Senato Kararı

Toplantı Tarihi : 03 Temmuz 2014 Perşembe

Toplantı Sayısı : 7

Karar No : 18


          “Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim Yönetmeliği”nin 5. maddesinin 3/c, 4/c ve 5/a bentleri ve 20.maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişikliklere ilişkin, Üniversitemiz Kanun, Tüzük, Yönerge, Yönetmelik, Tetkik ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan 30 Haziran 2014 ve 03 Temmuz 2014 tarihli raporlar görüşüldü:

 

          26/02/2014 tarih ve 28925 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik gereği “Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nin 5. maddesinin 3/c, 4/c ve 5/a bentlerinde Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nce yapılan aşağıda belirtilen değişikliklerin ve anılan yönetmeliğin 20.maddesinin 3. fıkrasında Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’nce yapılan aşağıda belirtilen değişikliklerin uygun olduğuna mevcudun oy birliği ile karar verildi.

 

 

ESKİ HALİ:

YENİ HALİ:

Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

 

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü

MADDE 5-(3) Doktora Programına başvurabilmek

                   için, adayların;

c) Tezli Yüksek lisans derecesiyle doktoraya başvuracak olanların doktora programlarına kabulünde, ALES puanı yanı sıra yüksek lisans not ortalaması, referans mektubu ve neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon da istenir. Başvuracakların, YDS/ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alması zorunludur. Yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS/ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alması zorunludur.

Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

 

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü

MADDE 5-(3)Doktora Programına başvurabilmek

                   için, adayların;

c)Tezli Yüksek lisans derecesiyle doktoraya başvuracak olanların doktora programlarına kabulünde, ALES puanı yanı sıra yüksek lisans not ortalaması, referans mektubu ve neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon da istenir. Ancak doktora programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

MADDE 5-(4) Sanatta Yeterlik Çalışmasına

                  Başvurabilmek için adayların;

c) Tezli Yüksek lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulünde, ALES puanı yanı sıra, lisans veya yüksek lisans not ortalaması ile mülakat/yetenek sınavı/portfolyö inceleme sonucu da değerlendirilir. Başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu ile neden sanatta yeterlik yapmak istediğini belirten kompozisyon da istenir. Adayların YDS/ÜDS’den en az 55 puan veya ÜAK’ca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alması zorunludur. Yabancı uyruklu öğrencilerin ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS/ÜDS’den en az 55 puan veya ÜAK’ca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

MADDE 5-(4) Sanatta Yeterlik Çalışmasına

                  Başvurabilmek için adayların;

c) Tezli Yüksek lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulünde, ALES puanı yanı sıra, lisans veya yüksek lisans not ortalaması ile mülakat/yetenek sınavı/portfolyö inceleme sonucu da değerlendirilir. Başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu ile neden sanatta yeterlik yapmak istediğini belirten kompozisyon da istenir. Ancak sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

MADDE 5-(5) Temel tıp bilimlerinde doktora programına

                    başvurabilmek için adayların;

 

a) Tıp fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve Tıpta Uzmanlık Sınavından en az 50 Temel Tıp Bilimleri Puanı’na (Temel tıp puanı; Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri Testi I. Bölümünden elde edilen standart puanın 0.7, Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0.3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir) veya ALES sayısal kısmından en az 55 standart puana sahip olmaları, tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans diplomasına) sahip olmaları, ALES sayısal kısmından en az 70 puana sahip olmaları gerekir ve YDS/ÜDS’den en az 55 puan veya ÜAK’ca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, Yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS/ÜDS’ den en az 55 puan veya ÜAK’ca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alması zorunludur.

MADDE 5-(5) Temel tıp bilimlerinde doktora programına

                    başvurabilmek için adayların;

 

a) Tıp fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve Tıpta Uzmanlık Sınavından en az 50 Temel Tıp Bilimleri Puanı’na (Temel tıp puanı; Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri Testi I. Bölümünden elde edilen standart puanın 0.7, Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0.3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir) veya ALES sayısal kısmından en az 55 standart puana sahip olmaları, tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans diplomasına) sahip olmaları, ALES sayısal kısmından en az 70 puana sahip olmaları gerekir ve ancak Temel Tıp Bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

 

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 20 – (3) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır.

 

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 20 – (3) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır. Tezsiz Yüksek Lisans programından Tezli Yüksek Lisans programına geçmek amacıyla başvuran adayların arasından şartları sağlayan öğrencilerden başarı sıralamasına göre ilk iki sıradakiler ders dönemini tamamladıktan sonra Tezli Yüksek Lisans programına geçiş yapabilirler. Ancak Tezsiz Yüksek Lisans programındaki öğrenci sayısı beş veya daha az sayıda olursa şartları sağlayanlar Enstitü Yönetim Kurulunun kararıyla Tezli Yüksek Lisans Programına aktarılabilirler.