Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 22 Aralık 2023 Cuma

Toplantı Sayısı : 20

Karar No : 30


“Trakya Üniversitesi Eğitim-Öğretim Komisyonu Yönergesi” nde değişiklik yapılmasının aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna, mevcudun oy birliği ile karar verildi.

  

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

Senato Tarihi                 : 07.01.2021

Senato Karar Numarası : 07

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

(MEVCUT)

 

 

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

 

(ÖNERİLEN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programların Gözden Geçirilmesi ve Güncellenmesi

MADDE 10/A-(Ek Senato Kararı: 17/08/2022-27)

(1) Eğitim-öğretim programları her eğitim-öğretim yılının sonunda iç ve dış paydaş görüşleri alınarak gözden geçirilmeli ve ihtiyaç halinde programın kapatılması, derslerin kapatılması veya ders açma önerileri Komisyona gönderilmelidir. Önerilerde; Fakülte, Enstitü, Yüksekokul Kurulu kararları ile iç ve dış paydaş görüşlerinin alındığına ve değerlendirildiğine ilişkin belgeler yer almalıdır. Yapılan öneriler Üniversite Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden Komisyona gönderilmelidir. Ayrıca önerilere ilişkin belgelerin word dosyaları da resmi yazıya eklenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADDE 1-Üniversitemiz Senatosunun 07 Ocak 2021 tarihli toplantısında alınan 07 no.lu kararı ile kabul edilen Trakya Üniversitesi Eğitim-Öğretim Komisyonu Yönergesinin sekizinci maddesinden sonra gelmek üzere 8/A maddesi eklenmiştir.

 

Programların tasarlanması ve program bilgilerinin oluşturulması

MADDE 8/A-(1) 8. maddenin birinci fıkrasında belirtilen programların Yükseköğretim Kurulu tarafından açılmasının uygun görülmesi halinde EK-5 de yer alan “Program Tasarımı ve Bilgileri Dosyası” hazırlanır. Bu dosya hazırlanırken;

 

a)      Amaç ve hedefler

b)      Öğretim programı

c)      Program öğrenme çıktıları ve yeterlilikleri

ç)      Ders-program yeterlilik ilişkileri

d)      Ders-kategorisi listesi

e)      Alınacak derece

f)       Kabul koşulları

g)      Mezuniyet koşulları

ğ)      Ölçme değerlendirme yöntemleri,

h)      Önceki öğrenimin tanınması,

ı)       Üst kademeye geçiş,

i)       Bölüm başkanı ve Bologna sorumlusu,

j)       İç ve dış paydaş görüşlerine ilişkin kanıtlar, gibi başlıklar altında bilgilere yer verilir.

 

(2) Programın amaç ve hedefleri belirlenirken programın mezunlarından yakın bir gelecekte erişmeleri beklenen kariyer hedeflerini ve mesleki beklentileri tanımlayan genel ifadeler kullanılmalıdır. Üniversitenin, birimin ve bölümün öz görevleriyle uyumlu olmalıdır. Programın iç ve dış paydaşlarını sürece dâhil edecek şekilde belirlenmelidir.

 

(3) Öğretim programları tasarlanırken iç ve dış paydaşların görüşleri alınarak programa ait ders planı hazırlanır, Öğrenci merkezli öğrenme-öğretme ve değerlendirme anlayışıyla öğrencilerin, takım çalışması anlayış ve becerilerini kazanmaları,  yaşam boyu öğrenme ve bilgiyi uygulamaya aktaracak etkinlikler, bilimsel araştırmalara katılımını özendirecek ve onlara araştırma yapma deneyimi kazandıracak öğrenme fırsatları ile mezuniyet sonrası eğitim ve çalışma koşullarına hazırlayacak uygulamalara yer verilmiş olmalıdır. Öğretim programı hazırlanırken;

a) Öğretim programı düzenlenirken programa ait dersler ve yarıyıl kredileri, AKTS değerleri dikkate alınarak dengeli olarak dağıtılır. Seçmeli derslerin toplam AKTS’si, tüm derslerin toplam AKTS’sinin %15'nden az olamaz (lisansüstü programlarda en az % 50 seçmeli ders olmalıdır.). Her ders planı öğrencinin başka bir programdan alabileceği en az 3 AKTS en fazla 12 AKTS kredilik ders alabilecek şekilde düzenlenir (lisansüstü programlar hariç). 

