“Trakya Üniversitesi Lisansüstü Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersi Uygulama Yönergesi” nin aşağıdaki şekliyle uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ TEZ ÇALIŞMASI DERSİ VE UZMANLIK ALAN DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi lisansüstü öğretiminde verilen “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi”nin açılması, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve ücretlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmış olup yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin uzmanlaşmasında gerekli olan “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi” derslerini kapsar.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine ve 20.04.2016 tarih ve 29690 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğine, Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, Yükseköğretim Kurulunun 16.09.2005 tarihli Genel Kurul Toplantısı’nda kabul edilen “Ders Yükü Tespiti ve Ek Ders Ücreti Ödemelerinde Uyulacak Esaslar’a dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Danışman: Lisansüstü öğrencilere ders seçimleri, tezli programlarda tez konusunun, tezsiz programlarda proje konusunun belirlenmesi ile akademik ve yayın etiği konularında öğrenciye danışmanlık yapmak üzere, öğrenci ve öğretim üyesinin görüşü alınarak Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı, önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim üyesini,
b) Enstitü: Trakya Üniversitesi’nde lisansüstü öğretim veren enstitüleri,
c) Enstitü Yönetim Kurulu: İlgili Enstitü yönetim kurulunu,
d) Müdür: İlgili Enstitü Müdürü’nü,
e) Öğrenci: Enstitünün lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencileri,
f) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,
g) Üniversite: Trakya Üniversitesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Dersin Açılması, Yürütülmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar
MADDE 4- (1) Uzmanlık Alan Dersi, “Lisansüstü Danışman Atama Kriterleri”ne uygun olarak atanmış olan tez danışmanı tarafından en erken 3. yarıyılın başında öğrenci otomasyon sisteminde Tez Çalışması Dersine kaydını yaptırmış olan lisansüstü öğrencileri için açılır.
(2) Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersi, enstitü yönetim kurulu kararı ile öğrencinin tez çalışma planının onaylandığı tarihten itibaren başlar ve öğrencinin mezuniyetine ya da ilişiğinin kesilmesine karar verildiği tarihe kadar devam eder.
(3) Tez çalışması aşamasında kayıtlı olan öğrenci adı geçen Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersini almak ve devam koşulunu sağlamak zorundadır.
(4) Tezsiz Yüksek Lisans programlarında Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersi açılamaz.
(5) Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersi, ders programlarında gösterilir fakat sınav programlarında yer almaz.
(6) Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersinin başarı değerlendirmesi öğrencinin danışmanı tarafından Başarılı/Başarısız olarak yapılır ve ilgili dönemin sonuna kadar “Başarı Değerlendirme Formu” ile Enstitüye bildirilir.
(7) Tez Çalışması Dersi ve/veya Uzmanlık Alan Dersinden üst üste 2 kez ya da aralıklı olarak 3 kez başarısız olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(8) Yarıyıl, yarıyıl arası ve yaz tatillerinde Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersine devam edilir.
(9) Resmî tatiller, bayram tatilleri ile öğretim üyesinin resmi olarak görevli, raporlu olduğu tarihler ile yıllık izinli olunan tarihlerde yapılamayan Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Derslerinin telafi dersi yapılamaz.
(10) Kayıt yaptırmayan ya da kaydını donduran öğrenciler için “Tez Çalışması Dersi ve Uzmanlık Alan Dersi” açılamaz.
(11) Uzmanlık Alan Dersi haftalık beş saat teorik ve Tez Çalışması Dersi haftalık bir saat uygulama olarak açılır.
(12) Öğretim üyelerinin farklı enstitülerde ya da lisansüstü programlarda birden fazla danışmanlık yapmaları durumunda yüksek lisans ve/veya doktora için sadece iki uzmanlık alan dersi 10 (on) teorik ders saati ve en fazla 5 (beş) uygulama ders saati olarak tez çalışması dersi açabilirler. Öğretim üyesinin bir takvim yılı öncesinde "Sağlık Bilimleri Enstitüsü için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) veya PUBMED, ESCI, Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale, tescil edilmiş patent veya kabul edilmiş Tübitak projesi bulunan öğretim üyelerine; "Fen Bilimleri Enstitüsü için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale, tescil edilmiş patent veya kabul edilmiş Tübitak projesi bulunan öğretim üyelerine; Sosyal Bilimler Enstitüsü için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI), Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale, uluslararası özgün bilimsel kitap, tescil edilmiş patent, kabul edilmiş Tübitak projesi veya özgün bir eseri bulunan (Güzel Sanatlar alanı için) öğretim üyelerine +1 danışmanlık daha tanımlanabilir (5+1). Tüm öğrenciler bu derslere kaydolur.
(13) İkinci tez danışmanı Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Çalışması dersi açamaz.
Ücretlendirme
MADDE 5- (1) “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi”nin ücretlendirilmesinde aşağıdaki usûl ve esaslar dikkate alınır:
(2) “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi”nin haftalık ders programı ve ders yükü, Ücrete Esas Ek Ders Yükü Puantajında gösterilir. Farklı enstitü ve programlarda yürütülen “Tez Çalışması Dersi” ders sayısına ve “Uzmanlık Alan Dersi” ders sayısına bakılmaksızın;
a) “Tez Çalışması Dersi” en fazla 5 (beş) uygulama ders saati olarak tek bir enstitü tarafından ücretlendirilir. Madde 4- (12) deki şartın yerine getirilmesi durumunda Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nde (5+1) 6 (altı) uygulama ders saati olarak ücretlendirilir.
b) “Uzmanlık Alan Dersi” haftalık en fazla 10 teorik ders saati olarak tek bir enstitü tarafından ücretlendirilir.
(3) “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi” ücreti dersin işlendiği güz ve bahar yarıyılları ile yarıyıl arası ve yaz tatillerinde ödenir.
(4) Resmi, idari ve bayram tatilleri ile öğretim üyesinin görevli, raporlu veya yıllık izinli olduğu tarihlerde “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi” için ücret ödenmez.
(5) Trakya Üniversitesi kadrosunda bulunmayan danışmanlara “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi” için ücret ödenmez. Ancak kadrosu farklı bir üniversitede olup Trakya Üniversitesi’nde idari görevli ya da lisans veya lisansüstü ders vermek üzere görevlendirilmiş öğretim üyelerine ve/veya kadrosu Trakya Üniversitesi’nde bulunan ve farklı üniversitelerde idari görevli olan öğretim üyelerine “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi” için ders programında belirtilen gün ve saatlerde Trakya Üniversitesi’nde bulunması kaydıyla ek ders ücreti ödenir.
(6) “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi” sınav yüküne dâhil edilmez. “Tez Çalışması Dersi” ve “Uzmanlık Alan Dersi”nin sınav ve teorik ders dışı faaliyet ve araştırmaları için ücret ödenmez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm Bulunmayan Hâller
MADDE 6- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri ile Senato kararlarına göre işlem yapılır.
Yürürlük
MADDE 7- (1) Bu Yönerge, Trakya Üniversitesi Senatosu’nun kabul tarihini takip eden yarıyıl başında yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8- (1) Bu Yönerge hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.