (1) Müdür, Rektör tarafından, Üniversitenin öğretim elemanları arasından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdürün görevleri, Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna başkanlık yapmak, Merkez çalışmalarının belirlenen amaçlar doğrultusunda yürütülmesini sağlamaktır.
(3) Rektör, müdürün önerisi ile Yönetim Kurulu üyeleri ya da Üniversite öğretim elemanları arasından iki müdür yardımcısı görevlendirir. Müdür yardımcıları Merkezin çalışmalarında müdüre yardımcı olur, gerektiğinde müdüre vekalet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse, yeni bir müdür görevlendirilir.
Danışma Kurulu
MADDE 10 – (1) Danışma Kurulu, Merkez projelerine özel uzmanlık alanlarında katkıda bulunmak amacıyla oluşturulur. Danışma Kurulu üyeleri Üniversiteye bağlı birimlerden ya da diğer üniversitelerin öğretim elemanları arasından Yönetim Kurulunca belirlenen sayıda, müdürün önereceği isimler arasından Yönetim Kurulunca üç yıl için seçilir. Üniversite birimlerinin tüm faaliyet alanlarının temsili esastır.
(2) Danışma Kurulu üyelerinin sayısının değiştirilmesi, müdürün önerisi üzerine Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Müdürün önerisi üzerine Danışma Kurulunun içerisinden belirlenecek üç üye Yönetim Kurulunda temsilci olarak görevlendirilir.
(3) Danışma Kurulu yılda en az bir kere olmak üzere müdürün çağrısı üzerine müdürün başkanlığında toplanır. Toplantılarda çoğunluk koşulu aranmaz.
Çalışma Birimleri ve Proje Grupları
MADDE 11 – (1) Merkez bünyesinde gerçekleştirilecek kapsamlı faaliyetlerde ve bilgi izleme, derleme ve yayımlama gibi devamlılık arz edebilecek işlerde müdürün önerisi ve Yönetim Kurulu kararı ile çalışma birimleri ve proje grupları oluşturulabilir. Birim ve grupların kuruluş, çalışma ve görev süreleri, Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre düzenlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 12 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Rektör yürütür.