b) AKTS kredisi her akademik yıl için 60, her yarıyıl için 30 olarak belirlenir (sınıf geçme sistemi uygulayan programlar yıllık 60 AKTS olarak belirlenir). AKTS kredisi hesaplanırken;

1) Öğrencinin hedeflenen öğrenme kazanımlarına ulaşabilmek için dersle ilgili olarak yaptığı tüm çalışmalar, seminerler, alan çalışmaları, bireysel çalışmalar, sınavlar, başka bir deyişle ders saati içinde ve ders saati dışındaki tüm çalışmalar dikkate alınmalıdır.

2) 1 AKTS 30 saatlik, 30 AKTS (900 saat) bir dönemlik, 60 AKTS (1800 saat) ise bir yıllık iş yüküne karşılık gelmelidir.

3) AKTS kredisi hesaplanırken dersin yerel kredisinin altında kalmamasına dikkat edilmeli, ders yüküyle orantılı olarak dersin kredisini belirlerken mümkün olduğunca adil davranılmalıdır.

4) AKTS kredisi tam sayı olarak verilmelidir. Ondalıklı çıkan AKTS kredisi otomatik olarak tamsayıya (0,5 altındakiler bir alt tam sayıya, eşit ve üstündekiler bir üst tamsayıya) çevrilmelidir.

c) Dersler zorunlu ve seçmeli olanlar belirtilir. Programda yer alan bütün dersler için ek-2 Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri Formları Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanır.

ç) Seçmeli derslere, öğretim programlarında en erken ikinci yarıyıldan itibaren yer verilebilir. Seçmeli ders havuzunda bu havuzdan alınması gereken ders sayısının en az iki katı kadar derse yer verilir.

d) Zorunlu staj uygulamaları yaz aylarında ve/veya yarıyıl tatilinde olabileceği gibi yarıyıl içinde olacak şekilde de düzenlenebilir. Ayrıca Zorunlu ve seçmeli derslere, proje, tez, staj, alan çalışması gibi çalışmaların tümüne, AKTS kredisi verilmelidir ve bu dersler AKTS kredisi ile ders planında gösterilmelidir.

e) Her bir derse ait kod, ad, kredi, AKTS bilgilerine yer verilir. Ders kodları ve adı aşağıdaki şekilde belirlenir;

1-) Dersin kodu, biri harflerden diğeri rakamlardan olmak üzere iki bölümden oluşur. Harf bölümü, programı temsil eden en az üç, en fazla dört harften oluşur. Harf kodlamalarında Ç, Ğ, İ, Ö, Ş, Ü dışındaki harfler ve büyük karakterler kullanılır. Rakam bölümü üç hanelidir. İlk rakam, dersin yer aldığı yılı (lisansta 1-6, yüksek lisansta 6, doktorada 7); ikinci rakam dersin zorunlu veya seçmeli olduğunu gösterir. Zorunlu dersler yarıyıl ders listesinde yer alış sırasına göre 0, 1 veya 2 rakamı ile seçmeli dersler ise 3,4, 5 rakamı ile gösterilir. Üçüncü rakamların tek sayılı olanları güz, çift sayılı olanları bahar yarıyıllarını simgeler. Harf ve rakamlar arasında boşluklar bırakılmaz.

 

2-) Dersin adı,  öğretim dilinde yazılır.  Ders adlarında kısaltma ve parantez kullanılmaz; bağlaçlar küçük olmak üzere ders adındaki her kelimenin ilk harfi büyük, gerisi küçük harflerle yazılır. Birbirini takip eden derslerin adlarında, ilk derste I ve takip eden derste II, III olacak şekilde Romen rakamları kullanılır.

 

(4) İç ve dış paydaşların görüşleri ile hazırlanan program öğrenme çıktıları ve program yeterlilikleri hazırlanır, bunlar hazırlanırken;

a)Program kazanımı TYYÇ ve varsa alana yönelik diğer ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenmiş eğitim çıktıları dikkate alınarak düzenlenir.

b) Program yeterlilikleri en fazla 15 madde halinde ifade edilir. Her bir madde tek bir cümleden oluşur.

c) Program yeterlilikleri gerçekçi, ulaşılabilir, gözlenebilir ve ölçülebilir nitelikte olmalıdır.

ç) Program yeterlilikleri hazırlanırken kurulan cümlelerde tek bir fiil bulunur ve zihinsel süreçleri ifade eden fiiller (bilmek, öğrenmek, anlamak, kavramak vs.) yerine somut, gözlemlenebilir ve ölçülebilir fiiller (söylemek, yazmak, anlatmak, çözmek vs.) kullanılır.

d) Program yeterlilikleri ilgili bölüm/anabilim dalı kurulları tarafından hazırlanmalıdır.

 

(5) Ders-program yeterlilik ilişkileri hazırlanırken ders planında yer alan her ders için program çıktıları ile ilişkilendirilmesi sağlanır, ders bazında program çıktıları ilişkilendirilirken 1 ile 5 puan aralığından bir puan verilir.

 

(6) Ders-kategorisi listesi hazırlanırken her desin karşısına TYYÇ ISCED Temel Alan Kodu ve Eğitim ve Öğretim Temel Alanları yazılarak dersin ilgili alanları % olarak ne kadar ifade ettiği belirtilir.

 

(7) Alınacak derece, programdan mezun olan öğrencinin alabileceği derece yazılır.

 

(8) Kabul koşulları, programa kabul koşullarını varsa kabul koşularına ilişkin mevzuat tarihi ve sayısı belirtilerek veya ilgili mevzuata atıf yapılarak belirtilir.

(9) Mezuniyet koşulları, programdan mezun olunması için gereken tüm şartların yazılır.

(10) Ölçme değerlendirme yöntemleri, sınavların değerlendirme yöntemi, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının başarı notuna etkisi vb hususlar belirtilir.

(11) Önceki öğrenimin tanınması, programa yatay geçiş, dikey geçiş vb ile gelen veya önceden bitirmiş olduğu programlarda almış olduğu dersler yada sertifikaların mevzut programda tanınmasına ilişkin bilgiler verilmelidir.

(12) Üst kademeye geçiş, programı başarı ile bitirenlerin hangi koşullarda üst öğrenime devam edebilecekleri belirtilmelidir.

(13) Bölüm başkanı ve Bologna sorumlusu, programın bölüm başkanı ve/veya anabilim dalı başkanı ile Bologna sorumlusu kişiler yazılmalıdır.

 

(14) Ön lisans, lisans veya lisansüstü düzeyde hazırlanan dosya ilgili bölüm/Anabilim Dalı kurulunda görüşülerek uygun bulunması halinde bölüm/Anabilim Dalı kurul kararı ile ilgili birime, ilgili Birim Kurulunda uygun bulunması halinde de Birim Kurul Kararı ile birlikte Senatoda görüşülmek üzere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir. Gönderilen dosyalar ile birlikte iç ve dış paydaş görüşlerine ilişkin kanıtlar da mutlaka eklenmelidir.

 

(15) Program Tasarımı ve Bilgileri Dosyası Senatoda görüşülmeden önce Bologna Alt Yeterlilik Komisyonu ve AKTS Komisyonu tarafından incelenir, incelenen dosya uygun görülmesi halinde Eğitim-Öğretim Komisyonunda görüşülür. Komisyon tarafından değerlendirilerek uygun bulunan program tasarımı ve bilgilerine ilişkin Komisyon önerisi Senatoya sunularak karar bağlanır. Komisyon tarafından uygun olmadığı değerlendirilen başvuru evrakı gerekçe ile tekrar değerlendirilmek üzere akademik birime iade edilir.

 

 

MADDE 2-Aynı Yönergenin 10/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilirmiştir.

 

Programların Gözden Geçirilmesi ve Güncellenmesi

MADDE 10/A-(1) Eğitim-öğretim programları ilgili mevzuat hükümleri uyarınca her yıl iç ve dış paydaş görüşleri, birim kalite Komisyonu ve diğer değerlendirme komisyonlarının görüş ve önerilerini dikkate alarak gözden geçirilmeli ve ihtiyaç halinde programın kapatılması, derslerin kapatılması veya ders açma önerilerini bu kapsamda hazırlayarak Rektörlüğe göndermelidir.

 (2) Rektörlüğe programların güncellenmesi kapsamında gönderilecek işlemler;

a)      Program kapatma,

b)     Ders kapatma,

c)      Ders açma,

ç)      Derslerin ad, kod değişikliği,

d)     Derslerin yarıyıl değişikliği,

e)      Dersin AKTS kredisi, yerel kredisi ve ders saati değişikliği,

f)       Dersin Seçmeli/Zorunlu statüsünün değişikliği

g)      e) Ön koşul değişikliği, şeklide yapılan güncellemeler senatoda görüşülmek üzere birim tarafından Rektörlüğe gönderilir.

(3) İkinci fıkra dışında yapılan güncellemeler (dersin haftalık akışı,  eğitim öğretim yöntemleri, kaynaklar, dersin program çıktılarına katkısı, yarıyıl/yılsonu değerlendirme oranları) ilgili birim kurulu kararı ile güncellenir ve bölüm başkanı/bölüm Bologna sorumlusunca ders bilgi paketlerinde güncellenir.

(4) Önerilerde; Ek-3 Ders Planı Değişikliğinde Kullanılacak Formata uygun olarak hazırlanan Kurul kararları ile iç ve dış paydaş görüşlerinin alındığına ve değerlendirildiğine ilişkin belgeler yer almalıdır. Yapılan öneriler Üniversite Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden Komisyona gönderilmelidir. Ayrıca önerilere ilişkin belgelerin word dosyaları da resmi yazıya eklenmelidir.

 

 

 

 

EK-1 TÜRKÇE FORM

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

………… ENSTİTÜSÜ (veya FAKÜLTESİ veya YÜKSEK OKULU vb.)

……….. ANA BİLİM DALI (veya BÖLÜMÜ veya PROGRAMI v.b) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (veya DOKTORA veya LİSANS veya ÖNLİSANS PROGRAMI)

BOLOGNA SÜRECİ

DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

DERSİN ADI

KODU

YARIYIL

T

U

L

KREDİ

AKTS

 

 

 

 

 

 

 

Ön Koşul Dersleri

 

Dersin Dili

 

Dersin Türü

 

Dersin Koordinatörü

 

Dersi Verenler

 

Dersin Yardımcıları

 

Dersin Amacı

 

Dersin Öğrenme Çıktıları

 

Dersin İçeriği

 

DERS AKIŞI

Hafta

Konular

Ön Hazırlık

Dokümanlar

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

Ara sınav

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

14

 

 

 

15

 

 

 

EĞİTİM - ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

( ) Ders anlatımı

( ) Tartışmalı ders

( ) Özel Destek / yapısal örnekler

( ) Rol yapma / drama

( ) Problem çözme

( ) Vaka çalışması

( ) Beyin fırtınası

( ) Küçük grup tartışması

( ) Gösterim

( ) Benzetim

( ) Seminer

( ) Grup çalışması

( ) Saha / arazi çalışması

( ) Laboratuvar

( ) Görev temelli eğitim

( ) Sözlü

( ) İnceleme / anket çalışması

( ) Panel

( ) Konuk konuşmacı

( ) Öğrenci topluluğu faaliyetleri / projeleri

KAYNAKLAR

Ders Notu

 

Ders Kaynakları

 

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI

No

Program Öğrenme Çıktıları

Katkı Düzeyi

1

2

3

4

5

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI

SAYISI

KATKI YÜZDESİ

Ara Sınav

 

 

Kısa Sınav

 

 

Ödev

 

 

Devam

 

 

Uygulama

 

 

Laboratuvar

 

 

Proje

 

 

Atölye

 

 

Seminer

 

 

Arazi Çalışması

 

 

Sözlü sınav

 

 

Ders içi sunum

 

 

Toplam

 

%100

 

Yıl içinin Başarıya Oranı

 

Finalin Başarıya Oranı

 

Final teorik sınavının başarıya katkısı

 

Final uygulama sınavının başarıya katkısı

 

Toplam

%100

DERSİN KATEGORİSİ

ISCED TEMEL ALAN KODU

EĞİTİM VE ÖĞRETİM TEMEL ALANLARI

ORANI (%)

 

 

 

 

 

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Etkinlik

Sayısı

Süresi (Saat)

Toplam İş Yükü (Saat)

Ara Sınav

 

 

 

Kısa Sınav

 

 

 

Ödev

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Laboratuvar

 

 

 

Proje

 

 

 

Atölye

 

 

 

Seminer

 

 

 

Arazi Çalışması

 

 

 

Sözlü Sınav

 

 

 

Ders içi sunum

 

 

 

Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi

(Ön çalışma, pekiştirme)

 

 

 

Final (Yarıyıl Sonu) Sınavı

 

 

 

Ders Süresi

 

 

 

Toplam İş Yükü (Saat)

 

 

 

Toplam İş Yükü (Saat) /30 (s)

 

 

/30=

Dersin AKTS Kredisi

 

 

 

 

Bu Ders Tanıtım Formu, yukarıda ismi geçen dersi hazırlayan kişi tarafından hazırlanmış ve Birim Bologna Sorumlusu olarak tarafımca değerlendirilerek, Bologna Süreci açısından uygun bulunmuştur.

 

 

BİRİM BOLOGNA SORUMLUSUNUN;

Unvanı, Ad ve Soyadı :

Onay Tarihi                   :

İmzası                              :

 

 

 

 

Form  Güncelleme Tarihi: 05.01.2023

EK-1 İNGİLİZCE FORM


TRAKYA UNIVERSITY

….. FACULTY  (or…INSTITUTE, or…PROGRAM etc.)

….. DEPARTMENT UNDERGRADUATE PROGRAM (or…MASTER’S DEGREE PROGRAM or….DOCTORATE PROGRAM etc.)

BOLOGNA PROCESS

COURSE INTRODUCTION AND PRACTISE INFORMATION

COURSE

CODE

SEMESTER

T

P

L

CREDIT

ECTS

 

 

 

 

 

 

 

Prerequisities

 

Language of Instruction

 

Course Type

 

Course Coordinator

 

Instructors

 

Assistants

Goals

 

Learning Outcomes

 

Content

COURSE CONTENT

Week

Topics

Preliminary

Documents

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

Mid-term exam

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

14

 

 

 

15

 

 

 

EDUCATION – TEACHING METHODS

( ) Lecture

( ) Discussion course

( ) Special support / structural examples

( ) Role playing / drama

( ) Problem solving

( ) Case study

( ) Brainstorming

( ) Small group discussion

( ) Performance

( ) Simulation

( ) Seminar

( ) Team work

( ) Field work

( ) Laboratory

( ) Task-based education

( ) Presentation

( ) Researh / survey

( ) Panel

( ) Guest Speaker

( ) Student community activities / projects

RECOMMENDED SOURCES

Course Notes

 

Course Resources

 

COURSE'S CONTRIBUTION TO PROGRAM OUTCOMES

No

Program Learning Outcomes

Contribution

1

2

3

4

5

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASSESSMENT

Kararı Yazdır